فهرست مطالب

Medical Laboratory Journal - Volume:9 Issue: 3, 2015

Medical Laboratory Journal
Volume:9 Issue: 3, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/07/24
  • تعداد عناوین: 23
|
  • مریم پورحاجی باقر، علی کرمی صفحات 1-8
    زمینه و هدف
    سلاح های بیولوژیک مانند سایر سلاح های کشتار جمعی دیگر همچون شیمیایی، هسته ای و رادیولوژیک از جمله تسلیحات بسیار خطرناکی هستند که در سال های اخیر به دلیل داشتن خصوصیاتی همچون توانایی ایجاد مصدومیت گسترده، داشتن دوره پنهان، ایجاد بیماری طولانی مدت، توانایی شیوع و همه گیری و از همه مهمتر ایجاد علائم غیر اختصاصی و دشواری در تشخیص به طور فزاینده توسط برخی کشورها در حملات بیوتروریستی به کار برده می شوند. یکی از مهمترین گام های مقابله با این تهدید تشخیص عوامل بیولوژیک است که در آزمایشگاه های میکرب شناسی صورت می گیرد.
    روش بررسی
    . این مطالعه با هدف مروری بر نقش آزمایشگاه های میکروب شناسی و متخصصین آن و اقدامات مورد نیاز در برنامه پدافند غیرعامل تهدیدات زیستی است. در این بررسی از بانک های اطلاعاتی CDC، Medline، Google scholar، Pubmedو از سایت سازمان بهداشت جهانی (WHO) و سایر منابع معتبر ملی و بین المللی استفاده شده است.
    یافته ها
    اصل اساسی کنترل حملات بیوتروریستی بر توانایی سریع در ارائه خدمات بهداشتی- درمانی استوار است. آزمایشگاه های میکرب شناسی نقش حیاتی در تشخیص سریع و دقیق عوامل بیولوژیک دارند که به دلیل ویژگی هایی همچون عدم داشتن بو، رنگ و مشخصه های فیزیکی دیگر تشخیص را دشوار و گاهی غیر ممکن می کند به همین دلیل آزمایشگاه های میکرب شناسی می بایست روز به روز با پیشرفت و توسعه عوامل نوین بیولوژیک باید به فنون تشخیص سیریع و دقیق عوامل مجهز گردند و کارکنان و متخصصین این حوزه نیز با جدیدترین دستورالعمل ها و تکنیک های تشخیصی خاصی برای مواجه شدن با عوامل خطرناک بیولوژیک تحت عنوان «ایمنی زیستی و امنیت زیستی» آشنا شوند.
    نتیجه گیری
    با توجه به توسعه روش های بسیار پیشرفته تشخیص مولکولی و دستگاهی عوامل بیولوژیک چد چه در جنگ بیولوژیک و چه بیوتروریسم لازم است آزمایشگاه های میکرب شناسی کشور به توانمندی تشخیص دقیق و سریع این عوامل جهت آمادگی مقابله با تهدیدات احتمالی در کوتاه ترین زمان مجهز گردند و متخصصین و کارشناسان این آزمایشگاه ها نیز اصول ایمنی کار با این عوامل را آموزش ببینند.
    کلیدواژگان: بیوتروریسم، سلاح های بیولوژیک، پدافند زیستی، آزمایشگاه میکروب شناسی
  • مهدی کارگر، محمد کارگر، محمد زارعیان جهرمی صفحات 9-16
    زمینه و هدف
    اشریشیا کلی O157:H7 یکی از مهمترین باکتری های بیماری زا شناخته شده در جهان است و می تواند بیماری های شدیدی مانند بیماری سندرم همولیتیک اورومیک (HUS) را ایجاد کند. این پژوهش با هدف ارزیابی شیوع و پایش ژن های بیماری زایی اشریشیا کلی O157:H7 در افراد مشکوک به عفونت مجاری ادراری (UTIs) انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش به صورت مقطعی – توصیفی بر روی 10372 نمونه جمع آوری شده از ادرار افراد مشکوک به عفونت مجرای ادراری از شش بیمارستان و آزمایشگاه بالینی در شهر شیراز انجام شد. از محیط CT-SMAC، فعالیت بتاگلوکونیدازی (آزمون MUG)، آنتی سرم اختصاصی و وجود ژن های O157 و H7 با روش PCR برای تایید جدایه های اشریشیا کلی O157:H7 استفاده شد. سپس با استفاده از روش PCR چندگانه، وجود ژن های stx1، stx2، eaeA و hlyA ارزیابی گردید.
    یافته ها
    در این پژوهش 16 (8/7%) باکتری دارای ژن O157 و 13 (3/6%) باکتری نیز دارای ژن H7 جداسازی گردید. بررسی ژن های بیماری زا نشان داد که ژن eaeA (4/15%)، stx1 و eaeA (4/15%)، stx2 (7/7%) و ژن های stx2 و eaeA (7/7%) بیشترین فراوانی را در باکتری های اشریشیا کلی O157:H7 دارا بودند.
    نتیجه گیری
    به دلیل شدت بیماری زایی، دوز عفونی اندک اشریشیا کلی O157:H7 و ژن های بیماری زایی انجام مطالعات گسترده تر و ژنوتایپینگ اشریشیا کلی O157:H7 در سایر مناطق کشور به منظور سنجش فراوانی در عفونت مجاری ادراری و کنترل آلودگی های ناشی از اشریشیا کلی O157:H7 پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: اشریشیا کلی O157: H7، ژن hlyA، ژن eaeA، shiga toxin 1، shiga toxin 2
  • نگین نقدی، مسعود قانع صفحات 17-24
    زمینه و هدف
    پروپیونی باکتریوم آکنه یکی از عوامل اصلی در ایجاد آکنه می باشد که بهچ دلیل گسترش مقاومت دارویی نسبت به درمان پاسخ مناسبی نمی دهد. این پژوهش به منظور تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی سویه های پروپیونی باکتریوم آکنه جدا شده از بیماران صورت گرفت.
    روش بررسی
    70 نمونه از ضایعات آکنه جهت بررسی حضور پروپیونی باکتریوم آکنه جمع آوری گردید. از تکنیک کشت میکروبی جهت شناسایی و تعیین هویت پروپیونی باکتریوم آکنه استفاده شد. مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های جدا شده با روش آنتی بیوگرام نسبت به آنتی بیوتیک های داکسی سایکلین، آزیترومایسین، اریترومایسین، تتراسایکلین، کلیندامایسین و تری متوپریم سولفامتوکسازول بررسی گردید.
    یافته ها
    از مجموع 70 نمونه، 14 نمونه (20 %) از نظر حضور پروپیونی باکتریوم آکنه مثبت تعیین شد. با استفاده از روش مولکولی نتایج تشخیص فنوتایپی تایید گردید. میزان مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک های آزیترومایسین و اریترومایسین (50 %)، کلیندامایسین (71/35 %)، تری متوپریم سولفامتوکسازول (57/28 %)، داکسی سایکلین و تترا سایکلین (29/14 %) تعیین شد.
    نتیجه گیری
    شیوع مقاومت آنتی بیوتیکی نسبت به آنتی بیوتیک های آزیترومایسین، اریترومایسین، کلیندامایسین در سطح بالایی قرار دارد. از آنجایی که پروپیونی باکتریوم آکنه نسبت به آنتی بیوتیک های داکسی سایکلین وتری متوپریم سولفامتوکسازول به مقدار قابل توجهی حساس است، توصیه می شود از این آنتی بیوتیک ها جهت درمان آکنه استفاده شود.
    کلیدواژگان: حساسیت آنتی بیوتیکی، پروپیونی باکتریوم آکنه، آکنه
  • محمود وکیلی، نجمه جمعه پور، الهام ظریفی، مهرو باغبانیان، امین دهقان، منصوره سهیمی، لیلا گودرزی صفحات 25-31
    زمینه و هدف
    با توجه به اینکه آلودگی های میکروبی سومین عامل مرگ و میر در اثر انتقال خون می باشند، بررسی میزان آلودگی در پلاکت های کنسانتره درمراکز انتقال خون امری ضروری است. هدف از این مطالعه دستیابی به آزمون های سریع تشخیص آلودگی میکروبی پلاکت های تغلیظ شده بود.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت آزمایشگاهی انجام شد. تعداد 14کیسه پلاکت تغلیظ شده از پایگاه انتقال خون یزد تهیه گردید و به ترتیب6 واحد از کیسه های پلاکت با باکتری های استافیلوکوک اپیدرمیدیس و کلبسیلا با تعداد 150،15و 5/1 باکتری در هر میلی لیتر آلوده شدند. دوکیسه نیز به عنوان شاهد درنظرگرفته شد. درفواصل زمانی معین، ازکیسه ها در شرایط استریل نمونه برداری انجام و توسط 4
    روش
    کشت، تهیه اسمیر و رنگ آمیزی، اندازه گیری میزان گلوکز و اندازه گیری PH بررسی شدند.
    یافته ها
    میزان گلوکز اولیه کیسه های پلاکت به دلیل وجود دکستروز، بالاترازmg/dl 300 در روز صفر گزارش شد، میانگین مقدارگلوکز درکیسه های پلاکت آلوده شده در طی3روز کاهش نشان داد به طوری که در روز پایانی به mg/dl 165رسید (002/0P =). میزان PH در طی مطالعه سیر نزولی داشته و به طورمیانگین از 3/7 PH =به 2/5PH = رسیده است (017/0P =). نتایج کشت و بررسی اسمیر براساس غلظت های مورداستفاده درمطالعه متفاوت بود.
    نتیجه گیری
    می توان با بررسی اسمیر اولیه ازکیسه های پلاکت و اندازه گیری میزان گلوکز و همچنین PH آلودگی کیسه های پلاکت را درکمترین زمان تشخیص داد.
    کلیدواژگان: پلاکت خون، کلبسیا، استافیلوکوک اپیدرمیدیس
  • ژیناوزیرزاده، حسن قجاوند، لیلا حیدری، پریسا بهشود صفحات 32-39
    زمینه و هدف
