بررسی ارتباط بین شاخص بار ذهنی کار با عوامل دموگرافیک و مشخصات بالینی در پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1396

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

بار ذهنی کار از عوامل مهم و تاثیرگذار بر روی رفتار و عملکرد پرستاران در محیط کار است؛ بنابراین ارزیابی و رفع مشکلات آن باعث بهبود کیفیت مراقبت های پرستاری می شود. هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین ارتباط بین شاخص بار ذهنی کار با عوامل دموگرافیک و مشخصات بالینی در پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1396 بود.

مواد و روش ها

در یک مطالعه توصیفی - تحلیلی 125 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1396 با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای مورد بررسی قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با استفاده از فرم دموگرافیک (5 سوال)، فرم مشخصات پایه (6 سوال) و پرسشنامه استاندارد شاخص بار ذهنی کار (6 سوال) انجام گرفت. داده های حاصل با استفاده از نرم افزارSPSS 23 و آزمون های توصیفی و استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

یافته ها

میانگین کلی بار ذهنی کار 35/35± 73/94 بود. نمره ارزیابی تلاش بیشترین میزان (16/20± 84/50) و نمره نیاز فیزیکی کمترین میزان (28/36±51/44) را به خود اختصاص دادند. بین سن، وضعیت تاهل، نوبت کاری، بخش کاری، استراحت بعد از شیفت، تعداد شیفت و وضعیت سلامت جسمی با بار ذهنی کار ارتباط معنی داری مشاهده شد (05/0>P)؛ اما بین مدرک تحصیلی با بار ذهنی کار ارتباط معناداری وجود نداشت (0/08=P).

نتیجه گیری

نتایج مطالعه نشان می دهد که بار ذهنی کار در بین پرستاران بالا بوده و این مسئله با عوامل دموگرافیک و مشخصات بالینی پرستاران در ارتباط است؛ لذا ضمن توجه به عوامل مرتبط با این شاخص، انجام اقداماتی که بتواند باعث کاهش بار ذهنی کار و متعاقب آن بهبود کیفیت مراقبت های پرستاری شود، ضروری به نظر می رسد.

زبان:
فارسی
صفحات:
101 تا 112
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2772362