فهرست مطالب

تصویر سلامت - سال پنجم شماره 2 (تابستان 1393)

مجله تصویر سلامت
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحیده زارع گاوگانی، فاطمه رستگاری *، جلیل نظری، محمد اصغری جعفر آبادی صفحه 1
    زمینه و اهداف

    در دهه 1960 روانشناسان شروع به بررسی ارتباط بین محیط کار افراد با تحمل آنها کردند. از آنجایی که اولین آسیب فرسودگی شغلی، رنج بردن از فرسودگی بدنی است، افرادی که از این عارضه رنج می برند دچار احساس خستگی شدید می شوند. پس برای مقابله با سندرم فرسودگی کاری و کاهش ناراحتی های اسکلتی عضلانی راه های متعددی از جمله تنظیم برنامه های آموزشی اصول صحیح کار کردن؛ چرخش شغلی، استراحت دادن و تبادل اطلاعات مربوط به فرسودگی و آسیب های اسکلتی عضلانی در بین کارمندان وجود دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی همبستگی اختلالات اسکلتی عضلانی و فرسودگی شغلی در کتابداران کتابخانه های عمومی استان همدان است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است، جمعیت مورد بررسی کلیه کتابداران کتابخانه های عمومی استان همدان بوده که به صورت سرشماری تعداد 112 نفر بودند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل 2 پرسشنامه نوردیک و فرسودگی شغلی بود. برای تایید روایی پرسشنامه از نظرات متخصصین موضوعی استفاده شد. سپس پرسشنامه در بین کتابداران توزیع و بعد از جمع آوری برای تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS13 استفاده شد. 05/ 0> P معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در مقوله رابطه فرسودگی شغلی و اختلالات اسکلتی عضلانی همبستگی معنادار (74%) مشاهده شده است و ارتباط ابعاد فرسودگی شغلی و نواحی اسکلتی عضلانی بررسی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به محرز شدن رابطه بین فرسودگی شغلی با ناراحتی های اسکلتی عضلانی، لازم است مدیران سازمان برنامه هایی را برای بهبود وضعیت کاری، کاهش فشارها، اصلاح ابزار کار و آموزش شیوه صحیح کاری برنامه ریزی کنند.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، فرسودگی شغلی
  • فریبا حیدری، سعید دستگیری صفحه 7
    زمینه و اهداف
    ازدواج فامیلی یک مشکل جهانی با تنوعی از توزیع ها و میزان وقوع در کل دنیا می باشد. هدف از این مطالعه، ثبت و بررسی شیوع و مشخصات اپیدمیولوژیک ازدواج فامیلی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مورد- شاهدی در مراکز مشاوره قبل از ازدواج در شهر تبریز انجام گرفته است. شرکت کنندگان شامل 1532 فرد (766 زوج) بود، که گروه مورد شامل 166 زوج بود.
    یافته ها
    در طول یک سال شیوع ازدواج های فامیلی 8/ 13 درصد از کل بودند. آنالیز نهایی بعد از تطبیق سایر متغیرها نشان داد که سن پایین ازدواج و سطح پایین اطلاعات فرد در مورد اثرات ازدواج فامیلی در هر دوی زنان و مردان می توانند، پیشگویی کننده های مستقل ازدواج فامیلی باشند. شغل پدر، سطح درآمد و خویشاوندی والدین فقط در مردان پیشگویی کننده های ازدواج فامیلی بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    ازدواج فامیلی هنوز هم بالا می باشد و نیاز به مداخلات پیشگیرانه مناسب و انجام برنامه های آموزشی چند سطحی ضروری است.
    کلیدواژگان: ازدواج فامیلی، ازدواج، تعیین گرها، شیوع
  • محسن محمدی، محمد محبوبی، آرش اکبر زاده، محمود کاظمی، حدیث محمدی، احد بختیاری، فرنوش شفاپی، نسترن امانی، سیده هدا موسوی صفحه 15
    زمینه و اهداف
    بروز اشتباهات دارویی می تواند تهدیدی برای ایمنی بیمار محسوب گردد. پیشگیری از خطاهای دارویی مستلزم گزارش و بررسی اینگونه خطاها می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی خطاهای دارویی در مراکز آموزشی درمانی شهر کرمانشاه انجام شده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر کاربردی، توصیفی- تحلیلی و به شیوه پیمایشی انجام و برای جمع آوری داده ها از فرم گزارش خطای وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه پرسنل کادر درمانی (پرستاران، پزشکان و پیراپزشکان) مراکز آموزشی درمانی شهر کرمانشاه می باشد، که از بین آن ها افرادی که به گزارش خطاهای انجام شده اقدام کرده اند، به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از روش های آمار توصیفی و آزمون کای دو با به کارگیری نرم افزار SPSS18 انجام شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان دادند که بیشترین خطاها مربوط به عدم به کارگیری صحیح دارو و کمترین آن مربوط به دوز نامناسب و همچنین بیشترین خطا در شیفت صبح اتفاق افتاده است. بیشترین علت بروز خطا مربوط به سهل انگاری پرسنل و کمترین آن عدم آگاهی بوده است.
    بحث و نتیجه گیری
    سیستم مراقبت بهداشتی و درمانی باید علاوه بر ایجاد فضایی برای شناسایی و گزارش خطاها از سوی پرسنل و شناخت عوامل مرتبط ایجاد کننده خطا، به آموزش پرسنل پرداخته و شرایط را برای ایجاد محیط کاری مناسب و حجم کاری متناسب با استاندارد فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: خطای دارویی، بیمارستان
  • وحیده قربانی ثانی، حسین جباری بیرامی*، رعنا غلام زاده نیکجو، نجیبه رسول نژاد صفحه 22
    زمینه و اهداف

