فهرست مطالب
مجله علمی شیلات ایران
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 91، تابستان 1394)
- تاریخ انتشار: 1394/06/26
- تعداد عناوین: 15
-
-
صفحات 1-12مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر تزریقی کورتیزول بر شاخص های رشد، میزان مصرف غذا و محتوی کورتیزول پلاسما در بچه ماهی کپور (Cyprinus carpio) صورت گرفت. پس از 2 هفته سازگاری، تعداد 240 بچه ماهی با میانگین وزنی 0/2± 19/5 گرم در چهار تیمار و سه تکرار در 12 تانک به طور تصادفی توزیع شدند (20 ماهی در هر تانک) و متناسب با وزن بدن با دوزهای صفر (C0)، 1 (C1) و 10 (C10)μg/g کورتیزول (مخلوط با روغن) تزریق شد. در انتهای دوره 21 روزه ماهیان بیومتری شده و شاخص های رشد کاهش معنی داری در تیمار C10 نشان دادند (P<0.05).تغییرات معنی داری در شاخص کبدی بین تیمارها مشاهده نشد(P>0.05). میزان غذای مصرفی به طور روزانه در طی آزمایش ثبت که در روزهای 1 تا 7، 16 و 19 در تیمار C10 کاهش معنی داری در مقایسه با تیمار کنترل نشان داد (P<0.05).به منظور تعیین کورتیزول پلاسما در شروع آزمایش، روزهای 3، 7 و 21 از ماهیان خونگیری به عمل آمد. محتوی کورتیزول کاهش معنی داری در روز 3 پس از آزمایش در تیمار C10 نسبت به تیمار C0 نشان داد (P<0.05).نتایج این مطالعه نشان داد که افزایش کورتیزول در دوره کوتاهی پس از تزریق، سبب تغییر در محتوای کورتیزول شده و می تواند با کاهش مصرف غذا اثرات منفی بر رشد داشته باشد.
کلیدواژگان: کورتیزول، رشد، مصرف غذا، کبد، کپور معمولی -
صفحات 13-27در این مطالعه تاثیر نسبتهای مختلف غذادهی برکیفیت آب، عملکرد رشد و بقاء پست لاروهای میگوی سفید غربیLitopenaeus vannamei در سیستم پرورشی بیوفلوک مورد بررسی قرار گرفت. پست لاروهای مرحله ده میگوی سفید غربی با میانگین وزن 0/7±3 میلی گرم و میانگین طول 0/93±4/4 میلی متر به مدت سه هفته در ظروف فایبرگلاس با حجم آبگیری 200 لیتر و با تراکم 10 پست لارو در لیتر در چهار تیمار شامل یک تیمار تعویض آب و سه تیمار بیوفلوک به ترتیب در نسبتهای مختلف غذایی 25، 20 و 15 درصد وزن بدن تغذیه شدند. بر اساس نتایج بدست آمده، تفاوت معنی داری در مقادیر پارامترهای شاخص های کیفی آب شامل دما، شوری، اکسیژن محلول، pH بین تیمارهای آزمایش وجود نداشت (0/05 p). نتایج تحقیق آشکار می نماید که با سیستم پرورشی بیوفلوک می توان میزان تعویض آب و همچنین میزان غذادهی را نسبت به وزن بدن در پرورش پست لارو میگوی سفید غربی کاهش داد و حضور بیوفلوک سبب بهبود عملکرد رشد و تولید پست لارو میگوی سفید غربی در سیستم پرورشی بدون تعویض آب می شود.
کلیدواژگان: بیوفلوک تکنولوژی، کیفیت آب، عملکرد رشد، بقاء، Litopenaeus vannamei -
صفحات 29-41تالاب انزلی یکی از زیستگاه های مهم تخمریزی ماهیان مهاجر می باشد و موجودات زئوپلانکتونی بعنوان اولین مصرف کننده دراین اکوسیستم آبی غذای مناسبی برای نوزاد بسیاری ازماهیان می باشند. جهت مطالعه وضعیت زئوپلانکتونی تالاب طی اسفند 1389 تا بهمن 1390 شش ایستگاه در مناطق مختلف بصورت ماهانه مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه برداری توسط لوله پلیکا (PVC) و عبور از تور پلانکتونی 30 میکرون صورت گرفت. نمونه ها توسط میکروسکوپ اینورت مورد شناسایی و شمارش قرارگرفتند. طبق نتایج حاصله 60 جنس و 6 شاخه (به ترتیب 11، 31، 10، 2، 1، 1، 1، 1، 2 جنس از شاخه های Protozoa، Rotatoria، Arthropoda، Gastrotricha، Mollusca، Tardigrada، Nematoda، Porifera و Annelida) شناسایی شدند. نتایج نشان داد که حداکثر میانگین سالانه تراکم زئوپلانکتونی با 687 ± 2497 عدد در لیتر در ایستگاه کرکان وجود داشته و تراکم زئوپلانکتون در فصل تابستان بیش از سایر فصول بوده است. شاخه روتیفرها 48 درصد، شاخه پروتوزوآ 45 درصد و فوق رده کوپه پودا 6 درصد از تراکم زئوپلانکتونی را تشکیل دادند. مقایسه نتایج این بررسی نشان داد که ساختار جمعیت زئوپلانکتون ها به استثناء شاخه پروتوزوآ گرچه نسبت به مطالعات گذشته تغییر زیادی نداشته اما به دلیل شرایط نامناسب محیطی تالاب انزلی، تنوع تمام گروه های زئوپلانکتونی بسیار کاهش یافته است. طبق آزمون آماری کروسکال والیس تراکم زئوپلانکتون در ایستگاه ها، ماه ها و فصول مختلف معنی دار نبوده (p>0.05) اما مقدار تراکم شاخه ها با هم اختلاف معنی دار داشته اند(p<0.05).