    گونه های اسینتوباکتر،پاتوژن های مهم فرصت طلب و مسئول عفونت های بیمارستانی متعدد می باشند. هدف از این مطالعه، تعیین الگوی مقاومت دارویی اسینتوباکتر بومانی و بررسی شیوع گونه های مولد بتالاکتاماز وسیع الطیف در بیماران بخش مراقبت ویژه بیمارستان های شهر اصفهان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه بر روی 100 جدایه اسینتوباکتر بومانی جدا شده از نمونه های بالینی انجام گرفت. جدایه ها به وسیله روش های استاندارد در آزمایشگاه میکروب شناسی تعیین هویت شدند و سپس از روش PCR برای تایید آن ها استفاده شد. الگوی مقاومت دارویی سویه ها با روش استاندارد دیسک دیفیوژن طبق دستورالعمل CLSI بررسی شد. جهت شناسایی سویه های مولد ESBLs روش فنوتیپی دیسک ترکیبی مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    سویه های اسینتوباکتربومانی 100% MDR بودند و بیشترین مقاومت به آنتی بیوتیک های سفی پیم، کوتریماکسازول، سیپروفلوکساسین، مروپنم و سفتازیدیم مشاهده شد. با توجه به نتایج غربال گری اولیه، 5/4% سویه ها مولد آنزیم بتالاکتاماز وسیع الطیف بودند.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر سویه های تولید کننده آنزیم بتالاکتاماز وسیع الطیف از درصد پایینی برخوردار بودند.لذا برای غربال گری اولیه سویه های مولدESBLs، روش دیسک ترکیبی و برای شناسایی و رد یابی سریع سویه های حاوی ژن ESBLs، روش مولکولیMultiplex PCR توصیه می گردد که می تواند گامی مهم در درمان عفونت و ممانعت از انتشار سویه های مقاوم اسینتوباکتربومانی در بیمارستان ها بخصوص در بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه داشته باشد.
    کلیدواژگان: بتالاکتاماز، اسینتوباکتربومانی، مقاومت دارویی
  • محمدرضا ایزدپناه، لیلا اسدپور صفحات 40-46
    زمینه و هدف
    استافیلوکوکوس اورئوس یک پاتوژن فرصت طلب و عامل طیف وسیعی از عفونت ها در انسان است. بسیاری از جدایه های این باکتری نسبت به آنتی بیوتیک ها مقاوم هستند. جهت دستیابی به درمان ضد میکروبی مناسب مطالعه حاضر به بررسی الگوی مقاومت دارویی در استافیلوکوکوس اورئوس های جدا شده از نمونه های بالینی در رشت می پردازد.
    روش بررسی
    جدایه های بالینی استافیلوکوکوس اورئوس از آزمایشگاه های تشخیص طبی شهر رشت جمع آوری گردید. با تست های بیوشیمیایی و انجام واکنش زنجیره ای پلی مراز با استفاده از پرایمر های اختصاصی ژن های 23srRNA و coa، 30 سویه استافیلوکوکوس اورئوس کوآگولاز مثبت شناسایی و الگوی مقاومت این جدایه ها نسبت به 16 آنتی بیوتیک به روش انتشار از دیسک بررسی گردید.
    یافته ها
    75 درصد جدایه های استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین بوده اند و تمامی سویه های مقاوم به متی سیلین الگوی مقاومت چندگانه داشته اند. جدایه ها سطح بالایی از مقاومت را نسبت به آنتی بیوتیک های آمپی سیلین (73%)، آموکسی سیلین (60%) و کلوکساسیلین (53%) نشان داده اند و کمترین میزان مقاومت نسبت به ونکومایسین (7%) و جنتامایسین (10%) بوده است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه بیانگر شیوع بالای سویه های استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین، سویه های با مقاومت چندگانه و حضور سویه های مقاوم به ونکومایسین در منطقه می باشد. جهت انتخاب درمان ضد میکروبی مناسب، پایش مداوم الگوی مقاومت دارویی در جدایه های بالینی استافیلوکوکوس اورئوس توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، کوآگولاز، مقاومت دارویی، واکنش زنجیره ای پلی مراز
  • محمدهاشمی، مجید امین زارع، سمانه نقیبی، مجتبی رئیسی، حسن حسن زاد آذر صفحات 47-55
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد باکتریایی، ضد قارچی و خصوصیات آنتی اکسیدانی گیاهان مریم گلی، نعناع فلفلی و پونه کوهی بود.
    روش بررسی
    در مرحله اول، آنالیز ترکیبات اسانس ها با استفاده از کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی صورت پذیرفت. سپس اثر ضد میکروبی و ضد قارچی اسانس های مورد مطالعه بر روی لیستریا مونوسیتوژنز، استافیلوکوکوس اورئوس، سالمونلا تلیفی موریوم و اشریشیاکلی و دو سویه قارچی شامل آسپرژیلوس نایجر و آسپرژیلوس فلاووس بوسیله روش های انتشار از دیسک و میکرودایلوشن بررسی شد. خصوصیت آنتی اکسیدانی اسانس های مورد مطالعه بوسیله روش DPPH تعیین گردید.
    یافته ها
    لینالول (38/14%)، 1- منتون (03/19%) و گاما ترپینن (78/21%) به ترتیب عمده ترین ترکیبات اسانس های مریم گلی، نعناع فلفلی و پونه کوهی بودند. همه اسانس های مورد مطالعه دارای اثر ضد میکروبی بر روی باکتری های با منشا مواد غذایی بودند که این اثر با اثر ناشی از تتراسایکلین بر روی این باکتری ها قابل مقایسه بود. همه اسانس های مورد مطالعه دارای دارای اثر مناسب آنتی اکسیدانی در مقایسه با BHT بودند.
    نتیجه گیری
    گیاهان مریم گلی، نعناع فلفلی و پونه کوهی دارای توان مناسب برای استفاده به عنوان نگهدارنده های طبیعی می باشند.
    کلیدواژگان: مریم گلی، نعناع فلفلی، پونه کوهی، اثر ضد باکتریایی
  • محمد منشوری، احمدرضا یزدانبخش، ابوطالب بای، مهدی صادقی، فاطمه تازیکه، صفرعلی الیاسی، رسول پایدار صفحات 56-61
    زمینه و هدف
    استخرهای شنا به عنوان یکی از مراکز تفریحی و ورزشی به دلیل ارتباط مستقیم با انسان می تواند باعث انتقال بیماری های مختلف شوند. هدف از این پژوهش تعیین و مقایسه شاخص های میکروبی رایج درآب جکوزی واستخرهای سرپوشیده استان گلستان بود.
    روش بررسی
    جامعه مورد مطالعه شامل 8استخر سرپوشیده در سطح استان بوده که از تیر تا آذر 1389 نمونه برداری ها جهت بررسی پارامتر های میکروبی و فیزیکوشیمیایی بر اساس استاندارد انجام شد.
    یافته ها
    میانگین کلر باقی مانده مطلوب دراستخر و جکوزی ها به ترتیب 3/74 و 1/41 درصدبوده که تفاوت معنی داری دارند وpH مطلوب به ترتیب 4/70 و 1/78 درصد و میانگین کدورت قابل قبول به ترتیب 8/17 و 8/9 درصد بود. میزان کدورت دراستخر ها و جکوزی ها تفاوت معنی داری داشتند. موارد آلوده به توتال کلیفرم دراستخر ها و جکوزی ها بترتیب 3/4 و 2/15 درصد و آلودگی به اشریشیاکلی به ترتیب3/1 و 2/11 درصد بدست آمد.
    نتیجه گیری
    آلودگی بیشتر جکوزی ها از نظر میکروبی نسبت بهاستخر های شنا مربوط به دمای بالاتر جکوزی، میانگین بالاتر کدورت، شدت تماس آب با بدن شنا گران و کم بودن دفعات تعویض آب جکوزی های باشد. کدورت بالاتر از حد استاندارد دراستخرها و جکوزی ها، عدم مطلوبیت وجود کلر باقی مانده آزاد، بالا بودن بار آلودگی کلیفرمی عمده مشکلاتاستخرهای استان گلستان بود.
    کلیدواژگان: شاخص، میکربی، استخر شنا، استان گلستان
  • فهیمه آزادی، محمد هدایت مفیدی، آزاده علی عرب، هاله سادات هدایت مفیدی، رز خراسانی نژاد، فاطمه قاسمی کبریا، غلامرضاروشندل صفحات 62-67
    زمینه و هدف
    هلیکو باکتر پیلوری یکی از شایعترین عفونت های باکتریایی در جهان است که ممکن است همراه با گاستریت مزمن، بیماری های پپتیک اولسر، آدنو کارسینومای گاستریت باشد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع هلیکوباکترپیلوری در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی بر روی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1391 انجام شد. آنتی بادی های IgG و IgA ضد هلیکوباکتر پیلوری با استفاد از روش الیزا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در کل 287 نفر وارد مطالعه شدند که 101 نفر آنها (2/35 درصد) مذکر و بقیه مونث بودند. از 287 فرد شرکت کننده در این مطالعه 239 نفر(3/83%) آلوده به هلیکو باکتر پیلوری بودند. میزان موارد مثبت در جنس مذکر1/91 درصد و در جنس مونث 79 درصد بود(03/0p=). بین آلودگی به هلیکو باکتر پیلوری ومتغیرهای سن، گروه خونی، محل سکونت، بومی بودن ومقطع تحصیلی ارتباط معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    میزان شیوع آلودگی به هلیکوباکترپیلوری در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان بالا می باشد.
    کلیدواژگان: هلیکو باکتر پیلوری، آنتی بادی، دانشجویان، گلستان
  • جعفر علاوی طوسی، ستاره سلطانی*، وحید سمنانی صفحات 68-76
    زمینه و هدف

