مقایسه اثربخشی هیپنوتیزم درمانی گروهی و هیپنوتیزم درمانی شناختی گروهی بر نگرش خوردن در زنان
هدف پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی هیپنوتیزم درمانی گروهی و هیپنوتیزم درمانی شناختی گروهی بر نگرش خوردن در زنان می باشد.
پژوهش حاضر جزء دسته پژوهش های کاربردی و از نوع شبه آزمایشی، از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل با شیوه نمونه گیری غیراحتمالی داوطلبانه و گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل می باشد. جامعه آماری این پژوهش را زنان متاهل دارای نمره توده بدنی بالای 25 شهر تهران در سال 1400 خواهد بود. ملاک ورود به نمونه پژوهش، توده بدنی بالای 25 و همچنین عدم شرکت در دیگر پژوهش های بالینی و روان درمانی است. نمونه آماری شامل 42 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و 14 نفر آنان در گروه کنترل، 14 نفر در گروه هیپنوتیزم درمانی گروهی و 14 نفر در گروه شناخت درمانی هیپنوتیزمی گروهی به روش نمونه گیری تصادفی قرار گرفتند. ابزارهای اندازه گیری در این پژوهش از پرسشنامه نگرش خوردن گاردنر و همکارانش (1982)، پروتکل هیپنوتیزم درمانی گروهی ویلکینسون (1981) و پروتکل شناخت درمانی هیپنوتیزمی گروهی ویلهلم و همکاران (2013) استفاده شد و به منظور استنباط داده ها از آزمون تحلیل کواریانس برای آزمون فرضیه ها و کنترل اثر پیش آزمون جهت مقایسه اثربخشی درمان ها استفاده شد.
یافته های پژوهش نشان داد که اثر پیلایی، لامبدای ویلکز و مقدار هتلینگ در سطح خطای کمتر از 1% معنادار است یعنی این گروه ها حداقل در یکی از متغیرهای وابسته در مرحله پس آزمون با یکدیگر تفاوت معناداری دارند.
نتایج آزمون نشان داد هیپنوتیزم درمانی گروهی و شناخت درمانی هیپنوتیزمی گروهی بر نگرش خوردن تاثیر مثبتی دارند.