کلیدواژگان: زئوپلانکتون، تالاب انزلی، تراکم، تنوع -
صفحات 43-51هدف از این مطالعه، سنجش و مقایسه میزان فلزات سنگین کادمیوم و کروم در بافت های مختلف، عضله، آبشش، کلیه و روده عروس ماهی زاینده رود Petroleuciscus esfahani در ایستگاه های مختلف رودخانه زاینده رود بود. به این منظور 80 قطعه ماهی از 4 ایستگاه مختلف چشمه دیمه، خرسونک، چمگردان و پل صفائیه، هر ایستگاه 20 قطعه ماهی در پاییز 1390 صید شدند. هضم شیمیایی نمونه ها به روش خشک و سنجش فلزات سنگین به روش جذب اتمی با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر صورت گرفت. نتایج نشان داد که به طور کلی میزان فلزات سنگین مورد بررسی از بالا دست به سمت پایین دست رودخانه به نحو چشمگیری افزایش یافته به طوری که بیشترین میزان آن در ایستگاه چمگردان مشاهده می شود (p<0.05). بیشترین میزان کادمیوم و کروم به ترتیب معادل 55/0±70/29 و 78/22±69/50 میکروگرم در گرم وزن خشک در بافت کلیه ماهیان متعلق به ایستگاه پل صفائیه و چمگردان مشاهده شد (p<0.05). کمترین میزان کادمیوم (11/0±8/0) و کروم (19/0±30/1) میکروگرم در گرم وزن خشک متعلق به بافت عضله ماهیان ایستگاه چشمه دیمه در بالادست رودخانه بود. میزان این فلزات در بافت عضله از بالا دست به پایین دست رودخانه افزایش معنی داری را نشان داد (p<0.05). به طور کلی، در تمامی ایستگاه ها، بیشترین میزان تجمع فلزات سنگین کادمیوم و کروم در بافت کلیه و کمترین میزان آن در عضله مشاهده شد. مقایسه نتایج حاصل از این تحقیق با حد استاندارد بین المللی ارایه شده از سوی سازمان بهداشت جهانی (WHO) و سازمان خواروبار و کشاورزی (FAO) نشان داد که میزان هر دو فلز سنگین در عروس ماهی زاینده رود (حتی در کمترین مقدار، بافت عضله در ایستگاه بالادست) به مراتب بیشتر از حد مجاز استانداردها است. نتایج این تحقیق می تواند تاحدودی بیانگر وضعیت نامناسب زیستی زاینده رود حتی در ایستگاه های بالادست رودخانه باشد.
کلیدواژگان: فلزات سنگین، کادمیوم، کروم، عروس ماهی، زاینده رود -
صفحات 53-63هدف از این مطالعه بررسی خواص ضد اکسیدانی با آزمون های DPPH، FRAP، RP و PMB و ضد باکتریایی به دو روش دیسک دیفیوژن و چاهک عصاره هیدروالکلی(اتانول70 درصد) سه گونه ازجلبک های سبز، قهوه ای و قرمز در سواحل خلیج فارس بود. در این مطالعه بهترین فعالیت ضد اکسیدانی و پتانسیل مهار با رادیکال آزاد DPPH و بهترین فعالیت ضد اکسیدانی با آزمون RP را عصاره هیدروالکلی گونه Entromorpha intestinalis از جلبک های سبز و کمترین این مقادیر با این دو آزمون را جلبک قهوه ای Cystoseira myrica و بالاترین فعالیت ضد اکسیدانی با استفاده آزمونFRAP را جلبک سبز E. Intestinalisو کمترین این فعالیت با این آزمون را جلبک قرمز گونهGracilaria corticata داشت. با آزمونPMBبالاترین فعالیت ضد اکسیدانی را جلبک قرمز گونه G. corticata داشت. به طور کلی فعالیت ضد اکسیدانی جلبک سبز E. intestinalis از بقیه جلبک های مورد مطالعه دیگر با آزمون هایدی فنیل پیکریل هیدرازیل، احیاء یون فریک و توان احیا کنندگی فعالیت بالایی را نشان داد. همچنین هیچ یک از عصاره هیدروالکلی جلبک های مورد مطالعه خواص ضد باکتریایی از خود نشان ندادند.
