فهرست مطالب

Medical Education Development - Volume:8 Issue: 19, 2015

Journal of Medical Education Development
Volume:8 Issue: 19, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/07/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سلیمان زند، هادی جعفری منش، ناصر رضایی، بابک پاک نیا صفحات 1-4
    سابقه و هدف
    شاید به جرات بتوان گفت که اساسی ترین بخش هر برنامه آموزشی و درسی، ارزشیابی است، زیرا تنها با انجام صحیح آن می توان به کاستی های برنامه پی برد و برای رفع آنها اقدام کرد. مطالعات مختلف نشان داده اند که ارزشیابی های مستمر و مداخلات لازم براساس نتایج آنها، تاثیر غیر قابل انکاری در بهبود روند آموزش در همه سطوح دارند. توجه به این حقیقت که ارزشیابی برنامه های آموزشی یک فعالیت مستمر و پویا است، موجب شد تا این مطالعه با هدف طراحی سیستم ارزشیابی همراه دانشجویان طراحی شود.
    روش کار
    نرم افزار ارائه شده تحت وب طراحی و در کامپیوتر نصب و اجرا می شود. شبکه وب به سرویس پیام کوتاه متصل شده تا با ارسال نمرات ارزشیابی توسط تلفن همراه قادر به بازخوانی ارزشیابی باشد. پس از تهیه مقدمات لازم یک گروه از دانشجویان پرستاری توسط تلفن همراه و به کمک ارسال پیامک ارزشیابی شدند. پیامک های ارسالی در نرم افزار تحت وب بازخوانی شده و بازخورد این ارزشیابی برای دانشجویان فرستاده شد.
    یافته ها
    نرم افزار دارای قابلیت های پیشرفته ای از امکان گزارش گیری توسط دانشجو، مربی و مدیر گروه و همچنین پردازش اطلاعات به صورت دوره و درس، ایجاد نمودار نمره ارزشیابی دانشجو بر اساس خط برش تعریف شده، ثبت سوابق ارزشیابی دانشجو، بازخورد روزانه عملکرد دانشجو، تجمیع نمرات و ارزشیابی دانشجو، استفاده از سوابق ارزشیابی در دوره های بعد را می باشد.
    نتیجه گیری
    بدین سبب انجام ارزشیابی توسط سیستم ارزشیابی مستمر دانشجو با کمک نرم افزار تحت وب و از طریق تلفن همراه می تواند اطمینان خاطر بیشتری را به مدیران، مربیان و دانشجویان در خصوص انجام صحیح تر، کم هزینه تر، دقیق تر و سریع تر آن بدهد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی بالینی، دانشچو، ارزششیابی مستمر، تلفن همراه
  • منصور بیرامی، یزدان موحدی، امیر عزیزی، معصومه موحدی صفحات 5-15
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر مقایسه کارکردهای شناختی مغز در دانشجویان علوم پزشکی با عملکرد تحصیلی بالا و پایین بود.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر از نوع علی - مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی لرستان بود. برای انتخاب حجم نمونه، 120 دانشجو با عملکرد تحصیلی پایین از طریق همتاسازی با 120 دانشجو با عملکرد تحصیلی بالا به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از مقیاس کارکردهای شناختی مغز استفاده شد. سپس داده ها با روش تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند و کلیه مراحل توسط نرم افزار SPSSنسخه 19 محاسبه گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد بین افراد با عملکرد تحصیلی بالا و عملکرد تحصیلی پایین از نظر کارکردهای شناختی مغز تفاوت معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش تلویحات مهمی در زمینه ی بهبود کیفیت آموزش و یادگیری با در نظر گرفتن توانایی های شناختی مغز به همراه دارد.
    کلیدواژگان: کارکردهای شناختی مغز، عملکرد تحصیلی بالا، عملکرد تحصیلی پایین
  • علی پیمانی، محمد اسدپور، سپیده آثار *، زیبا شعبانی، احمدرضا صیادی، امینه کرمی نژاد صفحات 16-24
    مقدمه

    افزایش آگاهی و نگرش دانشجویان درباره راه های پیشگیری از HIV، هپاتیت B و C مهم و ضروری است. هدف ازمطالعه حاضر، تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر میزان آگاهی و نگرش دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در رابطه با احتیاط های استاندارد جهت پیشگیری از بیماری های منتقله از راه خون بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی شاهد دار و شامل چهارمرحله بوده است. در مرحله اول 60 نفر از بین کل دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. پس از جمع آوری اطلاعات توسط پرسشنامه، نمونه ها به دو گروه مداخله آموزشی و گروه کنترل تقسیم شدند.درمرحله دوم مداخله آموزشی برای گروه مورد انجام شد. درمراحل سوم و چهارم بلافاصله و سه ماه بعد از مداخله آموزشی پرسشنامه مورد نظر در اختیار هر دو گروه قرار داده شد، اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری tمستقل، Repeated Measure و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند؛ 05/0>P معنی دار تلقی گردید.

    یافته ها

    میانگین سنی دانشجویان 722/1±13/22 سال بود و 66/66% از آنها زن و 33/33% مرد بودند. میانگین نمره آگاهی و نگرش دانشجویان در گروه مورد و شاهد قبل از مداخله تفاوت معنی داری نداشت (نگرش:622/0=P و آگاهی:202/0=P)،اما بلافاصله و سه ماه بعد از مداخله آموزشی با هم اختلاف معنی داری داشتند (0001/0P<). میانگین نمره آگاهی و نگرش با سن و جنس ارتباط معنی داری نداشت (05/0P>).

