فهرست مطالب

مجله صنایع چوب و کاغذ ایران
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/17
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمد آقاخانی*، ابوالقاسم خزاعیان، محراب مدهوشی صفحات 1-13
    این تحقیق با هدف ارزیابی مشخصه های (پارامترهای) تاثیرگذار بر کیفیت سطح چوب پالونیا در فرآیند ماشین کاری CNC انجام گرفت. به همین منظور چوب مورد نیاز از گرده بینه های پالونیای موجود در کارگاه دانشکده چوب و کاغذ تهیه شد. سپس به کمک اره نواری برش های اولیه انجام گرفت. به منظور خشک کردن نمونه ها در هوای آزاد، الوارها در فضای سرپوشیده داراب بندی شدند. در نهایت نمونه ها به ابعاد 15x10x5/2 سانتیمتر تبدیل و برای برشکاری با دستگاه CNC آماده شدند. پنج عامل متغیر لحاظ شده در این تحقیق به صورت زیر در نظر گرفته شد: شتاب برش در 2 سطح 07/ 15و 37/8 متر در ثانیه، شتاب تغذیه در دو سطح 6 و 12 متر در دقیقه، عمق برش در دو سطح 1 و 5 میلیمتر، روش کار به دو صورت همراه و مقابل و الگوی برش به دو صورت در جهت مماسی و شعاعی. ناهمواری سطح لبه ی نمونه های برش خورده با استفاده از روش نیمرخ سنجی (پروفیلومتری) و بر پایه استاندارد ISO 13565 اندازه گیری شد. به منظور ارزیابی کیفیت سطح از مشخصه های میانگین (Ra)، بیشینه (Rmax)، عمق بیشینه زیر خط میانگین (Rv) و ارتفاع بیشینه بالای خط میانگین (Rp) استفاده شد. میزان تاثیر مشخصه های مورد بررسی، بوسیله ی آزمون فاکتوریل شکسته، در قالب طرح کاملا تصادفی با %95 اطمینان مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شتاب برش، روش کار و شتاب تغذیه برکیفیت سطح ایجاد شده پس از برش موثر بود یا به عبارت دیگر اثر معنی داری بر مشخصه های زبری سطح داشت. بدین صورت که با افزایش شتاب برشی و کاهش شتاب تغذیه مقادیر مشخصه های زبری کاهش یافت و باعث افزایش کیفیت سطح شد. روش کار مقابل باعث افزایش مقادیر مشخصه های زبری و در نهایت افزایش زبری سطح نمونه ها شده است. البته شایان ذکر است روش کار در مقایسه با دیگر مشخصه های برشی تاثیر بیشتری بر زبری سطح داشته است. دیگر عامل های مورد ارزیابی نیز به طور مستقل در سطح 95 درصد تاثیر معنی داری بر مشخصه های زبری نداشته اند. در نهایت برای دستیابی به کیفیت سطح بهینه در این تحقیق، شتاب برش 07/15 متر در ثانیه، شتاب تغذیه 6 متر در دقیقه، روش کار همراه و عمق برش 1 میلیمتر در مقطع مماسی پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: فرزکاری، شتاب برشی، شتاب تغذیه، نیمرخ سنجی، زبری سطح
  • سامان قهری، سعید کاظمی نجفی*، بهبود محبی صفحات 15-24
    در این پژوهش اثرگذاری های نوع اصلاح کننده ضربه بر ضریب انتشار رطوبت، بیشینه جذب آب و مشخصه (پارامتر) واکشیدگی ضخامت چندسازه آرد چوب- پلی پروپیلن بازیافتی مورد ارزیابی قرار گرفت. با این هدف، دو مرحله بازیافت کنترل شده پلی پروپیلن (به طور مصنوعی) با دستگاه تزریق (اکسترودر) دو پیچی ناهمسو گرد در شرایط کنترل شده با شتاب 100دور در دقیقه و دمای 190 درجه سلسیوس انجام پذیرفت. پلی پروپیلن (دست اول و بازیافتی)، سازگار کننده مالئیک انیدرید پلی پروپیلن (صفر و 2 درصد) و آرد چوب با نسبت 50 درصد وزنی در حضور سه نوع اصلاح کننده ضربه اتیلن وینیل استات (EVA)، اتیلن پروپیلن دی ان منومر (EPDM) و اکریلونیتریل بوتا دی ان استایرن (ABS) هریک به مقدار 6 درصد وزنی با دستگاه اکسترودر دو پیچی با یکدیگر مخلوط شدند. بررسی سازوکار انتشار رطوبت و میزان واکشیدگی ضخامت چندسازه آرد چوب- پلی پروپیلن بازیافتی با نظریه انتشار فیک و مشخصه واکشیدگی ضخامت انجام شد. نتایج نشان دادند که دوبار بازیافت پلی پروپیلن سبب کاهش ضریب انتشار رطوبت، بیشینه جذب آب و مشخصه واکشیدگی ضخامت و میزان واکشیدگی ضخامت چندسازه آرد چوب- پلی پروپیلن بازیافتی شد. همچنین اصلاح کننده ضربه EVA نسبت به دو نوع اصلاح کننده ضربه دیگر عملکرد بهتری در کاهش ضریب انتشار رطوبت و مشخصه واکشیدگی ضخامت نشان داد. همچنین استفاده از سازگار کننده در همه نمونه ها سبب بهبود مشخصه های جذب آب و واکشیدگی ضخامت شد.
