مقایسه اثربخشی برنامه توانبخشی شناختی با تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر امواج مغزی کودکان مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی
اختلال یادگیری ریاضی به عنوان یک اختلال یادگیری خاص، مانعی بر سر راه یادگیری ریاضیات است و با مشکلاتی در یادآوری حقایق عددی، محاسبه دقیق و روان و استدلال ریاضی همراه است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی برنامه های توانبخشی شناختی و مداخله تحریک الکتریکی فراجمجمه ای بر امواج مغزی کودکان دارای اختلال یادگیری ریاضی انجام شد.
30 دانش آموز 6 تا 10 ساله شهر تبریز با ناتوانی های یادگیری بر اساس معیارهای ورود/ خروج با استفاده از مصاحبه بالینی، مشاهدات سوابق تحصیلی و آزمون هوش وکسلر به طور تصادفی انتخاب شدند. این مطالعه از یک طرح نیمه آزمایشی، پیش آزمون/ پس آزمون چند گروهی استفاده کرد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس هوش وکسلر کودکان برای ارزیابی هوش طبیعی به عنوان متغیر کنترل و مقیاس حافظه فعال و سرعت پردازش برای تشخیص اختلالات یادگیری استفاده شد. پس از تخصیص تصادفی آن ها به گروه ها، قبل از مداخله، امواج مغزی با الکتروانسفالوگرافی ثبت شد که به عنوان نمرات پیش آزمون در نظر گرفته شد. سپس هر یک از گروه های آزمایشی به طور جداگانه در جلسات برنامه توانبخشی شناختی دیجیتال و تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای شرکت کردند، در حالی که گروه کنترل در این مدت هیچ مداخله ای دریافت نکردند. پس از اتمام مداخلات، امواج مغزی مجددا در هر 3 گروه ثبت شد و نمرات به دست آمده به عنوان پس آزمون در نظر گرفته شد. در نهایت، پیش آزمون و پس آزمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتایج نشان داد که هم برنامه توانبخشی شناختی و هم تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای به طور موثری باعث کاهش قدرت مطلق موج تتای پیشانی و افزایش قدرت مطلق موج آلفای پس سری در کودکان مبتلا به اختلالات یادگیری ریاضی شد. با این حال، تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای اثربخشی بیشتری را در مقایسه با برنامه توانبخشی شناختی نشان داد.
تحریک جریان مستقیم فراجمجمه ای در درمان اختلال یادگیری ریاضی موثر است و ممکن است از نظر متخصصان این رشته به عنوان یک گزینه مطلوب در نظر گرفته شود.
-
ساخت و تعیین ویژگی های روان سنجی آزمون حرکات بیانگر در افراد زبان پریش
محمد ابهریان، حسن عشایری، ارسلان گلفام،
نشریه زبان و زبان شناسی، بهار و تابستان 1400 -
The Design and Validation of an Azeri Phonological Test for Children Aged 4-6 Years
Zeynab Khoshhal, , Majid Mirzaee, Fatemeh Haresabadi*
Iranian Rehabilitation Journal, Dec 2021