    نتیجه گیری

    بررسی ما نشان داد که آموزش در رابطه با احتیاط های استاندارد جهت پیشگیری از بیماری های منتقله از راه خون، می تواند موجب افزایش آگاهی و نگرش دانشجویان گردد.

    کلیدواژگان: آموزش، آگاهی و نگرش، احتیاط های استاندارد، پیشگیری از بیماری های منتقله از راه خون
  • هایده حیدری صفحات 25-32
    مقدمه
    آموزش بالینی یکی از ارکان مهم آموزش پرستاری به حساب می-آید. در حال حاضر توجه کمی به مراقبت خانواده محور در بخش و آموزش دانشجویان شده است. این مطالعه با هدف «بررسی تجارب دانشجویان پرستاری بر اساس پروتکل اموزشی ارائه مراقبت خانواده محور در سال 1392» انجام گرفته است..
    روش اجرا: شرکت کنندگان درمطالعه 8 دانشجوی پرستاری ترم8 تشکیل می دادند. ابتدا اصول و مفاهیم مراقبت خانوداه محور تدریس شد و اصول مراقبتی و فرآیند پرستاری بر اساس این اصول تدوین و با مشارکت خانواده اجرا شد. سپس تجارب دانشجویان از روش تدریس مراقبت خانواده محور بررسی شد. روش جمع آوری اطلاعات به صورت مصاحبه با 8 دانشجوی پرستاری که به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند به اشباع رسید که این تجارب بر اساس تحلیل محتوی کیفی تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    بر اساس تجزیه و تحلیل داده های حاصل از تجارب دانشجویان سه طبقه اصلی استقبال از روش تدریس با سه زیر طبقه جذابیت وجدید بودن مفاهیم مراقبت خانواده محور، احساس ارتباط نزدیک تئوری و بالین،کاهش استرس دانشجویان و طبقه اصلی موانع موجود برای اجرای مراقبت خانواده محور با چهار زیر طبقه کمبود پرسنل، کمبود زمان، نامناسب بودن فضای بخش و عدم آگاهی پرسنل از مفاهیم مراقبت خانواده محور و طبقه اصلی ضرورت اجرای مراقبت خانواده محور با سه زیر طبقه لزوم تغییر فضای بخش، آموزش پرسنل، ضرورت توجه به والدین به دست آمد.
    بحث و نتیجه گیری
    از آنجا که مراقبت خانواده محور یکی از اولویت-های وزارت بهداشت و درمان است و سبب ارتقای سلامت کودک و خانواده و رضایت دانشجو می گردد پیشنهاد می شود که مراقبت خانواده محور به صورت واحدهای تئوری و عملی در دروس کارشناسی اضافه گردد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، مراقبت خانواده محور، تحلیل محتوی کیفی
  • پریسا خوشنویس اصل، منصور صادق زاده، فردین اسدی صفحات 33-40
    مقدمه
    آموزش بر پایه حل مسئله (pbl) یکی از روش های آموزشی متداول در کشورهای مختلف دنیا است.این مطالعه جهت بررسی رضایتمندی دانشجویان پزشکی ازروش آموزش بر پایه حل مسئله در مقایسه با روش آموزش سنتی سخنرانی طراحی و اجرا شد.
    روش ها
    این مطالعه بر روی دو گروه ازدانشجویان سال پنجم وسال آخر پزشکی معرفی شده به بخش اطفال بیمارستان آیت الله موسوی زنجان صورت گرفت. دانشجویان به دو گروه تقسیم شدند.از مباحث شایع اطفال دو مبحث نسبتا شایع انتخاب گردید. برای گروه اول مبحث اول بصورت سخنرانی وهمان موضوع بصوت pbl برای گروه دوم آموزش داده شد.پس از پایان یک ونیم ماه و جابجایی گروه ها موضوع دوم برای گروه اول بصورت pbl وبرای گروه دوم بصورت سخنرانی ارائه شد.
    نتایج
    31/62% داشجویان روش آموزش بر پایه حل مشکل را درمیزان یادگیری موثر تر دانستند و 88/31 % روش سخنرانی را ترجیح دادند. به نظر 31/62% میزان ماندگاری مطالب در روش آموزش بر پایه حل مشکل بیشتر بود در صورتیکه 33/33% میزان ماندگاری مطالب را در روش سخنرانی موثر تر دانستند. در مورد استفاده کاربردی مطالب %57/98 روش PBL و 68/37% روش سخنرانی را ارجح دانستند. 11/ 68% در روش PBL و 98/28% در روش سخنرانی جذابیت کلاس را بیشتر دانستند. 85/89%روش PBL را روشی مناسب در ایجاد انگیزه در مطالعه یافتند در مقابل 24/7%چنین نظری را در مورد روش سخنرانی داشتند. 81/76%در کل توصیه به استفاده از روش آموزش بر پایه حل مشکل داشتند در صورتیکه 84/18%روش سخنرانی را می پسندیدند. در مقابل 56/69% از معتقد بودند که روش سخنرانی توانایی آنان را در مورد پاسخ گویی به سئوالات امتحانی زیاد میکند در حالیکه در این مورد فقط 63/24% روش آموزش بر پایه حل مشکل را ترجیح میدادند.
    بحث و نتیجه گیری
    در مجموع دانشجویان روش آموزش بر پایه حل مشکل را به روش سنتی سخنرانی ترجیح دادند.
    کلیدواژگان: آموزش بر پایه حل مشکل، دانشجویان پزشکی، رضایتمندی
  • افشار رمضانپور، شیوا گلشاهی راد صفحات 41-52
    زمینه و هدف
    گرایش دانشجویان به جزوه به جای مطالعه ی منابع نه تنها بر فرایند یادگیری، بلکه بر انگیزه و روحیه ی تحقیق نیز تاثیر منفی خواهد گذاشت. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی الگوی مطالعه و دیدگاه دانشجویان و دستیاران دانشگاه علوم پزشکی زنجان در مورد منابع درسی صورت گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه ی توصیفی مقطعی، 254 نفر از دانشجویان، کارآموزان، کارورزان و دستیاران شاغل به تحصیل درسال 92-93 دانشگاه علوم پزشکی زنجان مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته ای، که روایی و پایایی آن تایید شد، جمع آوری گردید. سپس با استفاده از نرم افزار SPSS16 و روش های آماری توصیفی و تحلیلی، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد بیش از 50 درصد دانشجویان و دستیاران تا 3 ساعت در روز مطالعه می کنند. اولویت اول استفاده ازمنابع درسی برای بیشتر نمونه ها مطالب ارائه شده در کلاس به صورت جزوه های دست نویس (9/45%) و کتب تالیفی (3/35%) و دلایل عمده ی آن سهولت تهیه و دسترسی، صرفه جویی در وقت و احتمال کسب نمره ی بیشتر است. در 4/50 %، منابع مرجع به زبان اصلی، اولویت آخر بود. علیرغم نگرش مثبت به کتب مرجع، طبق اظهار نمونه ها، حجم زیاد مطالب و نیاز به زمان، نبود انگیزه، عدم آموزش لازم برای مطالعه ی صحیح در مقاطع مختلف، نیاز به تسلط به زبان انگلیسی به ترتیب مهمترین دلایل عدم استفاده از منابع مرجع بود.