    برای ارائه خدمات مطلوب و با کیفیت، نیازمند محیط ایمن در بیمارستان به خصوص برای کارکنان هستیم. بررسی ها نشان می دهد که خشونت به عنوان یکی از عوامل تهدید کننده سلامت کارکنان، کاهش دهنده کیفیت و ایجاد کننده هزینه برای بیمارستان، نیازمند توجه است. این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع، عوامل و پیامدهای خشونت علیه کارکنان در بخش اورژانس پنج بیمارستان آموزشی درمانی شهر تبریز انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع توصیفی و مقطعی بوده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که با استفاده از مطالعات مختلف تهیه و روایی آن توسط متخصصین تایید گردید. محقق با مراجعه به اورژانس در شیفت های مختلف و تحویل و دریافت پرسشنامه، داده ها را جمع آوری کرده است. مطالعه به صورت کل شماری بوده است که از 250 نفر پرسنل 110 نفر در مطالعه مشارکت داشتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 5/ 84 % از پرسنل با خشونت مواجه شده بودند و از این میان 7/ 26% خشونت فیزیکی و 3/ 73% خشونت لفظی یا تهدید و بدکلامی بوده است. بیشترین میزان خشونت از سوی همراه بیمار بوده است (85%) که میزان گزارش دهی53 نفر (5/ 50%) بوده است. تحلیل آماری بین خصوصیات دموگرافیک و میزان خشونت رابطه نشان نداد؛ ولی بین نوع شغل افراد و مواجهه باخشونت رابطه معناداری مشاهده گردید؛ به طوری که پرسنل نگهبانی بیشترین مواجهه را داشتند (100%).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به میزان بالای مواجهه با خشونت در اورژانس و عوارض و پیامدهای ناشی از آن، انجام تمهیداتی چون آموزش پرسنل از نظر اجرایی و طراحی انجام پژوهش هایی گسترده تر در زمینه بررسی تمام ابعاد خشونت، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: خشونت در محل کار، اورژانس، عوامل و پیامد ها
  • علی جنتی، رامین صباغی، جواد قدوسی نژاد*، الهام باغبان باغستان صفحه 27
    زمینه و اهداف

    کیفیت زندگی کاری پزشکان، یکی از مسایل مهم در مساله ی مدیریت منابع انسانی کارکنان بهداشتی درمانی می باشد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی کیفیت زندگی کاری پزشکان شاغل در مرکز بهداشت شهرستان تبریز می باشد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی است که در سال 1392 بین پزشکان شاغل در مرکز بهداشت شهرستان تبریز صورت گرفت. برای این منظور از پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی کاری والتون استفاده شد؛ که هشت بعد پرداخت منصفانه، محیط کاری ایمن، فرصت رشد، قانون گرایی، وابستگی اجتماعی، فضای کلی، یکپارچگی و انسجام و توسعه قابلیت ها را می سنجد.

