مقایسه توانایی دو گونه صدف دو کفه ای Corbigula fluminea و Anodonta cygnea در فیلتراسیون جلبک Chlorella spp (راهکارهای جهت کنترل بیولوژیکی اکوسیستم های آبی)

پیام:
چکیده:
ورود پساب های ناشی ازفعالیت های کشاورزی و صنعتی، به منابع پذیرنده (رودخانه ها، دریاچه ها و...)، باعث برهم خوردن شرایط اکولوژیک، این اکوسیستم ها شده است. به گونه ای که در بسیاری از اکوسیستم های آبی مساله غنی شدن (Eutrophication) حیات اکوسیستم را به مخاطره انداخته است. ارایه یک روش کنترل بیولوژیک به منظور رفع این مشکل دلیل اصلی انجام این تحقیق بوده است.
در تحقیق حاضر نرخ فیلتراسیون دو گونه صدف Corbicula fluminea و Anodonta cygnea با واسطه جلبک Chlorella spp در یک سیستم مدار بسته مورد ارزیابی قرار گرفت. در این مطالعه، سه تیمار مختلف جلبک(104 × 5 و 105 × 1 و105 × 2 سلول در هر میلی لیتر) که قبلا در محیط کشت تک گونه ای و با استفاده از محیط گیلارد کشت داده شده بود، مورد آزمایش قرار گرفت. روش کار سیستم به این صورت بود که صدف ها و آب احاطه کننده آن ها در دوره های زمانی 30 دقیقه ای بازدید و نمونه برداری می شدند. در صورتی که بین هر دو دوره 30 دقیقه ای و در طول 120 دقیقه در جریان گردشی، پالایش طبیعی خود را انجام می داد. هر تیمار 3 تکرار داشته و کل آزمایش ها 2 بار نیز تکرار گردید. نتایج به دست آمده بیانگر این مطلب است که در هر سه تیمار، با گذشت زمان نرخ فیلتراسیون صدف های یاد شده کاهش می یابد. همچنین در مورد صدف C. fluminea در بین تیمارها با وجود اختلافات جزئی این اختلافات معنی دار نمی باشند. بیشترین نرخ فیلتراسیون در تیمار اول(غلظت پایین) 56/3 0.7) = ) میلی لیتر در دقیقه بر گرم (وزن خشک ماده آلی) مشاهده شده است. در مورد صدف A. cygnea نرخ فیلتراسیون در سه تیمار بسیار نزدیک به هم بوده و در تیمار دوم (غلظت متوسط) بیشتر است، هرچند میانگین 3 تکرار در غلظت پایین اختلاف معنی دار جزئی با غلظت متوسط دارد. ولی میانگین 3تکرار غلظت بالا با غلظت متوسط اختلاف ندارد.
با مقایسه بین نرخ فیلتراسیون جلبک کلرلا توسط دو صدف مورد آزمایش می توان نتیجه گرفت که کارآیی صدف A. cygnea در فیلتراسیون جلبک کلرلا بیشتر از C. fluminea می باشد، به طوری که در تیمار اول نرخ فیلتراسیون جلبک کلرلا در مورد صدف C. fluminea، ml.min -1.gr -1(AFDW) 56/3 و در مورد A. cygnea 29/5 می باشد. در تیمار دوم و سوم نیز وضع به همین منوال است و از 44/3در C.flumineaبه 89/5 در A. cygnea افزایش یافته و در تیمار سوم از 95/2 در C. fluminea به 86/5 در A. cygnea رسیده است.
با توجه به نتایج به دست آمده و توانایی نسبتا خوب تصفیه ای این دو گونه صدف، می توان از آن ها جهت کنترل زیستی و کاهش شکوفایی فیتوپلانکتونی در دریاچه های یوتروف، استخرها و سیستم های فاضلاب استفاده کرد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
163
لینک کوتاه:
magiran.com/p840388 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!