فهرست مطالب

دانش سیاسی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1393)

مجله دانش سیاسی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کیومرث اشتریان، راضیه امامی میبدی صفحات 5-36
    در این مقاله، در چارچوب یک پژوهش تحلیلی- اکتشافی و با بهره گیری از روش نهادی تلاش می شود الگویی برای ساماندهی ارزیابی سیاست های عمومی در نظام دیوانی- سیاسی ایران طراحی شود. این الگو نگرش سیستمی و کل گرا داشته و با اقتباس از نظریه هاولت و رامش، سه حوزه معطوف به مردم و نهادهای مدنی، معطوف به تخلفات، و معطوف به کمیت و کیفیت تحقق و نتایج سیاست ها را از یکدیگر تفکیک می کند. سپس در چارچوب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به ساماندهی نهادهای کلان ذی ربط در این سه حوزه پرداخته و نقش ها و مسئولیت های آن ها را مشخص می کند. الگوی پیشنهادی نظام ارزیابی سیاست های عمومی ارزیابی سیاست های کلی، تقنینی و عملیاتی (طرح ها و برنامه های دولت) در سطح ملی را در بر می گیرد. این نظام نوع گزارش های ارزیابی و چارچوب زمانی گزارشگری آن، متولی، مجری و ناظر آن ها، و مدل ها و روش های انجام ارزیابی را پوشش می دهد. خروجی این نظام، گزارش های نه گانه ارزیابی سیاست است که باید به انتشار عمومی برسند. الگوی پیشنهادی نظام ارزیابی سیاست های عمومی بر استفاده از توان بخش خصوصی و عمومی غیردولتی و اجتناب از توسعه تشکیلاتی نهادهای ارزیاب تاکید دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی سیاست، رهیافت نهادی، مدل های ارزیابی، جمهوری اسلامی ایران
  • حمید سجادی، ابراهیم متقی صفحات 37-61
    برنامه های توسعه نقش مهمی در پیشرفت جوامع داشته اند تا بدانجا که یکی از الزامات توسعه، برنامه ریزی منسجم، هدفمند و پایدار است که فارغ از مشکلات سیاسی و حاشیه ای و همچنین تغییر دولت ها، ساختار اجتماعی کشور را مدیریت کند. ایران در میان کشورهای درحال توسعه از جمله کشورهایی است که سابقه ای دیرینه در تدوین و اجرای برنامه های میان مدت دارد اما به رغم این مهم غالب اهداف این برنامه ها محقق نشده و عملا زمینه تحرک و پویایی اجتماعی فراهم نیامده است. دعوی برنامه ریزان توسعه این بوده که در پس برنامه های توسعه انقلابی اقتصادی و دگرگونی عظیم سیاسی در نظام اجتماعی حاصل می شود. با این دعوی عدم تحقق اهداف در برنامه های توسعه به نقص در اجرا و عدم تمکین مجریان به برنامه های توسعه نسبت داده شد. این مهم در حالی است که عدم تحقق اهداف برنامه های توسعه، مولد عوامل مختلفی است که در این میان ضعف ساختار برنامه های توسعه به ویژه در حوزه ضمانت اجرایی و امکان سنجی و عدم وجود پیش نیازهای نهادی برای نظارت و کنترل کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله با تاکید بر دو مولفه مذکور به بررسی الزاماتی می پردازیم که امر نظارت و کنترل را میسر و ممکن می سازند.