    از مهمترین عوامل موثر در تفسیر صحیح آزمایش ها اطلاع از محدوده مرجع این آزمایش ها است. با توجه به اهمیت این موضوع بر آن شدیم که محدوده نتایج آزمایشات پاراکلینیک شایع در شهرستان سمنان را محاسبه و آن ها را با اطلاعات محدوده مرجع جهانی مقایسه نمائیم.

    روش بررسی

    اطلاعات موجود در آزمایشگاه بیمارستان خاتم الانبیاء سمنان از ابتدای اسفند 1389 تا انتهای بهمن 1391 مورد بررسی قرار گرفته و نتایج با محدوده مرجع جهانی مقایسه گردید.

    یافته ها

    محدوده نتایج آزمایش های بیوشیمی، سرولوژی و هورمونی انجام شده محاسبه گردید. محدوده محاسبه شده برای تریگلیسرید بطور معنی داری بیش از محدوده مرجع جهانی بود. سایر آزمایش ها در محدوده مشابه با محدوده مرجع جهانی بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به حجم بسیار بالای اطلاعات مورد بررسی می توان از این نتایج با اطمینان برای جامعه سمنان استفاده نمود. همچنین این نتایج می تواند بعنوان الگویی اولیه برای کشور ایران نیز استفاده گردد.

