فهرست مطالب

روانشناسی نظامی - پیاپی 17 (بهار 1393)

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 17 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی دلاور، محمدباقر حبی، مرتضی مالمیر صفحه 5
    مقدمه
    این پژوهش با هدف ساخت و هنجاریابی پرسشنامه تمایل به خودکشی در سربازان شکل گرفت.
    روش
    در این تحقیق 300 نفر از سربازان مشغول به خدمت در پادگان های نظامی به شیوه در دسترس مشارکت داشتند. به این منظور پرسشنامه 35 سوالی برای بررسی تمایل خودکشی در سربازان با استفاده از مبانی نظری و خصوصیات و رگه های شخصیتی افراد اقدام کننده به خودکشی ساخته شد. پس از تکمیل پرسشنامه توسط سربازان با استفاده از نرم افزار آماری SPSS داده ها مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده نشان داد که ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه که حاکی از پایایی و همسانی درونی آن است برابر 933/0 می باشد که در حد بالا و مناسبی است. روایی پرسشنامه از طریق تحلیل عاملی در بخش روایی سازه، در حد مطلوب می باشد. همچنین نتایج تحلیل عاملی اکتشافی به روش واریماکس، در نهایت پرسشنامه ای 34 سوالی با 5 مولفه به دست داد که عبارتند از: مقیاس های سلامت روانی، فردی و خانوادگی، امید به آینده، نگرش به خویشتن و سازگاری. در انتها نیز نقطه برش کلی آزمون و به تفکیک هر یک از پنج خرده مقیاس از طریق میانگین و خطای استاندارد میانگین به دست آمد.
    بحث: در صورت شناسایی سربازان مستعد خودکشی، می توان با اقدامات حمایتی و فوریتی روانشناسانه و اجتماعی جلوی بسیاری از اقدامات خشن علیه خویش را گرفت و افراد بسیاری را مورد حمایت قرار داد.
    کلیدواژگان: ساخت و هنجاریابی، سربازان، خودکشی، مولفه های خودکشی
  • علیرضا احمدیان، محمد حاتمی، کیانوش زهراکار صفحات 17-28
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی درمان کوتاه مدت شبیه سازی واقعیت مجازی در فرد مبتلا به PTSD مزمن است.
    روش
    براساس روش نمونه برداری در دسترس و ملاک های تشخیصیPTSD، 1 نفر مبتلا به اختلال مزمن ضربه روانی پس از سانحه ناشی از جنگ انتخاب شد و توسط ویرایش دوم سیاهه افسردگی بک و IES-R در قالب طرح تک آزمودنی پیش، پس و پیگیری پس از درمان یک ماهه و دریافت شش جلسه درمانB-VRT مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که درمان شبیه سازی واقعیت مجازی، موجب کاهش معناداری علائم بالینی این سندرم در این بیمار شده که این نتایج در یک نوبت پیگیری یک ماهه دوام مناسبی داشت.
    بحث: یافته های مطالعه حاضر تلویحات پیشگیرانه، تشخیصی، بالینی، پژوهشی و آموزشی فراوانی در کنترل علائم PTSD دارد.
    کلیدواژگان: PTSD، جنگ، علائم روان شناختی، واقعیت مجازی
  • خسرو محمدی، خدابخش احمدی، علی فتحی آشتیانی، پرویز آزادفلاح، عباس عبادی صفحات 29-43
    مقدمه
    ارتقاء سلامت روانی و پیشگیری از مشکلات روانی یک وظیفه مهم برای مدیران و فرماندهان نظامی و دست اندرکاران حوزه سلامت روانی در سازمان های نظامی است. این مطالعه با هدف تعیین شاخص های سلامت روانی در محیط های نظامی انجام شده است.
    روش
    این مطالعه براساس روش کیو و در شش مرحله انجام شده است. تهیه و تولید نمونه های کیو (گویه ها)، انتخاب 30 نفر متخصص و کارشناس در حوزه سلامت روانی نیروهای نظامی با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان مشارکت کنندگان در طرح، رتبه بندی کیو در یک طیف 9 درجه ای براساس میزان اهمیت هر گویه (شاخص)، ثبت داده ها با استفاده از برنامه نرم افزاریSPSS، آنالیز آماری از طریق تحلیل آماری کیو (تحلیل مولفه های اصلی) انجام شد.
