طراحی، تدوین و تالیف کتاب درسی: با رویکرد سبک شناسی

نویسنده:
پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

 کتاب درسی مثل فرشی است که هرچه با ظریفتر و دقیقتر بافته شود، زیباتر و روشنتر خواهد بود. در این راستا، انگاره دانش محتوایی آموزشی (دمآ)، با دانشهای مختلفی که دارد، پنجره های تازه ای را به روی طراحی و تدوین آن میگشاید. همچنین الگوها و عناصر مختلف طراحی آموزشی در برنامه ریزی، طراحی و ارائه مفاهیم و مطالب نقش مهمی ایفا میکنند. سبک شناسی نیز به طور خاص به متن میپردازد و دو نوع نگارش علمی و نویسندگی خلاق را با هم ترکیب میکند. مساله این پژوهش «ضعف تالیف» در کتابهای درسی است؛ به عبارتی مولفان بیشتر بر اساس ذوق و سلیقه به تالیف میپردازند و کمتر یک چارچوب نظری خاص را دنبال مینمایند. هدف آن نیز معرفی مبانی علمی و عملی چگونگی تالیف کتاب درسی است.

روش

 روش این جستار کیفی و نوع آن کاربردی است و در هر بخش از این مقاله، سنجه هایی برای چگونگی طراحی و تدوین کتاب درسی داده شده است.

یافته ها

 این جستار نیز دارای دو وجه علمی و هنری است و ایجاد التذاذ ادبی و آفرینش آشنایی زدایی در تصویر و متن کتاب مورد تاکید قرار گرفته است. در پایان نیز انواع بندنوشت به عنوان واحد خواندن، نوشتن و تفکر از نظر سبکی و ساختاری مورد بررسی قرار گرفته تا زمینه نگارش ویراسته و پیراسته اتفاق بیفتد.

نتیجه گیری

 نتیجه این پژوهش ترسیم چارچوب نظری کاربردی طراحی، تدوین و تالیف کتاب درسی و ارائه معیارها یا استانداردهایی برای آن است.

زبان:
فارسی
صفحات:
289 تا 314
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2796232