    کلیدواژگان: ضریب انتشار رطوبت، مشخصه واکشیدگی ضخامت، اصلاح کننده ضربه، سازگار کننده، چندسازه آرد چوب، پلی پروپیلن بازیافتی
  • علی اکبر بهمنی*، علی رفیقی، محمد والی، ایوب سالاری صفحات 27-38
    شناسایی و رتبه بندی چالش های فراروی صنایع چوب و کاغذ کشور، موجب ایجاد دید درستی از تنگناها و چالش های موجود برای سیاستگزاران و سرمایه گذاران این صنایع ارزشمند می شود. این پژوهش در سال 1389، برای شناسایی و ارزیابی چالش های صنایع چوب و کاغذ با روش معتبر و علمی طیف مقیاس لیکرت انجام شد. چالش های موجود در صنایع چوب و کاغذ کشور با مطالعات کتابخانه ای و با نظرسنجی از کارشناسان، صاحب نظران دانشگاهی و شماری از واحدهای تولیدی صنایع چوب و کاغذ کشور شناسایی و پرسشنامه ای طراحی شد. آمار و اطلاعات پیمایشی موردنظر از کارشناسان صنایع چوب و کاغذ به وسیله طیف مقیاس لیکرت تجزیه و مورد مقایسه آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که از میان 24 چالش مورد بررسی، کمبود ماده اولیه، نبود برنامه بلندمدت جامع و کاربردی، وجود فاصله زیاد بین دانشگاه و مراکز صنعتی و فرسودگی ماشین های تولیدی به عنوان مهم ترین چالش ها شناسایی شدند. در نهایت، با بررسی چالش های اصلی پیشنهادهایی به مسئولان ذیربط ارائه شد تا با ارائه راهکارهای مناسب ضمن کمک به اقتصاد کشور، موجبات رشد و بالندگی صنایع چوب و کاغذ کشور را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: صنایع چوب و کاغذ، چالش، طیف مقیاس لیکرت، راهکار، ایران
  • فردین کریمی، علی اکبر عنایتی*، مهدی فائزی پور، کاظم دوست حسینی صفحات 39-52
    برای بررسی و ارزیابی امکان استفاده از الیاف ساقه ذرت در ساخت تخته فیبر با چگالی متوسط، از مخلوط الیاف ساقه ذرت و الیاف گونه چوبی در چهار سطح 0/100، 15/85، 30/70، 45/55 و با بکارگیری زمان پرس در دو سطح 5 و 7 دقیقه تخته های آزمونی ساخته شدند. نتایج به دست آمده از اندازه گیری ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته ها نشان داد که افزایش میزان الیاف ساقه ذرت در تخته ها، موجب کاهش مقاومت خمشی، مدول کشسانی (الاستیسیته) و چسبندگی درونی آنها شده است در حالی که واکشیدگی ضخامت و جذب آب پس از 2 و 24 ساعت غوطه وری آنها افزایش پیدا کرده است. افزایش زمان پرس سبب بهبود مقاومت های مکانیکی و فیزیکی تخته ها شد. در نهایت می توان، بهترین تیمار در این بررسی را استفاده از 15 درصد الیاف ساقه ذرت، در زمان پرس 7 دقیقه دانست.
    کلیدواژگان: تخته فیبر با چگالی متوسط، ساقه ذرت، ویژگی های فیزیکی، ویژگی های مکانیکی، چسب اوره فرم آلدهید
  • داود افهامی سی سی*، علی نقی کریمی، کامبیز پور طهماسی، فرهاد اسدی، میلاد محمد زاده صفحات 53-64
    در این تحقیق اثرگذاری کاشت یونجه و افزایش فاصله کاشت بر روی ویژگی های فیزیکی گونه Populusnigra در محورهای شعاعی و طولی درخت بررسی شد. درختان از یک طرح نظام جنگل - زراعی آزمایشی در نزدیکی شهر کرج قطع شدند. تیمارها شامل چهار فاصله کاشت اولیه بین درختان همراه با کاشت یونجه و یک تیمار شاهد بدون یونجه بودند. با کاشت یونجه چگالی و هم کشیدگی چوب کاهش یافت در حالی که افزایش فاصله کاشت با افزایش چگالی و هم کشیدگی چوب همراه بود. چگالی و هم کشیدگی مماسی و شعاعی با افزایش ارتفاع نمونه گیری کاهش یافتند در حالی که هم کشیدگی طولی افزایش داشت. تغییرات چگالی و هم کشیدگی از مغز به پوست در ارتفاع برابر سینه درخت کاهشی بود، در حالی که در 25 درصد و 50 درصد ارتفاع درخت این روند برای چگالی چوب بر عکس می شد. بررسی آماری نشان داد هم کشیدگی چوب در بین تیمارها و یا در ارتفاعات مختلف درخت تحت تاثیر تغییرات چگالی استدر حالی که در محور شعاعی نمی تواند تنها عامل تاثیر گذار بر روی تغییرات هم کشیدگی باشد.