    نتایج
    مجموعه اولیه ای از شاخص های سلامت روانی (جمعا تعداد 246 شاخص) از تعدادی از منابع علمی خارجی به دست آمد. در مرحله بعد، لیست شاخص های اولیه توسط کارشناسان و خبرگان شرکت کننده در مطالعه در گروه های متمرکز مورد بحث و گفتگو و همچنین مصاحبه های نیمه ساختار یافته قرار گرفت و در نتیجه آن، 83 شاخص برای انجام رتبه بندی نهایی به دست آمد. این شاخص ها توسط کارشناسان حاضر در مطالعه رتبه بندی شدند و سپس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند که در نتیجه آن، 30 شاخص برای استفاده در نظام سلامت روانی نیروهای نظامی در سه طبقه وضعیت سلامت روانی، نظام سلامت روانی و خدمات سلامت روانی تعیین و معرفی شد.
    بحث: شاخص های به دست آمده در این تحقیق می تواند در اصلاح نظارت ها و سیاست گذاری ها، ارائه خدمات سلامت روانی مناسب، ارتقاء سطح سلامت روانی سازمان های نظامی و به روز رسانی و اندازه گیری اطلاعات سلامت روانی مفید باشد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، شاخص های سلامت روانی، روش کیو، نظامی، ایران
  • حبیب هادیان فرد، امیرحسین نسابه صفحات 45-56
    مقدمه
    جنگ پیامدهای ناگواری ازجمله قطع اندام را در پی دارد. قطع عضو ازجمله آسیب های جدی و تاثیرگذار بر کیفیت زندگی هر فرد محسوب می شود. انتظار می رود باگذشت زمان افراد قطع عضو، با دریافت کمک های درمانی و بازتوانی جسمی نهایتا به مرحله سازگاری برسند. هدف پژوهش حاضر بررسی کیفیت زندگی جانبازان قطع عضو بعد از گذشت دو دهه از پایان جنگ تحمیلی است.
    روش
    پژوهش حاضریک مطالعه توصیفی- پیمایشی است که در سال 1390 بر روی 120 جانباز قطع عضو انجام گرفت(60 نفر قطع اندام فوقانی و60 نفر قطع اندام تحتانی). آزمودنی ها با استفاده از جدول اعداد تصادفی از میان لیست جمعیت موردمطالعه انتخاب شدند و به فرم کوتاه پرسشنامه برآورد سلامت (SF36) پاسخ دادند.
    نتایج
    نتایج نشان داد میانگین نمره کل آزمودنی ها 64 /40 و میانگین خلاصه مقیاس کلی سلامت جسمی 93/ 37 و خلاصه مقیاس سلامت روانی 43/ 43 است. این اعداد از عدد 50 که معمولا به عنوان متوسط در نظر گرفته می شود کمتر است. مقایسه 8 خرده مقیاس این پرسشنامه با داده های هنجاری داخلی و بین المللی نشان داد نمره آزمودنی ها در اکثر مقیاس ها در دامنه قابل قبول قرار می گیرد.
    بحث: یافته های پژوهش حاضر با یافته پژوهش های قبلی در ایران که بیان می دارند کیفیت زندگی جانبازان قطع عضو به طور معناداری پایین تر از جمعیت عمومی است همسو نیست. همچنین یافته های حاضر از رویکردی که معتقد است کیفیت زندگی افراد قطع اندام تحتانی به طور معناداری بدتر از افراد قطع اندام فوقانی است، حمایت نمی کند.
    کلیدواژگان: قطع اندام، کیفیت زندگی، جانبازان
  • جعفر انیسی، محسن اسکندری، سمیه بهمن آبادی، سیما نوحی، عباس تولایی صفحات 57-67
    مقدمه
    یکی از ابزارهایی که به تشخیص و غربالگریی افراد دارای اختلال از افراد سالم کمک می کند، چک لیست اختلالات روانی است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی روایی، اعتبار و هنجاریابی چک لیست نشانه های اختلالات روانی در کارکنان یک واحد نظامی است.
    روش
    روش تحقیق این پژوهش توصیفی- همبستگی و نوع طرح هنجاریابی آزمون است. در پژوهش حاضر 1535 نفر از کارکنان یک واحد نظامی به صورت تصادفی و با توجه به متغیرهایی مانند جنس، سن، تحصیلات، سابقه کار و سابقه بیماری های اعصاب و روان بررسی شدند. ابزار مطالعه چک لیست نشانه های اختلالات روانی و پرسش نامه شخصیتی چندوجهی مینه سوتا (MMPI) است.
    نتایج
    نتایج حاکی از این است که همسانی درونی، ضریب آلفای کرونباخ بالایی را هم برای زیر مقیاس های آزمون(75/ 0 تا 92/ 0) و هم برای شاخص کلی علائم مرضی (GSI) (98/ 0) نشان داد. دامنه ضرایب همبستگی بازآزمایی زیرمقیاس های آزمون از r=0.57 to r=0.90 به دست آمد. ضرایب همبستگی زیرمقیاس های آزمون SCL-90-R با زیرمقیاس های پرسش نامه چند وجهی مینه سوتا (MMPI) از نظر آماری معنادار بود. در پژوهش حاضر نقطه برش درشاخص کلی علائم مرضی 1/06 (GSI) به دست آمد.
