بررسی وضعیت آگاهی مادران در ارتباط با واکسیناسیون کودکان زیر 5 سال استان ایلام سال 80

چکیده:
مقدمه
واکسیناسیون به عنوان یکی از اجزای مهم نظام ارائه خدمات بهداشتی اولیه، در جهت حفظ و ارتقای سلامتی جامعه نقش مؤثری دارد. در این بررسی میزان آگاهی مادران در ارتباط با واکسیناسیون در سال 1380 مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها
در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 27298 کودک زیر 5 سال و 67882 مادر ساکن در مناطق مختلف استان ایلام به عنوان جامعه هدف انتخاب شدند. به منظور انتخاب نمونه ای مناسب و فراگیر از بین 51 خوشه شهری و 49 خوشه روستایی، به صورت نمونه گیری تصادفی ساده، 1040 کودک و 1050 مادر کودک مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای که در سه قسمت اطلاعات مربوط به خصوصیات فردی، اطلاعات مربوط به وضعیت واکسیناسیون کودک و اطلاعات مربوط به آگاهی مادران در خصوص نحوه واکسیناسیون کودکان زیر پنج سال طراحی گردیده بود جمع آوری و با استفاده از آزمون های آماری کای دو، دقیق فیشر و T مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته های پژوهش: یافته های تحقیق نشان داد که بین سطح آگاهی مادران و محل سکونت، شغل و تحصیلات پدر و مادر، نحوه مراجعه به مراکز ارائه دهنده خدمات، تاخیر در اخذ واکسن های ثلاث، هپاتیت و سرخک، محل تولد فرزند، منبع کسب اطلاعات، فاصله گیرنده خدمات تا مرکز، رضایت مندی از پرسنل و شناخت بیماری های هدف ارتباط معنی داری وجود دارد(000/P=).
نتیجه گیری نهایی: به نظر می رسد انجام بررسی خوشه ایسالیانه، جهت ارزیابی وضعیت واکسیناسیون از طریق انجام بازآموزی پرسنل بهداشتی، درمانی و توسعه آموزش های مرتبط با وضع بهداشت و نیز توجه به داشتن کارت واکسیناسیون و تعمیم طرح داوطلبین بهداشتی می تواند در جهت ارتقای پوشش واکسیناسیون در سطح استان تاثیر به سزائی داشته باشد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
24
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p438257