مقایسه آزمایشگاهی آماده سازی کانال با دو روش دستی (Passive Step Back) و چرخشی (سیستم پروفایل) بر خمیدگی کانال در دندان های مولر نخست انسان

پیام:
چکیده:
بیان مساله: یکی از موارد مشکل سازی که ممکن است دندانپزشک هنگام درمان ریشه با آن رو به رو شود، آماده سازی کانال های خمیده است. در این میان، امکان ایجاد خطاهای هنگام کار، چون جا به جایی اپیکالی، تغییر خمیدگی کانال، زیپینگ و سوراخ های سطح ریشه وجود دارد که، همگی به علت خارج شدن از مسیر اولیه ی کانال ریشه است. همه ی این موارد پیش آگهی درمان را به خطر می اندازند.
هدف
در این پژوهش آزمایشگاهی، تصمیم بر آن شد تا اثر روش آماده سازی دستی (Passive Step-Back) و چرخشی (با استفاده از سیستم پروفایل) را بر زاویه ی خمیدگی کانال مزیال ریشه ی دندان های مولر کشیده شده ی انسان بررسی شود.
مواد و روش ها
در این بررسی تجربی از شمار 40 ریشه ی مزیال دندان مولر نخست استفاده شد که خمیدگی آنها 20 تا 40 درجه بود. ریشه ها به گونه ی تصادفی به دو گروه 20 تایی بخش شدند و کانال ها با دو روش دستی و چرخشی آماده سازی گردیدند. با استفاده از پرتونگاری Platform پیش و پس از آماده سازی کانال، پرتونگاری فراهم می شد. به کمک نرم افزارهای فتوشاپ 7 و اتوکاد 2000، میزان تغییر زاویه ی خمیدگی کانال، پس از طی مراحل آماده سازی اندازه گیری شد. یافته ها با استفاده از آزمون آماری من-ویتنی (Mann-Whitney) واکای شدند.
یافته ها
زاویه ی خم دار اولیه ی کانال، پس از طی مراحل آماده سازی، در 85 درصد دندان های گروه آزمایش (روش دستی) و در 65 درصد دندان های گروه آزمایشی چرخشی کاهش نشان داد. میانگین کاهش خمیدگی کانال در گروه روش دستی برابر 94/1+15/3درجه و در گروه چرخشی، 67/1+85/1درجه بود. تفاوت دو گروه آزمایش از نظر آماری چشمگیر بود (05/0p<).
نتیجه گیری
در شرایط این بررسی، به نظر می رسد که، حفظ بهتر خمیدگی اولیه ی کانال به وسیله ی چرخش به علت تفاوت در ویژگی های فایل های نیکل تیتانیوم با فایل های استینلس استیل است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
27
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p287528