هادرون تراپی (یادداشت علمی)

چکیده:
با ورود تجهیزات جدید تصویر نگاری و درمان بویژه در دو سال گذشته، شاهد مراحل آماده سازی نهایی برای نصب برش نگار گسیل پوزیترون (PET) در بیمارستان شریعتی در تهران هستیم. به همین بهانه و برای بررسی نیازهای موجود در کشور به وسایل جدید و به روز به معرفی اجمالی سازو کارهای هادرون تراپی می پردازیم. هر چند نویسنده مقاله نیز معتقد ومعترف است که بیش و پیش از آن نیاز به نوسازی و افزایش تعداد شتابدهنده های الکترون در بخشهای پرتودرمانی احساس می شود، ولی باید به جلو نیز نگریست.
به شکل نظری هادرون تراپی به عنوان واژه ای عمومی برای نامگذاری نوترون، پروتون و یونهای سبک و سنگین دیگر به کار می رود. هادرون تراپی مزیتهای فیزیکی (پروتون و یونها) و زیستی (نوترون و یونهای دیگر) را در خود جمع کرده است و این مزیتها توجه بسیار چشمگیری را در همه جهان به سمت هادرون تراپی جلب کرده است.
علاوه بر بخشهای فعلی هم اکنون 20 بخش دیگر در جهان در حال نصب تجهیزات یا طراحی و برنامه ریزی برای هادرون تراپی هستند. این رشد سریع بیانگر ادامه جذابیت هادرون تراپی برای استفاده در روش های بهتر درمان سرطان و پرتودرمانی مدرن است.
فناوری مورد استفاده در تولید و پیشرفت هادرون تراپی بسیار گرانقیمت است و در کنار آن کاربرد آن مستلزم وجود نیروی انسانی آموزش دیده و متخصص است.
در سطور زیر سعی خواهیم کرد با نگاهی به نتایج بالینی حاصل از هادرون تراپی در مواضع و بیماری های مختلف به این پرسش پاسخ دهیم که آیا این صرف زمان و هزینه های گزاف ارزش و بهره وری لازم را دارد؟
زبان:
فارسی
صفحات:
85 تا 104
لینک کوتاه:
https://www.magiran.com/p461844