فهرست مطالب
فصلنامه مطالعات فرهنگی اجتماعی خراسان
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، زمستان 1393)
- بهای روی جلد: 20,000ريال
- تاریخ انتشار: 1394/01/20
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحه 7اعتماد از مفاهیم کلیدی در حوزه جامعه شناسی و یکی از ابعاد مهم سرمایه اجتماعی محسوب می شود و طرح اعتماد اجتماعی بیانگر توجه فزاینده به عوامل اجتماعی و نهادی در مطالعات توسعه است. مطالعاتی که عمدتا بر مولفه های اقتصادی تاکید داشته، ولی در دهه های اخیر بیشتر به عوامل اجتماعی و فرهنگی توسعه معطوف گردیده است.با اهمیت یافتن اعتماد اجتماعی در جامعه معاصر به تدریج این مفهوم در نزد سیاست گذاران، برنامه ریزان و دولت مردان نیز از جایگاه خاصی برخوردار شده تا جایی که سنجش اعتماد اجتماعی در قانون برنامه توسعه اقتصادی- اجتماعی کشور مورد توجه قرار گرفته است. چارچوب نظری این مقاله، رویکردی تلفیقی مشتمل بر نظریه فرهنگ گرایی وبر، نظریه اقتصاد نهادی و نظریه پاتنام می باشد که از مفاهیم عمده آن ها در این تحقیق استفاده شده است. هدف این پژوهش عبارت است از سنجش میزان اعتماد اجتماعی و مولفه های آن در شهر بیرجند و تبیین ارتباط آن با اقدامات نهادی برای توسعه اقتصادی. تحقیق حاضر با رویکرد کمی، به روش پیمایشی و با ابزار پرسش نامه انجام شده است. با استفاده از فرمول کوکران 400 نفر از مردم شهر بیرجند به عنوان نمونه انتخاب شده، سپس به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای افراد واقع در سنین بین 15 تا 64 سال، مورد پرسش قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که ظرفیت بسیار بالایی از اعتماد اجتماعی و رابطه اش با اقدامات نهادی برای توسعه اقتصادی وجود دارد و نتایج نشان می دهد که تمامی این روابط معنی دار و مستقیم بوده و بیانگر این مهم که میزان آمادگی در جهت توسعه اقتصادی در منطقه در سطح بالایی می باشند.
کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، اقدامات نهادی، بیرجند، اقتصاد نهادی، سرمایه اجتماعی -
رابطه ی بین شیوه های فرزند پروری والدین و اختلالات رفتاری در دانش آموزان مقطع دوم و سوم دبیرستان / مورد مطالعه: مدارس کاردانش شهر بیرجندصفحه 25
شیوه های فرزندپروری، روش هایی است که والدین برای تربیت فرزندان خود به کار می گیرند. در این پژوهش سعی بر آن شده است که رابطه ی بین شیوه های فرزندپروری والدین و اختلالات رفتاری در نوجوانان مورد بررسی قرار گیرد. این تحقیق به روش پیمایشی از نوع توصیفی- تبیینی و همبستگی انجام شده است. بر اساس نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای، 250 دانش آموز مدارس دخترانه و پسرانه کاردانش شهرستان بیرجند انتخاب شدند و به پرسش نامه شیوه فرزندپروری بامریند (1972) و اختلالات رفتاری راتر (1967) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش رگرسیون همزمان استفاده شد. نتایج تحلیل رگرسیون برای اختلال رفتاری کلی نشان داد شیوه ی فرزندپروری مقتدرانه، قوی ترین پیش بینی کننده است و متغیرهای شیوه ی فرزندپروری مستبدانه، سن پدر، شیوه ی فرزندپروری سهل گیرانه، تحصیلات مادر، جنسیت دانش آموز و سن مادر به ترتیب در مراحل بعدی قرار می گیرند و حدود 16 درصد از واریانس متغیر ملاک را تبیین نموده اند. بنابراین بین شیوه های فرزندپروری مقتدرانه با متغیرهای اضطراب، ناسازگاری اجتماعی و رفتار ضد اجتماعی رابطه ی مسقیم، بین شیوه ی فرزندپروری مستبدانه با متغیرهای اضطراب، ناسازگاری اجتماعی و رفتار ضد اجتماعی و هم چنین بین شیوه فرزندپروری سهل گیرانه و رفتار ضد اجتماعی رابطه ی معکوس وجود دارد.
