فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1394)

نشریه راهبرد توسعه
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 42، تابستان 1394)

  • 216 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/07/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حسن سبحانی صفحه 5
  • محمد غفاری فرد صفحه 41
    تئوری های سیاستگذاری منطقه ای با رویکرد واگذاری اختیارات به مناطق در ادبیات اقتصادی، با اهداف افزایش کارایی دولت ها و گسترش تعادل و توازن منطقه ای مورد توجه قرار گرفته است. تمرکززدایی اداری، مالی و اقتصادی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران بخصوص پس از پایان جنگ تحمیلی به عنوان سیاست راهبردی توسعه استان های کشور مد نظر قرار گرفت. تشکیل نهادهای اداری و مالی استانی، تمرکززدایی در زمینه وظایف عمرانی و توسعه ای دولت، وابسته کردن اعتبارات تملک دارایی سرمایه ای استانی هر استان به درآمد آن، تعیین عناوین درآمدهای استانی، و نظام انتقالات از دولت مرکزی به نهادهای استانی مهمترین رویکرد در نظام برنامه ریزی و بودجه ریزی کشور به شمار می روند که در قانون برنامه سوم توسعه در قالب مواد قانونی فصل هشتم تحت عنوان نظام درآمد- هزینه استان تجلی یافت و با تغییراتی در برنامه چهارم توسعه ادامه یافت. تهیه برنامه سوم و چهارم توسعه هر استان، تهیه سند ملی توسعه هر استان، تهیه سند بودجه سالانه هر استان، شناسایی، تعیین و تصویب اولویت ها، سلایق و نیازهای هر استان و اختصاص دادن اعتبارات استانی به آنها، تهیه برنامه های توسعه بخش و فرابخش و شهرستان ها در برنامه چهارم در برخی استان ها، تهیه نظریه پایه توسعه هر استان، برآورد منابع درآمدی استان، بررسی و پیشنهاد منابع جدید درآمدی برای استان، پیشنهاد بهبود روش های کسب درآمد هر استان و تخصیص اعتبارات عمرانی و جاری استانی به هر پروژه و دستگاه اجرایی از مهمترین و موثرترین فعالیت های نهادهای اداری و مالی استانی طی برنامه سوم و چهارم توسعه بوده است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری منطقه ای، نظام درآمد هزینه استانی، تمرکز زدایی مالی، برنامه های توسعه
  • یوسف قنبری، احمد حجاریان* صفحه 73

    ایجاد توازن و هماهنگی در بین مناطق مختلف جغرافیایی از نظر برخورداری از امکانات و خدمات، از مصادیق بارز توسعه یافتگی به شمار می رود. برای ایجاد این توازن و تعادل و به منظور شکل دادن فضاهای مناسب و همگون، بحث برنامه ریزی منطقه ای مطرح شده که اولین گام در برنامه ریزی منطقه ای، شناخت نابرابری های اقتصادی - اجتماعی و فرهنگی نواحی مختلف می باشد. هدف از انجام این تحقیق، شناسایی ابعاد توسعه در شهرستان های استان اصفهان می باشد. روش تحقیق ترکیبی از روش های توصیفی، تحلیلی است. 44 شاخص مورد بررسی در این مطالعه در 5 بخش زیربنایی، بهداشتی، ارتباطی، خدماتی و آموزشی قرار گرفته اندکه از نتایج سرشماری نفوس و مسکن 1385 استخراج گردیدند. تکنیک آماری Preston از روش های اصلی به کار برده شده در این تحقیق می باشد.
    نتایج تحقیق حاکی از آن است که شکاف و نابرابری بین شهرستان ها در شاخص های 44 گانه بسیار عمیق است و نسبت آن تا 28 برابر می رسد. همچنین بیشترین بهره مندی شهرستان ها از شاخص های بررسی شده، مربوط به شهرستان اصفهان با ضریب 13/ 901 برای شاخص مرکزیت و محروم ترین شهرستان، خمینی شهر با ضریب 33/ 31 برای شاخص مرکزیت است.