    یافته ها

    پژوهش حاضر نشان داد که میانگین کیفیت زندگی کاری پزشکان مورد مطالعه در مجموع، زیر میانگین است و در سطح نامناسبی قرار دارد. بین ابعاد، فضای کلی از همه ی ابعاد در وضعیت بهتری قرار داشت و پرداخت منصفانه پایین ترین نمره را به خود اختصاص داد. همچنین یافته ها نشان داد که پزشکان بومی و مجرد در وضعیت بهتری قرار دارند. ضمن اینکه بین بقیه متغیرهای دموگرافیک و سطح کیفیت زندگی کاری پزشکان رابطه معنی داری یافت نشد (05/ 0=p).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده ی سطوح پایین کیفیت زندگی کاری پزشکان شاغل در مرکز بهداشت شهرستان تبریز است که مستلزم توجه بیشتر مسئولین و سیاست گذاران به مساله ی کیفیت زندگی کاری پزشکان و پرسنل بهداشتی درمانی است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، پزشکان، پرسشنامه والتون، تبریز
  • وحیده زارع گاوگانی، پروین عبدالله زاده * صفحه 32
    زمینه و اهداف

    با توجه به اهمیت دانش سلامت عمومی و نقش کلیدی آن در کاهش هزینه های درمان، می توان مسیرهای جدیدی را برای ارتقای دانش سلامت آحاد جامعه پیمود. هدف از این مقاله مشخص نمودن قابلیت های کتابخانه های دیجیتال در حوزه ارتقای سواد سلامت جامعه می باشد.

    مواد و روش ها

    مقاله از نوع مرور غیر سیستماتیک می باشد. مقالات مرتبط در پایگاه های اطلاعاتی و مجلات انگلیسی و فارسی با توجه به هدف پژوهش مرور شد و نتایج به صورت گزارش مقوله بندی شده ارائه گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    مزایای متعددی برای استفاده از کتابخانه دیجیتال در این مقاله لیست شده است. لذا توجه به این محمل اطلاعاتی به عنوان یک فرصت برای توسعه سواد سلامت جامعه از طریق کتابخانه های دیجیتال از طرف سیاست گزاران سلامت و عموم مردم مورد توصیه است.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، کتابخانه های دیجیتالی، آموزش، آموزش الکترونیکی
|
  • Vahideh Zareh Gavgani, Fatemeh Rastgari, Jalil Nazari, Mohammad Asghari-Jafarabadi Page 1
    Background And Objectives

    In the 1960s، psychologists began to investigate the relationship between the work environment and individuals’ tolerance. Since the first harm of burnout is suffering from physical exhaustion، people who suffer from this disorder feel severe fatigue. There are several ways to confront burnout syndrome and try to reduce work-related musculoskeletal disorders: educational planning to the principles of working properly، job rotation، resting and information exchanging related to burnout and musculoskeletal injuries among employees. This study investigated the correlation of musculoskeletal disorders and burnout of librarians working in public libraries in Hamadan.

    Material And Methods

    This is a descriptive - analytical study. The study population consisted of librarians working in public libraries in Hamadan. The census number was 112. Data collecting tools included two Nordic and burnout questionnaires. The validity of questionnaire was confirmed by the opinions of subject specialists. The questionnaire was distributed among librarians. SPSS13 software was used for statistical analysis. P<0. 05 was considered significant.

    Results

    A significant correlations between burnout and musculoskeletal disorders (74%) has been observed. The relationship between burnout dimensions and musculoskeletal areas were examined.

    Conclusion

    Given the apparent relationship between burnout and musculoskeletal disorders، organization managers need to improve working conditions، reduce stress، working tools and training to work properly.

  • Fariba Heidari, Saeid Dastgiri Page 7
    Background And Objectives
    Consanguineous marriage is a global health problem with several health-related and social adverse outcomes. The aim of this study was identifying the prevalence and epidemiologic features of consanguineous marriage.
    Material And Methods
    This case-control study was carried out at the premarital advisory centers in Tabriz city in the North-West of Iran. The participants consisted of 1532 subjects (766 couples) with166 couples as the case group.
    Results
    The one year occurrence rate of consanguineous marriage was 13. 80%. After adjustment for other variables، age at marriage for both women (OR=0. 90، 95%CI=0. 86-0. 94) and men (OR=0. 87، 95%CI=0. 82-0. 93)، and level of knowledge for both women and men were significantly related to consanguineous marriage. Father’s profession، participant''s level of income، and parents’ consanguinity were independent predictors of consanguineous marriage in men but not in women.
    Conclusion
    The frequency of consanguineous marriage is still high، so it seems necessary to design and implement special preventive interventions including multi-level educational programs in order to address the problem.
    Keywords: Consanguinity, Marriage, Determinants, Prevalence
  • Mohsen Mohammadi, Mohammad Mahboubi, Arash Akbarzadeh, Mahmoud Kazemi, Hadis Mohammadi, Ahad Bakhtiari, Farnoosh Shafapey, Nastaran Amani, Seyedeh Hodamousavi Page 15
    Background And Objectives
    Medication errors can be a threat to the safety of patients. Preventing medication errors requires reporting and investigating such errors. The present study was conducted with the purpose of investigating medication errors in educational health centers of Kermanshah.
    Material And Methods
    The present research is an applied، descriptive-analytical study and is done as a survey. Error Report of Ministry of Health and Medical Education was used for data collection. The population of the study included all the personnel (nurses، doctors، paramedics) of educational health centers of Kermanshah. Among them، those who reported the committed errors were selected as the sample of the study. The data analysis was done using descriptive statistics and Chi 2 Test using SPSS version 18.
    Results
    The findings of the study showed that most errors were related to not using medication properly، the least number of errors were related to improper dose، and the majority of errors occurred in the morning. The most frequent reason for errors was staff negligence and the least frequent was the lack of knowledge.
    Conclusion
    The health care system should create an environment for detecting and reporting errors by the personnel، recognizing related factors causing errors، training the personnel and create a good working environment and standard workload.
    Keywords: Medical Errors, Hospital, Medication Error
  • Vahideh Ghorbani Sani, Hossein Jabari Beyrami, Rana Gholamzadeh Nikjoo, Najibeh Rasoolnejad Page 22
    Background And Objectives

