تحلیل کینتیکی راه رفتن در هنگام عبور از مانع در زنان میانسال
افزایش سن باعث تغییرات فیزیولوژیکی متنوعی می شود که بر کنترل حرکتی تاثیر می گذارد، از جمله کاهش سرعت راه رفتن. زنان میانسال (45-64 سال) تحت تغییرات فیزیکی و هورمونی قرار می گیرند که بر عملکرد حرکتی آن ها اثر می گذارد. عبور از موانع چالشی برای سیستم عصبی عضلانی ایجاد می کند و دینامیک مرکز فشار و مرکز جرم را تغییر می دهد. تحلیل تغییرات مرکز فشار و نیروهای عکس العمل زمین در طول راه رفتن برای شناسایی ناهنجاری های حرکتی، ارزیابی خطر سقوط و توسعه مداخلات موثر جهت بهبود کیفیت زندگی و پیشگیری از آسیب ها در این گروه سنی حیاتی است. مقایسه راه رفتن عادی و عبور از موانع، تغییرات حرکتی مرتبط با سن را نمایان می کند و به پیشرفت تحقیقات درزمینه ثبات راه رفتن و طراحی استراتژی های مناسب برای ارتقای تحرک و ایمنی در بزرگسالان میانسال کمک می کند.
این مطالعه نیمه تجربی و علی مقایسه ای بر روی 24 زن میانسال سالم (55 تا 64 سال) در تهران انجام شد. شرکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. داده های کینتیکی در حین عبور از موانع و راه رفتن عادی با استفاده از دو صفحه نیرو (AMTI، آمریکا) و دوربین های تحلیل حرکت (Vero، نسخه 2/2 انگلستان) جمع آوری شدند. برای کاهش خطاهای حرکتی، شرکت کنندگان لباس های مخصوص پوشیدند و به صورت پابرهنه راه رفتند. تحلیل آماری داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.
در تحقیق حاضر تفاوت معنی داری در سن، قد، وزن و شاخص توده بدنی میان شرکت کنندگان مشاهده نشد. افزایش قابل توجهی در جابه جایی های میانی-جانبی با سطح معنی داری 0/009=P و قدامی-خلفی با سطح معناداری 0/001=P مرکز فشار نسبت به مرکز جرم، و همچنین در نیروهای عکس العمل زمین در جهت های قدامی-خلفی و عمودی پای راست در هنگام عبور از مانع با سطح معنی داری 0/001=P مشاهده شد (0/05≥P).
به طور کلی، نتایج نشان می دهد این تغییرات معنی دار می تواند به دلیل نیاز به تنظیم تعادل و کنترل حرکت در هنگام عبور از مانع باشد. با وجود اینکه این یافته ها با نتایج تحقیقات موجود همخوانی دارد و نشان دهنده اهمیت بررسی دقیق تر نیروهای مختلف در تحلیل مکانیک حرکت است اما مطالعات بیشتری با استفاده از تحلیل های پیشرفته تر و جمعیت های مختلف می تواند به فهم بهتری از این تغییرات کمک کند.