    نتیجه گیری
    علیرغم آگاهی از اهمیت مطالعه ی کتاب، دانشجویان به جزوه گرایش دارند. به نظر می رسد، برنامه ریزی جهت ارتقای الگو و مهارتهای مطالعه، بکارگیری روش های جدید تدریس، توجه بیشتر به مهارتهای زبان خارجی ضروری است.
    کلیدواژگان: دانشجویان پزشکی، دستیاران تخصصی بالینی، منابع درسی، جزوه، کتب مرجع، الگوی مطالعه
  • سعید سبحانیان، الهه رضایی، لیلی مصلی نژاد صفحات 53-61
    مقدمه
    بررسی متغیرهایی که با پیشرفت تحصیلی در دروس مختلف رابطه دارند، یکی از موضوعات اساسی پژوهش در نظام آموزش و پرورش است. مطالعه حاضر با هدف بررسی همراهی پیشرفت تحصیلی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی جهرم با گذراندن کلاسهای فوق العاده آموزشی قبل از ورود به دانشگاه صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی- تحلیلی است که بر روی 116 نفر از دانشجویان ورودی سال 90 دانشگاه علوم پزشکی جهرم در سال 1391 صورت گرفت. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه خود ساخته شامل: بخش1، خصوصیات دموگرافیک و بخش2، اطلاعات مربوط به نمره خام کنکور، رتبه کل کنکور و همچنین معدل ترم1و2 کلیه دانشجویان بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss v.16 استفاده گردید.
    نتایج
    در مطالعه حاضر 116 نفر شرکت داشتند.(2/30٪)35 نفر از هیچ کلاسی استفاده ننموده و (8/69٪)81 نفر از انواع مختلف کلاسهای مذکور استفاده نموده بودند. بین نمره خام کنکور و رتبه کل کنکور با چگونگی شرکت در کلاس ها به ترتیب ارتباط معنی داری یافت شد.(r=0.215وp=0.21) و (r=0.251 و p=0.007).بین میانگین نمرات ترم 1 با رتبه کل کنکور ارتباط معنی دار اما معکوس دیده شد.(r=-0.27 و p=0.003).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست امده در خصوص ارتباط معنی دار معکوس بین شرکت در کلاس ها و نمره کل کنکور شاید نیاز به بازنگری برنامه های آموزشی کلیه ی رشته ها و مقاطع تحصیلی باشد.
    کلیدواژگان: دانشجو، کلاسهای فوق العاده، پیشرفت تحصیلی
  • عبدالحسین شکورنیا، محمدعلی عصاره زادگان صفحات 62-72
    زمینه و هدف
    انتخاب رشته تخصصی توسط دستیاران اهمیت زیادی در ترکیب کادر پزشکی مورد نیاز در سیستم بهداشتی درمانی برای پاسخگویی به نیازهای جامعه دارد. این مطالعه با هدف بررسی رابطه بین اولویت انتخاب رشته دستیاران پزشکی پذیرفته شده در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با نیاز جامعه انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1392 روی 389 دستیار پزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور انجام شد. اطلاعات فردی دستیاران، اولویت انتخابی و عوامل موثر در انتخاب رشته بوسیله پرسشنامه گردآوری شد. در یک مطالعه مقدماتی روایی و پایایی پرسشنامه بررسی و تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و تحلیلی با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    بطور کلی از 389 دستیار تعداد 219 نفر(48%) زن و تعداد 92 نفر(5/24%) مجرد با میانگین سنی 8/4± 68/34 بودند. اولویت انتخابی دستیاران زن عبارت بودند از رادیولوژی، زنان و زایمان و قلب؛ و برای دستیاران مرد به ترتیب رادیولوژی، قلب و ارتوپدی بودند. در مجموع رادیولوژی(5/20%) و قلب (8/17%) و چشم پزشکی(2/9%) مهم ترین اولویت را داشتند. آزمون مجذور کای نشان داد که در برخی موارد بین اولویت های انتخابی دستیاران و ظرفیت پذیرش رشته های تخصصی تفاوت معنی داری مشاهده شد(05/0p<). همچنین بین اولویت های انتخاب تخصص دستیاران زن و مرد در برخی موارد تفاوت معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    شناسایی اولویت انتخاب رشته توسط دستیاران پزشکی می تواند تمایل به رشته های مختلف و همچنین توزیع کادر پزشکی در جامعه را مشخص نماید. یافته های این مطالعه اطلاعات مهمی برای مدیران بهداشت و درمان فراهم می آورد تا آنان با توجه به نیاز جامعه دانشجویان را برای انتخاب رشته های مورد نیاز راهنمایی و تشویق کنند.
    کلیدواژگان: اولویت انتخاب رشته، دستیاران پزشکی، نیازهای جامعه
  • اکرم عابدینی پور، فاطمه صمدی، سمیه مومنیان صفحات 73-80
    مقدمه
    با توجه به تاثیر منفی تقلب در محیط های آموزشی و لزوم برنا مه ریزی درجهت کاهش بروز آن در دانشجویان، مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی تقلب وعوامل مرتبط با آن در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1392 انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع مقطعی می باشد پرسشنامه ها(محقق ساخته)در اختیار همه دانشجویان قرار داده شد که از این میان 536 نفر از دانشجویان پرسشنامه ها را تکمیل کردند. روایی پرسشنامه به تایید ده نفر از متخصصین رسید و پایایی آن در یک نمونه مقدماتی بررسی شد. بعد از ورود داده ها به نرم افزار spss، برای توصیف داده ها از شاخص های میانگین و انحراف معیار استفاده شد. آمار استنباطی نیز توسط آزمون تی انجام شد.