    In order to deliver pleasant and qualified services، a secure environment for the staff in hospitals is needed. Investigations show that violence، which is a threatening factor for the staff safety، decreases the quality of services and makes a lot of expenditure for the hospital. In order to explore the factors of violence against the hospital staff and its consequences، this study aims to investigate the existing situation of emergency rooms among five hospitals in Tabriz city.

    Material And Methods

    This is a cross-sectional study. Data were collected using a researcher-made questionnaire that was made based on the previous studies. The reliability of the questionnaire was confirmed by consulting experts. The questionnaires were distributed to 250 staff from different hospitals. Among them، 110 persons participated in the study.

    Results

    The results showed that 84. 5% had faced with violence. Among them، 26. 7% were physical violence and 73. 3% were verbal abuse، threats and insults. The patients’ relatives made the most amount of violence (85%) and the reporting was done by 53 people (50. 5%). Data analysis showed that there is no relationship between demographic characteristics and facing with violence but it showed a significant relationship between the staff’s position (e. g.، security guards) and the times of facing with violence.

    Conclusion

    The results were in line with the previous studies regarding investigating the rate of violence، the causing factors and the kinds of violence، but they were against them regarding the relationship between the violence and people’s occupation. Because there is a high degree of violence-facing in emergency sectors of hospitals and based on the consequences this study recommends that the staff needs to be instructed and greater studies are needed to be done.

    Keywords: Consequences, Emergencies, Violence at work
  • Ali Janati, Ramin Sabbaghi, Javad Ghoddousinejad, Elham Baghban Baghestan Page 27
    Background And Objectives

    The quality of physicians’ work life is one of the important issues in human resource management in healthcare. This study aimed to investigate the QWL of physicians of Tabriz district health centers in 2013.

    Material And Methods

    This is a cross-sectional descriptive study which was conducted in 2013 among physicians of Tabriz district health centers. Walton’s standard questionnaire was used which has 8 dimensions: fair payment، safe workplace، growth opportunity، law abiding، social dependency، total space of work and life، integrity، and development capabilities.

    Results

    Mean scores of QWL of studied physicians was below average and is not in a suitable situation. Among the 8 dimensions، total space of work and life had a better mean score while fair payment had the worst situation. Results showed that single and native physicians have better mean scores. There was no significant relationship between the rest of demographic variables and the level of physicians QWL (p=0. 05).

    Conclusion

    Results of this study indicated low levels of QWL among physicians which show a need for more attention of managers and policy makers about the QWL of physicians and health care staff.

    Keywords: Quality of work life, Physician, Walton Questionnaire, Tabriz
  • Vahideh Zareh Gavgani, Parvin Abdolahzadeh Page 32
    Background And Objectives

    Considering the importance of public health and its key role in reducing treatment costs، new ways can be established to promote the public health knowledge. The aim of this study is identifying the capabilities of digital libraries to promote health literacy in the community.

    Material And Methods

    This is a non-systematic review. Related articles in English and Persian databases were reviewed according to the purpose of the study. The results were presented in a categorized report.

    Discussion

    Digital Library has several benefits listed in this article. A considerable attention to this information carrier as a perfect opportunity for the development of health literacy in the community by policy makers and public is suggested.

    Keywords: Health literacy, Digital libraries, Training, E, learning