    کلیدواژگان: نظارت و کنترل، آزمون پذیری، امکان سنجی، شفافیت اطلاعاتی، چرخه تجدیدنظر
  • حیدر شهریاری صفحات 63-101
    سیاست که در واقع عرصه مدیریت جامعه است و وظیفه تنظیم قواعد حاکم بر روابط سیاسی میان نیروهای اجتماعی را دارد از دیدگاه اقشار، طبقه ها، نیروها و گروه های مختلف اجتماعی قابل بررسی است. در این میان دانشجویان نیز به عنوان یک قشر یا نیروی اجتماعی هستند که نگرش و نگاه آنان به سیاست و مقولات مربوط به آن حائز اهمیت و قابل بررسی است. همچنین به نظر می رسد محصلین رشته های مختلف بر حسب رشته آن ها، به لحاظ رفتار و نگرش، نسبت به امر سیاسی گرایشات متعدد و متفاوت داشته باشند. تفاوت هایی که به لحاظ روشی و محتوایی بین علوم طبیعی و علوم انسانی وجود دارد، محیط مورد مطالعه آن ها و نیز موضوع ها و پدیده هایی که در هر یک از علوم فوق مورد مطالعه دانش پژوهان آن قرار می گیرد، همه و همه از جمله مباحثی است که بر گرایش سیاسی آنان اثر می گذارد. پژوهش حاضر که با روش پیمایشی و با ابزار پرسشنامه و بر مبنای روش خوشه ایچندمرحله ای، بر روی 264 نفر (بر اساس جدول مورگان) از دانشجویان دانشگاه تهران انجام گرفته است نشان می دهد که بین رشته های مختلف تحصیلی (فنی و مهندسی، علوم پزشکی، علوم انسانی و ادبیات و هنر) و گرایش سیاسی دانشجویان (ابعاد گرایش سیاسی: مشارکت سیاسی، مشروعیت سیاسی، هویت سیاسی، جریان سیاسی و قدرت سیاسی) رابطه وجود دارد. بدین صورت که دانشجویان گروه علوم انسانی نسبت به دانشجویان سایر گروه های تحصیلی به لحاظ گرایش سیاسی با هم تفاوت معناداری دارند. بر مبنای یافته های پژوهش حاضر، صحت فرضیه فوق از آنجاست که دانشجویان گروه علوم انسانی در سه بعد از ابعاد پنج گانه گرایش سیاسی-یعنی مشارکت سیاسی، جریان سیاسی و هویت سیاسی- نسبت به دانشجویان سایر گروه ها باهم متفاوت اند، اما در دو بعد دیگر از ابعاد گرایش سیاسی تفاوت معناداری بین گروه های مختلف تحصیلی مشاهده نشده است.
    کلیدواژگان: گرایش سیاسی، رشته تحصیلی، علوم انسانی، علوم طبیعی، دانشگاه تهران
  • محمد جواد ظریف، سید مهدی سجادیه صفحات 103-148
    مدعای حکومت نوپای جمهوری اسلامی پس از انقلاب سال 1357 شالوده ریزی حدود و ثغور خود با ابتنای بر تعالیم اسلامی بود و این مهم نیازمند معبری بوده تا تناسبی میان این مدعا و ضرورت های عارض بر حکومت از جمله روابط بین المللی که در چارچوب سیاست خارجی ساخت یابی می گردد، برقرار سازد؛ استحاله در گفتمان یا گفتمان های غالب و جایابی مناسب بر اساس سهم و یا ورود به فرایند غیریت ساز و شروع به معنا سازی و بارگذاری ماخوذ از هستی شناسی و معرفت شناسی خاص. این معبر باید منشا اثر در رفع تزاحمی که ناظر بر محدودیت هاست، باشد. پاسخ گویی به این ضرورت مقدمه پرداختن به عاملی شد که در مفهوم واحد و در مصداق متکثر بود. دامنه عاملیت مصلحت سنجی و عمل مطابق آن در جمهوری اسلامی ایران تا جایی پیش رفت که در موارد متعدد به صورت کاربردی و در گفتمان حاکم و از آن جمله در سیاست خارجی جایگاهی خاص و منشا اثری را به خود اختصاص داد، در این بستر تصمیم گیرندگان سیاست خارجی با بهره گرفتن از گفتمان حاکم بر اندیشه خود هر یک معنابخشی خاص به موضوعات مختلف را در دستور کار خود قرار داده اند و البته روشن است که دریافت (تشخیص) متفاوت به عمل (تجویز) متفاوت منجر خواهد شد، چنانکه شاهد این مدعا را می توان در افهام متعدد در قالب تشخیص و عمل مطابق مصلحت بیان داشت. این مقاله تبیین بستره ای تطبیقی را در دستور کار خود دارد که در آن با ملحوظ نظر قرار دادن ضرورت اخیرالذکر، ظرفی تعریف و تحدید حدود گردد که حاصل آن صورت بندی گفتمان مصلحت (سازه نظری راهنمای عمل) در سیاست خارجی جمهوری اسلامی باشد؛ همان معبری که در آن ضمن حصول دریافت مشترک و تجویز واحد (اجماع مدلل)، تک صدایی مبتنی بر خرد جمعی محصول آن باشد. در صورت فهم و پیاده سازی صحیح این سازه در سیاست خارجی به گفتمانی واحد دست خواهیم یافت که در نقش زبان واحد است با قابلیت درگیری عناصری چون حکمت و عزت که دو پایه آن را اقناع مبتنی بر فهم مشترک و اجماع مستند به دلیل (مدلل) تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، مصلحت، گفتمان، انقلاب اسلامی، خرد
  • سعیدرضا عاملی، فواد ایزدی، فاطمه شفیعی سروستانی صفحات 149-174
