تاثیر ازتوباکتر و ورمیکمپوست بر خصوصیات رشدی و ویژگیهای فیزیولوژی گیاه علف چشمه (Nasturtium officinale) تحت تنش آبی
استفاده از کودهای زیستی و آلی به منظور کاهش اثرات تنش خشکی در تولید گیاهان اهمیت خاصی دارد. پژوهش حاضر جهت بررسی تاثیر ورمیکمپوست و ازتوباکتر بر رشد، خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه خوراکی و دارویی علف چشمه (Nasturtium officinale L.) انجام شد.
روش پژوهش:
تنش آبی در سه سطح (100، 70 و 40 درصد ظرفیت زراعی خاک) و کودهای آلی و زیستی در چهار سطح (ورمی کمپوست (15 درصد وزنی حجمی گلدان)، ازتوباکتر کروکوکوم، ترکیب ورمیکمپوست (5/7 درصد وزنی حجمی گلدان)+ ازتوباکتر کروکوکوم و شاهد) به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار بر گیاه علف چشمه بررسی شد.
نتایج نشان داد که تنش 40 درصد ظرفیت زراعی سبب کاهش معنیدار وزن خشک اندام هوایی و ریشه و کلروفیل b و افزایش قندهای محلول نسبت به شاهد شد. تیمار 70 درصد ظرفیت زراعی خاک موجب تولید بیش ترین مقدار قنل کل گردید. ورمیکمپوست به تنهایی و به صورت ترکیب با ازتوباکتر دارای بیش ترین نقش در تعدیل تنش خشکی با افزایش رشد و محتوای فتوسنتزی گیاه شدند. بیش ترین مقدار کلروفیل a، کلروفیل کل و محتوای نسبی آب برگ در تیمارهای حاوی ورمیکمپوست و ترکیب آن با ازتوباکتر در شرایط عدم تنش خشکی به دست آمد. بیش ترین فعالیت آنزیمهای کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در شرایط تنش 40 درصد ظرفیت زراعی بدون کاربرد کود مشاهده شد، درحالی که ورمیکمپوست و ازتوباکتر سبب کاهش فعالیت آنزیمی در شرایط تنش شدید شدند.
نتایج کلی پژوهش نشان داد که ورمیکمپوست به تنهایی یا با ترکیب با ازتوباکتر نقش مهمی در تعدیل تنش خشکی با افزایش عملکرد گیاه علف چشمه دارند.