    یافته ها
    536 دانشجو در مطالعه شرکت کردند. فراوانی تقلب در بین دانشجویان رشته هوشبری بیشترین(3/79%) ودر بین دانشجویان مامایی (9/25%) و اطاق عمل (1/32%) کمترین میزان گزارش گردید. بیشترین شیوه تقلب، نگاه کردن به برگه امتحانی فرد کناری و یا در معرض دید قرار دادن برگه خود (9/20%) وکمترین شیوه تقلب، دسترسی به سئوالات قبل از امتحان و حضور به جای فرد دیگری در جلسه امتحان و بالعکس(4/3%) بیان شده است. درضمن بیشترین دلیل تقلب را چون ملاک سنجش فقط نمره است ذکر کردند(8/80%) وکمترین دلیل برای تقلب را اضطراب ذکر نموده اند(1/64%).
    نتیجه گیری
    بسیاری از انواع تقلب با وضع قوانین، آموزش درست و مدیریت آموزشی قابل اجتناب است. با توجه به اینکه رواج و شیوع تقلب در محیط های تحصیلی کشورمان انکار ناپذیر است بنابراین برای درک علت تقلب و شناسایی متغیرهای وابسته آن در بین دانشجویان خصوصا دانشجویان رشته های پزشکی، لازم است پژوهشهای گسترده ای در سطح کشور انجام گیرد.
    کلیدواژگان: تقلب، دانشگاه علوم پزشکی، دانشجویان
  • مجتبی پنجه پور، نگار عطایی صفحات 81-91
    زمینه و هدف
    بیوشیمی بالینی از جمله دروسی است که علاوه بر بیوشیمی پایه در کوریکولوم دانشجویان رشته داروسازی برنامه ریزی شده و یادگیری عمیق و تفهیمی آن، می تواند در تخصص حرفه ای داروسازی نقش مهمی داشته باشد. با توجه به مشکل در فراگیری و ماندگار بودن این درس و جهت ایجاد علاقه بیشتر در دانشجویان، پژوهش حاضر، تدریس بیوشیمی بالینی به دو روش فعال تعاملی و تدریس سخنرانی استاد محور را مورد مقایسه قرار می دهد.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش نیمه تجربی بر روی 65 نفر دانشجوی ترم 5 داروسازی در ارائه درس دو واحدی بیوشیمی بالینی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان طی نیمسال اول 92-91 انجام گرفت.ابتدا دانشجویان در مورد روش تدریس تعاملی توجیه شدند و سپس به گروه های 7-5 نفره تقسیم بندی شده و به هر گروه یکی از مباحث درسی انتخابی محول گردید و یک نفر از گروه، مبحث موردنظر را برای دیگر دانشجویان در کلاس تدریس کرد. کلیه مراحل آماده سازی و ارائه درس، زیر نظر استاد انجام می گرفت. میزان رضایتمندی دانشجویان از روش تعاملی از طریق پرسشنامه محاسبه گردید. همچنین به منظور مقایسه کاملتر این دوروش، نمرات آزمون این دانشجویان، با دانشجویان ترم 5 نیمسال اول 91-90 که تنها روش تدریس اعمال شده برای آنها، روش استادمحور بود، مورد مقایسه قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها به روش t-test و مربع کا و با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از نظرسنجی از دانشجویان نشان می دهد که میانگین نمره رضایتمندی دانشجویان از روش مشارکتی، 64 درصد است. همچنین میانگین نمره حاصل از تاثیر این روش در ایجاد انگیزه و علاقه به درس بیوشیمی برابر با 62.2 درصد، در یادگیری موثرتر 66.2 درصد و در تشویق دانشجویان برای مشارکت در کار گروهی 57درصد میباشد. اختلاف معنی داری بین میانگین نمرات امتحان پایان ترم بین دو گروه مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    از آنجا که 5/73 درصد از دانشجویان مورد بررسی، بیوشیمی را به عنوان یکی از دروس مهم و مفید در رشته تحصیلی خود میدانند و براساس میزان رضایتمندی دانشجویان در استفاده از روش های تدریس متنوع در یادگیری بهتر و موثر این درس که برابر با 5/76درصد میباشد و باتوجه به میزان 64 درصدی رضایت دانشجویان از روش تدریس تعاملی که بیشتر از روش سخنرانی توسط استاد است، پیشنهاد می شود که در تدریس بیوشیمی که از دروس پایه ای برای رشته های زیرگروه پزشکی است، از روش های متنوع تدریس و روش هایی که در آنها دانشجو در یادگیری خود مشارکت دارد، استفاده شود. نتایج این پژوهش میتواند نقطه شروعی باشد برای تغییر رویکرد آموزشی از «استاد محوری» به «دانشجو محوری» و از «یاددهی استاد» به «یادگیری دانشجو» باشد.
    کلیدواژگان: تدریس استاد محور، تدریس مشارکتی، یادگیری فعال، بیوشیمی بالینی
  • وحید نجاتی صفحات 92-98
    مقدمه
    استفاده از تصاویر از ضروریات آموزش در پزشکی است و بررسی تاثیر نوع تصویر بر یادگیری فراگیران می تواند به آموزش موثر کمک نماید. هدف از مطالعه حاضر مقایسه تصاویر دو بعدی و سه بعدی در یادگیری درس علوم اعصاب است.
    روش
    در این مطالعه مورد شاهدی تعدادی تصاویر دوبعدی و سه بعدی سیستم عصبی به 61 نفر دانشجو در دو نوبت ارائه شد و یادگیری آزمودنی ها با استفاده از آزمون چهار گزینه ای مورد بررسی قرار گرفت. جهت تحلیل داده ها از آزمون تی وابسته و تحلیل پراکنش استفاده شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که تصاویر سه بعدی موجب یادگیری بهتر می شوند(آماره پی کمتر از 01/0). کارایی دختران بهتر از پسران (آماره پی کمتر از 05/0) و ارتباطی بین جنس و نوع تصویر وجود نداشت(آماره پی بیشتر از 05/0).
    نتیجه گیری
    تصاویر سه بعدی به دلیل جزئیات بیشتر در حافظه فعال ماندگارترند. تفسیر علائم و نشانه ها در تصاویر دو بعدی می-تواند موجب اضافه بار بر حافظه کاری و کاهش کارایی فراگیر گردد.
    کلیدواژگان: تصاویر دوبعدی، تصاویر سه بعدی، یادگیری چند رسانه ای، علوم اعصاب
  • احمد وهابی، بشری وهابی، ناهید رجبی، سمیره تیفوری، مهین احمدیان صفحات 99-110
    سابقه و اهداف
