بررسی ارتباط شادکامی و شدت علایم یائسگی در زنان یائسه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی روستایی شهرستان ساوه در سال 1402

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

با توجه به اثرات ابعاد متغیر شادکامی بر شدت علائم یائسگی به نظر می رسد بررسی دقیق تر جنبه های روانی یائسگی مفید بوده و حائز اهمیت می باشد. این مطالعه با هدف تعیین شادکامی و شدت علایم یائسگی در زنان یائسه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی روستایی شهرستان ساوه انجام شده است.

روش کار

این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی و همبستگی یود که در سال 1402 انجام شد، 440 نفر از زنان یائسه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی روستایی و خانه های بهداشت شهرستان ساوه به روش سهمیه ای با تخصیص متناسب انتخاب شدند. فرم اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه شادکامی آکسفورد و پرسشنامه شدت علایم یائسگی هاینمن و همکاران توسط زنان شرکت کننده در پژوهش تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده هابا استفاده از روش های آماری توصیفی، آزمون های همبستگی پیرسون توسط نرم افزار spss24 انجام شد.

یافته ها

نتایج نشان داد تمامی متغیرهای پژوهش همبستگی مثبت و معنی داری با شدت علائم یائسگی دارند. یافته های تحقیق نشان داد که همبستگی منفی و معنی داری بین ابعاد " شادکامی" و "شدت علایم یائسگی" در سطح 01/0 وجود داشت (خودپنداره، 001/0p< و 338/0- r=)، (رضایت از زندگی، 001/0p< و 3/0- r=)، (آمادگی روانی، 001/0p< و 286/0- r=)، (سر ذوق بودن، 001/0p< و 217/0- r=)، (احساس زیبایی شناختی، 001/0p< و 296/0- r=)، (خودکارآمدی، 001/0p< و 295/0- r=)، (امیدواری، 001/0p< و 204/0- r=). بنابراین فرض صفر رد شد و با اطمینان 99 درصد اطمینان بین خودپنداره، رضایت از زندگی، آمادگی روانی، سرذوق بودن، احساس زیبایی شناختی، خودکارآمدی، امیدواری با شدت علایم یائسگی در زنان یائسه رابطه منفی و معنی داری وجود داشت. یعنی با افزایش شدت علائم یائسگی، شادکامی نیز کاهش می یابد.

نتیجه گیری

به نظر می رسد شادکامی و ابعاد آن می تواند به عنوان یک متغیر کاربردی نقش موثری در شدت علائم یائسگی در زنان و کیفیت زندگی آنها ایفا کند. همانطور که مشخص شد ابعاد شادکامی به میزان خیلی زیادی همبستگی معنی داری با شدت علائم یائسگی داشتند. با عنایت به کمبود مطالعات مکفی در این زمینه، در این پژوهش ابعاد شادکامی بررسی و از رابطه ی آن با شدت علائم یائسگی بهره برده شد. لذا از نتایج این مطالعه می توان در آموزش بالا بردن میزان شادکامی در زنان یائسه جهت کم کردن موثر شدت علائم یائسگی و ارتقاء سبک زندگی این زنان در محیط های پژوهش استفاده نمود.

زبان:
فارسی
صفحات:
15 تا 35
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2778125 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)