کلیدواژگان: فرزندپروری، اختلالات رفتاری، نوجوانان، دانش آموزان دبیرستان -
ارزیابی عملکرد دهیاری ها از دیدگاه روستاییان در افزایش مشارکت اجتماعی / مطالعه موردی: شهرستان بیرجندصفحه 45مشارکت یکی از ارکان اساسی در توسعه به خصوص در توسعه مناطق روستایی محسوب میشود. فرایند مشارکت میباید به گونه ای داوطلبانه، تعاملی و دوسویه جنبه عملی به خود بگیرد. در مباحث توسعه؛ راهبردهای متعددی برای افزایش مشارکت مردم در عمران و توسعه مناطق روستایی مطرح میباشد که یکی از مهمترین آنها تشکیل نهادهای سازماندهی شده است، مانند سازمان های غیردولتی که به عنوان بخش سوم در کنار بخش خصوصی (بازار) و دولت (عمومی) در اداره جامعه نقش دارند. از این روست که در سالهای اخیر دهیاری ها به عنوان مدیریت جدید در روستاها تعریف گردیدهاند تا به نام میانجی بین مردم و دولت نقش ایفا کنند. دهیاران به عنوان مدیران روستایی و صاحبان منابع و اختیارات درخور توجه، در صورت داشتن انگیزه و مهارتهای لازم میتوانند نقش مهمی در افزایش مشارکت مردم و توسعه روستایی ایفا کنند. هدف پژوهش حاضر ارزیابی عملکرد دهیاری ها در راستای افزایش مشارکت روستاییان بوده است. محدوده تحقیق، 131 روستای دارای دهیاری در شهرستان بیرجند میباشد. نمونه تحقیق با فرمول کوکران تعداد 213 مورد برآورد شد، روش جمع آوری اطلاعات و داده ها از طریق پرسش نامه بوده که روایی آن از طریق تایید گروه متخصصان و پایایی آن نیز که از طریق آزمون آلفای کرونباخ به میزان 98/0 تعیین شد نشان دهنده انسجام قابل قبول در سوالات است. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج آزمون همبستگی نشان داد که بین عملکرد دهیاری ها با افزایش مشارکت اجتماعی خانوارهای روستایی، رابطه آماری معنی داری وجود ندارد. همچنین نتایج آزمون t استیودنت نشان داد که بین دیدگاه روستاییان و دهیاران در خصوص نقش دهیاری ها در افزایش مشارکت اجتماعی تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>p).
کلیدواژگان: دهیاری، مدیریت روستایی، مشارکت اجتماعی، ارزیابی عملکرد، شهرستان بیرجند -
صفحه 67گویش بیرجند یکی از گویشهای بسیار کهن فارسی است که برخی از ساختهای آن، بازمانده از دوره ی میانه است. اما این گویش نیز مانند همه ی گویشهای دیگر، در حال نزدیک شدن به گویش معیار یا معیارشدگی است. پیکره ی مورد بررسی ما در این تحقیق تنها آثار برجای مانده از گویش قدیم بیرجند است از جمله نصاب ملاعلی اشرف صبوحی و آن چه ایوانف از طریق مصاحبه و تحقیقات میدانی گردآوری کرده است. البته لازم است ذکر شود که پیکره ی نگارنده که شامل دو منبع فوقالذکر است، پیکره ی ناقصی است و نمیتواند پاسخگوی همه ی پرسشهای ما باشد. با بررسی های انجام شده در این تحقیق روشن می شود که همه ی سطوح زبانی به یک میزان دچار معیارشدگی نشده اند. بر اساس پیکره ی مورد بررسی نگارنده، سطح واژگانی زبان دچار بیشترین معیارشدگی و سطح صرفی نیز دچار کمترین معیارشدگی گشته است. سطح نحوی و آوایی گویش بیرجند نیز در میانه ی دو سطح پیشگفته قرار دارند. هر یک از این سطوح به شرح زیر تحت تاثیر گویش معیار قرار گرفتهاند: سطح واژگانی: از دو قرن پیش تا امروز بسیاری از واژگان گویش بیرجند که به فراموشی سپرده شده، متروک شده اند. سطح نحوی: در این سطح گویش قدیم بیرجند با از دست دادن ویژگی های ارگاتیو، کاربرد صفت مفعولی نوع دوم به جای ماده ی ماضی، کاربرد فعل استمراری به جای فعل غیراستمراری، کاربرد شناسه ی مفرد برای فاعل جمع و جز آن به سوی گویش معیار بسیار نزدیک شده است. سطح آوایی: در سطح آوایی گویش بیرجند قدیم دچار تحولاتی مانند تحول همزه ی آغازی به h، تحول e به â و تحول ē به u شده است. سطح صرفی: در این سطح نیز ویژگی هایی نظیر کاربرد ماده ی ماضی ماضی جعلی به جای ماده ی اصلی و کاربرد «-ی» استمراری از بین رفته است.