    اینترنت یکی از عمومی ترین رسانه های جمعی جهان می باشد که اعتیاد به آن به سرعت در حال افزایش است. این مطالعه با هدف تعیین میزان اعتیاد به اینترنت در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان و عوامل مرتبط با آن انجام گردید.
    روش بررسی
    دراین مطالعه توصیفی تحلیلی که در نیمسال اول تحصیلی 94-1393 انجام گردید، تعداد 384 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کردستان انتخاب شدند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ایبود. هر دانشکده به عنوان یک خوشه در نظر گرفته شد. نمونه های هر دانشکده به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ای دو بخشی بود. بخش اول شامل سئوالات زمینه ای و بخش دوم سئوالات اصلی بر گرفته از پرسشنامه استاندارد یانگ به منظور تعیین میزان اعتیاد به اینترنت بود. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS نسخه 21 و فرمول های آمار توصیفی و تحلیلی آنالیز گردید.
    یافته ها
    1/95% دانشجویان پرسشنامه ها را پر کرده و تحویل دادند. نتایج مطالعه نشان داد که 17 نفر (7/4%) هیچگونه وابستگی ای به اینترنت ندارند. 238 نفر (2/65%) وابستگی خفیف، 94 نفر (8/25%) وابستگی متوسط و 16 نفر (4/4%) دارای وابستگی شدید به اینترنت بودند. بین میزان وابستگی به اینترنت و جنس (002/0 =p)، وضعیت تاهل (04/0=p)، محل سکونت فعلی دانشجو (02/0=p) و داشتن کامپیوتر شخصی (03/0=p) رابطه آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن میزان اعتیاد خفیف به اینترنت، برگزاری کارگاه های آموزشی در مورد مزایا و معایب استفاده از اینترنت و عواقب بعدی وابستگی به اینترنت برای دانشجویان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، دانشجو، دانشگاه، وابستگی به اینترنت
|
  • Soleiman Zand, Hadi Jafarimanesh, Naser Rezaee, Babak Paknia Pages 1-4
    Background and Aim
    Perhaps we can say that the most important part of any training program and Curriculum, is evaluation, Because only by doing that can we realize the shortcomings of the program will attempt to fix them. Several studies have shown that continuous assessment and interventions according to their results, the effects are undeniable improvements in educational process at all levels. Due to the fact that evaluation of training programs is a dynamic Mstmrv activity, led to the study design, along with student evaluation system is designed to do.
    Materials and Methods
    Web design software and the computer was installed and running. Web to SMS service connected to a mobile phone able to recall scores assessed by evaluation. After the necessary arrangements for a group of nursing students were assessed by cell phone and text messaging to help. Outgoing SMS messages in a web application fetches the evaluation and feedback will be sent to students.
    Results
    Advanced features that allow reporting of student, group director of strategic information processing Vdrs periodically, creating charts, student evaluation scores based on the cut- defined records, student evaluation, daily feedback on student performance, aggregate evaluation scores student evaluation of the course of history is Bdra.
    Conclusion
    The results of this application has been examined in various ways and multiple times accordance with the principles of evaluation is proven.
    Keywords: Clinical evaluation, Student, continuous evaluation, cell phone
  • Mansour Bayrami, Yazdan Movahedi, Amir Azizi, Masume Movahedi Pages 5-15
    Background And Objective
    The aim of this study was to compare the cognitive functions of the brain in medical student's academic performance was up and down.
    Materials And Methods
    The study sample consisted of all students in the Lorestan University of Medical Science. To select a sample size of 120 students with low academic performance through matched with 120 students with high academic performance sampling were selected. A questionnaire was used to gather information on cognitive abilities salvation. Data were analyzed using multivariate analysis of variance and all the SPSS19 was calculated by the software.
    Results
    The findings showed that individuals with high academic performance and low academic performance of all components of the cognitive functions of the brain and that there are significant differences, So that individuals with greater cognitive ability are high academic performance.
    Conclusion
    The results of this study have important implications in terms of improving the quality of teaching and learning, taking into account the cognitive abilities of the brain is associated.
    Keywords: cognitive functions of the brain, high academic performance, Low academic performance
  • Ali Peymani, Mohammad Asadpoor, Sepideh Assar Pages 16-24
    Introduction