    بحث: با توجه به تایید روایی، اعتبار و همچنین داشتن نرم و نقطه برش در کارکنان نظامی، می توان از چک لیست اختلالات روانی(SCL-90-R)، در غربالگری اختلالات روانی، تعیین سطوح سلامت و برنامه-ریزی های بهداشت روان کارکنان واحد نظامی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: کارکنان، اختلالات روانی، چک لیست اختلالات روانی، (SCL، 90، R)، بومی سازی، هنجاریابی
  • مریم اسماعیلی، سعیده سبزیان، ماه گل توکلی، سعیده مهدوی، فاطمه یعقوبیان صفحه 69
    مقدمه
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش ایمن سازی در برابر استرس بر توانایی و مشکلات فرزندان پسرنوجوان 13 تا16ساله)، جانبازان شهراصفهان بود.
    روش
    پژوهش حاضر به شیوه نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش تمامی فرزندان پسر نوجوان جانبازان شهر اصفهان در سال تحصیلی 1389- 1388 در شهر اصفهان بود که از میان آنان تعداد 26نفر به روش تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسشنامه توانایی ها و مشکلات (SDQ،گودمن، 1997) بود. پس از اعمال مداخله، پس آزمون و بعد از 4 ماه آزمون پیگیری اجرا شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون آماری تحلیل کواریانس و نرم افزار20 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که آموزش ایمن سازی در برابر استرس بر افزایش توانایی و کاهش مشکلات فرزندان پسر نوجوان جانبازان شهر اصفهان در مرحله پس آزمون و در مرحله پیگیری موثر است (P<0/05).
    بحث: براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت ارائه مداخله مبنی بر درمان شناختی – رفتاری در کاهش علائم اضطراب امتحان موثر بوده است. همچنین این پژوهش استفاده از آموزش ایمن سازی در برابر استرس به منظور کاهش مشکلات و افزایش توانمندی های نوجوانان را پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: ایمن سازی در برابر استرس، توانایی و مشکلات، فرزندان پسر جانبازان
|
  • Delavar A., Hobbi Mb, Malmir M Page 5
    Introduction
    This study intended to construct and standardize a Suicidal Tendency Questionnaire among soldiers.
    Method
    300 soldiers serving in the military garrisons, were selected by convenience sampling. For this purpose, a questionnaire of 35 questions was designed to assess the suicidal tendency among soldiers, using theoretical bases and personality characteristics and traits of those committed suicide. After the completion of the questionnaires by soldiers, data analysis was done using SPSS statistical software.
    Results
    The results showed that the Cronbach's α indicating the internal reliability and consistency of the questionnaire is equal to 0.933 which is high and appropriate. Construct validity gained through factor analysis as well as the results of exploratory factor analysis with varimax method was desirable. As a result a questionnaire of 34 questions was constructed including five elements: Measures of mental, individual and family health, hope for the future, self-concept and adjustment. Eventually, the overall cut-off point separating each of the five sub-scales was calculated using the mean and standard error of the mean.
    Discussion
    If identify soldiers potential suicide, Psychological and social support and urgency can be prevented many acts of violence against self and supported many people.
    Keywords: Construction, standardization, soldiers, suicide, suicidal elements
  • Ahmadian Ar, Hatami M., Zahrakar K Pages 17-28
    Introduction
    The present study aimed to examine the effectiveness of Brief Virtual Reality Therapy in the treatment of war related trauma.
    Method
    1 patient suffering from chronic PTSD، being qualified in accordance with therapeutic conditions، they under went the treatment process. The study employed a single subject design pretest، post-test، follow-up and the patients in the study received a 1 month،6-session B-VRT.
    Results
    the data analysis revealed that B-VRT led to significant reductions in symptoms and healing. Moreover،there was no lessening of effectiveness with recovery rates in the follow-up study، 1 month after the treatment.
    Discussion
    Results of the present study have great preventive، diagnostic، clinical، research & educational implications in PTSD.
    Keywords: PTSD, war, psychological symptoms, VR
  • Mohamadi Kh, Ahmadi Kh, Fathi Ashtiani A., Azad Fallah P., Ebadi A Pages 29-43
    Introduction
    Promoting mental health and preventing mental health problems are important tasks for Military commanders and Mental health professionals in the Military organizations.This study was conducted to determine the mental health Indicators in the Military organizations.
    Method
    This study was performed based on Q methodology in six stages: 1. Development of Q Sample Statements,2. Selection of Participants (professionals in the Military organizations) for the Q Sort,3. Q-sorting,4. Data entry,5. Statistical analysis(For the extraction of Q sorts, the principal components Analysis method was used),6. Factor Interpretation.