کلیدواژگان: ضد اکسیدانی، آنتی باکتریال، جلبک های سواحل خلیج فارس، لیستریا مونوسیتوژنز، اشریشیاکلی -
صفحات 65-76غده رکتال به عنوان یکی از اندام های مهم تنظیم کننده مایعات درونی بدن کوسه ماهیان، دارای ویژگی های مختص گونه ای می باشد که به اندازه کوسه وابسته است. برای انجام این تحقیق تعداد 36 قطعه گربه کوسه لکه دار (Chiloscyllium punctatum) در دو فصل پاییز و بهار از خور درویش در شمال غربی خلیج فارس با استفاده از تور گوشگیر صید شدند. پس از توزین، بیومتری و شماره گذاری کوسه-های صید شده، غده های رکتال کوسه ها از قسمت انتهای لوله گوارش خارج و وزن آن ها نیز اندازه گیری شد. همچنین، بلافاصله جهت تثبیت در محلول ثبوتی بوئن قرار داده شدند. سپس از نمونه ها به روش معمول پارافینه، برش های میکروسکوپی به ضخامت 5 میکرومتر تهیه شده و مورد رنگ آمیزی هماتوکسیلین- ائوزین قرار گرفتند. نتایج ریخت شناسی کوسه نشان داد که اندازه غده در بین دو جنس نر و ماده اختلاف معنی داری وجود ندارد (05/0p)، که به نظر می رسد به دلیل بالاتر بودن نسبت سطح انتشار یون ها به درون بدن در کوسه های کوچکتر می باشد. علاوه بر این، با توجه به مقایسه نتایج بدست آمده از هر دو فصل، می توان نتیجه گرفت که وزن غده رکتال در گربه کوسه لکه دار مستقل از جنس و فصل تولیدمثل می باشد. مشاهدات میکروسکوپی نیز چهار بخش غده رکتال شامل: ناحیه کپسولی و تحت کپسولی، لایه بیرونی توبول های شعاعی، لایه درونی توبول های منشعب و کانال مرکزی را نشان دادند.
کلیدواژگان: ریخت شناسی، بافت شناسی، غده رکتال، گربه کوسه لکه دار، خلیج فارس -
صفحات 77-85اثر تغذیه با ناپلیوس آرتمیای تازه تخم گشایی شده و ناپلیوس آرتمیای غنی شده با اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیره (LC-PUFA) بر بازماندگی و مقاومت در برابر تنش pH در نوزاد فرشته ماهی (Peterophylum scalar) در دو بازه زمانی 20 روزه مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله اول آزمایش لاروها با وزن متوسط0/03± 0/86 میلی گرم (پس از جذب کیسه زرده) به مدت 20 روز با تیمارهای غذایی(1. ناپلیوس آرتمیای تازه تخم گشایی شده و 2. ناپلیوس آرتمیای غنی شده با LC-PUFA) تغذیه شدند. میزان بازماندگی لارو های تغذیه شده با ناپلیوس غنی شده در طی 20 روز اول آزمایش (% 90/66) نسبت به لاروهای تغذیه شده با ناپلیوس غنی نشده (%86/66) بشکل معنی داری (p<0.05).بیشتر بود. در مرحله دوم آزمایش تغذیه لاروها با وزن متوسط 3/73± 20/03 میلی گرم به مدت 20 روز با غذای تجاری ادامه یافت. در پایان 20 روز دوم آزمایش لاروهای باقی مانده، تحت تنش pH، (5/5، 6/5، 8/5 و 9/5) به مدت 96 ساعت قرار گرفتند. درنهایت، نتایج حاصل نشان داد که لاروهای تغذیه شده با ناپلیوس آرتمیا غنی شده با LC-PUFA هم در طی دوره پرورش و هم تحت تاثیر تنش pH بازماندگی بیشتری را نسبت به لاروهای تغذیه شده با ناپلیوس آرتمیا غنی نشده داشتند. بر اساس یافته های این تحقیق استفاده از ناپلیوس آرتمیا غنی شده با LC-PUFA در تغذیه نوزاد فرشته ماهی در مراحل اول چرخه زندگی برای بازماندگی بیشتر و مقاومت نسبت به شرایط نامناسب pH توصیه می شود.
کلیدواژگان: ناپلیوس آرتمیا، LC، PUFA، فرشته ماهی، pH، بقاء -
صفحات 87-94بررسی حاضر با هدف شناسائی انگل های خارجی برخی ماهیان آکواریومی شامل ماهی قرمز حوض (Carassius auratus auratus)، گوپی (Poecilia reticulata)، آنجل (Pterophyllum scalare) و گورامی دارف (Colisa lalia) صورت پذیرفت. برای این منظور تعداد 140 عدد ماهی بصورت تصادفی از مراکز فروش و تکثیر ماهی شهرستان اصفهان در سال 1391 جمع آوری و بصورت زنده و در شرایط مناسب به مرکز تحقیقات شیلات دانشگاه آزاد شهرکرد منتقل گردیدند. ماهی ها در آکواریوم نگهداری و به صورت انفرادی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که ماهیان به گونه های انگل شامل Ichthyophthirius multifiliis، Trichodina sp.، Dactylogyrus anchoratus، Trianchoratus sp.، Dactylogyrus spiralis، Ancyrocephalus pseudorasbora، و Gyrodactyrus sp. و دو گونه داکتیلوژیروس آلوده بودند. در مجموع 64 عدد از 140 ماهی بررسی شده (46 درصد) آلوده به انگل و مابقی فاقد آلودگی انگلی بودند. بیشترین میزان آلودگی در ماهی قرمز حوض (75 درصد) و کمترین آلودگی در ماهی گوپی (5/2 درصد) مشاهده گردید. در این مطالعه گزارش انگل های A. pseudorasborae از ماهی قرمز و Trianchoratus sp. از ماهی گورامی دارف برای نخستین بار در ایران صورت می پذیرد. همچنین ماهی قرمز به عنوان میزبان جدید D. spiralis گزارش می شود.