    کلیدواژگان: Populus nigra، چگالی، هم کشیدگی، یونجه، فاصله کاشت، محور شعاعی و طولی درخت
  • مجید عزیزی، مصطفی رمضان زاده صفحات 65-81
    در این نوشتار پس از انجام بررسی های لازم یک چارچوب مناسب برای مکان یابی کارخانه تولید تخته فیبر سخت با استفاده از روش تر در استان مازندران ارائه می شود. با توجه به وجود تنها دو کارخانه قدیمی، فرسوده و با فناوری بسیار پایین در کشور، احداث کارخانه های جدید ضروری است. استان مازندران به لحاظ دارا بودن مواد اولیه لیگنوسلولزی برای احداث کارخانه های صنایع چوب و کاغذ نسبت به استان های دیگر که چنین منابعی را به اندازه کافی در دسترس ندارند، اهمیت بالقوه ای دارد. در این مدل از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی بر پایه دیدگاه هزینه و سود استفاده شده است. شاخص مواد و محصول با وزن 327/0 و زیرشاخص اطمینان از عرضه ماده اولیه با وزن 146/0 بالاترین اولویت را داشته و شهر ساری به عنوان بهترین گزینه مشخص شد.
    کلیدواژگان: شاخص موثر، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، صنعت تخته فیبر سخت، مکان یابی، استان مازندران
  • غنچه رسام، حسین رنگاور، حمیدرضا تقی یاری، علی طاهری* صفحات 83-97
    در این تحقیق، امکان استفاده از ساقه گیاه آفتابگردان به منظور ساخت تخته مرکب با چگالی 3cm/gr 45/. مورد بررسی قرارگرفت. نوع ماده اولیه در دو سطح شامل ساقه گیاه آفتابگردان با تمامی مغز ساقه و مخلوط خرده چوب صنعتی، درصد اختلاط ماده اولیه در 5 سطح 100: 0، 70: 30، 50: 50، 30: 70، 0: 100، نوع چسب مصرفی در دو سطح، شامل رزین اوره فرمالدهید و رزین ایزوسیانات، زمان پرس در دو سطح 5 و7 دقیقه، به عنوان عوامل متغیر گزینش شدند. سپس ویژگی های فیزیکی و مکانیکی تخته شامل واکشیدگی ضخامت نمونه، طی2و24 ساعت غوطه وری در آب، جذب صوت، مدول گسیختگی، مدول کشسانی و چسبندگی درونی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد، استفاده از خرده های ساقه آفتابگردان در تخته مورد بررسی، باعث افزایش واکشیدگی ضخامت، طی2و24 ساعت غوطه وری در آب، میرایی صوتی، همچنین افزایش مقاومت خمشی، مدول کشسانی و چسبندگی درونی شد. استفاده از رزین ایزوسیانات در مقایسه با رزین اوره فرمالدهید، منجر به کاهش واکشیدگی ضخامت، افزایش میرایی صوت و مدول کشسانی در تخته ها شد. زمان پرس نیز در بیشتر موارد، تاثیرمعنی داری بر ویژگی های کاربردی تخته داشته و باعث بهبود آنها شده است. به طور کلی می توان گفت که با استفاده از70درصد ساقه آفتابگردان، رزین ایزوسیانات و زمان پرس 7 دقیقه، تخته های با ویژگی های کاربردی قابل قبول و مناسب برای مصارف داخلی تولید می شود.
    کلیدواژگان: خرده چوب صنعتی، پسماند ساقه آفتابگردان، رزین اوره فرمالدهید، رزین ایزوسیانات، میرایی صوتی
  • فهیمه شعبان علیزاده*، محمدرضا دهقانی فیروزآبادی، ابوالفضل کارگرفرد، محراب مدهوشی صفحات 99-110
    به منظور کاربرد بهینه مواد لیگنوسلولزی غیر جنگلی ایران، در این بررسی امکان استفاده از الیاف مغز و ساقه کنف به صورت مخلوط با الیاف چوب صنوبر در تولید تخته فیبر با چگالی متوسط مورد ارزیابی قرار گرفت. دو سطح چگالی (55/0، 75/0 گرم بر سانتی متر مکعب) و سه سطح درصد اختلاط الیاف (50 درصد الیاف صنوبر- 50 درصد الیاف مغز کنف،50 درصد الیاف صنوبر- 50 درصد الیاف ساقه کنف و 100 درصد الیاف صنوبر) به عنوان عوامل متغیر در نظر گرفته شدند. دما و زمان بخارزنی (175 درجه سلسیوس برای10 دقیقه)، دما و زمان پرس (175 درجه سلسیوس، 5 دقیقه)، فشار پرس (30 کیلوگرم بر سانتی متر مربع)، رطوبت کیک الیاف (12درصد) و چسب اوره فرم آلدئید با غلظت 50 درصد عوامل ثابت این تحقیق بودند. نتایج این بررسی نشان می دهد که افزودن الیاف مغز کنف به الیاف صنوبر سبب افزایش مدول گسیختگی، مدول کشسانی و کاهش جذب آب و واکشیدگی ضخامت گردید. از سوی دیگر تخته فیبر صنوبر- ساقه کنف دارای ویژگی های مکانیکی و فیزیکی قابل رقابت با تخته فیبر چگالی متوسط ساخته شده از 100 درصد الیاف صنوبر می باشد. در نهایت می توان گفت که با توجه به تحلیل آماری، بهترین تیمار در این بررسی استفاده از الیاف مغز کنف در ساخت تخته فیبر چگالی متوسط صنوبر با چگالی 75/0 گرم بر سانتی متر مکعب می باشد.
