ارزیابی فنی و بهداشتی استحصال گاز متان از محل دفن زباله شهر شیراز

چکیده:
در جهان امروز، زباله ها یک آلاینده زیست محیطی شناخته شده هستند، که اگر نسبت به آن چاره اندیشی ننشینیم و از بار آلودگی ها و پسماند ها نکاهیم، تندرستی، سلامت و بهداشت همگانی با ناهنجاری های فراوانی روبه رو خواهد شد. در این میان محل دفن زباله، نقش مهمی را در شبکه دفع زباله بازی می کند و جزئی از راهبرد جدید مدیریت جامع مواد زاید جامد محسوب می شود.
در سال های اخیر طرح محل دفن شامل تجهیزاتی برای کنترل و انتقال گاز و استفاده از انرژی مربوط به بیوگاز می باشد. گاز محل دفن که به اختصار LFG هم نامیده می شود، از انجام مجموعه ای از واکنش های زیست شیمیایی بر روی مواد آلی تجزیه پذیر موجود در زباله در شرایط بی هوازی به دست می آید و این گازها شامل متان، کربن دی اکساید و گازهای هیدروژن، هیدروژن سولفاید، ترکیبات آلی فرار و... می باشد.
ارزیابی و پیش بینی نرخ تولید و انتشار گاز از محل های دفن، جهت طراحی این محل ها و بهره برداری موفق گازهای تولیدی به عنوان منابع انرژی دارای اهمیت زیادی می باشد. گازهای تولیدی در محل های دفن، پس از استحصال و تصفیه می تواند به طور مستقیم برای تامین انرژی مورد نیاز در صنعت، نظیر روشنایی، تامین انرژی مورد نیاز توربین های گازی و موتورهای تولید برق و حتی در راه اندازی واحدهای تولید هم زمان حرارت و برق مورد استفاده قرار گیرد.
در این مطالعه با استفاده از بسته نرم افزاری LandGEM و با در نظر گرفتن درصد حجمی محتوای متان 61%و محاسبه m3/Mg 164 به عنوان ضریب پتانسیل تولید گاز، و ثابت نرخ تولید متان06/0، انتشار گاز و آلاینده ها از مرکز دفن زباله شهر شیراز مورد بررسی قرار گرفته است. در پایان آنالیز حساسیت با در نظر گرفتن نرخ های تجزیه (k) مختلف این ارزیابی نشان داد که میزان گاز متان و کربن دی اکساید تولیدی از این محل هر کدام به ترتیبm3/year 106×5/1 و m3/year 105× 6/9 می باشد.
بیشترین میزان متان و کربن دی اکساید تولیدی مربوط به سال 1400 شمسی می باشد و آلاینده های وینیل کلراید، بوتان، کربن دی سولفاید، کلرودی فلوئورومتان، بنزن، دی کلرو دی فلوئورومتان، دی کلروفلوئورومتان، هگزان، پنتان، زایلن در میان سایر آلاینده ها بیشتر از حد استاندارد بوده اند.
با توجه به مقدار زیاد گاز متان تولیدی در محل دفن زباله شهر شیراز که ماکزیمم تولید آن تا سال 1400 هم ادامه می یابد و با توجه به اقدامات لوله کشی که جهت استحصال گاز در این محل صورت گرفته است، استفاده کاربردی از انرژی حاصل از این گاز با تاکید بر تصفیه و پالایش گاز خروجی گزینه مناسب جهت حذف این گاز گلخانه ای می باشد.
در این تحقیق بررسی وضعیت استحصال گاز متان از جنبه های فنی و بهداشتی استحصال گاز متان صورت پذیرفته است که بر مبنای تحلیل داده ها ارایه شده و متغیرهای مؤثر بر میزان استحصال گاز بر پایه چهارچوب نظری و تجربی انتخاب شده، طرح ریزی شده است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
174
لینک کوتاه:
magiran.com/p608364 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!