کلیدواژگان: گورامی دارف، ماهی طلایی حوض، آنجل، گوپی، انگل -
صفحات 95-102این مطالعه به منظور ارزیابی اثر مکمل پروبیوتیک پریمالاک بر عملکرد رشد، برخی فاکتورهای بیوشیمیایی خون، بازماندگی و مقاومت به تنش شوری در بچه ماهیان سفید انجام شد. ماهیان (0/001±1/200 گرم) به چهار گروه تقسیم شدند که با جیره های حاوی سطوح مختلف پریمالاک؛ صفر (شاهد)، 0/05، 0/1 و 0/15 درصد به مدت 45 روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد که در ماهیان تغذیه شده با جیره های حاوی پریمالاک، وزن نهایی، افزایش وزن و نرخ رشد ویژه افزایش معنی داری داشت (0/05>p). علاوه براین، ضریب تبدیل غذای ماهیان تیمار شده با پریمالاک در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری کاهش یافت (0/05>p). با این حال، میزان ضریب چاقی، گلوکز و پروتئین کل بین تیمارهای مختلف و گروه شاهد اختلاف معنی داری نداشتند (0/05 p). بازماندگی و مقاومت به تنش شوری تحت تاثیر مکمل غذایی پریمالاک قرار نگرفت (0/05)کلیدواژگان: پروبیوتیک، پریمالاک، عملکرد رشد، خون، تنش، ماهی سفید
-
صفحات 103-113این تحقیق به منظور بررسی امکان نگهداری جلبک های آب شیرین به روش انجماد خشک و محافظت سرمایی و مقایسه قابلیت رشد آنها انجام شد. 3 گونه جلبک آزمایشی شامل Chlamydomonas moewusii، Scenedesmus obliquus و Chlorococcum olefaciens پس از تهیه محیط کشت زایندر در 6 ارلن به مدت 20 روز کشت داده شدند. سپس هر گونه با نه تکرار (سه تکرار برای هر یک از روزهای اول، پنجم و دهم) به روش های انجماد خشک و محافظت سرمایی برای نگهداری آماده گردید. جلبک ها در ادامه، کشت مجدد شده و رشد آنها با سنجش کلروفیل a طی روزهای اول، پنجم و دهم پس از خروج از شرایط حفاظتی بررسی گردید. تعداد 9 ارلن نیز برای هر گونه جلبکی تنها با افزودن محیط کشت اختصاصی جلبک به عنوان تیمار شاهد آماده گردید تا مقیاس مشابهی برای بررسی رشد جلبک ها در روزهای یکسان فراهم آید. نتایج نشان داد که بیشترین رشد هر سه گونه در انجماد خشک پس از گذشت ده روز از کشت مجدد به دست آمد که به شکل معنی داری (p<0.05) بالاتر از تیمار شاهد بود. با این وجود تفاوت معنی داری در میزان رشد Scenedesmus obliquus و Chlorococcum olefaciens پس از محافظت سرمایی و انجماد خشک به دست نیامد (p>0.05). یافته های پژوهش حاضر نشان داد که هر دو روش حفاظتی برای نگهداری سه گونه جلبک سبز مطالعاتی مناسب است، گرچه روش انجماد خشک در گونه Chlamydomonas moewusii نتایج بهتری را ارایه نمود.
کلیدواژگان: Chlamydomonas moewusii، obliquus Scenedesmus، Chlorococcum olefaciens، انجماد خشک، محافظت سرمایی _ -
صفحات 115-124این تحقیق به منظور بررسی و مقایسه ی غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیوم در بافت های کبد و عضله ماهی طلال(Rastrelliger kanagurta) در مناطق بندرلنگه، هرمز، هنگام و کلاهی صورت گرفت. در پژوهش حاضر تاثیر عوامل محیطی فصل، جنسیت و اندازه (طول کل و وزن بدن) بر میزان تجمع عناصر سرب و کادمیوم در ماهی طلال در این مناطق مورد بررسی قرار گرفت. سپس غلظت عناصر سرب و کادمیوم در بافت عضله به منظور مصارف انسانی با استانداردهای جهانی مقایسه گردید. بدین منظور نمونه برداری در دو فصل زمستان و تابستان صورت پذیرفت. اندازه گیری غلظت فلزات اندامهای مورد مطالعه توسط روش هضم خشک و با کمک دستگاه جذب اتمی (AA) انجام شد. نتایج حاصل نشان داد که از لحاظ عنصر سرب و کادمیوم درکبد و عضله ماهی طلال در بین مناطق (بندرلنگه، هرمز، هنگام و کلاهی) از نظر آماری اختلاف معنی دار وجود دارد. (p<0.05) بین غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیوم در فصل تابستان و زمستان نیز اختلاف معنی دار بود (p<0.05). مقایسه نتایج بدست آمده از اندازه گیری غلظت فلزات سنگین با استاندارهای بین المللی MAFF،NHMRC و WHO نشان دادکه مقدار فلزات سرب و کادمیوم از حد مجاز کمتر است و هیچ گونه مشکلی برای مصارف انسانی ایجاد نمی کند. غلظت عناصر سرب و کادمیوم در دو جنس نر و ماده در ماهی طلال با یکدیگر اختلاف معنی داری نداشت.(p>0.05) علاوه بر این بین غلظت سرب و کادمیوم در عضله و کبد ماهی طلال با اندازه (طول کل و وزن بدن) ماهی همبستگی وجود نداشت (p>0.05).