    کلیدواژگان: کنف، صنوبر، چسب اوره فرمالدئید، تخته فیبر با چگالی متوسط، الیاف
  • نورالدین نظرنژاد*، مانیا جدیدی صفحات 111-120
    این تحقیق به منظور بررسی و ارزیابی اثر پیش تیمار بخار بر جذب آب و مایع (لیکور) پخت توسط خرده چوب های راش انجام گرفت. در این بررسی خرده چوب ها در آغاز با بخار با دو دمای متفاوت 140 و 110 درجه سلسیوس تیمار شدند و سپس درون آب و یا مایع پخت با دو دمای متفاوت 25 و 100 درجه سلسیوس اشباع شدند. از مایع پخت با دو غلظت متفاوت 9% هیدروکسیدسدیم و 6% سولفیت سدیم همچنین 18% هیدروکسیدسدیم و 12% سولفیت سدیم استفاده شد. در نهایت میزان جذب آب و یا مایع اندازه گیری شد. نتایج این تحقیق نشان داد که بیشترین جذب آب به میزان 8/95% مربوط به نمونه های تیمار شده با بخار oc140 به مدت یک ساعت می باشد و کمترین جذب آب به میزان 9/68% مربوط به نمونه های تیمار شده با بخار oc110 به مدت نیم ساعت می باشد. همچنین بیشترین جذب مایع مربوط به نمونه های تیمار شده با بخار oc140 به مدت یک ساعت به میزان 64/108% و کمترین جذب لیکور مربوط به نمونه های تیمار شده با بخار oc110 به مدت نیم ساعت به میزان 88/99% می باشد. به علاوه بیشترین مقادیر جذب آب و مایع پخت نمونه های شاهد بترتیب 98/94% و 107% می باشد که نسبت به نمونه های تیمار شده کمتر است.
    کلیدواژگان: راش، خرده های چوب، تیمار بخار، جذب آب، جذب مایع پخت (لیکور)
  • منصور غفاری*، علی قاسمیان، حسین رسالتی، قاسم اسدپور صفحات 121-133
    این تحقیق با هدف بهینه سازی مصرف نشاسته کاتیونی برای بهبود ویژگی های مکانیکی خمیر کاغذهای حاصل از ترکیب خمیر کارتن بازیافتی (OCC) و خمیر نیمه شیمیایی سولفیت خنثی (NSSC) دست اول انجام پذیرفت. خمیرهای NSSC و OCC با نسبت های 80/20، 70/30 و 60/40 با یکدیگر مخلوط شدند. نشاسته کاتیونی در مقادیر مختلف 5/0، 25/1، 2 و 3 درصد استفاده شد. ویژگی های مکانیکی کاغذهای حاصل بر پایه استاندارد تاپی اندازه گیری شد. نتایج حاصل از روش امتیازدهی بر اساس محاسبه معادله های نرمال سازی نشان داد که تیمار C4 با 60 درصد خمیر NSSC و 40 درصد خمیر OCC با مقدار 3 درصد نشاسته از نظر مجموع ویژگی های مکانیکی بهترین تیمار می باشد. همچنین با افزایش سهم OCCدر مخلوط خمیرها، مقادیر مقاومت به کشش، پاره شدن و ترکیدن کاغذهای حاصل افزایش ولی مقادیر مقاومت کنکورای لایه کنگره ای و لهیدگی در حالت حلقه کاهش یافت. به طور کلی با افزایش میزان مصرف نشاسته کاتیونی، مقاومت های مکانیکی کاغذ افزایش یافت و بهترین میزان مصرف آن در سطح 3 درصد تعیین شد.
