بررسی اثربخشی داینوژست وآگونیست هورمون آزادکننده گنادوتروپین بر درد لگن پس از جراحی لاپاراسکوپی در اندومتریوز: یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه

اندومتریوز یک بیماری التهابی مزمن است که به دلیل درد شدید و ناتوان کننده، زندگی بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد. داروهای متعددی برای کاهش درد و ناراحتی مرتبط با این بیماری معرفی شده است. آگونیست های هورمون آزادکننده گنادوتروپین و داینوژست از داروهای مهم در این زمینه هستند.

هدف

مطالعه حاضر به بررسی اثربخشی آگونیست هورمون آزادکننده گنادوتروپین و داینوژست بر کاهش درد لگنی و همچنین عوارض ناخواسته آنها پس از جراحی لاپاراسکوپی در اندومتریوز می پردازد.

مواد و روش ها

این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده شامل 104 زن مبتلا به اندومتریوز مراجعه کننده به بخش تولید مثل بیمارستان یاس، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، بین آوریل 2022 تا مارچ 2023 می باشد. پس از جراحی لاپاراسکوپی، شرکت کنندگان به طور تصادفی به دو گروه (تعداد = 52/هر گروه) تقسیم شدند: گروهی که برای آنها داینوژست تجویز می شد و گروهی که آگونیست هورمون آزادکننده گنادوتروپین (GnRH) دریافت می کردند. شرکت کنندگان به مدت سه ماه پیگیری شدند و درد لگن با استفاده از visual analog scale اندازه گیری شد. درد لگن و عوارض جانبی بین دو گروه مقایسه شد.

نتایج

درد لگن در هر دو گروه درمانی به طور قابل توجهی بهبود یافت (0001/0 ˂ p). تفاوت معنی داری بین گروه های آگونیست GnRH و داینوژست در گرگرفتگی و میزان درد مفاصل مشاهده نشد. با این حال، تفاوت معنی داری در خشکی واژن (03/0 = p) و کاهش میزان میل جنسی (02/0 = p) بین دو گروه مشاهده شد. استفاده از آگونیست های GnRH و داینوژست باعث کاهش خونریزی نامنظم واژینال شد.

نتیجه گیری

نتایج نشان می دهد که اثربخشی آگونیست های GnRH و داینوژست در بهبود درد لگنی بیماران آندومتریوز پس از یک دوره درمانی سه ماهه یکسان است. با این حال، این دو دارو عوارض جانبی متفاوتی ایجاد کردند.

زبان:
انگلیسی
صفحات:
995 تا 1002
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p2817102