کلیدواژگان: ماهی طلال (Rastrelliger kanagurta)، سرب، کادمیوم -
صفحات 125-133سموم جلبکی به دلیل نقش در مسمومیت انسان و تاثیرات اجتماعی- اقتصادی، توجه جهانی را به خود جلب نموده است. این سموم پس از شکوفایی برخی جلبک های داینوفلاژله تولید گشته در پیکره صدف های فیلترکننده تغذیه کننده از این جلبکها، تجمع می یابند. در مطالعه حاضر دو گروه از سموم PSP و ASP در بافت عضله صدف های صید شده از بخش شمالی خلیج فارس (بندرعباس، بندرلنگه و بوشهر) و دریای عمان (چابهار) مورد آنالیز قرار گرفت. تعداد نمونه جمع آوری شده از هر منطقه 30 عدد که پس از آماده سازی، استخراج بر اساس روش AOAC با استفاده از ELISA مورد آنالیز قرار گرفتند. میزان PSP از پایین تر از حد تشخیص تا 961/3 و میزان ASP تا 477/1 نانوگرم/گرم صدف متغیر بودند. مقایسه با مقادیر استاندارد نشان داد که تمامی نمونه ها سالم بودند.
کلیدواژگان: بیوتوکسین های دریایی، PSP، ASP، خلیج فارس، دریای عمان
-
Pages 1-12The present study conducted to investigate the effect of cortisol injection on growth index، food intake and plasma cortisol in juvenile common carp (Cyprinus carpio). After 2 weeks adaptation، 240 fish with 19. 5 ± 0. 2 g average weight were randomly distributed in to 12 fiberglass tanks with four treatments and three replicates (20 fish per tank). Based on body weight، cortisol (mixed with oil) was injected to treatments with different dosages at 0 (C0)، 1 (C1) and 10 µg/g (C10). At the end of 21 days، fish were weighed and growth parameters showed significantly reduced in C10 (P<0. 05). No significant change was observed in hepatosomatic index among different treatments (P>0. 05). Food intake were recorded daily during the experiment and significantly showed reduction in days 1 to 7، 16 and 19 in C10 compared to control group (P<0. 05). Blood was taken to determine plasma cortisol at the start، day 3، day 7 and day 21 after the experiment. Cortisol concentrations showed significant reduction in C10 compared to C0 group three days after the experiment (P<0. 05). The results showed that increasing of cortisol in a short time after injection، affected by changes of blood plasma cortisol and reduced food intake could negatively have an effect on growth.Keywords: Cortisol, growth, food intake, liver, common carp
-
Pages 13-27In this study، effect of different feeding levels on water quality، growth performance and survival of western white shrimp Litopenaeus vannamei post larvae were studied in biofloc rearing system. Shrimp postlarvae of PL10 with mean weight of 3±0. 7 mg and mean length of 4. 4± 0. 93 mm were fed for three weeks in fiberglass containers with 200 liters volume of water and density of 10 post larvae per liter in four tretments including one control with water exchange and three biofloc treatments at different feeding levels of 25، 20 and 15% of body weight. According to the results، in the values of water quality parameters including temperature، salinity، dissolved oxygen and pH، no significant differences were observed among the groups (P>0. 05). The highest increase in body weight (58. 42 mg)، growth rate (2. 78 mg per day)، specific growth rate (15. 09 %/day)، biomass (84020 mg) and survival rate (71. 9%) were obtained in biofloc treatment at 25% feeding level. The highest feed conversion ratio (2. 05) and the lowest feed efficiency (48. 62%) were obtained in water exchange treatment without floc، showing significant difference compared to the other treatments (P <0. 05). The results from this study reveals that by using biofloc rearing technology can decrease the amount of water exchange and feed utilization compared to body weight in culture of western white shrimp post larvae. Moreover، the presence of biofloc improves growth performance and production of L. vannamei post larvae in biofloc rearing system.Keywords: Biofloc technology, Water quality, Growth performance, Survival, Litopenaeus vannamei
-
Pages 29-41Anzali wetland is one of the most important places for migratory fishes. Zooplankton organisms are the first consumers in the ecosystem. They are perfect food for the larvae of fishes. Six stations from different areas of wetland were examined for the study of zooplankton population during March 2011 to April 2012. Sampling was done by tube (PVC) and passing through of 30 micron plankton net. The samples were identified and counted by inverted microscope. According to the results، 60 Genus and 6 phylum (11، 31، 10، 2، 1، 1، 1، 2 genus of phylum Protozoa، Rotatoria، Arthropoda، Gastrotricha، Mollusca، Tardigrada، Nematoda، Porifera، Annelida) respectively were identified. The results showed that the maximum annual average density of zooplankton was observed with 2497 ± 687number per litre in Karkan station and the population was more in the summer than in other seasons. Density of Rotatoria، protozoa and superclass Copepoda were 48%، 45% and 6% respectively. Results showed the population structure of zooplankton did not change much compared to past studies (due to improper environmental conditions)، excluding Protozoa but the diversity of all zooplankton group is extremely declined. Kruskal Wallis test showed there was not significant difference between density of zooplankton in different stations، months and seasons (p>0. 05)، but significant differences were found between densities of different zooplankton phylum (p<0. 05).Keywords: Zooplankton, Anzali wetland, Density, Diversity
