فهرست مطالب
مجله اپیدمیولوژی ایران
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1394)
- تاریخ انتشار: 1394/06/23
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 1-12مقدمه و اهدافمدیران برای برنامه ریزی، به یافته های پژوهش ها نیاز دارند. ایرادهای روش شناختی در برخی از پژوهش ها و کمبود منابع فارسی در این زمینه وجود دارند. هدف این پژوهش، ارایه نکته های روش شناختی در مطالعه سالمندان است.روش کارمطالعه یک مرور روایتی است. طی جستجوی جامع در پایگاه های داده الکترونیک با واژگان کلیدی elderly، methodology و معادل های آن، منابع مرتبط شناسایی و پس از مرور، نکات مهم و پرکاربرد آن ارایه گردید.نتایجمحاسبه اندازه نمونه پس از اعمال احتمال شرکت، ریزش و مرگ، انتخاب نمونه متناسب از همه طبقه ها با توجه به تفاوت تظاهرات بیماری ها اهمیت دارد. همسان سازی برای مخدوش کننده های مهم، توجه به سوگرایی یادآوری و مصاحبه کوتاه محترمانه پس از موافقت آگاهانه سالمند یا نماینده او در منزل یا یک محیط آرام و دارای تسهیلات درنزدیک منزل نیز مهم است. درشت بودن کلمات، پرهیز از پرسشنامه ی طولانی و چک مجدد داده ها با فرد پروکسی یا پرونده، ثبت سن به صورت کمی، تطبیق میزان ها برحسب سن و جنس، ارزیابی وضعیت عملکردی و توجه به هزینه بالا در مطالعه های سالمندی ضروری است.نتیجه گیریبه کارگیری روش های اپیدمیولوژی با توجه به ویژگی های سالمندان، به ارتقای کیفیت اطلاعات کمک و طراحی و اجرای خوب این پژوهش ها، شواهد معتبری را در اختیار برنامه ریزان قرار خواهد داد.
کلیدواژگان: سالمند، روش شناسی، اپیدمیولوژی -
صفحات 13-22مقدمه و اهداف
در ایران تصادف های رانندگی سالانه باعث وارد شدن خسارت های مالی و جانی بسیاری می شود. خسارت های فوتی مهم ترین بخش ناشی از تصادف ها است، که سنگین ترین هزینه ها را به لحاظ اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی به دنبال دارد. در این مطالعه وضع مرگ ومیر دهه ی هشتاد خورشیدی به زبان آمار بیان شده است.
روش کارمطالعه ی حاضر یک بررسی 10 ساله روی داده های کشوری و استانی سال های 89-1380 است. این داده ها توسط گروه آمار سازمان پزشکی قانونی کشور جمع آوری شده است. داده های جمعیتی مورد نیاز نیز از اطلاعات مرکز آمار ایران به دست آمده است. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 15 و Microsoft Office Excel نسخه 2007 انجام شد.
نتایجدر دهه 80 سالیانه به طور متوسط، 6/ 34 نفر به ازای هر صد هزار نفر از جمعیت کشور در حوادث رانندگی کشته شده اند و بیش از 80 درصد قربانیان مرد بودند. بالاترین تعداد و میزان کشته و مصدوم در سال 1384 و کم ترین در سال 1380 رخ داده است. تعداد کشته ها در اثر سوانح رانندگی در این مدت روند کاهشی داشته، اما تعداد مصدومان افزایش یافته است. بیش ترین میزان کشته ها به استان های سمنان، قزوین و کرمان و کم ترین به استان های تهران، اردبیل و آذربایجان غربی تعلق داشته است.
نتیجه گیریاین مطالعه نشان داد با این که طی 4 سال اخیر بازه مورد بررسی میزان مرگ ومیر ناشی از حوادث رانندگی کاهش یافته است، اما هم چنان وضعیت مرگ ومیر ناشی از حوادث رانندگی در ایران به علت هزینه های مستقیم و غیر مستقیم ناشی از این تلفات بحرانی است.
کلیدواژگان: حوادث رانندگی، مرگ ومیر، ایران -
صفحات 23-36مقدمه و اهدافبا توجه به اهمیت روند فاکتورهای خطر در افراد دیابتی و غیر دیابتی، این مطالعه به بررسی روند 10 ساله فاکتورهای خطر در این دو گروه و مقایسه آن پرداخته است.روش کاردر این مطالعه از داده های مطالعه قند و لیپید تهران استفاده شد. بر اساس تعریف دیابت و معیارهای ورود و خروج، 1045 نفر دیابتی و 5136 نفر غیر دیابتی مورد آنالیز قرار گرفتند. برای بررسی روند از مدل معادلات برآوردی تعمیم یافته (Generalized Estimation Equation) استفاده گردید. در همه ی مدل ها سن به عنوان متغیر مخدوش کننده تعدیل شد. روند تغییرات در دیابتی ها و غیر دیابتی ها با بررسی اثر متقابل آن ها مقایسه گردید.نتایجیک روند نزولی در تغییرات سطح کلسترول، تری گلیسیرید و LDL-C و non-HDL-C در هر دو گروه دیده شد، اما هنوز 60 درصد از افراد دیابتی تا انتهای مطالعه به سطح کنترلیHDL-C و LDL-C نرسیده اند. زنان دیابتی با گذشت زمان، سطح بالاتری از کنترل فشار خون را تجربه می کنند؛ البته با این وجود، هنوز هم حدود 60 درصد از مردان و زنان دیابتی در انتهای مطالعه فشار خون بالا دارند. روند چاقی عمومی و مرکزی در افراد غیر دیابتی روند فزاینده نشان داده است، اما در افراد دیابتی این روند تنها در چاقی مرکزی دیده شده است.نتیجه گیرینتایج این مطالعه نشان می دهند که در میان فاکتورهای خطر بیماری های قلبی- عروقی کلسترول خون مورد توجه بیش تری قرار گرفته است و این در حالی است که فاکتورهای خطر اصلی دیگر مانند فشار خون، شاخص توده بدنی مورد غفلت قرار گرفته اند.