    برندسازی کشورها به وسیله روش های تجاری، پدیده ای نوین و یک راهبرد مربوط به دیپلماسی عمومی است که با هدف فروش تصاویر جدید و برداشت های نو از شهرها، کشورها و مناطق به مردم جهان صورت می گیرد. در جهان کنونی کشاکشی بر سر برندسازی رژیم صهیونیستی در جریان است. این مقاله با به کارگیری نظریه تصویر کشور به معنی مجموع عقاید، نظرات و احساسات درباره یک مکان سعی می کند کشاکش موجود بر سر تصویر رژیم صهیونیستی را نشان دهد. سوال مقاله این است که دو گروه طرفدار و مخالف رژیم صهیونیستی از چه روش ها و سیاست هایی برای بازنمایی آن استفاده می کنند. مقاله با مطالعه موردی دو سازمان فعال در برندسازی این رژیم، یکی موافق آن (دانشگاه هرزلیا) و دیگری مخالف آن (جنبش بی. دی. اس) و با روش تحلیل محتوای کیفی داده های آن ها به این نتیجه می رسد که برندسازی رژیم صهیونیستی روندی مداوم است که با ابزار رسانه جدید به ویژه شبکه های اجتماعی و انعکاس اقتصاد در نظام معنا پیگیری می شود. لکن روند برندسازی موافق آن نتوانسته خود را جدای از سیاست های منعکس شونده در اخبار نشان دهد. برندسازی رژیم صهیونیستی با وجود تمام جذابیت های گردشگری، فناوری، علمی، تجاری و فرهنگی همچون سایر کشورها نیست و در مقاطع جنگ و نزاع دچار مشکل می شود.
    کلیدواژگان: برندسازی، رژیم صهیونیستی، دیپلماسی عمومی، فعالیت های ضد صهیونیستی، جنبش بی دی اس، هرزلیا
  • مطبوعات محلی و مشارکت سیاسی مردم در انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری؛ مطالعه موردی شهر کرمان
    مجید معصومی، محمد جواد محبان صفحات 175-198
    مشارکت سیاسی، از مولفه های مهم در انتخابات، برای رژیم های سیاسی از اهمیت خاصی برخوردار است. نظریه پردازان توسعه، مشارکت سیاسی و مخصوصا شرکت در انتخابات را از مهم ترین شاخصه های توسعه سیاسی می دانند. توسعه سیاسی بدون مشارکت سیاسی معنا ندارد و یا حداقل از لحاظ محتوایی کامل نیست. رسانه های جمعی از جمله مطبوعات در کنار احزاب، گروه های ذی نفوذ، طبقات اجتماعی، سندیکاها و... نقش موثری در جامعه پذیری سیاسی و مشارکت سیاسی دارند و به طور مستقیم یا غیرمستقیم با رساندن اخبار و اطلاعات سیاسی، معرفی ارزش ها و آرمان های سیاسی و تبلیغ در مورد آن ها، مقایسه ارزش های سیاسی جامعه خودی با ارزش های جوامع دیگر، بحث و گفتگو پیرامون مواضع دولت و غیره مشارکت ملت ها در سیاست را محقق می کنند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش مطبوعات محلی شهر کرمان بر مشارکت سیاسی مردم در انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری انجام شده است. در این پژوهش علمی-توصیفی، گردآوری اطلاعات در بخش نظری به روش کتابخانه ای و در بخش عملی با استفاده از ابزار پرسشنامه و به صورت پیمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش 392 نفر بود که تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس انجام گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که علی رغم اثبات رابطه و تاثیر مطبوعات و نشریات محلی بر مشارکت سیاسی افراد مورد مطالعه در انتخابات مذکور، با توجه به ضریب رگرسیون محاسبه شده (518/ 0)، نشریات و مطبوعات محلی تاثیر چندان زیادی در این رابطه نداشتند و مشارکت سیاسی افراد مورد مطالعه، تحت تاثیر عوامل و متغیرهای دیگری بجز نشریات و مطبوعات محلی بوده است که موضوع مورد مطالعه این پژوهش نبوده اند
    کلیدواژگان: مطبوعات محلی، مشارکت سیاسی، انتخابات ریاست جمهوری، شهر کرمان
|
  • Kioomars Ashtarian, Razieh Emami Meibodi Pages 5-36
    This paper is an analytical exploratory study which applies institutional method to propose a model for the improvement of the public policy evaluation applicable to the political administrative system of Iran. A systemic-holistic view was employed to organize this model; moreover, by adopting the model proposed by Hawlett and Ramesh three fields are defined that include as follows: people and civil institutions-oriented, law violation-oriented and the quantity and quality of the policies’ achievement and results-oriented. It also organizes macro-institutes that are related to these three fields and defines their functions and duties in line with The Constitution of Iran. The model of public policy evaluation system proposed in this paper includes grand policies, legislative policies and functional policies (i.e. the state’s plans and programs) on a national scale. Our proposed system includes different types of evaluation reports, their time frames, administrators, executors and evaluation methods. Nine policy evaluation reports are the output of this system which ought to be publicly published. Our proposed model of the public policy evaluation system highlights the application of non-governmental private and public sections and the avoidance of the organizational development of evaluative institutes.