    کلیدواژگان: توزیع متعادل، برنامه ریزی منطقه ای، شاخص های توسعه، روش پرستون، استان اصفهان
  • محمود صابر، ولی الله صادقی* صفحه 86

    میزان توسعه نظام عدالت کیفری ارتباط قوی ای با میزان توسعه یافتگی جوامع دارد. به همین منظور، این نظام به مثابه ساخت فیزیکی، انسانی و فرایندی سیاست های جنایی، در برنامه های توسعه جمهوری اسلامی ایران و سایر اهداف و راهبردهای پیش روی نظام عدالت کیفری مورد توجه قرار گرفته است. با ارزیابی سیاست های این برنامه ها می توان شاخص های توسعه سرمایه و منابع انسانی (شامل مولفه های اخلاق گرایی، توانمندسازی و تخلف زدایی) و توسعه فرایندی ابزاری (مشتمل بر مولفه های تخصص-گرایی، دسترس افزایی، سرعت افزایی و غیر قضایی سازی) را استخراج نمود. همچنین در این برنامه ها نظام زندان ها از جایگاه ویژه-ای برخوردار بوده است که به طور کلی دو آموزه کارکردگرایی و کمینه گرایی را می توان از این برنامه ها استنباط نمود. فارغ از مسائل مورد توجه در قوانین برنامه توسعه، ضروری است مسائل اساسی دیگری مورد توجه قرار گیرد که می تواند به عنوان ابزار توسعه به حساب آید که از جمله آنها محدود کردن موارد مداخله دادستان به پیگیری منافع عمومی، تضمین حقوق دفاعی متهم و بزه دیده و سایرین در جریان فرایند کیفری، تضمین حقوق دفاعی اشخاص در نهادهای شبه قضایی و کمیسیون ها یا هیات های دولتی رسیدگی به تخلفات است.