    کلیدواژگان: خدمات آزمایشگاه بالینی، تشخیص، مقادیر مرجع
  • محمد تقی بادله، بهرام میرزاییان، مهناز بابایی، مرتضی بادله، فیروزه درخشان پور، سکینه محمدیان، محمد علی وکیلی، عبدالرحمان چرکزی صفحات 77-82
    زمینه و هدف
    اختلال نقص توجه- بیش فعالی از شایعترین بیماری های دوران کودکی است. از آنجایی که در علت شناسی آن عوامل تغذیه ای از اهمیت بالایی برخوردارند، پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه سطح سرمی روی با اختلال نقص توجه بیش فعالی انجام شد.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی از نوع پس رویدادی، 60 کودک به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. 30 کودک مبتلا به اختلال نقص توجه بیش فعالی که بر اساس چک لیستIV-TR DSM به تایید تشخیصی روانپزشک رسیده بودند، در گروه مورد و 30 کودک بهنجار در گروه شاهد قرار گرفتند. میزان سطح سرمی روی با روش شیمیایی رنگ سنجی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    سطح سرمی روی کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه بیش فعالی در مقایسه باکودکان بهنجار کمتر است. با اندازه گیری ضریب همبستگی پیرسون مشخص شد به لحاظ آماری رابطه معناداری بین روی و اختلال نقص توجه بیش فعالی وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    با اینکه میزان روی در کودکان مبتلا پایین تر از کودکان سالم است این اختلاف معنا دار نیست. بنابراین پیشنهاد می شود تحقیقات کنترل شده با جامعه آماری بزرگتر انجام شود.
    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، روی
  • امیر شاکریان، رضا شرافتی چالشتری، علی اصغر کارشناس، ابراهیم رحیمی صفحات 83-88
    زمینه و هدف
    کریپتوسپوریدیوم پاروم تک یاخته ای زئونوز، که سبب کریپتوسپوریدیوزیس در انسان با عامل اسهال می شود. مواردی از شیوع آن در تمام جهان گزارش شده است. شیر، آب و فراورده های خام دامی یکی از راه های انتقال آن می باشند. هدف از این پژوهش شناسایی ژن hsp70 تک یاخته کریپتوسپوریدیوم پاروم در شیر خام بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، تعداد 38 نمونه شیر خام از مخازن جمع آوری شیر در گاوداری های سنتی و نیمه صنعتی استان اصفهان به روش تصادفی جمع آوری شد. سپس جهت شناسایی تک یاخته در نمونه های شیر خام DNA جدا شده به روش واکنش زنجیره ای پلی مراز داخلی (Nested-PCR) مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    تعداد 2 نمونه شیرخام (26/5%) آلوده به تک یاخته کریپتوسپوریدیوم پاروم بودند.
    نتیجه گیری
    آلودگی شیر به کریپتوسپوریدیوم پاروم نسبت به سایر مواد غذایی مانند انواعی از سبزی ها و صدف های دریایی پایین تر بود. با توجه به انتقال آلودگی از طریق چنین مواد غذایی به انسان، کاهش آلودگی مواد غذایی و آموزش جهت پیشگیری از این بیماری ضروری است.
    کلیدواژگان: کریپتوسپوریدیوم پاروم، شیر، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • قربان محمد کوچکی، راضیه طالبی، مسعود بازوری، ناعمه جاوید صفحات 89-96
    زمینه و هدف
    سپتی اسکراب محصول ضد عفونی کننده جدیدی بر پایه کلر هگزیدین 4 درصد است که به منظور اسکراب جراحی در ایران تولید شده است. این مطالعه با هدف مقایسه اثر ضد عفونی کنندگی دو محلول بتادین و سپتی اسکراب در اسکراب جراحی انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی متقاطع، با فاصله یک هفته ابتدا با ماده ضد عفونی کننده بتادین و سپس با سپتی اسکراب، اسکراب جراحی انجام شد. از هر شرکت کننده سه نمونه جهت کشت میکروبی به ترتیب قبل، بلافاصله و 40 دقیقه بعد از اسکراب جراحی تهیه شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تاثیر محلول های بتادین و سپتی اسکراب بر روی میزان رشد میکروبی معنادار است (05/0 > P). در هر دو نوع محلول تفاوت معناداری از نظر میزان رشد میکروبی بین مرحله قبل از شستشو و مراحل بلافاصله و 40 دقیقه بعد از آن وجود داشت (05/0 > P). اما بین مراحل بلافاصله و 40 دقیقه بعد از شستشو تفاوت معنادار نبود (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    هر دو محلول اثرات مشابهی دارند. بنابراین با توجه به اثرات جانبی کمتر، استفاده آسان تر و اثربخشی مناسب سپتی اسکراب، استفاده از این محصول به عنوان جایگزین محلول بتادین 5/7 درصد پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: اسکراب جراحی، پوویدیون آیودین، سپتی اسکراب
  • ساناز رویانی، حمید رواقی، علیرضا احمدی، زهرا وفاییان صفحات 97-101
    زمینه و هدف
    امروزه یکی از سازمان هایی که بسیار زیاد در جهت اجرای برنامه استاندارد مدیریت کیفیت ایزو 2008-9001 اقدام نموده اند، آزمایشگاه های تشخیص طبی هستند. یکی از اهداف اغلب آزمایشگاه ها در اجرای این استاندارد کاهش هزینه های جاری از جمله تکرار آزمایش است.
    روش بررسی
    تعداد آزمایش های تکراری در دو بخش بیوشیمی (گلوکز، اوره، کراتینین، کلسترول، تریگلیسیرید، AST و ALT) و هورمون (T3،T4،TSH) در سه مرحله (قبل از اجرای برنامه استاندارد سازی، سه و نه ماه پس از اجرای برنامه) مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار stat data نسخه 8 و آزمون Pearson chi square استفاده شد.
    یافته ها
    درصد موارد تکراری برای آزمایش های گلوکز، اوره، کراتینین، کلسترول، تریگلیسیرید، AST، ALT، T3، T4، TSH در نوبت اول به ترتیب 5/16، 57/2، 88/2، 7/12، 9/14، 38/10، 6/12، 55/3، 69/4، 85/1 در نوبت دوم 5/20، 56/5، 41/5، 25/7، 0/20، 2/27، 1/30، 3/0، 04/6، 08/3 و در نوبت سوم 8/19، 3/8، 2/9، 1/7، 8/12، 4/17، 5/19، 0/0، 81/5و 01/1 بدست آمد. بر اساس آزمون آماری تغییرات در آزمایش های اوره، کراتینین، کلسترول، AST،ALT و TSH معنی دار بود. روند درصد تکرار آزمایش های اوره و کراتینین افزایشی و TSH کاهشی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به ماهیت آزمایش ها و اصول حاکم بر تکرار یک آزمایش، پذیرش و اجرای فرآیند ایزو 2008-9001 تنها به منظور کاهش هزینه از طریق کاهش درصد تکرار آزمایش ها توجیه پذیر نمی باشد. در اجرای این فرآیند باید تمام جوانب اثر بخشی بصورت یکجا مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ایزو 2008، 9001، آزمایشگاه تشخیص طبی، اثر بخشی، کاهش هزینه
  • سعیده کتابی *، نسرین احمدی اهواز، الهام معظم، سینا مباشری زاده، ویدا علیزاده صفحات 102-109
    زمینه و هدف
    مقایسه چند معیاره بین آزمایشگاه ها، برای مدیریت آزمایشگاه ها جهت بهبود عملکردشان و برای سیاستگذاران جهت تصمیم گیری استراتژیک مهم می باشد. در این مطالعه جنبه هایی از کارایی مورد نظر است که فراتراز ارزیابی سنتی توسط چک لیست می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه، پس از شناسایی معیار های موثر، مدل جامع ارزیابی کارایی ارائه و کارایی هر یک از آزمایشگاه ها در استفاده از منابع شامل پرسنل، مواد و تجهیزات، فضا و تاسیسات محاسبه شد. از روش تحلیل پوششی داده هاData Envelopment Analysis (DEA) و مدل خروجی محور (Output Oriented) با بازده ثابت نسبت به مقیاسConstant return to Scale (CRS) برای ارزیابی کارایی آزمایشگاه ها استفاده می شود.
    یافته ها
    شاخص های ورودی در این پژوهش انواع هزینه ها شامل: دستمزد پرسنل، هزینه مواد، هزینه تجهیزات، هزینه فضا و تاسیسات و شاخص های خروجی، تعداد پذیرش، درآمد آزمایشگاه و رعایت استانداردهای لازم شامل: استاندارد های فیزیکی: کارکنان، تجهیزات و مواد، فضا و تاسیسات، فرآیند: ایمنی، فرایند قبل از آزمایش، فرایند انجام آزمایش، کنترل کیفیت، فرایند پس از آزمایش، سیستم ها: خرید و انبارداری، ارتباطات، اطلاعاتی بود.
    نتیجه گیری
    با کاربرد روند فوق برای مقایسه عملکرد 18 آزمایشگاه منتخب نشان داده شد که تنها 17 درصد کارآ می باشند. از مدل ارائه شده و با تحلیل نتایج می توان علل عدم کارآیی و سیاست های بهبود عملکرد را نیز استنتاج نمود.
    کلیدواژگان: کارایی- آزمایشگاه تشخیص طبی، تحقیق در عملیات
  • ابوالفضل خندان دل، عزت الله قائمی* صفحات 110-115
    زمینه و هدف
    عفونت های مرتبط با باکتری ها از عوامل مهم عوارض و مرگ و میر در بیماران بستری در ICU با زمینه نقص ایمنی محسوب می شوند. این بررسی با هدف تعیین شیوع توزیع فراوانی میکروارگانیسم ها دربیماران بستری در ICU صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی بیماران بستری در سه بخش ICU A،B،C بیمارستان پنجم آذر گرگان انجام گردید. در هر کدام از بخش های فوق حداقل 48 بیمار بستری شده بودند. طی زمان سه ماه تمام نمونه هایی که به درخواست پزشک کشت میکروبی درخواست شده بود مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در بیماران بستری در ICU9/53% کشت مثبت بدست آمد. استاف کواگولاز منفی16 مورد) 5/16%(، انتروکوک15 مورد، مخمر11 مورد، اشریشیا 11 مورد، انتروباکتر9 مورد، 8 مورد استرپتوکوک، استافیلوکوک ارئوس 5 مورد، که بیشترین درصد مربوط به استافیلوکوک کواگولاز منفی(5/16%) بود و کمترین درصدمربوط به آلکالیژنز، دیفتروئید، آکروموباکتر وسراشیا هرکدام 1 مورد تشخیص داده شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس این مطالعه آلودگی میکروبی بیماران بستری در ICU بیمارستان پنجم آذر شهرستان گرگان در مقایسه با مطالعات مشابه که در سایر نقاط کشور به انجام رسیده است، تفاوت قابل ملاحظه ای ندارد، اما نسبت به استاندارد جهانی فاصله زیادی داشته و برنامه ریزی و تلاش زیادی را به منظور کاهش آلودگی طلب می کند.
    کلیدواژگان: بخش مراقبت های ویژه، میکروارگانیسم ها، بیمارستان پنجم آذر
  • میر محمد علی حسینی، سید صادق بنی عقیل، الهه محمودی، یاسر باقری ثانی، غلامرضا دهباشی صفحات 116-121
    زمینه و هدف
    غربالگری خون های اهداکنندگان برای بررسی عوامل عفونی، اساس طب انتقال خون می باشد. این مطالعه با هدف تعیین شیوع HCV،HBV و HIV در اهداکنندگان خون استان گلستان در سال 1391 و 1392 انجام گردید.
    روش بررسی
    دراین مطالعه گذشته نگر و مقطعی شیوع هپاتیت B و C و HIV در سالهای 1391 و 1392 به ترتیب در 47830 و 45811 نفر اهداکننده بررسی شد. خصوصیات دموگرافیک آنها با استفاده از اطلاعات اهداکنندگان در نرم افزار نگاره، موارد مثبت الایزا با روش های تاییدی HBsAg confirm و آزمون ریبا و وسترن تایید شدند.
    یافته ها
    شیوع HBV در سال 1391، 299/0 درصد و درسال 1392، 284/0 درصد، شیوع HCV به ترتیب 06/0 و 05/0 درصد و HIV در طی دو سال مطالعه 001/0 درصد بود (نتایج بعد از تست تاییدی). موارد مثبت HBV، HCV و HIV در اهداکنندگان بار اول و متاهل و با تحصیلات دیپلم و پایین تر بطور معنی داری (05/0 P<) بالاتر بدست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به بیشترین موارد مثبت دراهداکنندگان باراول، متاهل و با تحصیلات کمتر از دیپلم، آموزش درسطح و استفاده از رسانه های عمومی، می تواند درکاهش موارد مثبت درغربالگری اهداکنندگان موثر باشد.
    کلیدواژگان: HIV، HCV، HBV، شیوع، اهداکنندگان خون
  • محمدرضا حق شناس، انتظار حسینی، فرهنگ بابا محمودی، شهربانو ناندوست کناری، احمد تبریزی صفحات 122-127
    زمینه و هدف
    آنفلوآنزا یک عفونت حاد تنفسی است که عامل آن ویروس های آنفلوانزا می باشد. این ویروس دارای سه نوع، نوع A، نوع B و نوع C می باشد که در سرا سر دنیا پراکنده و هر ساله همه گیری های با شدت متفاوت ایجاد می کند. این مطالعه با هدف تعیین فراوانی ویروس آنفلوآنزای نوعB در نمونه های بیماران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه نمونه گیری از 878 بیمار طی سالهای 1392-1391 انجام شده است. با استفاده از کیت تجاری Viral RNA/DNA Kits PureLinkTM استخراجRNA و با استفاده از کیتهای مخصوص SuperScript III Platinum، Quantitive Real Time PCR System از شرکت Invitrogen و با استفاده از پرایمرها و پروب اختصاصی تشخیص ویروس آنفلوآنزای B انجام شد.
    یافته ها
    میزان 58/5% از نظر آنفلوآنزای نوع B مثبت که 10/55% زن و 89/44% مرد می شوند. و بیشترین نمونه های مثبت مربوط به گروه های سنی 40-31 و 60-51 سال بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع ویروس آنفلوآنزای تایپ ب که هر ساله باعث اپیدمی در جامعه می گردد و درصدی از افراد جامعه را آلوده می کند و همچنین با توجه به عدم تغییرات ژنتیکی و یا تغییرات ژنتیکی بسیار محدود لذا برای ایجاد ایمنی بر علیه ویروس آنفلوآنزای تایپ ب می توان از واکسن مناسب و برای درمان آن از دارو های موثر جهت کنترل استفاده نمود.
    کلیدواژگان: ویروس آنفلوآنزای نوعB، عفونت حاد تنفسی، سرماخوردگی، RT، PCR
  • فاطمه شفیعی، آذردخت خسروی، سمیره آذرپیرا، اصغر بابایی بارکلایی، عفت عباسی منتظری صفحات 128-134
    زمینه و هدف
    سودوموناس آئروژینوزا، شایعترین ارگانیسمی است که از عفونت های سوختگی جدا می گردد که به علت افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی مشکلات بسیاری را برای درمان عفونت های ناشی از آن ایجاد کرده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تعیین سطح مقاومت برای آنتی بیوتیک های ضد ایزوله های بالینی سودوموناس با روش های فنوتیپی صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    تعداد 100 سویه سودوموناس آئروژینوزا از نمونه های بیماران سوختگی بیمارستان طالقانی اهواز در طی 6 ماه جمع آوری گردید. پس از شناسایی اولیه به صورت فنوتیپی حساسیت آنتی بیوتیکی سویه های ایزوله شده به روش دیسک دیفیوژن نسبت به آنتی بیوتیک های متداول ضد سودوموناس آئروژینوزا تعیین و بررسی فنوتیپی تولید متالوبتالاکتامازها انجام گردید.
    یافته ها
    از 100 نمونه مورد بررسی بیماران سوختگی، عفونت زخم بیشترین درصد را به خود اختصاص داد و فراوانی مقاومت جدایه ها نسبت به آنتی بیوتیک های ایمی پنم، مروپنم، پیپراسیلین، پیپراسیلین– تازوباکتام، سفتازیدیم، جنتا میسین، آمیکاسین، سیپروفلوکساسین، دوریپنم، ارتاپنم و کولیستین سولفات به ترتیب 70%، 53%، 83%، 67%، 91%، 88%، 84%، 84%، 33%، 90% و 0% به دست آمد و در روش CD-testمقاومت نسبت به کارباپنم ها به اثبات رسید.
    نتیجه گیری
    مقاومت به آنتی بیوتیک ها نسبت به سودوموناس آئروژینوزا رو به افزایش است و کولستین سولفات موثرترین آنتی بیوتیک علیه سویه های جدا شده بود.
    کلیدواژگان: سودوموناس آئروژینوزا، عفونت سوختگی، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • میشار کلیشادی، ماندانا کلیشادی، عبدالوهاب مرادی، مسعود بازوری، علیجان تبرایی صفحات 135-140
    زمینه و هدف
    ناخنک یک ضایعه خوش خیم چشمی با شیوع جهانی است که معمولا روی ملتحمه ایجاد می شود و به تدریج به سمت قرنیه رشد می کند و در نهایت سبب کاهش بینایی می شود. هنوز علت مشخصی برای آن یافت نشده است. با وجود گزارش های متعدد، مبنی بر حضور ویروس پاپیلوما ویروس در بافت ناخنک، هنوز اتفاق نظری در مورد نقش این ویروس در ایجاد ناخنک وجود ندارد، مطالعه حاضر به منظور بررسی حضور پاپیلوما ویروس در بافت ناخنک چشمی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مورد-شاهدی روی 50 نمونه بافتی بیمارانی که تحت عمل جراحی ناخنک چشمی قرار گرفته بودند و 10 نمونه بافت ملتحمه چشم طبیعی بیمارانی که تحت عمل جراحی چشمی غیر از ناخنک قرار گرفته بودند، انجام شد. وجود ویروس پاپیلوما با استفاده از روش PCR بررسی شد.
    یافته ها
    در هیچ یک از نمونه ها و گروه کنترل موارد آلودگی به پاپیلوماویروس یافت نشد. هر دو گروه از نظر ژن بتا گلوبولین که برای بررسی کیفیت استخراج DNA استفاده شده بود، مثبت بودند.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر، با توجه به عدم حضور پاپیلوما ویروس ها در بافت پتریژیوم به نظر می رسد که عوامل دیگری در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند.
    کلیدواژگان: ناخنک چشمی، پاپیلوما ویروس، PCR
  • یدالله شمسی زاده، نازیلا ارباب سلیمانی، فاطمه رودباری* صفحات 141-145
    زمینه و هدف

