ارائه مدل تاب آوری سازمانی در شرکتهای دانش بنیان
تاب آوری سازمانی یکی از مفاهیم جدید و محبوب در مطالعات سازمانی است که به توانایی بازیابی و بازگشت کسب وکارها به شرایط ابتدایی خود، در زمان بروز بحران ها و در مقابل ریسک های متعدد درونی و بیرونی اشاره دارد. هدف این پژوهش، طراحی مدلی برای تاب آوری سازمانی در شرکت های دانش بنیان است.
پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی توسعه ای است و از گروه تحقیقات آمیخته اکتشافی محسوب می شود. به منظور طراحی مدل پژوهش، از روش تئوری داده بنیاد استفاده شد و بدین منظور با 22 خبره مصاحبه عمیق به عمل آمد. این افراد به صورت هدفمند انتخاب شدند. مدل طراحی شده با روش مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار اسمارت پی ال اس اعتبارسنجی شد. جامعه آماری این مرحله، مدیران شرکت های دانش بنیان در پارک علم و فناوری تهران بودند که از طریق پرسش نامه، از آن ها نظرخواهی شد. حجم نمونه محاسبه شده با روش کوکران 110 نفر و روش نمونه گیری نیز از نوع تصادفی ساده بود.
مدل پارادایمی با 6 دسته متغیر عوامل علی، پدیده محوری، راهبردها، عوامل مداخله گر، عوامل زمینه ای و پیامدها طراحی شد. بر اساس یافته ها، برای متغیر تاب آوری در شرکت های دانش بنیان، 4 مقوله اصلی، 10 مقوله فرعی و 21 مفهوم و همچنین، 5 دسته راهبرد شناسایی شد که بر این اساس مدل پژوهش ایجاد شد. مقوله های اصلی شناسایی شده عبارت اند از: تاب آوری هدایتی، اجتماعی، زیرساختی و رابطه ای. همچنین، یافته های برازش با مدل سازی معادلات ساختاری نیز ساختار و متغیرهای مدل را تایید می کند.
بهره گیری از رویکرد تاب آوری در شرکت های دانش بنیان، به اندازه کافی اثربخش است و می تواند در حفظ بقا و حرکت در مسیر رشد و توسعه این شرکت ها تاثیر زیادی داشته باشد.
-
واکاوی نقش اکوسیستم نوآوری در بین المللی شدن شرکت های دانش بنیان (مطالعه موردی: شرکت های عضو باشگاه سرآمدان صادرات دانش بنیان ایران)
محمدمهدی پاک پرور*، سید حبیب الله طباطباییان،
نشریه دانش حکمرانی، پاییز 1403 -
سیاست صنعتی راهبردی برای توسعه موثر و مروری بر سیاستهای صنعتی برزیل
سعید زرندی، محمد کاظم پور تیمورلوئی*، رضا واعظی،
نشریه مدیریت صنعتی، زمستان 1403 -
ارائه مدل تعادل کار زندگی پایدار (مورد مطالعه صنعت نفت)
سید قادر رادمرد*، عباس نرگسیان، ناصر عسگری،
نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی، پاییز 1403 -
Designing an Adoption Model for Electronic Human Resource Management in Service-Oriented Organizations: A Case Study of Tehran Municipality
Davar Nazari Ardabili, Fereshteh Amin *, Bibi
Journal of Information Technology Management, Spring 2024