    کلیدواژگان: نظام عدالت کیفری، برنامه های توسعه، قضازدایی، زندان زدایی
  • بررسی تاثیر سیاست هدفمندسازی یارانه ها بر الگوی غذایی خانوارها / مطالعه میدانی بخش مرکزی و شیب آب شهرستان زابل
    محمودرضا میرلطفی، سید امیر محمد علوی زاده، فرشته آذرسا صفحه 118
    غذا و تغذیه یکی از اساسی ترین و مهمترین نیازهای جامعه بشری است و دسترسی و توانایی خرید آن در مرکز فعالیت های انسانی قرار دارد. در این بین یکی از سیاست هایی که وضعیت تغذیه در جامعه شهری و روستایی را تحت تاثیر قرار داده است، هدفمندسازی یارانه ها می باشد. یارانه به هر گونه پرداخت انتقالی به منظور حمایت از اقشار کم درآمد و بهبود توزیع درآمد اطلاق می شود. یارانه غذا در واقع به منظور پایین نگه داشتن هزینه زندگی برای برخی از خوردنی ها، و یا افزایش قیمت تولید مزارع و رسیدن به خودکفایی در تولید غذا پرداخت می شود. هدف این مقاله نیز بررسی و مقایسه میزان مصرف موادغذایی مردم در شهر(بخش مرکزی) و روستا های بخش شیب آب بعد از هدفمندسازی یارانه ها در شهرستان زابل می باشد. روش تحقیق، از نوع توصیفی- تحلیلی و بر مبنای جمع آوری پرسشنامه از سرپرستان خانوار در شهر و روستا می باشد. حجم جامعه نمونه 383 سرپرست خانوار که از این تعداد با توجه به جمعیت بخش ها 3/ 2 پرسشنامه ها در شهر و 3/ 1 پرسشنامه ها در روستاها به صورت تصادفی پر شده است. برای تحلیل داده ها نیز از آزمون من ویتنی استفاده شده است. نتایج حاصل از این آزمون با توجه به پرشسنامه های تکمیل شده و مقدار من ویتنی در روستا 11010.0 و در شهر 47451.500 و سطح معناداری برابر با 000/ 0 نشان داد که وضعیت تغذیه مردم در بخش شیب آب و شهر با اجرای هدفمندسازی یارانه ها تغییرات محسوسی کرده است و مصرف موادغذایی مردم بخش مرکزی و شیب آب بعد از اجرای این طرح بهبود نیافته است، خصوصا روستا که از وضعیت تغذیه پایین تری نسبت به شهر برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: یارانه، مواد غذایی، تغذیه، بخش مرکزی، شیب آب
  • مهدی نظری، محمدرضا آقازاده صفحه 138
    پدیده «مهاجرت نخبگان» یا «فرار مغزها» سال هاست که به عنوان معضل و چالشی جدی برای کشور ما و کشورهای در حال توسعه مطرح شده است. بر همین اساس صحبت ها و راهکارهای زیادی در رابطه با تعریف این پدیده، اثرات آن بر حوزه های مختلف، علل و نهایتا راهکارهای مدیریت و کنترل این پدیده بحث و ارائه شده است. این مقاله نیز در راستای علت شناسی و ارائه راهکار برای مدیریت این پدیده، اقدام به مدل دینامیکی با رویکرد سیستم های انگیزاننده برای نگه داشت و استفاده از نخبگان کرده است. به عبارت دیگر در این مقاله تنها نگه داشت نخبه مهم نیست بلکه نگه داشت و بهره بردن مناسب جامعه از نخبگان را در مدلی دینامیکی دنبال می کند و در نهایت سیاست ها و راهکارهایی بر مبنای این مدل دینامیکی برای مدیریت و کنترل این پدیده ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: مهاجرت، نخبه، فرار مغزها، مدل سازی دینامیکی، مهاجرت
  • خلیل الله سردارنیا، حمید شاکری صفحه 165
    امروزه با افزایش جمعیت شهری، پیچیده شدن جوامع شهری و گسترش مطالبات شهروندان، تمرکززدایی و سپردن بخشی از اختیارات و وظایف دستگاه های دولتی به نهادهای محلی و شهرداری ها در جهت اداره مطلوب امور عمومی و برآورده ساختن مطالبات شهروندان، بیش از گذشته ضرورت یافته است و این امر می تواند در افزایش مشروعیت سیاسی نظام سیاسی با دو شاخصه مهم رضایت مندی و کارآمدی، بسیار تاثیرگذار باشد. یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر تحقق حکمرانی خوب شهری، وجود عرصه عمومی فعال، پویا و تاثیرگذار در نظام کنترل و هدایت توسعه شهری و تعامل میان شهروندان و مدیران است. در این نوشتار، نگارندگان در صدد هستند که با رویکرد آسیب شناسانه، کاستی ها و ضعف های حکمرانی شهری در ایران را از زاویه های سیاسی، حقوقی و مالی- بودجه ای بررسی و تحلیل کنند و سپس راهبردهایی برای بهبود حکمرانی شهری ارائه دهند. در این مقاله، گرچه دستاوردهای خوب شوراهای شهری نادیده گرفته نشده اند، اما باور بر آن است که به دلایل مهمی همچون: سیاست زدگی و جناح زدگی، ابهام های حقوقی و عدم تصریح جزئیات وظایف در قوانین، تعارض داخلی در تعیین اولویت ها و مشکلات مالی، شوراها با نقطه مطلوب فاصله قابل توجهی دارند.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، حکمرانی شهری، شورای شهر، شهرداری
  • عوامل موثر بر رضایت مندی مردم از عملکرد دهیاری ها / مطالعه موردی؛ بخش به اران شهرستان گرگان
    رقیه تازیکی، رحیمه انصاری، حمید برقی صفحه 190
    وجود دهیاری ها به عنوان اداره کننده امور در سطح روستاها می تواند نقش مهمی در فرایند توسعه روستایی داشته باشد. و در این میان بررسی رضایت مندی خانوارهای روستایی را می توان به عنوان ملاکی برای بررسی عملکرد دهیاری ها مورد مطالعه قرار داد. هدف تحقیق حاضر که در بخش بهاران شهرستان گرگان صورت گرفته است، بررسی عوامل موثر بر رضایت-مندی مردم از عملکرد دهیاری ها است. برای رسیدن به این هدف از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل 4 روستای از دو دهستان دارای دهیاری فعال در بخش بهاران با 1052 خانوار می باشد که از آن میان، براساس فرمول کوکران، حجم نمونه 274 نفر انتخاب شده است. ابزار تحقیق، پرسشنامه ای بود که روایی آن براساس نظر گروهی از متخصصان تایید گردید، و برای تعیین میزان پایایی مقیاس اصلی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید(86/). داده ها با استفاده از نرم افزار spss تجزیه وتحلیل شدند. در تحلیل داده ها برای بررسی ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون لجستیک، تحلیل رگرسیون ساده خطی، کای اسکوئر بهره گرفته شد و نتایج نشان می دهند براساس میانگین گیری وضعیت کنونی روستاهای مورد مطالعه، تمام گویه های شاخص های اجتماعی اقتصادی وکالبدی زیست محیطی قبل و بعد از تشکیل دهیاری ها بهتر شده و اینکه بین توسعه روستا و تشکیل دهیاری ها در سطح 99درصد معنی دار می باشد. رابطه معنی داری بین عملکرد دهیاران و میزان رضایت ساکنان وجود دارد. در نهایت، بیشترین رتبه میانگین مربوط به مولفه کالبدی در بعد از تشکیل دهیاری با 12/ 5 درصد وکمترین میانگین رتبه ای مربوط به مولفه اقتصادی قبل از تشکیل دهیاری با 52 /1 درصد می باشد. بین آشنایی مردم با وظایف و اختیارات دهیاری ها و نظارت آنها بر عملکرد دهیاری ها رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: دهیاری، رضایت مندی، عملکرد دهیاری، بخش بهاران
|
  • Dr. Mohammad Ghaffaryfard Page 41
    Theories of regional policy approach to delegating authority to the regions in economic literature, with the goal of increasing the efficiency of government and regional development balance is taken in to consideration. Decentralization of administrative, economic, financial and after the Islamic revolution in Iran, especially after the war as a strategy to develop the country's provinces were cons Establishment of provincial administrative institutions, decentralization of government functions, construction and real estate development, investment-linked funds each province to earn the title of provincial revenues and transfers from the central government to provincial institutions in the planning and budgeting of the most important approaches are considered as the thirddevelopment plan in terms of Chapter VIII titled measures of revenue – expenditure system and changes in the development Plan continued. Third and Fourth Development Plan prepared by each province, each province developed a national document preparation, document preparation of the annual budget of each province to identify, evaluate and approve priorities, preferences and needs of each state and assign them to the provincial budget, preparation of development plans and in some cities in four provinces, each province developed a theory developed estimates of revenue sources, evaluate and recommend new sources of revenue for the province, suggesting improved methods and current income in each province and provincial development budget allocated to each project and set important and effective administrative and financial activities of the institutions of the province during the third and fourth development were found.
    Keywords: Regional Policy_Revenue – Expenditure System of Provincial_Fiscal Decentralization_Development Programs
  • Dr. Yosof Ghanbari, Ahmad Hajarian Page 73