    ویروس غرب نیل متعلق به جنس فلاوی ویروس می باشد که می تواند باعث ایجاد عفونت ویروسی در انسان گردد. مطالعه حاضر برای تعیین حضور آنتی بادی های IgGعلیه ویروس غرب نیل در شهرهای نکا و شیراز انجام پذیرفت.

    روش بررسی

    در این تحقیق، 46 بیمار از شهرهای نکا (23 نفر: 13 زن و 10 مرد) و شیراز (23 نفر: 10 زن و 13 مرد)شرکت داشتند. IgGضد ویروس به روش الایزا اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که نسبت وضعیت ایمنیIgG(ISR) در شهر نکا، منفی، اما در12 نفر از افراد شهر شیراز، شامل 10 مرد و 2 زن، مثبت بود که از 12/3 تا 6/38متغیر بود. مقایسه آماری ISR نشان داد که بین بیماران این دو شهر اختلاف معنی دار وجود دارد (05/0P<). همچنین تفاوت معنی داری بین زنان و مردان در میزان آلودگی به این ویروس در شهر شیراز مشاهده شد (05/0P<) و در مردان (13/39%) بیشتر از زنان (04/13%) بود.

    نتیجه گیری

    از آنجاییکه وضعیت آب و هوایی شیراز، گرم و نیمه خشک و نکا معتدل می باشد، همچنین تنوع اقلیمی در تنوع میزان شیوع در این دو شهر موثر می باشد. احتمالا به دلیل آنکه مردان به علت شرایط شغلی شان، بیشتر از زنان در محیط بیرون از منزل به سر می برند بیشتر در معرض گزش حشرات ناقل ویروس قرار دارند.

