استفاده از مدل چندگانه خطی SDSM به منظور پیشبینی دما (مطالعه موردی: تالابهای هورالعظیم و میانگران)
از پیامدهای پدیده تغییر اقلیم در استان خوزستان می توان به خشک شدن بخش بزرگی از تالاب های این استان شامل میانگران و هورالعظیم اشاره کرد که با ادامه خشک شدن آن ها در سال های اخیر سبب تولید توفان های گرد و غبار شده است. در این راستا هدف از این پژوهش، پیش بینی تغییرات اقلیمی در محدوده تالاب های میانگران و هورالعظیم توسط مدل ریزمقیاس نمایی آماریSDSM بر پایه سناریوهای اقلیمی A2، B2 و HadCM3 است. با توجه به شرایط خاص منطقه و اینکه مطالعات اندکی در خصوص تغییر دمایی در این مناطق صورت گرفته، شناخت وضعیت تغییر دمایی می تواند به مدیریت بهتر منابع و بویژه مدیریت منابع آب کمک کند.
برای این منظور با استفاده از داده های روزانه دمای میانگین، دمای کمینه و بیشینه در ایستگاه های سینوپتیک ایذه و بستان به عنوان نزدیک ترین ایستگاه به تالاب های هورالعظیم و میانگران در دوره های 2039-2010، 2069-2040 و 2099-2070 پیش بینی صورت گرفت و سپس با دوره پایه (1961-1990) مقایسه انجام شد. جهت بررسی عملکرد مدل ها و مقایسه آن ها از دو روش ترسیمی و معیارهای آماری مرسوم PBISE ، NSE،MAE ، RMSE و R2 استفاده گردید. با استفاده از پارامترهای بزرگ مقیاس مشاهداتی NCEP و نرم افزار SDSM به انتخاب پیش بینی کننده های منتخب در پارامترهای اقلیمی پرداخته شد. بدین منظور، از بین 26 پارامتر بزرگ مقیاس NCEP و توابع مختلف آن ها، پارامترهای بزرگ مقیاس برای متغیرهای اقلیمی مورد نظر انتخاب گردید. این پارامترها شامل میانگین فشار سطح دریا، ارتفاع ژئوپتانسیل سطح 850 هکتوپاسکال و میانگین دما در ارتفاع دو متری بودند. همچنین در ادامه پیش بینی دوره بازگشت رویدادهای اقلیمی حدی در مدل HadCM3، با سناریوهای A2 و B2 تا سال 2099 انجام گرفت.
نتایج و بحث :
نتایج حاصل از شبیه سازی مدل HadCM3 همراه با داده های مشاهده ای در ایستگاه ایذه و داده های سالانه مدلسازی شده نشان داد که میانگین دما 47/18 درجه سانتیگراد و برای ایستگاه بستان میانگین دمای 10/19 درجه سانتیگراد بدست آمد. همانطور که مشاهده می شود هر دو ایستگاه در دوره پایه میانگین دمایی بالاتری را داشته اند و بیشینه دما در تالاب میانگران بسیار بیشتر از تالاب هورالعظیم در دوره پایه میباشد. نتایج کمینه دمایی نیز که نشان می دهد اختلاف در دو ایستگاه کم و جزئی است. نتایج حاصل از بررسی چرخه ها در مناطق مورد مطالعه حاکی از آن است که در سناریوی A2 حالتهای خاص اقلیمی در منطقه دارای دوره های بازگشت کوتاه مدت است. در دو ایستگاه در سناریوی B2 در صدک بالایی چرخه معنی داری، میانگین دمایی در سطح اطمینان (5/97%) در دوره بازگشت 30 ساله و در صدک پایین چرخه معنی داری میانگین دمایی در سطح اطمینان (5/2%) در دوره بازگشت 1 ساله در هر دو سناریو بدست آمد که نشان دهنده محدوده وسیعتر دوره بازگشت و احتمال بیشتر رویدادهای حدی دمایی در سناریوی B2 است. در مقایسه دو ایستگاه مشاهده می شود که در سناریوی A2 تالاب میانگران 02/1 درجه سانتیگراد و تالاب هورالعظیم 08/1 درجه سانتیگراد افزایش میانگین دما دارند. همچنین در سناریوی A2 تالاب میانگران میانگین و بیشینه دمایی بیشتری را دارد در حالی که تالاب هورالعظیم افزایش کمینه دمایی بیشتری را داشته است. این در حالی است که در سناریوی B2 میانگین دمای تالاب میانگران 47/1 درجه سانتیگراد و تالاب هورالعظیم 12/5 درجه سانتیگراد افزایش دما را دارد.
نتایج حاصل از بررسی داده ها در دوره های مشاهداتی و شبیه سازی شده با سناریوی B2 و A2 نشان دهنده افزایش دمای میانگین، کمینه و بیشینه در دوره های شبیه سازی شده آتی نسبت به دوره مبنا در ایستگاه های ایذه و بستان بوده، به طوریکه در ایستگاه بستان دمای متوسط کمینه و بیشینه سالانه نیز در دوره سوم بیشینه، روند افزایشی را نسبت به دوره پایه داشته و در هر دو سناریو به دلیل افزایش دما، روند خشک شدن هر دو تالاب ادامه خواهد داشت.
-
تغییر کاربری اراضی کشاورزی تهدیدی برای امنیت غذایی
میر ناصر نویدی*، هادی اسدی رحمانی، ، رسول خوارزمی، محمد جمشیدی، علیرضا ضیایی جاوید، زهرا محمداسماعیل، فاطمه ابراهیمی میمند
مجله مدیریت اراضی، پاییز و زمستان 1402 -
پیش نگری تبخیر - تعرق پتانسیل بر اساس سناریوهای واداشت تابشی (مطالعه موردی: تبریز)
، میر ناصر نویدی*، ناصر دواتگر، نسرین مرادی مجد، ابراهیم اسعدی اسکویی، بهاره دلسوز خاکی
نشریه پژوهش های اقلیم شناسی، تابستان 1402