تاثیر برنامه حمایتی-آموزشی قدردانی ایمونز بر اضطراب و خودکارآمدی مادران نوزادان نارس بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان هاجر شهرکرد

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
پیش زمینه و هدف

تولد نوزاد نارس برای مادران امری غیرمنتظره است و این مادران به دنبال آن احساسات منفی مانند اضطراب را تجربه می کنند که سبب کاهش خودکارآمدی می شود. این مطالعه باهدف تعیین تاثیر برنامه حمایتی-آموزشی قدردانی ایمونز بر اضطراب و خودکارآمدی مادران نوزادان نارس بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان هاجر شهرکرد انجام شد.

مواد و روش ها

مطالعه نیمه تجربی بر روی 41 مادر دارای نوزاد نارس در بخش مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان هاجر در دو گروه مداخله و کنترل انجام شد. نمونه گیری به روش در دسترس برای گروه کنترل به مدت یک ماه و سپس برای گروه مداخله به مدت پنج ماه صورت گرفت. به دلیل جلوگیری از تورش ابتدا گروه کنترل و سپس گروه مداخله نمونه گیری شدند. در شروع، بلافاصله و یک ماه پس از پایان مداخله پرسشنامه های اضطراب بک و خودکارآمدی بارنس توسط افراد هردو گروه تکمیل شدند. مداخله طی نه جلسه برای گروه مداخله اجرا شد و برای گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. برنامه قدردانی ایمونز با استفاده از تکنیک قدردانی و یادآوری نعمت ها موجب کاهش نشانگان منفی و افزایش هیجانات مثبت می شود. داده های مطالعه با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی (مجذور کای، تی مستقل دو نمونه ای، آزمون دقیق فیشر و اندازه گیری های تکراری) توسط نرم افزار آماری SPSS نسخه25 در سطح معنی داری کمتراز 05/0 تجزیه وتحلیل شد.

یافته ها

تفاوت آماری معنی دار در میانگین نمره اضطراب (67/0 =P) و خودکارآمدی مادران (16/0 =P) قبل از مداخله بین دو گروه مشاهده نشد. بلافاصله پس از پایان مداخله و در دوره پیگیری تفاوت آماری معنی دار بین دو گروه در میانگین نمره اضطراب و خودکارآمدی مادران دیده شد (001/0 >P). آنالیز واریانس با اندازه گیری های تکراری نشان داد، در گروه مداخله اثر زمان بر میانگین نمره اضطراب و خودکارآمدی معنی دار بود (001/0 >P).

بحث و نتیجه گیری

با توجه به اثربخشی مداخله بر اضطراب و خودکارآمدی پیشنهاد می شود مدیران و برنامه ریزان سلامت، اقدامات لازم را جهت آموزش پرسنل در زمینه استفاده از روش قدردانی ایمونز به منظور بهبود اضطراب و خودکارآمدی مادران نوزادان نارس بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان انجام دهند.

زبان:
فارسی
صفحات:
236 تا 249
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2750319 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)