    کلیدواژگان: ویروس غرب نیل، الایزا، آنتی بادی IgG، ایران
  • منیره قلی پوری، حمیدرضا رضایی، سمیه نمرودی، فاطمه عرب خزائلی صفحات 146-151
    زمینه و هدف
    با توجه به اندمیک بودن بیماری لیشمانیوز در منطقه ترکمن صحرا، در این مطالعه گونه های جوندگان و نیز احتمال آلوده بودن آن ها به انگل لیشمانیا، در نواحی روستایی این منطقه مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی در سال 1392 روی جوندگان سه ناحیه گنبد، بندر ترکمن و گمیشان منطقه ترکمن صحرا انجام شد. تعداد 73 جونده با استفاده از تله های زنده گیر صید شدند. پس از انتقال آنها به آزمایشگاه، متعاقب بیهوشی، مشخصات مرفومتریک آنها اندازه گیری گردید. جهت تشخیص آد ، از ش هر ه لام هایی به روش سمباده زنی و بعد از رنگ آمیزی با گیمسا به روش میکروسکوپی ر .
    یافته ها
    از تعداد 73 جونده صید شده موش خانگی با 12/67% (49 سر)، موش قهوه ای با 91/21% (16 عدد) و جرد لیبی با 95/10% (8 سر) به ترتیب فراوان ترین جوندگان را شامل می شدند که 06/15% (11سر) آنها آلوده به انگل لیشمانیا بوده اند.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان آلودگی، خطر انتقال لیشمانیوز جلدی در ناحیه مورد مطالعه وجود دارد.
    کلیدواژگان: جوندگان، لیشمانیوز جلدی، ترکمن صحرا، جرد، موش خانگی، موش قهوه ای
  • محمد مهدی سلطان دلال، زهرا رجبی * صفحات 152-157
    زمینه و هدف
    هدف از این مطالعه بررسی حساسیت آنتی بیوتیکی عوامل بیماری زا شایع در نوزادان بستری در در بخش مراقبت های ویژه بوده است.
    روش بررسی
    طی یکسال مطالعه توصیفی، 150 نمونه خون نوزادان در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان بهرامی شهر تهران بررسی و به دو دسته که دارای سپسیس زودرس (72 ساعت اول تولد) و دیررس (پس از 72 ساعت از تولد) بودند، تقسیم بندی و پس از جداسازی و تعیین هویت باکتری ها، الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی آن ها با روش کربی بائر طبق دستورالعمل CLSI بررسی گردید.
    یافته ها
    بیشترین ارگانیسم جدا شده، کلبسیلا پنومونیه با (3/41٪) بود.استافیلوکوکوس کواگولاز منفی به عنوان عامل ایجاد سپتی سمی زودرس و کلبسیلا پنومونیه به عنوان عامل ایجاد سپتی سمی زود رس و دیر رس شناسایی شدند. بیشترین حساسیت آنتی بیوتیکی در بین گرم منفی ها به سیپروفلوکساسین(6/89٪) نشان داده شد.تمامی ارگانیسم های گرم مثبت جدا شده به پنی سیلین مقاوم بودند و بیشترین حساسیت را به ونکو مایسین(8/82٪) نشان دادند.
    نتیجه گیری
    بیشترین عامل ایجاد کننده سپتی سمی ناشی از باسیل های گرم منفی بوده و سیپروفلوکساسین موثرترین آنتی بیوتیک جهت درمان می باشند؛ همچنین ضرورت کنترل بخش مراقبت های ویژه نوزادان از اهمیت خاصی برخوردار است.
    کلیدواژگان: سپتی سمی، حساسیت آنتی بیوتیکی، بخش مراقبت های ویژه نوزادان
|
  • M. Pourhajibagher, A. Karami Pages 1-8
  • Kargarm., Kargarm., Zareian Jahromi, M Pages 9-16
    Background And Objective
    Escherichia coli O157:H7 is one of the most well-known pathogenic bacteria worldwide that can develop severe diseases such as hemolytic uremic syndrome (HUS). This study aimed to assess the prevalence of virulence genes of E. coli O157:H7 in patients with suspected urinary tract infections (UTIs).
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 10,372 urine samples collected from patients with suspected UTI from six hospitals and clinical laboratories in Shiraz city. CT-SMAC medium, b-glucosidase activity test (MUG), specific antiserum, and the presence of O157 and H7 genes by PCR were used to confirm E. coli O157:H7 isolates. Then, stx1, stx2, eaeA, and hlyA genes were evaluated using multiplex PCR.
    Results
    In this study, 16 (7.8%) and 13 (6.3%) bacteria had O157 and H7 genes, respectively. Evaluation of virulence genes showed that genes eaeA (15.4%), stx1 and eaeA (15.4%), stx2 (7.7%), and stx2 and eaeA (7.7%) had the highest frequency in E. coli O157:H7.
    Conclusion
    Due to the severity of pathogenicity, low infectious dose of E. coli O157: H7, and its pathogenic genes, more extensive studies and genotyping of E. coli O157: H7 are required to be conducted in other areas of Iran in order to measure the frequency in UTIs and control the infections caused by E. coli O157: H7.
    Keywords: Escherichia coli O157:H7, Urinary Tract Infections, Shiga Toxin 1, Shiga Toxin 2
  • Naghdin., Ghane, M Pages 17-24
    Background And Objective
    West Nile virus (WNV) is a member of the genus Flavivirus that can cause viral infections in human. This study aimed at detecting IgG antibodies against WNV in patients of two cities of Neka and Shiraz.
    Material And Methods
    The participants were 46 possible WNV case from Neka (13 women and 10 men) and Shiraz (10 women and 13 men). IgG assay was carried out using the Elisa method.
    Results
    Immune Status Ratio (ISR) in Neka was negative for WNV IgG, but 12 from Shiraz, including 2 women and 10 men, were positive for WNV IgG that was changed from 3.12 to 38.6. Considering ISR, there was significant variation between Neka and Shiraz (p<0.05). In addition, results showed that there was significant variation in WNV infection rate between men (39.19%) and women (13.04%) from Neka and Shiraz cities (p<0.05).
    Conclusion
    Because Shiraz has hot and semi-dry climate, whereas Neka temperate climate, the results were affected by climate variation. Given the outdoor job of men compared to women, they are exposed to the bite of mosquito vectors that transmit WNV.
    Keywords: West Nile Virus, Elisa, IgG Antibody, Iran
  • M. Vakili , N. Jomeh Pour, E. Zarifi, M. Baghbanian, A. Dehghan, M. Sahimi, L. Gudarzi Pages 25-31
    Background And Objective
    Given that microbial contamination is the third largest cause of mortality caused blood transfusion, the examination of contamination in platelet concentrates is essential in blood transfusion centers. The purpose of this study was to achieve a rapid test for bacterial contamination of platelets concentration.
    Material And Methods
    This laboratory study was conducted on 14 bags of platelet concentrates prepared from Yazd Blood Transfusion Center. Six platelet bags were infected by Staphylococcus epidermidis; six by Klebsiella with a concentration of 150, 15 and 1.5, and two bags were considered as control. In specific intervals, the bags were sampled aseptically and examined by the methods including culture, gram stain, Glucose and PH measurement.
    Result
    Due to the presence of dextrose, the initial glucose level of platelet bags was above 300 mg/dl. The mean of Glucose in contaminated platelet bags was progressively decreased in 3 days in that it reached 165 mg/dl in the third day (p = 0.002). The level of PH had a declining process in that it averagely decreased from PH 7.3 to PH 5.2 (P=0.017(. The results of culturing and smear of the bacteria were different according to the concentrations used in the study.
    Conclusion
    We can detect the contamination of platelet bags by measuring the level of glucose and PH level in the least amount of time.
    Keywords: Blood Platelets, Klebsiella, Staphylococcus Epidermidis
  • J. Vazirzadeh, H. Ghajavand, L. Heidari, P. Behshood Pages 32-39
    Background And Objective
    Acinetobacter species are opportunistic important pathogens responsible for many nosocomial infections. The purpose of this study was to determine the drug resistan pattern Acinetobacter baumannii and prevalence of ESBL producing strains in Intensive Care Unit patients in Isfahan city hospitals.
    Material And Methods
    The study was conducted on 100 Acinetobacter baumannii strains isolated from clinical samples. The Isolates were identified by standard methods and confirmed by PCR method. Drug resistance pattern of isolates was determined by standard disk diffusion method according to CLSI. To identify ESBL producing strains, a Combined Disk phenotypic method was used.
    Results
    Hundred percent of Acinetobacter baumannii strains was MDR and the maximum antibiotics resistance was shown to cefepime, co-trimoxazole, ciprofloxacin, meropenem and ceftazidime. According to initial screening, 4.5% of strains were producing Extended Spectrum Beta Lactamase enzyme.
    Conclusion
    The percent of ESBLs producing strains is low. Thus, Combined Disk for initial screening of ESBLs strains and multiplex PCR for rapid detection of ESBLs strains are recommended. This issue can be a new step in preventing from the spread of Acinetobacter Baumannii Strains in hospitals particularly in intensive care unit.
    Keywords: Beta, Lactamases, Acinetobacter Baumannii, Drug Resistance
  • Izadpanah, Mr, Asadpour, L Pages 40-46
    Background And Objective
    Staphylococcus aureus is an important opportunistic pathogen causing a wide range of infections in human. Most clinical isolates of S.aureus are resistant to a number of antibiotics. For appropriate antimicrobial therapy, this study was conducted to determine antibacterial drug resistance patterns of S.aureus isolates obtained from different clinical samples in Rasht.
    Material And Methods
    the clinical isolates of S.aureus were collected from different clinical laboratories in Rasht. Thirty coagulase positive S.aureus strains were identified using biochemical tests and amplification of 23SrRNA and coa genes by polymerase chain reaction. Finally, the resistance pattern of the isolates to 16 selected antimicrobial agents was evaluated by disk diffusion method.
    Results
    the S.aureus isolates (75%) were resistant to methicillin and all of them were multidrug resistance. The isolates were high resistance to ampicillin (73%), amoxicillin (60%), cloxacillin (53%) and low resistance to vancomycin (7%) and gentamicin (10%).
    Conclusion
    given the high prevalence of methicillin resistant, multi drug resistant and presence of vancomycin resistant S.aureus isolates in Rasht, continuously monitoring of drug resistance pattern of S.aureus isolates is recommended for having appropriate therapeutic regime.
    Keywords: Staphylococcus Aureus, Coagulase, Drug Resistance, PCR
  • Hashemim., Amin Zarem., Naghibis., Raeisim., Hasanzad Azar, H Pages 47-55
    Background And Objective
    The aim of this study was to evaluate chemical composition, antibacterial and antifungal effect and antioxidant property of Salvia officinalis, Mentha piperita and Mentha Longifolia.
    Material And Methods
    At first, chemical analysis of essential oils was determined using GC/MS. Then the antibacterial and antifungal effect of tested essential oils on L. monocytogenes, S. aureus, S. typhimurium and E. coli and two fungal strains including A. niger and A. flavus were determined using disk diffusion agar and broth microdilution methods. The antioxidant property of essential oils was evaluated using DPPH assay.
    Results
    Linalool (14.38%), l. menthone (19.03%) and δ-terpinene (21.78%) were the major components of Salvia officinalis, Mentha piperita and Mentha Longifolia, respectively. all tested essential oils had antibacterial effect on foodborne pathogens, which was comparable with tetracycline’s effect. In addition, all essences had appropriate antioxidant potential compared with BHT.
    Conclusion
    based on the results, Salvia officinalis, Mentha piperita and Mentha Longifolia can be introduced as appropriate natural preservatives.
    Keywords: Salvia officinalis, Mentha piperita, Mentha Longifolia, Antibacterial Agents
  • Manshourim., Yazdanbakhsh, Ar, Baya., Sadeghim., Tazikehf., Elyasi, Sa, Paydar, R Pages 56-61
    Background And Objective
    Swimming pools, which are recreational places, can cause transmission of bacterial diseases, fungal and parasitic infections due to direct contact with various groups of people. We aimed to determine and compare the common microbial indicators in the water of pools and Jacuzzis in Golestan province.
    Material And Methods
    the samples were obtained from eight indoor pool and Jacuzzi in Golestan province from July to December 2010, to evaluate the biological and physiochemical parameters.
    Results
    The residual chlorine in the pool and Jacuzzis was 74.3 % and the 41.1 %, respectively, and the difference was significant; the pH level was 70.4 % and 78.1 %, respectively; the mean of turbidity was 17.8 %, and 9.8 % and the difference was not significant. The samples contaminated with total coliform in the pool and Jacuzzi, respectively, were 4.3 % and 15.2 % and with E. coli were 1.3 % and 11.2 %.
    Conclusions
    The higher contamination of Jacuzzi is related to the higher temperature and turbidity of water, and more exposure of swimmer with water and less recirculation of Jacuzzi water. The high turbidity, lack of desired residual chlorine and choliform contamination are the main problems of swimming pools and Jacuzzi in Golestan province.
    Keywords: Biological indicators, Microbial, Pool, Golestan Province
  • Azadi F., Hedayat Mofidim., Ali Araba., Hedayat Mofidih., Khorasaninjadr., Ghasemi, Kebriaf., Roshandel, Gh Pages 62-67
    Background And Objective
    Helicobacterpylori(HP) is the most common bacterial infection in the world and it may be associated with chronic gastritis, pepticulcer disease, and gastricadenocarcinoma. The aim of this study was to determine the prevalence of HP in student of Golestan University of Medical Sciences (GOUMS).
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted on students ofGOUMS in 2012. Anti-HP IaG and IgA were assessed byELISA method.
    Results
    The participants recruited were 287 in that 101 (35.2%) were male and the rest female. Of 287, 239 (83.3%) were positive for HP. The proportion of men was 91.1% and women 79% (P =0.03). There was no significant relationship between HP infection and variables such as age, blood group, place of residence, nativity, and level of education.
    Conclusion
    The prevalence of H. pylori infection in the students of Golestan University of Medical Sciences is high.
    Keywords: Helicobacter Pylori, Antibodies, Students, Golestan
  • Alavy Toussyj., Soltanys., Semnani, V Pages 68-76
    Background And Objective

