بررسی تاثیرات دونپزیل بر روی علایم بالینی و مهارت های زبانی و اجرایی در افراد مبتلا به طیف اوتیسم: یک مرور نظام مند
اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک گروه از اختلالات است که با مشکلاتی در رفتارهای حسی-حرکتی تکراری اولیه، تعامل اجتماعی و مهارت های ارتباطی و الگوهای کلیشه ای فعالیت ها توصیف می شود. هدف از این مطالعه بررسی نظام مند تاثیرات داروی دونپزیل بر روی ASD بود.
مرور نظام مند با استفاده از پروتکل JBI در پایگاه های اطلاعاتی Medline (PubMed), Cochrane Scopus و EMBASE انجام شد. مقالات به زبان انگلیسی با تاریخ انتشار حداکثر تا سال 2024 انتخاب شدند.
9 مطالعه (4 کارآزمایی بالینی تصادفی شده، 4 مداخله با برچسب باز و 1 گزارش موردی) وارد مرور نظام مند شدند. نتایج مطالعات متنوع بودند و برخی از مطالعات نشان دادند که دونپزیل ممکن است در توسعه زبان و مدیریت علائم رفتاری بهبود ایجاد کند. یافته ها نشان دادند که بهبودهای قابل توجهی در مهارت های زبانی بیانی و دریافتی در کودکان با سنین پایین تر رخ می دهد و مهارت های عملکردی به ویژه در جوانان بهبود می یابند. همچنین، تاثیر مثبتی بر الگوهای خواب نیز گزارش شد. با این حال، نتایج برخی مطالعات در عملکرد اجرایی متفاوت بودند.
دونپزیل ممکن است در بهبود توسعه زبان و کنترل علائم رفتاری در ASD موثر باشد، اما نیاز به تحقیقات بیشتر در مورد دوز استفاده، تاثیرات بلندمدت، و عوارض جانبی وجود دارد.