مقایسه اثربخشی روش های تدریس بارش مغزی و حل مساله بر خودکارآمدی تحصیلی، انگیزش پیشرفت و احساس تعلق به مدرسه در دانش آموزان
هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی روش های تدریس بارش مغزی و حل مساله بر خودکارآمدی تحصیلی، انگیزش پیشرفت و احساس تعلق به مدرسه در دانش آموزان پایه ی دهم مدارس دولتی شهرستان اراک بود.
این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش شناسی نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. این پژوهش در سه مرحله پیش آزمون، مداخله و پس آزمون اجرا شد. در مرحله پیش آزمون کلیه افراد نمونه به پرسشنامه های استاندارد پژوهش پاسخ دادند. بعد از انتخاب گروه آزمایش 1 و 2، در گروه یک از روش تدریس بارش مغزی و در گروه دو از روش تدریس حل مسئله استفاده شد. گروه کنترل بدون انجام مداخله باقی ماند. در مرحله پس آزمون افراد نمونه مجدد به پرسشنامه های پژوهش پاسخ دادند.
جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان پایه ی دهم مدارس دولتی شهرستان اراک بود که ازاین بین تعداد 45 دانش آموز به روش دردسترس انتخاب و به صورت کاملا تصادفی در 2 گروه آموزش و 1 گروه کنترل تقسیم شدند. افراد نمونه در مرحله پیش آزمون به پرسشنامه های احساس تعلق به مدرسه موتون و همکاران (1996)؛ خودکارامدی تحصیلی جینکز و مورگان (1999)؛ انگیزش پیشرفت هرمانز (1980) پاسخ دادند. بر روی گروه اول آزمایش روش بارش مغزی و بر گروه دوم آزمایش پروتکل روش حل مسئله در 8 جلسه اجرا شد. در مرحله پس آزمون مجدد افراد نمونه به پرسشنامه های پژوهش پاسخ دادند داده های حاصله به روش تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS24 تحلیل شد.
نتایج این مقاله حاکی از تاثیر هر دو روش های تدریس بارش مغزی و حل مساله بر خودکارآمدی تحصیلی، انگیزش پیشرفت و احساس تعلق به مدرسه بود و مقایسه اثربخشی حاکی از تاثیر بیشتر بارش مغزی بر متغیرهای پژوهش می باشد. ازاین رو می توان به معلمان و برنامه ریزان آموزشی توصیه کرد از این روش در تدریس دانش آموزان بهره گیری کنند.