شیوع سزارین و علل و عوارض آن در زنان مراجعه کننده به بیمارستان ولی عصر(عج) بیرجند
در سال های گذشته میزان زایمان به شیوه سزارین روند افزایشی داشته است؛ به دلیل عوارض جراحی هزینه های مالی، دوره اقامت و بستری شدن مادر در بیمارستان، زایمان طبیعی ارجح است. در سال 1378 نرخ سزارین در استان خراسان 1/28% برآورد گردید؛ در حالی که بر اساس آمار مطلوب جهانی نرخ سزارین در سال 2000 میلادی 15% پیش بینی شده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع سزارین و علل و عوارض آن در زنان مراجعه کننده به بیمارستان ولی عصر (عج) بیرجند انجام شد.
روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی که به صورت مقطعی و در شش ماهه دوم سال 1386 انجام شد، 1500 نفر از مادران باردار مراجعه کننده به بیمارستان ولی عصر (عج) مورد مطالعه قرار گرفتند. پرسشنامه خودساخته ای در چهار قسمت در بالین مادر در اتاق زایمان، اتاق عمل و بخش تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون مجذور کای دو در سطح معنی داری 05/0 P< مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
از 1500 مادر مورد مطالعه، زایمان 895 نفر (7/59%) به صورت طبیعی و در 605 نفر (3/40%) سزارین بود. بین نوع زایمان با سن، شغل، سطح تحصیلات، تعداد حاملگی، زایمان قبلی، فرزند زنده و تعداد سقط ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0 P<) مقایسه عوارض مادری با نوع زایمان معنی دار بود ولی مقایسه عوارض نوزادی با نوع زایمان ارتباط معنی داری نشان نداد.
درصد انتخاب سزارین بالاست و برنامه های مداخله ای برای تغییر نگرش زنان نسبت به زایمان سزارین و افزایش آگاهی زنان در مورد زایمان بی درد برای کاهش شیوع زایمان سزارین لازم است.