-
Pages 43-51The aim of this study was to evaluate two heavy metals (Cd and Cr) concentrations in different tissues including muscle، gill، kidney and intestine of Zayandehrood chub، Petroleuciscus esfahani in different stations along the Zayandehrood River. For this purpose، 80 specimens of the fish were collected from 4 different stations including Cheshmeh-dimeh، Khersoonak، Chamgordan and Pol-e-Safaiyeh (each 20 fish) in autumn 2011. The metals were extracted using dry digestion method and measured by Atomic Absorption. The results showed that the concentration of heavy metals increased significantly from up to downstream of the River، with the highest level was observed in Chamgordan station (p<0. 05). The highest concentrations of Cd (22. 7±0. 55) and Cr (50. 69±22. 78) µg/g dry weight (DW) were measured in the kidney of the fish collected from Pol-e-Safaiyeh and Chamgordan stations respectively (p<0. 05). While، the lowest level of Cd (0. 8±0. 11) and Cr (1. 30±0. 19) µg/gDW were determined in the muscle of the fish from Cheshmeh-dimeh station located at upstream. The metals concentrations in the muscle were increased significantly from upstream to the downstream (p<0. 05). In general، in all studied stations، the highest levels of Cd and Cr were observed in the kidney while، the lowest levels were measured in the muscle. By comparison between the results obtained from this study to the international standards defined by WHO or FAO، it was cleared that the concentrations of both metals in Zayandehrood chub (even at the lowest levels in the muscle) were much higher than permitted levels. The results of this study could show inappropriate environmental conditions of the Zayandehrood River، even in the upstream stationsKeywords: Heavy metals, Cd, Cr, Zayandehrood chub, Zayandehrood River
-
Pages 53-63The purpose of study was to evaluate the anti-oxidant and anti-bacterial activities of three species of green، brown and red algae from northern coast of the Persian Gulf، The study was performed using DPPH، FRAP، PMD and RP tests for anti-oxidant capability and disk diffusion and plate methods of ethanol extraction for anti-bacterial ability. In the current investigation، The best anti-oxidant activity and inhibition potential of DPPH free radicals and RP were shown in ethanol extract of Entromorpha intestinalis green algae and lowest values was detected in Cystoseira myrica brown algae. The highest anti-oxidant activity was measured by FRAP test in green algae E. intestinalis and the lowest anti-oxidant activity was obtained in the red algaeGracilaria corticata. The highest anti-oxidant activity with PMD test was found in the red algae G. corticata. However، anti-oxidant activity of the green algae E. Intestinalis was shown high activity with DPPH، FRAP، RP tests. Hydro-alcohol extraction of sea weed did not show any anti-bacterial properties.Keywords: Anti, oxidant, Anti, bacterial, Persian Gulf coast Algae, Listeria monocytogenes, E.coli
-
Pages 65-76Rectal gland is an important organ for osmoregulation in the sharks، and has species-specific features which are dependent on fish size. In this investigation، 36 individual of Brown banded Bamboo sharks (Chiloscyllium punctatum) were caught from Dervish''s Creek located at the northern of Persian Gulf in both autumn and spring seasons. After weighting، biometry، sex determination and the numbering of sharks، the rectal gland were removed and weight were measured and then immediately fixed in Bouin’s solution. Histological sections of 5 micrometers were prepared and stained with Hematoxylin and eosin and then studied by using light microscope. The morphological results showed that about the size of the rectal gland، there was no significant difference between males and females (p>0. 05) but the smaller sharks have larger rectal glands in proportion to their body size comperated to larger sharks (p<0. 05). Also، it seems that the weight of rectal gland is not dependent upon sex and reproductive season. In addition، considering to the results of both seasons، we can conclude that the rectal gland weight of this species was independent of sex and breeding season. Microscopic results indicated that rectal gland had four structural regions: The capsule، outer parenchyma، inner parenchyma and central canal.Keywords: Morphology, Histology, Rectal gland, Brown banded Bamboo shark, Persian Gulf
-
Pages 77-85The effects of using n-3 LC-PUFA -enriched Artemia nauplii and newly hatched Artemia on survival and resistance to pH stress in larvae of angel fish (Peterophylum scalar) were examined In tow 20 days period. In the first step of the experiment the larvae with an average weight of 0. 86 ±0. 03mg were fed with tow diets (enriched Artemia nauplii and newly hatched Artemia) for 20 days. At the end of the first step of the experiment، the significantly (p<0. 05) higher survival rate was observed in larvae fed with enriched Artemia (90. 66%) than the larvae fed with newly hatched Artemia (83. 66%). In the second step of the experiment the larvae with an average weight of 20. 03 ±3. 73mg were fed only with commercial diet for 20 days. At the end of the second 20th days of the experiment، larvae exposed at pH stress (including 5. 5، 6. 5، 8. 8 and 9. 5) for 96 hours. The Result showed that the larvae were fed with n-3 LC-PUFA-enriched Artemia have a higher significant survival rate than other group in the period of the experiment and pH stress (p<0. 05). Therefore، using of n-3 LC-PUFA-enriched Artemia recommended for increasing survival rate and the resistance to pH stress.Keywords: Artemia nauplii, LC, PUFA, Peterophylum scalar, pH, Survival
