طرح راهبردی کشف پیشدستانه جرایم خشن (مورد مطالعه: سرقت مسلحانه)
جرم سرقت مسلحانه تاثیرات منفی فراوانی بر امنیت اجتماعی، اقتصادی و روانی شهروندان دارد و به نوعی با نظم و امنیت کشور در ارتباط است. با وقوع یک سرقت مسلحانه، که بازتاب اجتماعی، سیاسی و.. دارد، فضای امنیت جامعه و امنیت در بین شهروندان منطقه کمرنگ و فضای جامعه به شدت متزلزل می شود. پژوهش حاضر با هدف ارائه طرح راهبردی کشف پیشدستانه جرائم خشن (مورد مطالعه: سرقت مسلحانه) انجام شده است.
این تحقیق از نظر روش کیفی با استفاده از تکنیک دلفی فازی انجام شده است. مشارکت کنندگان این تحقیق را خبرگان، کارشناسان و به ویژه کارآگاهان پلیس آگاهی فراجا، قضات، خبرگان اطلاعاتی پلیس و نخبگان و اساتید دانشگاهی تشکیل می دهد. حجم نمونه مطابق با اشباع نظری تحقیق به تعداد 20 نفر و به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شده است. همچنین، ضمن بهره گیری از روش تحلیل محتوا از روش دلفی فازی تک مرحله ای به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
کشف پیشدستانه جرم سرقت مسلحانه بر پایه دو مولفه داخلی (20 شاخص) و خارجی (19 شاخص)؛ چشم انداز (15 شاخص)؛ ارزش هایی راهبردی (35 شاخص)؛ الزامات راهبردی پنج گانه (الف- الزامات مدیریتی (3 شاخص)؛ ب- الزامات کارآگاهی (9 شاخص)؛ ج- الزامات قانونی و قضائی (6 شاخص)؛ د- الزامات علمی (6 شاخص)؛ ه- الزامات تجهیزاتی (3 شاخص)؛ ی- الزامات ساختاری (11 شاخص) و ن- الزامات محیطی و جامعوی (6 شاخص) و همچنین راهبردهای بومی و مطلوب چهارگانه (الف- بهره گیری از شرکت های دانش بنیان عبارتند از (8 شاخص)؛ ب- گسترش تعاملات درون و برون سازمانی (8 شاخص)؛ ج- بهره گیری از مشارکت اجتماعی (12 شاخص)؛ د- بهره گیری از فناوری ارتباطات و اطلاعات و فضای مجازی (18 شاخص) و در نهایت اقدامات اساسی مبتنی بر اهداف راهبردی کشف پیشدستانه جرم سرقت مسلحانه (الف- کوتاه مدت (17 شاخص)؛ ب- میان مدت (25 شاخص) و ج- بلند مدت (34 شاخص) مبتنی است.
نتایج این تحقیق نشان داد که به کار بستن رویکرد راهبردی کشف پیشدستانه در فرایندهای کشف جرائم پلیس آگاهی، متناسب با چارچوب راهبردی موصوف موجب گذار از ماهیت انفعالی به ماهیتی فعال و پویا به منظور پیشگیری پیشدستانه از آن خواهد شد..
-
الگوی کاربرد شبکه های اجتماعی مجازی در فرآیند جرم یابی
، فخرالدین توکلی*، سید سعید کشفی، جعفر حسین پور
نشریه پژوهش های دانش انتظامی، بهار 1403 -
ارائه الگوی رهبری سازمانی مدیریت بحران در سازمان تامین اجتماعی ایران بر اساس نظریه داده بنیاد
غلامحسین آکاهی، علی جعفری*، ، محمد رحیمی
فصلنامه مدیریت منابع در نیروی انتظامی، بهار 1403