کلیدواژگان: گویش بیرجند، فارسی معیار، تحول آوایی، تحول صرفی، تحول نحوی -
صفحه 97یکی از قطب های فرهنگی و معنوی که همواره در درازنای سده های اسلامی برای مردم ایران به عنوان نماد دلدادگی به اهل بیت (ع) مورد توجه شیعیان قرار گرفته مقبره های فرزندان و نوادگان امامان تشیع است. ایران به عنوان پناهگاه نسبتا امن برای شیعیان و بستری مناسب برای ترویج، رشد و اعتلای شیعه بوده است. فرزندان امام موسی الکاظم (ع) یکی از پرشمارترین مهاجران به سرزمین های ایران در دوره حاکمیت عباسیان است. این مقاله بر آن است تا با بررسی تحلیلی منابع تاریخی، به علل مهاجرت اولاد این حضرت و آثار و برکات آن بپردازد. بررسی علل مهاجرت سادات موسوی به ایران تا اندازه ای حکایت کننده وضعیت دوره سخت امام (ع) و آشکارسازی اوضاع زمانه آن حضرت است، و از طرفی تحولات دستگاه عباسیان در رویکردشان به اهل بیت را نشان می دهد. نگارندگان می کوشند در پی بررسی علل مهاجرت، میزان موفقیت این مهاجران در دستیابی به اهدافشان را بنمایانند و بخش اندکی از اوضاع اجتماعی، فرهنگی و مذهبی ایران آن دوران را تبیین نمایند. از بررسی شواهد ارائه شده در این نوشتار می توان دریافت که از جمله علل مهاجرت خاندان موسی الکاظم (ع) به ایران، محبوبیت ایشان در میان مردم و دور بودن این دیار علی الخصوص خراسان از مرکز خلافت، ظلم و ستم های خلفای عباسی در حق ایشان و... بوده است که حضور آنان باعث گسترش تشیع و حوزه های علمیه و تربیت عالمان بسیاری در ایران شد.
کلیدواژگان: خاندان موسی الکاظم (ع)، مهاجرت شیعیان، ایران، حاکمیت عباسی، خراسان -
درون گرایی و بازتاب اصل محرمیت در معماری ایرانی - اسلامی / نمونه پژوهش میدانی: خانه های تاریخی بیرجندصفحه 123درون گرایی و محرمیت دو اصل اساسی و بنیادی در معماری ایرانی - اسلامی است که تاثیر بسزایی در شکل گیری سازمان فضایی شهرها و عناصر کالبدی بناهای سنتی ایران داشته است. هرچند عامل اقلیم در انتخاب و گزینش اصل درون گرایی در شهرسازی ایران قبل از اسلام موثر بوده است، لیکن در دوره ی اسلامی بر پایه ی مبانی و ارزش های اعتقادی و جهان بینی اسلامی علاوه بر الگوی درون گرایی، اصل محرمیت نیز از دو منظر کالبدی و معنایی به عنوان یکی از معیارهای اصلی طراحی شهرها و بناها مورد توجه معماران قرار گرفت. از جمله فضاهایی که بازتاب دو اصل فوق الذکر به روشنی در فضاهای کالبدی آن قابل مشاهده است، خانه ها هستند. نداشتن ارتباط بصری مستقیم داخل خانه با فضاهای شهری و تقدس بخشیدن و حفظ حریم خانواده و فراهم کردن فضا و قلمرو محرم در عناصر فضایی از ویژگی ها و شاخصه های خانه های دوران اسلامی ایران است. نگارندگان در پژوهش حاضر با هدف بازشناسی و بازنمایی دو اصل درون گرایی و محرمیت در عناصر کالبدی - فضایی خانه های تاریخی بیرجند سعی در تبیین آن با روش توصیفی- تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات مشاهده و بررسی میدانی خواهند داشت. نتایج پژوهش بیانگر آن است که در طراحی و ساخت خانه های تاریخی بیرجند معماران از دو اصل درون گرایی و محرمیت در ساماندهی فضایی عناصر کالبدی بهره گرفته اند که بازتاب آن را می توان درساخت بنا با نقشه و الگوی درون گرایی و تامین لایه های محرمیت سه گانه عمومی، خصوصی و نیمه خصوصی مشاهده کرد.