    Results
    An initial set of indicators (A total of 246 indicators) was obtained from a number of foreign scientific sources. The experts commented and discussed this list of mental health indicators during a focus group discussions and interviews.During the Q sorting Phase, the Q-methodology panelists were ranking indicators. As a result, 30 indicators were offered in three categories: Mental health status, Mental health service and Mental health system.
    Discussion
    Indicators obtained in this study can be used in Regulatory reforms and policies, providing appropriate mental health services, Mental health promotion in the military organizations, Updates and Measuring mental health Information.
    Keywords: Mental health, mental health indicator, Q, methodology, military, Iran
  • Hadianfard H., Nassabeh Ah Pages 45-56
    Introduction
    War has lots of catastrophic consequences on the health of people such as amputation. Amputated persons experience more changes in their quality of life following the amputation. Combat related amputation is sudden and unexpected and coping with it is hard. Acceptance is expected during the time after taking medial- health services. The purpose of this study is to assess the quality of life of amputated veterans following almost 20 years after ending the war.
    Method
    This research is descriptive survey by using data from 120 veterans were randomly selected from the amputated veterans list (60 lower & and 60 upper) of the Fars region of the Foundation of Martyrs and Veterans. The veterans filled out the Short Form Health Survey (SF-36).
    Results
    The result showed the average score for SF-36 full-scale was 40.64 and the average score for physical component scale and mental component scale were 37.93 and 43.43. Although the averages in comparison with national or international normative data are below the means, but if we define a range around the mean, most of SF-36 subscale will fall within two standard deviations. There was no significant difference between the quality of life of the lower & and upper Amputated group.
    Discussion
    Our results did not support the previous finding that reported the quality of life of amputated veterans is significantly below the mean also our results did not support the hypothesis that the lower limb amputees experience worse quality of life in comparison with upper limb amputees.
    Keywords: amputation, quality of life, Veterans
  • Anisi J., Eskandari M., Bahmanabadi S., Noohi S., Tavalayi A Pages 57-67
    Introduction
    One of the tools to detect and screening people with mental disorders is Symptom checklist 90 Revised (SCL-90 -R). This study aimed to review validity, reliability and standardization of Symptom checklist of 90 Revised (SCL-90 -R) in Sepah staffs.
    Method
    The research methods is descriptive - correlative and research design is standardization. In the present study, 1535 of staffs were selected through simple random sampling procedure and were studied according to factors such as sex, age, education, work experience and psychiatric disorder history. The survey tools was Symptom Checklist 90 Revised (SCL-90 -R) and Minnesota Multiphase Personality Inventory (MMPI).
    Results
    Results showed that the range of internal consistency coefficients (Cronbach’s alpha) of test subscales was from 0.75 to 0.90, Also the alpha coefficient of Global Symptoms Index (GSI) equal to 0.98 was determined. The test-retest consistency coefficients of subscales ranged from r=0.57 to r=0.90. correlation coefficients of SCL-90-R subscales with MMPI subscales was statistically significant. In the present research, the cut-off point in Global Symptoms Index (GSI) was determined equal to 1.06.
    Discussion
    Considering to validity, reliability, norm and cut-off point Symptom Checklist 90 Revised (SCL-90 -R) in Sepah staff, it can be used in screening of mental disorders, determining health levels and Sepah staff mental health planning
    Keywords: Staff, Psychiatric disorders, Symptom Checklist 90 Revised (SCL, 90, R), localization, Standardization
  • Esmaeeli M., Sabzian S., Tavakoli M., Mahdavi S., Yaghoobian F Page 69
    Introduction
    The aim of this study was an investigation of the effectiveness of stress inoculation training on strengths and difficulties in adolescent sons of veterans.
    Method
    Present study quasi-experimental method with pre-test - post-test and follow-up was performed. The statistical population of all high school adolescent sons of veterans in the 1388-1389 academic school years in Isfahan city that among them 26 subjects were, randomly selected cluster sampling method. Measurement instruments in this study of demographic questionnaire and strengths and difficulties questionnaire (SDQ),(Goodman, 1997). After intervention the post -test was performed and was performed follow up 4 months later. Data were analyzed using descriptive statistical and covariance analysis and software SPSS-20 was analysis.
    Results
    The results showed that stress inoculation training had a significant effect on reduction of behavioral difficulties in adolescents of veterans in post-test and follow- up (P≤0.05).
    Discussion
    based on these findings can be concluded that stress inoculation training decrease difficultiesand increase the strength of. Thus, this study suggested use stress inoculation training in order to decrease difficulties and increase strengthin student.
    Keywords: stress inoculation training, strengths, behavioral difficulties, adolescent sons of veterans