    Increasing student's knowledge and attitude about HIV, HBV and HCV appear important and essential to prevention of such diseases. The aim of present study was survey of educational intervention on knowledge and attitude of dental students of Rafsanjan University of Medical Sciences toward standard precautions for prevention of blood born diseases.

    Materials And Methods

    This study was a controlled clinical trial and involved four phases. In first stage, 60 students of Dental School of Rafsanjan University of Medical Sciences were selected randomly. Data was collected by a questionnaire, and then students were divided into intervention and control groups. In second stage, educational intervention was performed for intervention group. In third and fourth steps, immediately and three months after intervention the questionnaire was given, in both groups. Data collected and were analyzed using independent t-test, repeated measure and Pearson correlation coefficients; p< 0.05 was considered as a significant difference.

    Results

    The average age of students was 22.13±1.722 years and 66.66% of them were female and 33.33% male. This study showed score of student's knowledge and attitude in both groups had no significant diference before intervention (attitude: P=0.622, knowledge: P= 0.202) but had significant difference with each other, immediately and three months after intervention (P<0.0001). Knowledge and attitude's score didnt correlate with age and gender (P=0.065).

    Conclusion

    Our study showed that training toward standard precautions for prevention of blood born diseases, can enhance student's knowledge and attitude.

    Keywords: Education, Knowledge, attitude, Standard precautions, Prevention, blood born diseases
  • Haydeh Heidari Pages 25-32
    Introduction
    Clinical education is considered one of the most important parts of nursing education. We have little interest in family-centered care and education of students. This study was conducted to aim "investigate the nursing student experiences of family-centered care in 2013year".
    Methods
    Participants in the study were 8 nursing students sixth semester that selected purposely. The principles and concepts of family-centered care and teaching of nursing process based on these principles has been developed and implemented with the participation. The student's experiences of teaching family-centered care were examined. Interviews with eight nursing students were saturated with these experiences were analyzed by qualitative content analysis.
    Results
    based on analysis of data from three main categories were obtained:main category of welcomes student's experiences of teaching with the following three subcategories consisted of and new and attractiveness of family centered care, sense of intimate connection between theory and practice, reduce stress and the main category the barriers to implementing family-centered care with the following four sub categories consisted of staff shortages, lack of time, space and personnel awareness of the inappropriateness of the concept of family-centered cared. The main category, the need to implement family-centered care with three sub-categories consisted of the necessity of change space, personnel training and necessity to attention the parents.
    Conclusion
    family-centered care is caused health family and infant improving and it increased student satisfaction. Also family-centered care is a priority for the Ministry of Health. It has been recommended the theory and practice of family centered care might be added in Undergraduate Courses.
    Keywords: Clinical education, family centered care, a qualitative content analysis
  • Parisa Khoshnevisasl, Mansour Sadeghzadeh, Fardin Assadi Pages 33-40
    Introduction
    Problem based learning (PBL) is one of the common educational methods in different countries. This study was conducted to compare the medical student’s satisfaction in problem based learning method versus conventional lecturing.
    Methods
    Two groups of five and six year medical students of Zanjan university of medical sciences referred to pediatric wards of Mousavi Hospital in Zanjan, Iran were enrolled in this study. The students were divided in two groups. Two common topics in pediatrics were selected. One of the topics was presented as lecture for the first group and as PBL to the second group. After 1.5 months, the second topic was presented as PBL to the first group and as lecture to the second group.
    Results
    In the present study, concerning learning quality 62.31% of students preferred PBL and 31.88% of them preferred lecture. Knowledge retention in PBL was 62.31% compared to 33.33% in lecture. In the practical application of contents %57/98 of students preferred PBL and 37.68% of them considered lecture more effective. Class attraction in PBL and lecture were 68.11% and 8.98% respectively. In motivation for study 89.85% of students found PBL more effective, comparing to7.24% for lecture. In overall 76.81% of students preferred PBL and 18.84% of them preferred lecture. In this study 69.56% of students believed that lecture increases the ability to answer the questions versus 24.63% in PBL.
    Discussion
    Overall, students preferred problem based learning (PBL) to the traditional lecture method for teaching.
    Keywords: medical students, problem based learning, satisfaction
  • Afshar Ramezanpour, Shiva Golshahi Rad Pages 41-52
    Introduction
    Students` tendency to notes instead of reading textbooks would have negative effect not only on learning process but also research interest and stimulation.present research was conducted to evaluate study habit and attitude of medical students and residents about study resources in zanjan university of medical sciences.
    Methods
    In this descriptive study, 254 students from different level of medicine were selected through simple random select sampling. Data collection was done using a researcher-made questionnaire, the validity and reliability of which was confirmed.. Analysis was performed using SPSS16 by descriptive and analytical methods.
    Results
    The findings of study revealed that out of 50% of participients are studying until 3 hours per day. The first priorities for reading were notes, taking in classes, (45.9 %) and summary books (35.3%).The most reasons were easy access, saving time, and the probabilities of obtaining a higher score.
    Conclusion