    Keywords: policy evaluation, institutional approach, evaluation models, The Islamic Republic of Iran
  • Hamid Sajjadi, Ebrahim Motaghi Pages 37-61
    Development Plans have always played an important role in the development of societies; in practice, one of the requirements of development is targeted, comprehensive and detailed planning which guides the social structure of the country away from political problems and clichés or the change of governments. Iran, among other developing countries, has an old record of devising and implementing medium-term development plans; however most of the objectives of the development plans are not fulfilled and practically the opportunity for social dynamism and mobility has not been created. The planners of development programmes claim that by implementing the development plans, an economic revolution and enormous political changes would be achieved in social system. Having this claim, the failure in achieving objectives of the development plans are attributed to the deficiencies in their implementation and the non-compliance of the executives of the plans. This is while there are different causes leading to the non-realization of the objectives of the development plans, among which the weakness of the structure of development plans specifically within the aspects of their protection by sanctions, feasibility study, and nonexistence of institutionalized requirements for monitoring and control are considered less than others. Emphasizing on the two abovementioned factors, in this paper we will examine the requirements which opens up the possibility of monitoring and controlling the development plans.
    Keywords: monitoring, control, testable, feasibility study, information transparency, revision cycle
  • Heidar Shahriari Pages 63-101
    Politics that is the area of managing society, and makes the practical rules of political relationships among social forces regulated, can be evaluated from different points of view in terms of categories, groups and casts. Among them, students are as a social force that their points of view regarding politics and the relative matters are important to survey. In addition, it seems that the learners of different fields of study, practically and theoretically, have different attitudes towards politics. In fact, the differences available among human and natural sciences, in respect of their methods and matters, and also their environments and studied phenomena, affect the student political attitude. This research that has been done by survey method and questionnaire tool upon 264 students of Tehran university (based on Morgan table), and based on multi-stage cluster method, shows that there is a relationship between the different university fields of study (engineering, medical sciences, literary and art sciences) and their political attitudes (political attitude aspects: political participation, political legitimacy, political identity, political tendency towards political wings and political power). In other words, the human science students differ in political attitudes in comparison with other groups of students regarding their field of study. Upon the research findings, the validation of this hypothesis is resulted from this point that the human science students differ in three aspects of political attitudes- political participation, their political tendency towards political wings, and political identity- in comparison with other groups of student field of study. And it also shows that there is no meaningful relationship regarding other two aspects.
