تحلیل فعالیت های اطلاعاتی و امنیتی در پیش بینی بحران های امنیتی
امروزه یکی از ضرورت های اساسی سازمان های امنیتی، درک موقعیت ها و شناخت صحیح مسائل و چالش های پیش رو و انطباق ساختار و برنامه سازمان برای پاسخ گویی شایسته و به موقع، به منظور پیش بینی آینده و تحلیل درست مسائل است. تحلیل، از جمله مولفه های مهم در چرخه اطلاعاتی است و این مولفه از یک سو نقاط قوت و از سوی دیگر فرصت ها و خطرهای متصور در سازمان اطلاعاتی را به تحلیل گر عرضه کرده و اطلاعات لازم را در اختیار او قرار می دهد. از آنجایی که شناخت نداشتن از تحلیل اطلاعات، موجب بروز برخی خطاهای سهوی و یا عمدی در یک مجموعه می شود حوزه تحلیل باید بتواند با بهره گیری از آموزش ها و تجربه به درستی به راهبری صحیح و درست در فعالیت های سازمانی بپردازد و با شناسایی لغزش های احتمالی از بالفعل شدن آن ها جلوگیری کند و معیارهای مدنظر مقام معظم رهبری(مدظله العالی) با جدیت در سازمان جاری و ساری شود که همین موضوع، ضرورت تحقیق را بیش از پیش نمایان می سازد. هدف از انجام این پژوهش، تحلیل فعالیت های اطلاعاتی و امنیتی در پیش بینی بحران های امنیتی است.
روش شناسی:
در این نوشتار که از نظر هدف کاربردی و از روش توصیفی است با بهره گیری از منابع اسنادی و کتابخانه ای و رایانه ای استفاده شده تلاش گردیده است تا به سوال هایی نظیر 1- چه روش هایی برای پیش بینی در شرایط قطعیت وجود دارد؟ 2- چگونه می توان از روش های تحلیلی برای پیش بینی در شرایط قطعیت استفاده کرد؟ 3- چه روش هایی برای پیش بینی در شرایط عدم قطعیت وجود دارد؟ 4- چگونه می توان از روش های تحلیلی برای پیش بینی در شرایط عدم قطعیت استفاده کرد؟ پاسخ داده شود.
یافته ها حاکی از آن است که در نظام بررسی و تحلیل اطلاعات در بعد ساختاری شامل داده ها و اطلاعات، توان تحلیل گر و روش های تحلیل و سطوح بحران؛ در بعد فرایندی شامل طرح ریزی، پردازش، تجزیه و تحلیل و بهره دهی و وظایف تحلیل گران و در بعد محیطی شامل تعاملات و ارتباطات و ذی نفعان درون و برون سازمانی از جمله رسانه هاست. بر اساس نتایج این پژوهش، باید اذعان کرد که بهره گیری همه کارکنان و مدیران سازمان های اطلاعاتی از تحلیل اطلاعاتی برای تحلیل پدیده های امنیتی و غیرامنیتی و تهدیدها و آسیب ها، ضرورتی اجتناب ناپذیر است؛ بدون توجه به تحلیل علمی و اصولی، تحقق هدف های سازمان های اطلاعاتی امکان پذیر نبوده و در این راستا بهره گیری از روشی استاندارد در سازمان های اطلاعاتی تاثیر بسزایی در موفقیت آن ها دارد.