    Knowledge about normal range of tests is one of the most important parameters in correct interpretation of the results. Accordingly, we decided to determine normal range of common paraclinical tests in Semnan and compare them with global reference ranges.

    Material And Methods

    The data from Khatam-al-Anbia laboratory from year 2011 to 2013 evaluated and the results compared with global reference ranges.

    Results

    Results and normal ranges of biochemistry, serology and hormonal tests were calculated. Normal range for Triglyceride was significantly higher than global reference range. Other test's normal ranges were similar to global ranges.

    Conclusion

    Given large sample size, the results can be used confidentially in Semnan province and as a prototype for IRAN too.

    Keywords: Clinical Laboratory Services, Diagnosis, Reference Va
  • Badeleh, Mt, Mirzaianm., Babaeim., Badelehm., Derakhshan Pourf., Mohammadians., Vakili, Ma, Charkazi, A Pages 77-82
    Background And Objective
    With regard to high prevalence of attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and its being significantly affected by nutritional factors, we aimed to determine the relationship between zinc serum level and ADHD.
    Material And Methods
    This ex-post- facto (causal comparative research) design study was conducted on 60 children, selected via convenience sampling. Thirty of them were ADHD children diagnosed by a psychiatrist using DSM IV checklist, as a case group, and the rest were healthy ones located in control group. Having their family informed consent, their Zinc level was measured via Colorimetric method.
    Results
    The results show that Zinc serum level of ADHD children are lower than that of healthy ones. Using t- test, it was indicated that the difference is not significant. Besides, the result of Pearson correlation coefficient showed that there is no significant relation between Zinc and ADHD.
    Conclusion
    given that the zinc level was lower in ADHD children, the difference was not significant. Therefore, we recommend conducting further research with a larger sample size.
    Keywords: Zinc, ADHD, Attention Deficit Disorder with Hyperactivity
  • Shakeriana., Sharafati, Chaleshtorir., Karshenas, Aa, Rahimi, E Pages 83-88
    Background And Objective
    Cryptosporidium parvum is a zoonotic protozoan parasite causing diarrheal cryptosporidiosis. Numerous outbreaks of cryptosporidiosis have been reported worldwide. The transmission via milk, water and raw animal products is one of the important ways. The aim of this study was the identification of hsp70 gene in Cryptosporidium parvum in raw cow’s milk samples.
    Material And Methods
    In this cross sectional study, 38 raw cow’s milk samples of bulk tank were randomly collected from traditional and semi industrial cattle farms in Isfahan. To identify the protozoa in milk samples, the extracted DNA was evaluated by Nested polymerase chain reaction (PCR).
    Results
    Based on Nested polymerase chain reaction, 2 samples (5.26%) were infected to Cryptosporidium parvum.
    Conclusions
    The contamination of milk with Cryptosporidium Parvum is less than that of the other foodstuffs. Thus, it is necessary to reduce food contamination and to have appropriate health education programs.
    Keywords: Cryptosporidium Parvum, Milk, Polymerase Chain Reaction
  • Koochaki, Gh M., Talebir., Bazourim., Javid, N Pages 89-96
    Background And Objective
    Septi scrub is a new product based on chlorhexidine 4%, which is produced for surgical scrub in Iran. This study aimed to compare the disinfecting effect of Povidone Iodine and Septiscrub in surgical scrub.
    Material And Methods
    this crossover experimental study, one-week interval, was conducted to compare Povidone Iodine and Septiscrub. Three samples for microbial cultures were obtained from each participant before, shortly and 40 minutes after scrubbing.
    Results
    The findings showed that the effect of Povidone iodine and Septiscrub solutions was significant on microbial growth of measure (P< 0.05). In both solutions, there was a significant difference in the rate of microbial growth between before and after scrub stages (P< 0.05). But between immediately after scrub and 40 minutes after was not significant (P< 0.05).
    Conclusion
    given the equal effect of two solutions and lesser side effect of Septiscub, it is recommended that Septiscrub be used instead of Povidone iodine 7.5%.
    Keywords: Surgical Scrub, Povidone Iodine, Septi Scrub
  • Royanis., Ravaghih., Ahmadi, Ar, Vafaeian, Z Pages 97-101
    Background And Objective
    One of the organizations that have proceeded for very high standard quality management programs, ISO 9001-2008, is medical diagnostic laboratories. One of the important goals of most laboratories in the implementation of this standard is to reduce the current costs of repeated tests.
    Material And Methods
    The number of repeated tests was evaluated in biochemistry section (Glucose, Urea, Creatinine, Cholesterol, Triglycerides, AST and ALT) and hormones (T3, T4, and TSH) in three stages (pre-standard implementation, three and nine months after performing program). We analyze the data by Stat data software (version 8) using Pearson chi square test.
    Results
    The percentages of repeated tests for glucose, urea, creatinine, cholesterol, triglycerides, AST, ALT, T3, T4, TSH were 16.5, 2.57, 2.88, 12.7, 14.9, 10.38, 12.6, 3.55, 4.69, 1.85 for the first time and 20.5, 5.56, 5.41, 7.25, 20.0, 27.2, 30.1, 0.3, 6.04, 3.08 for the second time and 8, 8.3, 9.2, 7.1, 12.8, 17.4, 19.5, 0.0, 5.81,1.01 for the third time, respectively. The changes in statistical analysis of urea, creatinine, cholesterol, AST, ALT, and TSH were significant. The percentage trend of repeated tests for urea and creatinine was increased while for TSH, it was decreased.
    Conclusion
    Due to the nature of the experiments and the principles governing repeated tests, the acceptance and implementation of the ISO 9001-2008 only to reduce costs by reducing the percentage of repeated tests cannot be justified. To implement this process, all aspects of the effectiveness should be considered together.
    Keywords: ISO 9001, 2008, Medical Diagnostic Laboratory, Effectiveness, Cost Reduction
  • Ketabis.*, Ahmadi, Ahwazn., Moazzame., Mobasherizadehs., Alizadeh, V Pages 102-109
    Background And Objective
    Multi-criteria comparison between laboratories is important for laboratory management to improve performance and for policymakers to make strategic decisions. In this study, those aspects of performance are considered that are beyond the traditional evaluation carried out by checklist.
    Material And Methods
    After the identifying the effective measures, a comprehensive performance evaluation model was presented and the performance of each laboratory was evaluated regarding the use of resources, including personnel, materials, equipment, space and facilities. Data envelopment analysis (DEA), using output -oriented model with constant returns to scale (CRS), was used to evaluate the efficiency of the labs.
    Results
    the input variables were different kinds of the costs related to staff, material, equipment, space and facilities; physical standards associated with personnel, equipment, materials, space and facilities; process standards: safety, pre-test process, test process, quality control and after-test process; systems standards related to purchase and inventory, communications and information.
    Conclusion
    The application of the proposed procedure for comparing the performance of 18 selected laboratories has shown that only 17% were efficient. The model is also used to determine the causes of inefficiency and to propose the policy for improving performance.
    Keywords: Efficiency, Diagnosis, Laboratory, Operations Research
  • Khandan Dela., Ghaemi, Ea* Pages 110-115
    Background And Objective
    Bacterial infections are of the leading causes of morbidity and mortality in ICU patients with underlying immunodeficiency. This study aimed to determine the frequency of microorganisms in patients admitted to the ICU of Panje Azar Hospital in Gorgan.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted on the patients admitted in three wards, each having at least 48, of ICU in Panje Azar Hospital in Gorgan. All microbial cultures requested by patient's physician were recorded.
    Results
    In ICU positive cultures were 53.9%. The number was 16 for Staphylococcus coagulase negative, 15 for Enterococci, 11 for Yeast, 11 for E.Coli, 9 for Enterobacter, 8 for streptococcus, 5 for staphylococcus aureus. The highest percentage was related to coagulase-negative staphylococci (16.5%) and the lowest to Alcaligenes, Diphtheroids, Acremo bacteria, Serratia with one positive case.
    Conclusions
    the incidence of bacterial contamination in ICU patients compared to other parts of country is not different significant. While it is far from world standard, it is essential that many efforts be done to reduce the level of infection.
    Keywords: ICU, Microorganisms, Panje Azar Hospital
  • Hosseini, Ma, Baniaghil, Ss, Mahmoodie., Bagheri Saniy., Dahbashi, Gh Pages 116-121
    Background And Objective
    The donor selection and screening of blood donors for infectious factors is the main target of blood transfusion organization. this study aimed at determining the prevalence of HCV, HBV and HIV in blood donors of Golestan province, from 2012 to 2013.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted on all files of blood donors with positive lab results in Golestan Blood Transfusion Services. The test results, demographic characteristics and the Prevalence of hepatitis B and C and HIV were determined. The results were analyzed by SPSS software.
    Results
    The blood donors were 47,830 and 45,811 in 2012 and 2013, respectively. The Prevalence of HBV in 2012 was%0. 299 and in 2013 %0. 284; of HCV % 0. 06 in 2012 and % 0.05 in 2013, and the prevalence of both HCV and HIV totally was 0. 001percent in two years of study. The highest rate of positive case was among the first time donors, married and in those with less than high school education (P<0.05).
    Conclusion
    Regarding the high rate of positive cases among the first-time blood donors, married and less educated, it is recommended that public media be used for giving information to control communicable infections.
    Keywords: HBV, HCV, HIV, Prevalence, Blood Donors
  • Haghshenas, Mr, Hosseinie., Babamahmoodif., Nandoust, Kenari, Sh, Tabrizi, A Pages 122-127
    Background And Objective
    Influenza is an acute respiratory infection caused by Influenza virus with three kinds of A, B and C. This virus spreads througout the world and produce some epidemics with different intensities. This study aimed to determine the prevalence of influenza B in patients reffering to health centers.
    Material And Methods
    this study was conducted on 878 samples in 2011-2013. Using PureLinkTM Viral RNA/DNA Kit, Influenza-RNA was extracted. Then Influenza B was distinguished by using SuperScript III Platinum, Quantitive Real Time PCR System from InvitrogenTM, specific primers and probs.
    Results
    the rate of Influenza B positive was %5.58 of the patients that %55.10 of them were female and %44.89 male. The highest rate was related to 31-40 and 51-60 year old patients.
    Conclusion
    given the prevalence of influenza B virus and lack of genetic changes, it is recommended that a proper vaccine for improving immunty and effective drugs for treatmet be used.
    Keywords: Influenza B Virus_Respiratory Tract Infections_Common Cold_RT_PCR
  • Shafieef., Khosravi, Ad, Azarpiras., Babaie Barkalaiea., Abbasi Montazeri, E Pages 128-134
    Background And Objectives
    Pseudomonas aeruginosa is the most common organism, which is separated from the burn infections. Due to increased antibiotic resistance, there are many problems to deal with the infections caused by Pseudomonas aeruginosa. This study aimed to determine the resistance to antibiotics against clinical isolates of Pseudomonas using phenotype methods.
    Material And Methods
    100 strains of Pseudomonas aeruginosa were collected from the burn patients in Taleghani hospital in Ahwaz, Iran, during a six-month period. After phenotypically initial identification, antibiotic sensitivity of isolated strains to conventional antibiotics against Pseudomonas aeruginosa was determined using a disk diffusion technique, and Phenotypic screening for MBLs production was performed.
    Results
    the maximum percentage was related to wound infection and the frequencies of the resistance to imipenem, meropenem, piperacillin, piperacillin-tazobactam, ceftazidime, gentamicin, amikacin, and ciprofloxacin, doripenem, ertapenem and colistin sulphate, were 70%, 53%, 83%, 67%, 91%, 88%, 84%, 84%, 33%, 90%, and 0%, respectively. The use of CD Test methods was approved for determining resistance to Carbapenems.
    Conclusion
    antibiotic resistance to Pseudomonas aeruginosa is increasing and colistin sulphate is the most effective antibiotic.
    Keywords: Pseudomonas Aeruginosa, Burn Infection, Antibiotic Resistance
  • Kelishadim., Kelishadi, M. , Moradia., Bazourim., Tabaraei, A Pages 135-140
    Background And Objective
    Ophthalmic pterygium is a potentially vision-threatening lesion of unknown etiology that often extends on the corneal surface and has a worldwide distribution. Despite various studies, the pathogenesis of pterygium remains unclear and the involvement of human papillomavirus is controversial. We aimed to investigate the involvement of papillomavirus in pterygium formation.
    Material And Methods
    This case-control study was conducted on 50 tissue specimens of pterygium from the patients who had pterygium surgery as the case group and 10 conjunctival biopsy specimens of individuals without pterygium including the patients with cataract surgery, as controls. The evidence of papillomavirus infection was tested by polymerase chain reaction (PCR).
    Results
    All samples, case and control, were not positive for papillomavirus. Both groups were positive for beta-globulin gene used to check the quality of extracted DNA.
    Conclusion
    In this study, due to the absence of papillomavirus in the context of Pterygium it seems that other factors are involved in causing the disease.
    Keywords: Pterygium, Human Papilloma Virus, PCR
  • Y. Shamsizadeh, F. Roodbari, N. Arbab Soleymani Pages 141-145
    Background And Objective