    Keywords: political attitude, field of study, human sciences, natural science, Tehran university
  • Mohammad Javad Zarif, Sayed Mahdi Sajadieh Pages 103-148
    After the Iranian revolution in 1979, the fledgling government of the Islamic Republic intended to lay the foundation of its limitations based on Islamic teachings and this has necessitated a path which can provide for a compromise between Islamic teachings on the one hand, and the limitations imposed on the government including international relations, which are structured in the framework of foreign policy, on the other. The path needs to be effective in eliminating the interference which a foreign policy that accepts limitations faces in its interactions with the international system. This means that a foreign policy that observes limitations has two options. One is being passive and dissolved in the hegemonic discourse and obtaining a proper share. The second choice is entering the otherness-making process and initiating ascription of meaning and application of it taken from epistemology and special ontology. Response to this important issue triggered the consideration of a factor that is unique in concept but diverse in examples. In the Islamic Republic of Iran, expediency and expediently-oriented action advanced to the extent that, in many cases, it practically achieved a special place in the hegemonic discourse including foreign policy. On this ground, decision-makers about foreign policy benefitted from the hegemonic discourse of their own thought and intended to bring a particular meaning to different issues and it is clear that different understanding (diagnosis) results in different action (prescription). This is noticeable in diverse understanding and acts which are based on expediency. This study is an attempt to delineate a comparative ground which defines the limitations of a framework that leads to discursive simulation of expediency (theoretical framework) in the Islamic Republic of Iran’s foreign policy. This is the one path that gives rise to a single voice of collective wisdom, which is the result of common understanding and single prescription (justified consensus). With the right understanding and application of this framework in foreign policy, we can achieve a single discourse which reflects a single voice. This voice is capable of including elements such as wisdom and esteem which are the basis for a satisfaction that is accomplished upon common understanding and justified consensus.
    Keywords: foreign policy, expediency, discourse, Islamic revolution, wisdom
  • Saeed Reza Aameli, Fiad Izadi, Fatemah Shafiee Sarvestani Pages 149-174
    Branding nations by capitalist means of marketing is a new phenomenon and a public policy strategy, aimed to sell new images of cities, countries and regions to the world. Israel has been ranked quite negatively in the Roper Nation Brands Index in the several years because of wars against the Palestinian and Lebanese people. Anti-Israel campaigns around the world have also contributed to this negative image. There is a conflict on branding Israel in the world. This paper takes “country image theory” to show how the conflict on making image of Israel is taking shape. Country image is “the sum of people’s beliefs, ideas and impressions about a certain country” (Kotler, 1993, p.141). The article concludes that nation branding which is relatively a new and successful method in marketing nations has been challenging for Israel. Certain concepts are promoted through pro (IDC Herzliya) and anti-Israel (Boycott, Divestment and Sanctions movement) branding process which are extracted by qualitative content analysis. The article concludes that Israel branding is a continual process conducted by the new communication tools, especially social networks and reflection of economics in meaning. The pro-Israel branding has not been successful to represent itself separate from news that comes out of Israel and despite touristic, scientific and cultural attractions, Israel's branding faces serious challenges especially during the times of conflict.
    Keywords: branding, Israel, country image, anti, Israel campaign, boycott, divestment, sanctions, Herzliya
  • Local press and political participation in the Eleventh presidential election; Case Study Kerman
    Majid Masomi, Mohammad Javad Moheban Pages 175-198
    Political participation in elections is an important component of the political regime is very important. Theorists of development, political participation, especially participation in the election of the most important indicators of political development know. Political development without political participation makes no sense, or at least in terms of content is not complete. Mass media, including the press, along with political parties, interest groups, social classes, and trade unions... Effective role in the political socialization and political participation, and directly or indirectly to bring news and political information, introduce and promote the values and political goals of their own society than political values with the values of other societies, discussion and discuss the positions of the government and other nations to participate in politics is possible. This study aimed to investigate the role of local media in Kerman on political participation in the Eleventh presidential elections. In this descriptive science research, data collection method in theory and in practice, using a questionnaire Ktabkhanh‌Ay and in the survey. The population of 392 people that analysis was performed using SPSS software.and political participation were the subjects affected by factors and other variables except the local press publications and has been the subject of this study.
    Keywords: local press, political participation, elections, Kerman