طراحی یک مدل خردمندی در ارتقای تصمیم گیری های ازدحامی در بازار سرمایه
با افزایش پیچیدگی های محیطی در ساختار بازارها، شکاف هزینه های نمایندگی بین شرکت با سهامداران روزبه روز عمیق تر گردید که قدرت مدیرعامل یک معیار مهم در راستای ایجاد تبعیض منافع بین سهامداران با مدیران یا متوازن نمودن منافع، نقش مهمی را در این رابطه ایجاد می نماید؛ لذا این پژوهش با هدف طراحی مدل خردمندی در ارتقای تصمیم گیری های ازدحامی در بازار سرمایه ارائه گردید.
روش شناسی پژوهش:
این پژوهش از نظر هدف اکتشافی و از نظر نتیجه جزء پژوهش های توسعه ای و از نظر نوع داده جزء پژوهش های آمیخته است. در بخش کیفی، اقدام به ارائه مدل خردمندی در راستای ارتقای تصمیم گیری ازدحامی در بازار سرمایه با استفاده از رویکرد تحلیل نظری داده بنیاد، از طریق مصاحبه با 22 نفر از خبرگان در حوزه مدیریت صنعتی و مالی شامل مدیران و اساتید دانشگاه نموده است. سپس در بخش کمی با مشارکت 80 نفر از اساتید، دانشجویان دکتری و مدیران سطوح مختلف 50 شرکت برتر بازار سرمایه، به ارزیابی مدل کیفی طراحی شده با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری پرداخته شد.
نتایج بیانگر آن است خردمندی مدیران در راستای کثرت گرایی ارزش های سهامداران و ذی نفعان، متاثر از ریسک ناشی از منابع اطلاعاتی متعدد، در حوزه مولفه های هزینه محور، مواردی همچون تسهیل دستیابی به منابع مالی سازمانی، مولفه های بازار محور مواردی همچون تسهیل دستیابی به منابع مالی فراسازمانی و در مولفه های زیست محور چرخش اقتصاد جهانی به سوی اقتصاد مدور متاثر می گردد.
اصالت / ارزش افزوده علمی:
یافته های پژوهش می تواند به پیاده سازی راهبردهای خردمندی برای ارتقای ارزش های اجتماعی کثرت گرایانه می تواند به افزایش مشروعیت تصمیم از دید ذی نفعان، اثربخشی رقابت، کاهش تضاد منافع در تصمیم گیری و تاکید بر ابعاد اجتماعی منجر شود.