کلیدواژگان: محرمیت، درون گرایی، بیرجند، خانه، اندام های معماری
-
Page 7Confidence is counted as a key concepts in sociological studies and as one of the important factors of social investment and the plan of social capital indicates the exceeding attention to the social and constitutional elements in Development studies. The studies which mainly stressed and emphasized the economic dimensions but in recent decades focused its attention more on to the social and cultural factors of expansion plan. By increasing the seriousness of social confidence in contemporary societies، this concept acquired special status among the politicians، planners and statesmen gradually to the extent that the social confidence evaluation has been take into consideration in the legal act of economic-social expansion plan of our country. The theoretical framework of this article is a collaborative one which include Webber’s culturist theory، Institutional economy and Putnam’s principles. In this research the main concepts of the aforementioned theories has been used permanently. The aim of this project indicates the evaluation of social confidence scale and its dimensions in Birjand city and the Explanation of its relation with Institutional measures for economic expansion. The present research has been accomplished with quantitative approach in survey method and by questionnaire tools. By using KoKaran formula 400 people of Birjand has been selected as a sample and then by the multilevel cluster sampling method، the persons between the ages of 15-64 has been interviewed. The obtaining results shows that there is a very high capacity of social confidence and its relation with Institutional actions for economic expansion. All of this relations are meaningful and directional and indicates this basic point that the scale of readiness for economic expansion of this region is in its high level.Keywords: Social Confidence, Institutional Measurements, Birjand, Institutional Economy, Social Capital.
-
The Relation between Parent's Child Fostering Methods and Behavioral Disorders in Students of Second and Third Periods / Case Study: Kar- Danesh Schools of Birjand CityPage 25
Child fostering methods is the manners which parents take into consideration for training their children. In this research the attempt has been accomplished to investigate the relation between parents’ child fostering methods and behavioral disorders in teenagers. This project has been performed in survey method of descriptive-explaining type and coherence method. On the base of multilevel cluster sampling 250 girls and boys students of Kar-Danesh schools of Birjand city has been selected and responded to the Bamrind’s (1972) child fostering methods questionnaires and Ritter’s (1967) behavioral disorders. For data analysis the parallel Regression method has been used. The findings of Regression method for total behavioral disorders showed that the potently child fostering method is the strongest prognosis and the variables of autocratic child fostering manner، father’s age، carelessness child fostering style، mother’s education، student gender and mother’s age put into consideration in the next stages accordingly and has been explained around 16 percentage of standard variant variance. Therefore، there is a direct relation between potently child fostering method and anxiety variables، social incompatibility and anti-social behavior and reversed relation between autocratic child fostering manner and anxiety variables، social incompatibility and anti-social behavior and also there is the same reversed relation between carelessness child fostering styles and anti-social behavior.
Keywords: Child Fostering, Behavioral Disorders, Teenagers, High School Students. -
The operational evaluation of hamlets from the viewpoint of Villagers in increasing of social contribution / Case study; Birjand CountyPage 45Contribution is counted as one of the main pillars of expansion tools especially in developing of rural districts. The partnership process must be in voluntary، Villagers، and bidirectional form and should take the interactive state to itself. In extensional discussions various strategies is bring forth for increasing of people’s contributions in prosperity and developing of rural districts which one of the main parts of them is the formation of organizational institutions like nongovernmental organizations as a third part beside the private segment (market) and government (public) which has a crucial role in managing the society. For this reason in recent years the hamlets has been defined as a new administrative parts of villages till play its role as an intermediary among people and government. Hamlet aiders as rural managers and resource owners and noticeable authorities by having required motivations and skills can play much outstanding role in increasing of peopl،s contribution and rural expansion. The aim of this researchis to evaluate the performance of hamlets in direction of increasing of the participation of rural people.. The research boundary is 131 villages containing hamlets in Birjand County. The project sample estimated about the number of 312 with Kokaran Formula، information and data collection method has been done with questionnaires which its accuracy verified by specialist groups and also its permanency which determined by Cronbach Alfa test to the scale of89/0 indicates the acceptable versatility of questions. The collected data has been analyzed with SPSS statistical software and the results of coherence test showed that there is not a meaningful statistical relationship between hamlets operation and the growth of rural family contributions. And also the findings of T Students Test showed that there is a meaningful divergence between the villagers viewpoint and hamlet aiders regarding the role of hamlets in increasing social contributions.Keywords: Hamlet, Rural Management, Social Contribution, Practical Evaluation, Brijand County
-