    کلیدواژگان: خمیر کاغذ نیمه شیمیایی سولفیت خنثی، خمیر کارتن بازیافتی، نشاسته کاتیونی، مقاومت های مکانیکی
  • علی دریجانی* صفحات 135-145
    انجام بررسی های مکان یابی درست و مناسب، علاوه بر تاثیر اقتصادی بر عملکرد واحد صنعتی، اثرگذاری های اجتماعی، زیست محیطی، فرهنگی و اقتصادی در منطقه محل احداث خود خواهد داشت. در ضمن ویژگی های منطقه ای نیز به عنوان عوامل کلیدی موثر در تعیین محل در مسائل مکان یابی به شمار می آید که باعث ایجاد انگیزه برای سرمایه گذاری بخش های دولتی، خصوصی و تعاون در آن مکان می شود. تعیین شاخص های موثر در مکان یابی صنعت مبلمان از دیدگاه فروشندگان هدف این ارزیابی می باشد که در سال 1389 در استان خراسان شمالی صورت پذیرفت. بدین منظور پس از بررسی منابع و انجام مصاحبه های تخصصی، شاخص های تاثیرگذار شناسایی و در پنج گروه اصلی «مواد و فرآورده»، «زیرساختی»، «انسانی»، «اقتصادی» و «قوانین و مقررات» تقسیم بندی شد. ارزش وزنی شاخص ها با دریافت دیدگاه های فروشندگان باتجربه در این صنعت و بهره گیری از روش منعطف و کاربردی تحلیل سلسله مراتبی ([1]AHP) در محیط نرم افزاری Expert Choice تعیین شد. نتایج نشان داد در بین 45 شاخص تاثیرگذار در مکان یابی کارخانه مبلمان، شاخص های مواد اولیه، فاصله از بازار و وجود سرمایه گذاران به ترتیب با ارزش دهی وزنی 126/0، 114/0 و 099/0 در بالاترین اولویت ها قرار دارند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، مبلمان، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، رتبه بندی، خراسان شمالی
  • احمدرضا سراییان*، علی قاسمیان، قاسم اسدپور اتویی صفحات 147-160
    در این تحقیق کیفیت خمیرکاغذهایOCC جمع آوری شده توسط شرکت های مختلف در مقایسه با خمیرکاغذNSSC شرکت صنایع چوب وکاغذ مازندران و نیز تاثیر اختلاط خمیرکاغذ OCC در اختلاط با خمیرکاغذ NSSC مورد ارزیابی قرار گرفت. در ادامه تاثیر پالایش بر ویژگی های مقاومتی کاغذهای لایه کنگره ای (فلوتینگ) ساخته شده از خمیرهای کاغذ بازیافتیOCC و همچنین اختلاط خمیرکاغذOCC با خمیرکاغذNSSC ارزیابی شد. نتایج به دست آمده نشان داد که خمیرکاغذNSSC در مقایسه با خمیرکاغذOCC از کلاسه بندی الیاف بهتر و ویژگی های مقاومتی بیشتری برخوردار بود. همچنین کیفیت خمیرهای کاغذ بازیافتیOCC تهیه شده از شرکت های تولیدکننده به دلیل گوناگون بودن مواد اولیه و فرایند تولید، متفاوت بوده و این موضوع باعث ایجاد نوسان های کیفی در فرآورده نهائی خواهد شد. پالایش خمیرهای کاغذ بازیافتیOCC، منجر به افزایش ویژگی های مکانیکی کاغذ شد. همچنین نتایج حاصل از ورقه های دست ساز آزمایشگاهی و نیز مقایسه کاغذهای لایه کنگره ای تهیه شده با درصدهای مختلف خمیرهای کاغذ بازیافتی نشان می دهد که در نتیجه مصرف خمیرهای بازیافتیOCC، بیشتر مقاومت های مکانیکی کاغذ کاهش یافته و تنها مقاومت به پارگی کمی افزایش یافت اما اختلاف معنی دار بین مقادیر مقاومت ها دیده نشد. به طور کلی نتایج به دست آمده نشان داد که با احداث یک واحد مستقل تهیه خمیرکاغذ بازیافتیOCC در کارخانه صنایع چوب وکاغذ مازندران و یا تکمیل و تجهیز سامانه آماده سازی و پالایش مناسب خمیرهای کاغذ بازیافتی می توان ضمن تولید کاغذ لایه کنگره ای با کیفیت یکنواخت و بهینه، نسبت به افزایش مصرف خمیرهای کاغذ بازیافتیOCC اقدام نمود.
    کلیدواژگان: خمیرکاغذ بازیافتیOCC، خمیرکاغذ نیمه شیمیائی سولفیت خنثی، پالایش، کاغذ لایه کنگره ای (فلوتینگ)
  • محمد غفرانی*، آیسونا طلایی صفحات 161-170
    در این پژوهش تیمار گرمایی چوب صنوبر در دو محیط فراگیر متفاوت (آب و بخارآب) در دمای C°185 به مدت 1 و 3 ساعت در مخزن مخصوص بخارزنی انجام شد. چگالی و مقاومت های مکانیکی آزمونه های تیمار شده در این دو فرایند با یکدیگر مقایسه شدند. کاهش چگالی در آزمونه های تیمار شده به روش آب گرمایی به نسبت بیشتر از آزمونه های تیمار شده به روش بخار گرمایی بود. مدول کشسانی به جز در تیمار آب گرمایی 1 ساعت، روند کاهشی نشان داد. مدول گسیختگی در هر دو فرایند کاهش یافت اگرچه کاهش در اثر تیمار بخار گرمایی شدیدتر بود. مقاومت فشاری موازی الیاف در تیمار آب گرمایی بدون تغییر بوده یا با افزایش جزئی همراه بود ولی در تیمار بخارگرمایی کاهش یافت. مقاومت به ضربه کاهش شدیدتری در تیمار بخارگرمایی نشان داد. با توجه به نتایج به دست آمده کاربرد روش اصلاحی تیمار آب گرمایی به دلیل تاثیر کمتر بر مقاومت های مکانیکی چوب صنوبر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تیمار گرمایی، مقاومت خمشی، مدول کشسانی، مقاومت فشاری موازی الیاف، مقاومت به ضربه، صنوبر
|
  • Mohammad Aghajani*, Abolghasem Khazaian, Mehrab Madhoushi Pages 1-13
    The aim of this study was to investigate the effective factors on surface quality of paulownia wood during machining by advanced computer numerical controled (CNC) machine. For this aim paulownia logs were provided and were converted to proper sizes (2. 5 x 10 x 15 cm) and then air dried. The Variable of this study were cutting speed (8. 37 and 15. 