-
Pages 87-94The current study was done with the aim of identification of ectoparasites of some aquarium fish including Carassius auratus auratus، Poecilia reticulata، Pterophyllum scalar and Colisa lalia. A total of 140 fish were randomly collected from Isfahan city in 2013، and were transported alive in appropriate condition to Fishery Reserch Center، Islamic Azad University، Shahrekord. Fish were kept in separate aquariums and were individually studied. The obtained results revealed that the studied fish were infested by Ichthyophthirius multifiliis، Trichodina sp.، Dactylogyrus anchoratus، Dactylogyrus spiralis، Dactylogyrus sp1، Dactylogyrus sp2، Trianchoratus sp.، Ancyrocephalus pseudorasbora and Gyrodactyrus sp. Overall، 64 0f 140 studied fish (46%) were found to be infested by parasites and the remaining were not infested. The highest infestation rate was found in gold fish (75%) and the lowest was observed in guppy (2. 5%). A. pseudorasborae and Trianchoratus sp. are reported for the first time in Iran which were collected from gold fish and dwarf gourami، respectively. Gold fish is also reported as new host for D. spiralis.Keywords: Dwarf gourami, Gold fish, Angel fish, Guppy, Parasite
-
Pages 95-102This study was conducted to evaluate the effect of probiotic supplementation of Primalac on growth performance، some blood biochemical parameters، survival and salinity tolerance of the Caspian kutum fry. Fish (1. 002±0. 001 g) were classified to four groups fed on diets containing Primalac in different levels: 0 (control)، 0. 05، 0. 10 and 0. 15 % for 45 days. The results showed that there was a significant increase in final weight، weight gain and specific growth rate in those fish fed 0. 10% Primalac diets (p<0. 05). In addition، food conversion ratio of fish fed Primalac diets was significantly (p<0. 05) lower than those fed the control group. However، there was no significant differences in condition factor، blood glucose and blood total protein content between fish fed different experimental diets (p>0. 05). On the other hand، blood cholesterol of the Caspian kutum was significantly increased in control group in comparison with Primalac treatments (p<0. 05). Survival and tolerance to salinity stress challenge remained unaffected by dietary supplementation of Primalac (p>0. 05). The results of the present study indicate that the supplement of 0. 10% Primalac have a positive effect on the growth performance and blood biochemical parameters of the Caspian kutum fry.Keywords: Probiotic, Primalac, Growth performance, Blood, stress, Rutilus kutum
-
Pages 103-113This study was conducted to evaluate the possible conservation of freshwater green algae using the freeze-drying and cryopreservation methods and comparative of their growth potential. Three experimental algae including Chlamydomonas moewusii، Scenedesmus obliquus، and Chlorococcum olefaciens were cultured for 20 days in 6 Erlenmeyer flasks after preparation of Zinder growth medium. Each algal strain was preserved according to freeze-drying and cryopreservation protocols with 9 replications (3 replications for the days of 1، 5، and 10). Algae were then re-incubated and their growth was evaluated in 1، 5، and 10 days after preservation. Another 9 Erlenmeyer flasks for each algal species were prepared as control treatment by adding the respective growth medium to consider the growth of algae in the same days with similar scale. Highest growth of all experimental algae was obtained after 10 days which was significantly higher than the corresponding control treatments (p<0. 05). However، no significant difference was observed in the growth of Scenedesmus obliquus and and Chlorococcum olefaciens after freeze-drying and cryopreservation (p>0. 05). Results of the present study illustrated that both preservative methods are suitable for maintenance of experimental algae، although freeze-drying provided better results in Chlamydomonas moewusii.Keywords: Chlamydomonas moewusii, Scenedesmus obliquus, Chlorococcum olefaciens, Freeze, drying, Cryopreservation
-