Page 67Birjandi dialect is one of the very ancient Percian which some of its structures remained from middle age. But also this dialect like the other dialects is in approaching to the standard dialect or standardization. Our investigated corpus study in this research are only the remained works from Birjandi old dialects such as recorded speeches of Molla Ali Ashraf Saboohi and all of that which Ivanov has been collected from interview and field studies. Of course it is necessary to mention that the writer’s corpus which includes the two aforementioned sources is an imperfect corpus and cannot be responsible to all of our questions. By the accomplished inspections in this research it become clear that all of language dimensions have not exposed to the same extent level of standardization. On the basis of researcher’s investigated corpus، the level of language lexicon suffered more of standardization and the morphological level of languages suffered less. Also the syntactical and phonological level of Birjand’s dialect has been placed in the middle of two aforementioned levels. Each one of these levels has been influenced from standard dialect in such a way: Word level; from two past centuries to now lots of the words of Birjand’s dialects which has been falling into oblivion، became deserted. Syntactic level; in this level old dialect of Birjand by losing the Argative features، the application of adverbial participle of second type instead of past element، the application of continuous verb in alternative to non-continuous verb، the usage of single verb inflectional for plural subject and except that has been approximated much towards the standard dialect. Phonological level; in phonological level the old dialect of Birjand has been suffered from changes such as; the transition of beginning Hanzeh to “h”، transition of “e” to “â” and the transformation of “ē” to “u”. Inflectional level; Also in this level the characteristics such as the application of spurious past element instead of original element and the usage of»progressive has been eliminated.Keywords: Birjandi Dialect, Standard Farsi, Phonological Changes, Morphological Changes, Syntactical Changes
-
Page 97In long periods of Islamic centuries one of the cultural and intellectual poles which always has been taken into the consideration of Iranian people as a symbol of liveliness to the holy family (peace be upon him) is the offspring and grandchildren tombs of Shia Imams. Iran was being as a relatively peaceful shelter for Shiites and suitable bed for propagation، growth and exaltation of Shiites. The offspring of Moses Al-kazim (peace be upon him) are one of the much more numerous emigrants to Iran territory in Abbasid ruling period. This article tries by analytic inspection of historic sources to investigate the reasons of descendants’ immigration of his holiness the prophet Moses and its effects and blessings. The study of the reason of migration of the followers of Prophet Imam Moses Sadat Mousavi to Iran reveals to some extent the unpleasant and difficult living period of Imam (peace be upon him) and the manifestation of era circumstances of that Imam and from the other hand indicates the transformation of Abbasid government system in their attitudes towards this holy family. The authors of present paper tries after following the reason of level of success of this family to indicate the success scale of this migrants in reaching of their aims and clarify some part of social، cultural and religious circumstances of that period of Iran. From the inspection of the revealed evidences in this research it can be found that among the immigration reasons of the offspring of Moses Al-kazim (peace be upon him) to Iran has been their popularity among people and the removal of this territory particularly Khorasan from the center of governorship، cruelty and oppressions of Abbasid Caliphs towards their right and so on which their presence caused the expansion of Shiites and the great religious theology schools and training much of seminarians in Iran.Keywords: The offsprings of Moses Al kazim (Peace be Upon Him), The Shiites Immigration, Iran, Abbasid Governorship, Khorasan
-
Page 123“Introversion” and “Confidentiality” are two main and structural principles in Iranian-Islamic architecture which had an effective impression in formation of cities regional organization and framework materials of Iran’s traditional buildings. Also the ecological factor had been effective in choosing and selecting of introversion principle in Iran’s pre-historic cities still in Islamic period on the base of basic facts and faith credence and Islamic ideology in addition to introversion plan، also the privacy principle has been take into consideration of architectures from two aspect of framework and implication as one of the main factors in cites and buildings designing. Among the spaces which the reflection of two aforementioned principles can be seen obviously in its framework rooms are the houses. Having no direct visional connection of inside of the house with urban spaces and sanctifying and maintaining family bounds and bringing of space and privacy zone in area materials are of the specialty and characteristics of the houses of Islamic period of Iran. The writers in this paper with the aim of exploration and manifestation of two principle of introversion and privacy in framework-space materials of historic houses of Birjand attempt to have observation and field survey to explain it in descriptive-analytic method and data collection tools. The results of the present research indicates that the architectures have been take into consideration the principles of introversion and privacy in space reposing of framework materials in designing and building of historic houses of Birjand which its reflection can be seen in building constructions with introversion design and pattern and providing triple general، private and semi-private privacy layers.Keywords: Confidentiality, Introversion, Birjand, House, Architectural Bodies