07 m/s)، feeding rate (6 and 12 m/min)، cutting depth (1and 5 mm)، cutting method (down and up-milling) and cutting pattern (tangential and radial). Roughness of cut specimens edge were evaluated by profilometer method according to ISO 13565 standard. For evaluation of surface quality، average roughness (Ra)، maximum roughness (R max)، valley roughness (Rv) and peak roughness (Rp) were used. Degrees of effectiveness of the parameters were evaluated by fractional factorial design as completely random design at confidence level of 95%. The result showed that cutting speed، cutting method and feed rate are influencive factors on surface quality of machined specimens and their effects were significant. With increasing cutting speed and decreasing feeding rate the roughness decreased and surface quality improved. In up-milling cutting method، degree of roughness was higher and consequently surface quality was inferior. It is to be noted that cutting method in comparison to other factors had the high influence on surface quality. The rest variables did now have independent influence on surface quality at 95% Confidence level. This study for achieving the optimum surface quality recommends that cutting speed of 15. 07 m/s، feeding rate of 6 m/min، cutting method of down-milling and cutting depth of 1 mm for tangential cross section.
    Keywords: Machining, Cutting speed, Feeding rate, Profilometery, Surface roughness
  • Saman Ghahri, Saeid K.Najafi*, Behbood Mohebbi Pages 15-24
    In this research، the effect of impact modifier type on water diffusion coefficient، maximum water absorption and thickness swelling parameters of wood flour- recycled polypropylene composites were evaluated. For this purpose، a virgin PP was thermo-mechanically degraded by two times extrusion under controlled conditions in a twin-screw extruder at a rotor speed of 100 rpm and a temperature of 1900C. The virgin and recycled PP in 2nd stage، compatibilizer (0، 2 % w/w) and wood flour were compounded at 50% weight sawdust loading in a counter-rotating twin-screw extruder in presence different type of impact modifiers (0، 6 % w/w). Ethylene vinyl acetate (EVA)، ethylene-propylene-diene monomer (EPDM) and acrylonitrile-butadiene-styrene (ABS) were used as impact modifiers. The analysis of diffusion mechanism and thickness swelling rate were done based on Fick’s theory and swelling model for wood flour- recycled polypropylene composites. The composites containing two times recycled PP exhibited lower moisture diffusion coefficients، swelling rate parameter، maximum water absorption، thickness swelling. Also results showed that moisture diffusion coefficients and thickness swelling parameters of composites containing EVA are lower than composites containing EPDM and ABS. The use of compatibilizer decreased the moisture diffusion coefficients and thickness swelling parameters of the wood flour- recycled polypropylene composites
    Keywords: Moisture diffusion coefficients, Thickness swelling parameter, Impact modifier, Compatibilizer, Wood flour, recycled polypropylene composites
  • A.Akbar Bahmani*, Ali Rafighi, Mohammad Vali, Ayub Salari Pages 27-38
    Studying and rating of oncoming challenges of the wood and paper industries of the country can create a delicate attitude for policy makers and investors of these valuable industries. This study by the aim of identification and evaluation of wood and paper industries challenges with scientific and authentic method of likert spectra scale was done is 2010. Present challenges of wood and paper industries were detected by literature review and consulting with experts and academician and a number of manufacturing unites of wood and paper industries and query was designed. Intended data and statistics obtained from experts of wood and paper industries were compared and analyzed by likert scale spectra. The results showed that of 24 examined challenges، shortage of raw material، lake of long، compressive and applied prospective، existence of great gap between the university and industrial units and wearied and aged machinery are among the most important. Finally the identified challenges were submitted to the authorities for helping the economy of the country as well as causing the prosperity and budding of these industries.
    Keywords: Wood, paper industry, Challenge, Likert scale spectra, strategy, Iran
  • Fardin Karimi, A.Akbar Enayati*, Mahdi Faezipour, Kazem D.Hosseini Pages 39-52
    To investigate the possibility of manufacturing medium-density fiberboard using corn stalk fibers، a mixture of corn stalk fibers and wood fibers in four weight levels of 0/100، 15/85، 70/30 and 45/55 and with press time of 5 and 7 minutes were used to manufacture sample boards. The results showed that an increase in amount of Maize Straw fibers leads to a decrease in MOR، MOE and IB levels in test specimens، whereas Thickness Swelling (TS) and Water Absorption (WA) increase after 2 and 24 hours of immersion in water. Furthermore، increasing press time resulted in an improvement of physical and mechanical properties of the specimens. According to statistical analyses، 15% of corn stalk fibers، with 7 minutes of press time، were founded as the optimum treatment in this study.
