نقش شبکه های اجتماعی مجازی بر تبادلات علمی اعضای هیئت علمی (مورد مطالعه دانشگاه ایلام)
هدف پژوهش حاضر بررسی نقش شبکه های اجتماعی در تبادلات علمی بین اعضای هیئت علمی دانشگاه ایلامبود.
پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی بوده، و براساس ماهیت و روش، یک پژوهش توصیفی- پیمایشی است. روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای بوده و نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 127نفر بدست آمد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه میرزایی و همکاران (1395) استفاده شد. برای تعیین روایی پرسشنامه از روایی صوری و برای تعیین پایایی آن از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد و نمره پایایی پرسشنامه برابر با 925% بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اس.پی.اس.اس. و برای آزمون فرضیه ها از آزمون تی تک نمونه ای و آزمون فریدمن استفاده شده است.
همه اعضای هیئت علمی از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند و اساتید بیش از سه ساعت در روز از این شبکه ها استفاده می نمایند. از میان شبکه های اجتماعی، ریسرچ گیت بیشتر ین استفاده را دارد. لپ تاپ مهم ترین ابزار استفاده از شبکه های اجتماعی بود. اکثریت پاسخ گویا ن بر ای دستر سی به شبکه های اجتماعی از هر دو زبان یعنی فارسی و انگلیسی استفاده می کنند. مقایسه میانگین رتبه ها نشان می دهد که اهمیت و رتبه مولفه های تبادلات علمی، ارتقای دانش، مزایای استفاده از شبکه های اجتماعی، موانع استفاده از شبکه های اجتماعی مطرح شده با 95% اطمینان با یکدیگر متفاوت است (05/0>P). استفاده از شبکه های اجتماعی می تواند در ارتقای دانش اساتید تاثیرگذار باشد. مهم تر ین مزیت استفاده از شبکه های اجتماعی ایجاد انگیزه برای انجام فعالیت های علمی بوده و نگرانی از حریم خصوصی، اصلی تر ین مانع در استفاده از شبکه های اجتماعی از نظر اساتید بود.
نتیجه گیری:
استفاده از شبکه های اجتماعی در بین اساتید رایج است و استفاده از این شبکه ها می تواند در ارتقای دانش آنان تاثیر بگذار د. باتوجه به اهمیت و نقش شبکه های اجتماعی در برقراری ارتباط و تبادلات علمی بین پژوهشگرا ن، لازم است که این شبکه ها به درستی معرفی بشو ند تا به ارتقاء و افزایش بهره وری موثر از این شبکه ها کمک کند. مولفه تاثیر شبکه های اجتماعی در تبادل های علمی نشان داد که استفاده از شبکه های اجتماعی در تبادل های علمی میان اعضای هیئت علمی دانشگاه ایلام از حد متوسط بالاتر است.