    Making balance among different geographical zones in regard to facilities and services is one the indicators of development. For making this balance and forming homogeneous spaces, the subject of local planning has attracted lots of attention. The first step in local planning is study of lack of equilibrium in economical – social aspects in different zones. The aim of this study is to determining development aspects in different cities of Esfahan’s provinces. The research approach is a mixture of descriptive and analysis approaches. 44 indicators in 5 sections of fundamental, health, communication and education, has been studied in this paper which are extracted from statistical results of 1385. The Preston statistical method is one the main methods on this study. The results of this research show that gap among cities in 44 indicators is very deep and the ratio is about 28. The results also show that Esfahan has the most of benefits (the coefficient of 901.13 for central indicator) and the Khomeini Shahr by the coefficient of 31.33 for central indicator is the poorest city.

    Keywords: Balance Distribution, Area Planning, Development Indicators, Preston Model, Esfahan Province
  • Dr. Mahmood Saber, Vali Allah Sadeghi Page 86

    The level of development of criminal justice system has a strong connection with the development of societies. On this basis, this system as the physical, human and process body of criminal policiesis taken into consideration in development programs of Islamic Republic of Iran and other goals and strategies facing the criminal justice system. By evaluation of policies of these programs, Indicators that can be extracted are as follows: Human Resources Development (Contains the elements of Morality, Empowerment, Removing the offences) and Development of process tools (Contains the elements of Improving access, Increasing speed and Diversion). In these programs, as well as, the prison system had a special place and generally two doctrines of functionalism and Minimalism can be understood from these programs. Regardless of the concerns of law development programs, it is necessary to considering the other fundamental issues which can be considered as development tool, Including; Limiting the intervention of the prosecutor to pursue the public interest, Guarantee the defend rights of the accused and victim and others, during the criminal process, Guarantee the defend rights of persons in the quasi-judicial bodies and governmental committees or bodies to deal with violations.

