اثربخشی مداخله معنادرمانی گروهی بر کیفیت زندگی، تنظیم هیجان و امید به زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان
بیماری سرطان پستان موجب بروز مشکلات روان شناختی و کاهش سلامت روان در افراد می شود، برای رفع این مشکلات به مداخلات درمانی نیاز است. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی مداخله معنادرمانی گروهی بر کیفیت زندگی، تنظیم هیجان و امید به زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.
روش پژوهش، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه شاهد بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان افضلی پور کرمان در سال 1402 بود. از بین آن ها تعداد 30 نفر با رضایت کتبی آگاهانه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی و با روش قرعه کشی در دو گروه آزمایش و شاهد (15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه شاهد) جایگزین شدند. افراد حاضر در گروه آزمایش مداخله معنادرمانی گروهی (10 جلسه) و هر هفته دو جلسه و به مدت 90 دقیقه دریافت نمودند .پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه های کیفیت زندگی، تنظیم هیجان و امید به زندگی بود که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون اجرا شدند. داده های پژوهش با روش تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شد.
نتایج نشان داد قبل از مداخله تفاوت معنی داری بین میانگین نمرات کیفیت زندگی، تنظیم هیجان و امید به زندگی گروه مداخله و شاهد وجود ندارد، ولی بین میانگین این نمرات در گروه مداخله و شاهد بعد از مداخله تفاوت معنی دار آماری وجود داشت. میانگین و انحراف معیار کیفیت زندگی در پس آزمون 29/75 ± 6/91، تنظیم هیجان 98/28 ± 10/25 و امید به زندگی 39/51 ± 6/49 به دست آمد (0/001 P <).
با توجه به نتایج این پژوهش معنادرمانی گروهی موجب افزایش کیفیت زندگی، تنظیم هیجان و امید به زندگی در زنان مبتلا به سرطان شده بود. از آن جایی که وضعیت روانی مطلوب بیماری در بهبودی آن ها تاثیر دارد، بنابراین استفاده از این روش به عنوان یک استراتژی اثربخش برای کاهش مشکلات روان شناختی بیماران توصیه می شود.