    Students had positive attitudes to notes. They, though, were aware of importance of studing the text. It seems that planning to improve the study habits and skills, applying new methods of teaching, more attention to forign language skills is necessary.
    Keywords: attitude, student, resident, study resource, note, text, study habit
  • Saed Sobhanian, Elahe Elahe Rezaee, Leili Mosalanejad Pages 53-61
    Introduction
    Academic achievement of students is one of the important indicators of education. Hence study variables that are related to academic achievement in different subjects, is one of the main topics of research in Education system. this study performed in order to asses the association of student‘s education progress with Additional classes before passing entrance exam.
    Material And Methods
    This study is a cross-sectional and analytical study that was conducted in 1391 on 116 students from Jahrom University of Medical Sciences. Data were obtained by a self-made questionnaire including: part1; demographic characteristics, part2; questions about student's view of Additional classes and part3; data about raw scores and total rank of entrance exam and also First and second semester GPA for all students. Findings were analyzed by using spss v. 16 software.
    Results
    116 students participated in this study. (2/30٪) 35 didn’t use any classes and (8/69٪) 81 had used different types of classes. There was a significant correlation between and total rank of entrance exam How to participate in classes. (p=0. 007, r=0. 251). There was a significant correlation between raw scores of entrance exam and How to participate in classes. (p=. 0. 21, r=0. 215). There was a significant correlation but inverse between total rank of entrance exam and First semester GPA. (p=0. 003, r=-0. 27).
    Conclusion
    Although the correlation coefficient does not show a strong correlation, But it could mean that participate in mentioned classes, not only dose not help students to improve the basic information But perhaps for reasons that should be investigated leads to Academic failure on arrival to the university. Therefore, Need to revise curricula in all disciplines and levels of education is inevitable.
    Keywords: academic achievement, students, Additional classe
  • Abdolhussein Shakurnia, Mohammad Ali Assarezadegan Pages 62-72
    Background And Objective
    Residents’ specialty choices have a direct impact on the health care workforce and the future supply of physician manpower. This study carried out to assess preferences choices of medical residents’ and society needs in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 389 medical residents in 2013. Data on participants’ demographics, specialty selected and factors in specialty selection were collected using a questionnaire. Validity and reliability of the questionnaires were confirmed. The data was analyzed by descriptive and analytical tests using SPSS software.
    Results
    In total, 389 medical residents participated in this study, average residents age was 34.68±4.8, 48% were women and 24.5% were singled. The priorities in female participants were Radiology, Gynecology and Cardiology; and in male were Radiology, Cardiology and Orthopedist. Overall, Radiology (20.5%) Cardiology (17.8%) and Ophthalmology (9.2%) were the most favored specialty choices. According chi-square test gender was significantly associated with specialty choice. Chi-square test showed significant differences in preference specialty choice between male and female specialize in some fields.Statistically significant differences were seen between the priorities of specialty choice of medical residents and the capacity of specialized fields (p<0.05).
    Conclusion
    Knowing the medical residents’ preferences of the various specialties could help in understanding the Mal distribution of physicians among the various specialties. These findings can also be an important input for the healthcare leadership to promote a specialty distribution that matches the society needs.
    Keywords: priorities choice specialty, medical residents, needs of society
  • Akram Abedinipoor, Fatemeh Samadi, Somayeh Momeniyan Pages 73-80
    Introduction
    Due to the negative impact of cheating at the learning environment and the need of planning to reduce it this study was performed to determine the frequency and the factors associated with cheating among college students Qom University of Medical Sciences in 2013
    Materials And Methods
    This study was a cross sectional study. Questionnaires were given to all Students and of the 536 students completed the questionnaire. Validity of questionnaire was confirmed by ten of experts and reliability of questionnaire was examined in pilot sample. After entering data into the SPSS software to descriptive data the mean and standard deviation statistic was used and for inferential statistics t-test was performed.
    Results
    536 students participated in the study. Frequency of cheating among students of Anesthesiology was highest and among students of operating room and midwifery was lowest. The most way to cheating was looking at one side or exposed to own page and the lowest way of cheating was access to the questions before the exam and the presence of someone else in the exam. Additionally, most of the reason cheating was reported due to the evaluation criterion is just score and anxiety was reported as lowest reason.
    Conclusions
    Many types of cheating are avoidable by creating laws, training and training management. Prevalence of cheating in academic environments of Iran is undeniable that is why extensive research shroud be done to identify the dependent variables to the phenomenon of cheating among students, especially medical students.
    Keywords: cheating, medicalscience, student
  • Mojtaba Panjehpour, Negar Ataei Pages 81-91
    Introduction
    Clinical biochemistry is one of the courses which have been arranged for pharmacy students. Its deep learning and understanding could be the foundation for their expertise. According to the problem in deep learning of this lesson and in order to generate more interest among affiliate students, the present study aimed to compare the evaluation of teacher- based method to cooperative active learning method.
    Method