Pages 115-124This study was conducted to compare heavy metal concentrations including lead and cadmium in liver and muscle tissues of Indian mackerel (Rastrelliiger Kanagurta) in Bandar Lengeh، Hormoz island، Hengam island and Kolahi regions. In current research، the influence of season، sex and size (length and weight) on Pb and Cd concentrations in Indian mackerel was investigated in these areas. Then Lead and cadmium concentrations in muscle tissues were compared with international standards for human consumption. Sampling was performed in summer and winter. Metal concentrations of organs were assessed by dry digestion method and atomic absorption spectrometer (AAS). Results showed that there are statistically significant differences between concentrations of lead and cadmium in liver and tissues of the fish in these regions (Bandar Lengeh، Hormoz، Hengam and Kolahi) (p<0. 05)، also concentrations of lead and cadmium have significant differences in summer and winter (p<0. 05). The comparison of results of heavy metal concentrations with international standards including NHMRC، MAFF and WHO demonstrated that the amount of lead and cadmium is lower than allowable limits and doesn''t have any problem for human consumption. Concentrations of Pb and Cd in both sexes of Indian mackerel have no significant differences (p>0. 05). In addition، there is no correlation between lead and cadmium concentrations in muscle and liver of Indian mackerel with size (length and weight) (p>0. 05).Keywords: Indian mackerel (Rastrelliiger Kanagurta), Lead, Cadmium
-
Pages 125-133Marine algal toxins have drawn worldwide attention because of their involvement in human intoxication and the socio-economic impacts. Marine biotoxins have been produced by harmful bloom algae، known as dinoflagellate. In the present study، two groups of toxins، i. e. PSP، ASP analyzed in the muscle of shellfish caught from the north parts of the Persian Gulf (Bandar Abbas، Bandar Lengeh، Boushehr) and Oman Sea (Chabahar). Sample preparation and extraction were done according to AOAC methods and by ELISA. PSP amounts in the shellfish samples ranged from ND-3. 962 and ND-1. 477 ng/g muscle.Keywords: Marine biotoxin, PSP, ASP, Persian Gulf, Oman Sea
-
Pages 135-141Microalgae nutritional value during the larviculture has many important roles can be affected on increasing quantity and quality production. The deficiency of some fatty acids especially HUFA in formulation feed which is normally used in aquaculture، is one of the most important problem in feeding، which using the marine sources oil can solve that. In this study، standard method used in culture of two important species of microalgae in aquaculture (Nannochloropsis oculata and Isochrysis galbana) then comparative survey of their nutritional values with emphasize on DHA، EPA and ARA were done، statistically. Microalgae brought from Persian Gulf and Oman Sea Ecological Research Center- Bandar Abbas and cultured in F2 media، counted by Neobar lam and finally their fatty acids identified with Gas Chromatograph DANI-1000. Statistical analysis was done on treatments average data each with three replications by SPSS V. 14 (p<0. 05). Fatty acid contents T- Test revealed that there are statistical differences (f=182. 16، p<0. 05، sig. =0. 000) between two microalgae species N. oculata and I. galbana. Results showed that total FA (31. 8±1. 4 and 39. 8 ±2. 0) without any difference significantly (p>0. 05)، total unsaturated FA–omega 3 (9. 4 ±0. 5 and 30. 2±0. 5)، total unsaturated FA – omega 6 (19. 5±0. 2 and 4. 7±0. 6) and EPA/DHA ratio (4. 38±0. 6 and 0. 032±0. 08) with statistical difference (p<0. 05) in N. oculata and I. galbana respectively.Keywords: Nutritional value, Fatty acids, Isochrysis galbana, Nannochloropsis oculata
-
Pages 143-149This study was carried out in three farmed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) of Guilan Province. Heavy metals (Iron and Lead) were measured using Atomic absorption spectrometry in food، water and fish muscles of farms. The amounts of Iron and Lead (Mean ±SD) in all water samples from studied farms were 55. 29±2. 71 and 2. 066±0. 714 µg/L، respectively. The amounts of Iron and Lead (Mean± SD) in consumed feed of studied farms were 494. 51± 89. 18 and 3. 494± 1. 462 mg/kg، respectively. Also، the amounts of Iron and lead in fish muscle of studied farms were measured as 7. 715± 1. 050 and 0. 39970± 0. 073 mg/kg، respectively. The obtained results revealed the existence of higher amounts of iron in fish muscle above Codex standard، 2001 and lower amounts of lead levels from the mentioned standard in studied farms. The obtained data showed no significant differences in water، food and muscle of fish in studied areas (p>0. 05).Keywords: Oncorhynchus mykiss, Contamination, Heavy metals, lead, Iron, Guilan
-
Pages 151-156This study was conducted to measure the accumulation of heavy metals (Co and Ni) in the edible tissues of common carp (Cyprinus carpio) and comparison with international standards of FAO and FDA. Samples were caught from the West, Centre and East part of Anzali Wetland in autumn of 2012. Accumulations of heavy metals were measured by flame atomic absorption spectrophotometer. The level of nickel in the West, Centre and East part of Anzali wetland was in permissible range. Cobalt was not observed in carp fish of western wetland. But, concentration of cobalt was not showed any significant differences compared with standard levels of FDA and FAO in East and Centre parts of wetland (p>0.05). The results showed that there were not significant differences of the cobalt and nickel in the tissues of carp among stations (p>0.05). According to the results, carp which caught from Western, Central and Eastern part of Anzali Wetland are suitable for human consumption.Keywords: Edible tissue, Anzali, Cobalt, Nickel, Common carp