اثر تعدیل وزن در بازتوانی عملکرد حرکتی در زنان مبتلا به سندرم درد کشککی-رانی
سندرم درد کشککی-رانی (PFPS) یکی از شایع ترین اشکال زانو درد است و اصطلاحی است که برای انواع آسیب شناسی یا ناهنجاری های آناتومیکی که منجر به نوعی درد قدامی زانو می شود، اطلاق می شود. هدف تحقیق حاضر تعیین اثر سطوح مختلف تعدیل وزن بر عملکرد حرکتی زنان مبتلا به PFPS بود.
در پژوهش نیمه تجربی حاضر 75 زن مبتلا به PFPS به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به 5 گروه با تعداد مساوی شامل تعدیل وزن (1- 4/1 وزن بدن، 2- 2/1 وزن بدن، 3- 4/3 وزن بدن)، گروه بدون تعدیل وزن و گروه کنترل تقسیم شدند. پروتکل تمرینی شامل تمرینات مقاومتی و عملکردی منتخب تقویت عضلات لگن و زانو بود که روی سطوح پایدار و ناپایدار انجام شد. به منظور تجزیه و تحلیل آماری از آزمون تحلیل کواریانس و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد.
مداخله تمرین موجب کاهش درد و بهبود عملکرد حرکتی در گروه های تمرین نسبت به گروه کنترل شد (001/0 >P). تمرینات اصلاحی با تعدیل وزن با 2/1 و 4/3 وزن بدن موجب اثربخشی بیشتر در متغیرهای درد و عملکرد حرکتی نسبت به گروه های تعدیل وزن 4/1 وزن بدن و بدون تعدیل وزن شد (01/0 >P).
بر اساس یافته های این پژوهش تعدیل وزن هنگام تمرین اصلاحی می تواند با کاهش فشارهای مکانیکی بر زانو و کاهش درد موجب بهبود کیفیت تمرین شود که نتیجه آن بهبود عملکرد حرکتی در بیماران مبتلا به PFPS می باشد.