    This study has been conducted as semi-experimental based on 65 pharmacy students in 5th semester, during presenting clinical biochemistry course (2- unit) at Isfahan University in the 2012-2013. Some subjects were thought as teacher based lectures and some of them were presented by student's seminars. Satisfactory score of student of cooperative method was calculated by a questionnaire. Because of more exact comparing this method with traditional method, it was compared the mean of scores of final exam of these student to pharmacy students in 5th semester 2011-2012 that were thought just with traditional method.
    Results
    The average of satisfactory score for students in cooperative method was 64 percent. The questions were categorized in three different categories, namely motivation, learning and cooperation. These three areas were evaluated based on the student's questionnaire and their answers. The average emanated from the effect of this method in motivating students in biochemistry is 62.2%, in more effective learning is 66.2%, and in motivating students to cooperate in team work is 57%. There is not a significant difference between the final score of two groups.
    Conclusion
    Since 73.5% of students think biochemistry is one of the important and useful lessens in their field and based on student's satisfaction in using of various teaching methods in better and effectiveness learning equal 76.5%, and Due to the percentage satisfaction students of cooperating teaching method that is 64% that is more than the professor lecture method, it is proposed to use of various and cooperative methods in biochemistry teaching. These results can be the starting point for change of the teaching of "teacher- centered "to "student-centered".
    Keywords: Teacher, based method, Active learning, Cooperative Method, Clinical Biochemistry
  • Dr Vahid Nejati Pages 92-98
    Background and
    Purpose
    Using images is a requirement of medical education and evaluation of effect of type of image on learner could be helpful for medical education. The purpose of the present study is comparison of two dimensional and three dimensional images in neuroscience learning.
    Method
    In present case control study, equal number of two dimensional and three dimensional images of neurons system were presented to 61 students in twice and learning is evaluated with four choice examination. Data were analyzed with Paired T Test and ANOVA.
    Results
    Findings show that three dimensional Picture have higher performance in education (P<0.01). Female have better performance than male (P<0.05) and there are no differences between both genders and type of images (P> 0.05).
    Conclusion
    Three dimensional figures preference in memorizing is related to higher features of three dimensional stimuli than two dimensional. Interpreting symbols in two dimensional images caused overload of working memory and diminished learner performance.
    Keywords: Two Dimensional Images, Three Dimensional Images, Multimedia Learning, Neuroscience
  • Ahmad Vahabi, Boshra Vahabi, Nahid Rajabi, Samira Taifuri, Mahin Ahmadian Pages 99-110
    Introduction
    Internet is one of the world's most popular social media that addiction to it, is rapidly increasing. This study aimed to determine the level of internet addiction and its related factors among students of Kurdistan University of Medical Sciences.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in the first semester of 2015. 384 students of Kurdistan University of Medical Sciences were selected. For data sampling, cluster sampling method was used. Each college was considered as a cluster. Samples from each college were selected randomly. The tool of data collection was a standard questionnaire. The first part of the questionnaire, were demographic questions and the second part of it was the main questions about determination of prevalence of internet addiction. The collected data were analyzed by SPSS version 21and descriptive and analytical statistics formula.
    Results
    95.1% of the students have filled and returned the questionnaires. The findings of the study showed that 17 students (4.7%) did not have any dependency to Internet. 238 (65.2%) of them had slight dependency, 94 (25.8%) had moderate dependency and 16 (4.4%) of them had severe dependency. There is a significant relationship between internet addiction and gender (p=0.002), marital status (p=0.04), habitat (p=0.02) and having a personal computer (p=0.03).
    Conclusion
    Due to the high level of mild addiction to internet, Workshops on the advantages and disadvantages of using the Internet and next implications of internet dependency for the academic students is suggested.
    Keywords: Internet addiction, Student, University, Dependency to internet
  • English Abstract] Steven Zangan *, Gregory Kauffmann Pages 111-114
    Background
    The purpose of our study was to assess resident and fellow patient care competency related to chest port catheter insertion after implementation of an educational program and completion of a certification checklist. Furthermore, we aimed to measure the impact of this intervention on early infection rates.
    Methods
    Baseline early infection rates as defined by the CDC were obtained in 152 consecutive patients. These were segregated by primary operator and timeframe. Following establishment of a baseline infection rate, formalized training of residents and fellows was undertaken. This included a hands-on suture workshop and satisfactory completion of a skill set with attending level certification. To evaluate competency, a procedure competency checklist was developed by the interventional radiology faculty. The checklist consisted of 17 detailed steps considered important for chest port catheter insertion. Following the training period, infection rates of 415 consecutive patients were calculated and compared to the baseline infection rates.
    Results
    Four out of eight (50%) residents satisfactorily demonstrated competency and were certified as primary operators for port insertion. In addition, both of the two interventional radiology fellows were certified. The early infection rates of chest port catheters placed by residents slightly decreased from 3.0% to 2.2% following the intervention compared to baseline, although this decrease was not statistically significant. Total infection rates also decreased slightly from 2.6% to 1.4%.
    Conclusions
    In our study, the rate of early infections after port insertion decreased following the educational intervention and certification process, although this was not statistically significant.
    Keywords: patient care competency, port catheter, procedure competency checklist