    Keywords: Medium Density Fiberboard, Corn stalk, physical properties, Mechanical properties, urea formaldehyde resin
  • Davood Afhami.Cc*, A.Naghi Karimi, Kambiz Pourtahmasi, Farhad Asadi, Milad Mohammadzadeh Pages 53-64
    The effects of intercropping with alfalfa as well as initial tree spacing on physical variations of Populus nigra betulifolia wood in radial and longitudinal axes are reported. Material was harvested from an agroforestry trial near Karaj city، Iran. Treatments included four initial-spacings between poplar trees intercropped with alfalfa as a nitrogen-fixing plant، as well as one control treatment (without alfalfa). Intercropping with alfalfa had a negative effect on wood density and shrinkage، but increasing initial spacing had a positive effect on them. Wood density، radial and tangential shrinkage decreased in longitudinal axis from bottom to top of tree trunk، whereas longitudinal shrinkage increased. Wood density and shrinkage in radial axis and at breast height level decreased from pith to bark; by 25% and 50% of tree this pattern was inverted for wood density. Statistical analysis showed the variation of shrinkage between treatments and in longitudinal axis was followed as density variation، but in radial axis density was not only effective factor on shrinkage.
    Keywords: Populus nigra, Density, Shrinkage, Alfalfa, Initial spacing, Radial, longitudinal axis of tree
  • Majid Azizi, Mostafa Ramezanzadeh Pages 65-81
    This research presents an optimum framework for hardboard industry location selection in Mazandaran Province. Considering the existence of only two depreciated hardboard plants with very old technology in Iran، the establishment of new plants are vital. To materialize this goal، Mazandaran province enjoys priorities to other provinces based on its resources of raw lignocellulosic materials required for wood and paper industries. The model presented in this article uses AHP benefit/cost ratios. The results indicate that the criterion of ‘material and production’ with a weight of 0. 327 and the sub-criterion of ‘reliability of supply’ with a weight of 0. 146 have the highest priorities، and the city of Sari is the best alternative.
    Keywords: Effective Criterion, Analytical Hierarchy Process, Hardboard Industry, Location Selection, Mazandaran Province
  • Ghonche Rassam, Hossein Rangavar, H.Reza Taghiyari, Ali Taheri* Pages 83-97
    In this study، the possibility of using sunflower stalk for composite-board manufacturing was studied. Density of the boards were 0. 45 g/cm3; variables included mixing ratios of sunflower stalk and industrial wood particles (100:0، 70:30، 50:50، 30:70 and 0:100)، type of resin at two levels of urea formaldehyde and isocyanate (PMDI) or polymeric diphenylmetane 4-4-Diisocyanate، and press-time of 5 and 7 minutes. Thickness swelling (TS) after 2 & 24 hours soaking in water، damping of sound (Damp)، modulus of rupture (MOR)، modulus of elasticity (MOE) and internal bonding (IB) of the boards were measured. The results showed that by increasing sunflower stalk particles، the amounts of TS 2&24، MOR، MOE and IB of laboratory panel were significantly increased. Isocyanate resin reduced thickness swelling after 2&24 hours soaking in water and increased damping of sound as well as modulus of elasticity. Also، urea formaldehyde resin improved modulus of rupture and internal bonding of panels. Press temperature had significant impact on the measured properties. Overall، using sunflower stalk particles up to 70 percent، isocyanate resin، and press time of 7 minutes، could result in producing boards with acceptable physical & mechanical properties which are suitable for interior uses.
    Keywords: Industrial wood particles, Sunflower stalk particles, urea formaldehyde resin, Isocyanate resin (PMDI), Damping of sound
  • Fahimeh Sh.Alizadeh*, M.Reza D.Firuzabadi, Abolfazl Kargarfard, Mehrab Madhoushi Pages 99-110
    In order to optimize the use of material non-forest resources، in this study the possibility of using the kenaf stalk fibers mixed with poplar fibers in producing medium density fiber board was considered. Variable factors such as density at two levels (0. 55، 0. 75 g/cm3) and the percentage incorporation of fiber (%50 poplar fibers، - %50 kenaf core fiber، %50 poplar fiber، -% 50 kenaf stalk fiber and %100 poplar fibers) were considered. Steaming time and temperature (175°C، 10min)، press time and temperature (5 min، 175°C)، Pressing pressure (30 kg/cm3)، fiber cake moisture (%12) and urea-formaldehyde resin with Concentration of %50 of the study factors were fixed. Results show that adding kenaf core fibers to the poplar fibers increases modulus of elasticity and water absorption but thickness swelling reduces. Increased density in board made with kenaf core has caused increase in bending strength، modulus of elasticity and internal bond strength and their water absorption and thickness swelling after 2 and 24 hours were competitive with poplar (MDF). On the other hand Populus fiber– kenaf stalk board mechanical and physical properties were competitive with (MDF) board made of %100 poplar fibers. Finally we can say that according to the statistical analysis، the best treatment in this study was using kenaf core fibers، in making poplar (MDF) with 0. 75 g/cm3 density.