    West Nile virus (WNV) is a member of the genus Flavivirus that can cause viral infections in human. This study aimed at detecting IgG antibodies against WNV in patients of two cities of Neka and Shiraz.

    Material And Methods

    the participants were 46 possible WNV case from Neka (13 women and 10 men) and Shiraz (10 women and 13 men). IgG assay was carried out using the Elisa method.

    Results

    Immune Status Ratio (ISR) in Neka was negative for WNV IgG, but 12 from Shiraz, including 2 women and 10 men, were positive for WNV IgG that was changed from 3.12 to 38.6. Considering ISR, there was significant variation between Neka and Shiraz (p<0.05). In addition, results showed that there was significant variation in WNV infection rate between men (39.19%) and women (13.04%) from Neka and Shiraz cities (p<0.05).

    Conclusion

    Because Shiraz has hot and semi-dry climate, whereas Neka temperate climate, the results were affected by climate variation. Given the outdoor job of men compared to women, they are exposed to the bite of mosquito vectors that transmit WNV.

    Keywords: West Nile Virus, Elisa, IgG Antibody, Iran
  • Gholipoorym., Rezai, Hr, Namroodis., Arabkhazaeli, F Pages 146-151
    Background And Objective
    Given the Leishmaniasis is endemic in Turkmen Sahra, we aimed to study the contamination of rodents with this disease.
    Material And Methods
    Seventy-three rodents were collected from three regions (Gonbad, Gomishan and Bandar Turkmen) using live traps. In laboratory, morphometric characteristics were measured and for diagnosis of Leishmaniasis CL, the scratches obtained from their ears were examined by microscopic methods using Giemsa.
    Results
    The most frequent rodents were Meriones libycu (10.95%), Rattus norvegicus (21.91%), and Mus musculus (67.12%). Eleven (15.06%) of them were infected by cutaneous Leishmaniasis (CL).
    Conclusion
    Because of infection rate, there is a high transmission risk of CL in the studied region.
    Keywords: Rodentia, Leishmaniasis, Turkmen Sahra, Meriones, Mus Musculus, Rattus Norvegicus
  • Mm Soltan Dallal, Z. Rajabi* Pages 152-157
    Background And Objective
    This study aimed to investigate the antimicrobial susceptibility of the most common pathogens in hospitalized neonates in Intensive Care Unit.
    Material And Methods
    In this one-year descriptive study, 150 blood samples of neonates in Intensive Care Unit of Bahrami hospital of Tehran were divided into two groups of early onset sepsis (the first 72 hours of life) and late onset sepsis (after the 72 hours of life). After isolating and identifying of bacteria, their antibiotics susceptibility was studied by Kirby- bauer method in accordance with CLSI guidelines.
    Result
    The most isolated organisms were Klebsiella pneumoniae (41.3%). Coagulase negative staphylococcus was the cause of early onset septicemia and Klebsiella pneumoniae of both early and late onset septicemia. The highest susceptibility in gram-negative microorganisms was shown to Ciprofloxacin (89.6%) and in gram positive to Vancomycin (82.8%).
    Conclusion
    Gram-negative bacteria are the main cause of contamination in NICU and ciprofloxacin is the most effective antibiotic. Thus, it is imperative that NICU should be extremely controlled.
    Keywords: Septicemia, Antibiotic Susceptibility, Neonatal Intensive Care Unit