فهم تجربه زیسته زائران از عوامل بهداشتی موثر در پیاده روی اربعین: روایتی مردم شناختی از پدیده عظیم پیاده روی اربعین

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

 سنت پیاده روی اربعین در طول تاریخ حیات تشیع به عنوان یک رویداد مذهبی سالیانه بروز و ظهور داشته است.  صرف نظر از زیبایی های معنوی پیاده روی اربعین و تصاویر و قاب های ماندگار آن که برای همه الهام بخش است، مسئله سلامت جسم و روان مردم که عاشقانه پا در این مسیر می گذارند نیز مهم و ضروری می نماید. هدف پژوهش حاضر فهم تجربه زیسته زائران از عوامل بهداشتی موثر در پیاده روی اربعین می باشد.   

روش کار

 این پژوهش از پارادایم کیفی و روش پدیدار شناسی تفسیری استفاده شده است. جامعه آماری را گروهی از زائرین راهپیمایی اربعین تشکیل دادند که به صورت نمونه گیری در دسترس، تعداد 39 نفر از زائرین به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته بوده است. به منظور تحلیل داده ها  از تحلیل محتوای استقرایی مبتنی بر کدگذاری باز استفاده شد.

یافته ها

 نتایج حاکی از آن است که از نظر زائران عوامل بهداشتی موثر در پیاده روی اربعین باعث می شود از رضایت آنها در طول این مسیر کاسته شود. . این نارضایتی ها شامل کمبود نوشیدنی (آب آشامیدنی و یخ)؛ کمبود اقلام درمانی و بهداشتی (دارو و تخت معاینه)؛ کمبود آموزش به زائران پیش از سفر از طریق رسانه (آموزش قبل از سفر)؛ ضعف در بهداشت و نظافت (حمام، سرویس بهداشتی و پایین بودن بهداشت)؛ کمبود امکانات نو (مشکلات اخذ پاسپورت، کمبود امکانات جانبی وکمبود محل اسکان)؛ مشکلات موکب ها (مدیریت موکب ها، دریافت مجوز پزشکی برای آشپزها)، کمبود تبلیغات فرهنگی؛ آشفتگی و شلوغی مرزها؛ مدیریت ضعیف دولت؛ بالا بودن هزینه کرایه ها؛ نبود اطلاع رسانی و راهنمای زائرین می باشد. در نهایت از بین این موانع جدی ترین آن ها از نظر زائرین به ترتیب کمبود نوشیدنی، بالا بودن هزینه حمل و نقل و ضعف در بهداشت و نظافت بوده است.

نتیجه گیری

 براساس یافته های پژوهش می توان گفت که ارائه انواع خدمات بهداشتی و درمانی به زوار می تواند به ارتقای سطح سلامت آنان کمک نماید.

زبان:
فارسی
صفحات:
10 تا 21
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2795313 
مقالات دیگری از این نویسنده (گان)