    Keywords: Medium density fiber board, Urea, formaldehyde resin, Kenaf, Poplar, Fiber
  • Nourodin Nazarnezhad*, Mania Jadidi Pages 111-120
    This research was investigation of steaming pretreatment on water and liquor absorbtion by wood particles. In this study، wood particles steamed at two different temperature (110oC- 140oC)، and then were saturated in water and liquor at two different temperature (25oC، 100oC). Liquor was supplied with two different consistencies. That is، sodium hydroxide %9، sodium sulfite %6 and sodum hydroxide %18، sodium sulfite %12. Result of this research has shown that maximum absorbed water was %95. 5. It was treated with steam of 140oC for one hour، and minimum absorbed water was %68. 9. It was treated with steam of 110oC for half an hour. So، maximum of absorbed liquor was %108. 64. It was treated with steam of 140oC for one hour. And least of absorbed liquor was %99. 88. It was treated with steam of 110oC for half hour. Moreover، maximum of water and liquor absorption for control samples were %94. 98 and %107 respectively. However، they were less than treated samples.
    Keywords: Beech, Wood chips, Steaming treatment, water absorption, Liquor absorption
  • Mansour Ghaffari*, Ali Ghasemian, Hossein Resalati, Ghasem Asadpour Pages 121-133
    This study was carried out to optimize of cationic starch use for improvement of the mechanical properties of mixed OCC & NSSC pulps. NSSC pulps were mixed with the OCC pulps by following weight ratios: 80/20، 70/30 and 60/40، respectively. Cationic starch was used in different charges of 0. 5، 1. 25، 2 and 3 %. The produced paper strength properties were measured according to Tappi standard. The results obtained from normalized equation showed that treatment of C4 (60% NSSC+ 40% OCC using 3% Cationic starch) is the best suitable samples. Also، by increasing the OCC proportion in mixed pulps، tensile، Tear، burst strengths increases، but Concora medium test (CMT) and Ring crush test (RCT) decreased. In general، by increasing of the cationic starch dosage، mechanical strengths has increased and its improved use had determined by 3% cationic starch.
    Keywords: NSSC Pulp, OCC pulp, Cationic Starch, Mechanical Strengths
  • Ali Darijani* Pages 135-145
    Adequate conducting studies on site selection will have economic impact on performance of industrial firm; besides the effects of social، environmental، cultural and economic in their area. Also، the regional characteristics as key factors in determining where to locate the problem is that it creates incentives for public، private and cooperative sectors for investing on that place. Determining the effective indices in furniture industry to set sellers'' view is the aim of this study that conducted in North Khorasan province، Iran in 2010. After reviewing literatures and interviews، the effecting factors were identified and classified into five main groups; «materials and products»، «infrastructure»، «mortal»، «economic» and «rules and regulations». Value of weighted indices determined by getting comments from experienced furniture sellers as well as using Analytical Hierarchy Process (AHP) applied and flexible technique by Expert Choice software. The results showed that materials، distance to market، existing invertors indices with value-weighted 0. 126، 0. 114 and 0. 099، respectively had highest priority.
    Keywords: Site selection, furniture, Analytical hierarchy process (AHP), ranking, North Khorasan
  • A., Reza Seraian*, Ali Ghasemian, Ghasem Asadpour Pages 147-160
    In this research، the quality of recycled OCC pulp collected from different local companies was investigated compared with those of the local NSSC pulp from Mazandaran Wood and Paper Industries (MWPI). Also، the effect of different mixture from OCC pulp was evaluated with NSSC pulp. In addition، the effect of refining was studied on strength properties of OCC pulp and also combination of OCC and NSSC pulp. The results showed that، the NSSC pulp has the better fiber classification properties and higher strength properties compared to the recycled OCC pulp. Also، quality of OCC recycled pulps prepared from different companies was different because of the variety of raw material and production process. Refining of OCC pulp led to increase the mechanical properties of paper. The results of the handsheets and fluting papers prepared with various charges of OCC recycled pulp show that the majority of the mechanical properties were decreased and only tear strength were increased but difference between strength values were not shown significant. Totally، the results showed that by installation of an independent OCC mill in Mazandaran Wood and Paper Industries (MWPI) or completing present stock preparation with cleaning and suitable refining system، there is possibility to increase OCC consumption for fluting production with desirable quality.
    Keywords: Recycled OCC Pulp, Neutral Semi Sulfite Pulp, Refining, Fluting Paper
  • Mohammad Ghofrani*, Aysona Talaee Pages 161-170
    In this research heat treatments of poplar wood in 2 different mediums (hot water and steam) at 185ºC were done in the sealed autoclave for 1 and 3 hours. Specimens were compared in density and mechanical properties. Density loss in hydrothermally treated wood was higher than hygrothermally treated samples. Mechanical properties (MOR and MOE) were decreased in both mediums، but strength loss was higher for hygrothermal treated samples. Compression strength parallel to grain didn’t show any significant change for hydrothermally treated wood but decreased in specimens with hygrothermal treatment. Poplar wood showed more decrease in toughness test with hygrothermal treatment. According to the results، hydrothermal treatment of poplar wood is recommended as a modification method with less negative effects on mechanical properties
    Keywords: Heat treatment, MOE, MOR, Compression strength parallel to grain, Toughness, Poplar