    Keywords: Criminal Justice System, Development Programs, Diversion, Decarceration
  • Dr. Mahmood Reza Mirlotfi, Dr. Seyed Amir Mohammad Alavizadeh, Fereshteh Azarsa Page 118
    Food or nutrition is one of the most fundamental and important needs of human societies and its availability and affordability are located in the nucleus of human activities. One of the policies that has affected the nutritional condition in the urban and rural areas is implementing subsides. Subsides refer to and transactional payment for supporting the low income and improving their condition of income distribution. Food subsides in fact aims to lower the expenses of life for some foods or increasing the production costs of crops and reaching to independence in food production. The purpose of this paper is to analyze and compare the food consumption of people in a city (thecentral part or markazi part) and the villages of Shib Ab town after implementing the subsidies in Zabol. The methodology is descriptive –analytical and is based on gathering the questionnaires completed by the heads- of- families in both city and village. The size of the sample population is 383 head- of- families from which two- third and one-third was completed randomly in city and villages, respectively. Man Whitney test was also used for analyzing the data. The obtained results of this test with regard to the completed questionnaires and the man whitney amount of the villages, 0.11010 and city, 005.15474 and the significant level, 000. Showed that the nutritional condition of people in Shib Ab and the city has changed considerably implementing the subsidies. Moreover, their food consumption has not improved after implementing this project especially in the villages where people have weaker nutritional condition that the city dwellers.
    Keywords: Subsidies, Foods, Nutrition, Central Part (Markazi Part), Shib Ab
  • Mahdi Nazari, Mohammad Reza Aghazadeh Page 138
    Brain drain has been a serious problem for Iran and other developing countries for years. Hence, its definition, effects on different fields, causes, and finally control and management methods have been discussed in many aspects and many methods have been presented. This project attempts to identify the causes and present some methods to manage this phenomenon. It introduces a dynamic model based on motivating systems to keep elites and use them. In other words, not only keeping the elites, but also their appropriate application is important. Finally, the article presents some policies and methods based on this dynamic model to manage and control brain drain.
    Keywords: Emigration, Elite, Brain Drain, Modeling, Dynamics, Motivation
  • Dr. Khalil Allah Sardarnia, Hamid Shakeri Page 165
    Today, more than past, the decentralization and assignment a part of state department’s duties to municipalities and local institutions hasbeen necessitated due to increasment urban populations and citizens demands and complexity of urban societies, and this factor can beefficient in increasment of political system’s legitimacy. One of the important factors in urban good governance is the active and dynamic public sphere. In this article, the Authors try to explain the deficiencies and weaknesses of urban governance from political, legal and budget aspects as well as recommendations. In In this article, although has not been neglected a part of good achievements of urban councils, but we believe that the urban councils has more distance with optimal point due to politicization and wing-based orientations, legal ambiguities, non-detailed articulation of duties and fiscal difficulties.
    Keywords: Good Governance, Urban Governance, Urban Councils, Municipalities
  • Roghayeh Taziki, Rahimeh Ansari, Dr. Hamid Barghi Page 190
    Existence Dehyaries directors of the villages can role important in the rural development process & among study of satisfaction rural households can be studied as a criterion to evaluate the performance of Dehyaries. This study was conducted as part of the Baharan District city of Gorgan, was to investigate factors affecting of public satisfaction is the performance Dehyaries. To achieve this objective the study is descriptive- analytical use. The research includes four villages of two districts of village administrations in the Baharan District of 1052 Family. Of which, according to Cochran formula, 274 samples were selected. Research tool, a questionnaire that its validity was confirmed by the group of expert. And for determining the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used to measure (0/86). Data were analyzed using SPSS software. For analysis of the data, Pearson correlation, analysis logistic regression, simple linear regression analyzes, chi-square test was used. Results show that by taking the average of the current situation in the villages of the all items index socio economic & Skeletal - environment before and after the Dehyaries better and that the development of the village and the Dehyaries at the 99% level has meaning. A significant relationship between performance Dehyaries and satisfaction residents there. Finally, the highest ranked out of the physical components of after the Dehyaries with 5/12% of the lowest ratings of the economic component of before the Dehyaries 1/52% per cent. The people familiar with the duties and powers Dehyaries and monitor their performance Dehyaries there was a significant relationship. The current situation indicates that familiarity rural people have lower than average, and if this is familiar. Which Cause their monitoring action Dehyaries. However, more interaction and collaboration With Dehyaries is the further expansion and development of village.
    Keywords: Dehyary, Method Satisfaction, Performance Dehyary, Baharan District