کلیدواژگان: دیابت نوع 2، شاخص های آنتروپومتریک، فشار خون، سیگار، اختلالات چربی خون -
صفحات 37-45مقدمه و اهدافتروماهای خانگی از شایع ترین تروماها بوده و رتبه ی دوم را در انواع تروماها دارا هستند. مطالعه ای با هدف تعیین وضع مصدومان ناشی از حوادث خانگی مراجعه کننده به در مراکز درمانی شهر کاشان طی سال های 91-1389 انجام شد.روش کارپژوهشی توصیفی- مقطعی، روی 1028 نفر از بیماران مراجعه کننده به اورژانس های مراکز درمانی شهر کاشان انجام شد. روش نمونه گیری به صورت مستمر بود. ابزار مورد استفاده پرسشنامه محقق ساخته و دارای دو بخش اطلاعات دموگرافیک و چک لیست بررسی تروماهای خانگی بود. اطلاعات مورد نظر توسط پرستار آموزش دیده و با مصاحبه ی مستقیم با بیمار و مراجعه به پرونده ی بستری به دست آمد. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 0/ 16 تجزیه وتحلیل شد.نتایجالگوی مکانی رخداد حوادث نشان داد که به ترتیب هال (7/ 27 درصد)، آشپزخانه (3/ 20 درصد) و حیاط (4/ 18 درصد) رایج ترین محل های رخداد حادثه بوده اند. بی احتیاطی (8/ 80 درصد) شایع ترین عامل رخداد حوادث بود. بیش ترین حوادث به ترتیب در اثر سقوط از بلندی (90 /27درصد) و استفاده از ابزار برنده (08/ 25 درصد) ایجاد شده بودند. آسیب های ارتوپدیک و خونریزی دهنده به ترتیب با (2/ 50 درصد) و (70/ 34درصد) شایع ترین تروماها بودند.نتیجه گیرییافته های این پژوهش نشان داد که تروماهای خانگی اغلب به دنبال بی احتیاطی اتفاق می افتند؛ در نتیجه رخداد این گونه تروماها احتمالا با تمرکز در حین انجام کار قابل پیش بینی و پیش گیری هستند. برای کاهش میزان بروز تروماهای خانگی می توان مردم را در ارتباط با نکات ایمنی در چینش منازل، استفاده از وسایل مختلف و ایمن سازی محیط آموزش داد.
کلیدواژگان: تروما، خانگی، اورژانس، کاشان -
صفحات 46-53مقدمه و اهدافدر طی سال های اخیر از جمله روش های پیش بینی و تشخیص بیماری در عرصه پزشکی، به کارگیری روش های پشتیبان تصمیم با الگوریتم های تکاملی و ترکیبی است، که دارای توانمندی بالایی در مدل سازی مسائل پزشکی و مهندسی دارند. هدف این مقاله مقایسه ی چند سامانه پشتیبان تصمیم گیری و بررسی دقت این سامانه ها در پیش بینی بیماری دیابت است.روش کاردر مطالعه ی حاضر با استفاده روش ترکیب الگوریتم ژنتیک و لونبرگ- مارکوارت(Genetic Algorithm and Levenberg-Marquardt; GALM)، به تعیین و بهینه سازی اوزان های شبکه ی عصبی پرداخته شد، و برای بررسی اعتبارسنجی مدل ها، از روش های اعتبار سنجی سنتی و اعتبار سنجی kباره (K-Fold Cross Validation; K-Fold) استفاده گردید، و در نهایت مدل پیشنهادی (GALM) با مدل های رگرسیون لجستیک، الگوریتم ژنتیک از طریق نمودار سطح زیر منحنی(Receiver operating characteristic)، (ROC) و ماتریس در هم ریختگی(Confusion matrix) مقایسه گردید.نتایجپس از انجام بررسی ها معلوم شد در بین مدل های مقایسه شده، مدل حاصل از الگوریتم GALM دارای حساسیت و ویژگی بالاتری نسبت به مدل های رگرسیون لجستیک و الگوریتم ژنتیک می باشند. هم چنین در بین مدل ها، مدل پیشنهادی (الگوریتم GALM) مدلی است که دارای حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری منفی (NPV) (Negative Predictive Value; NPV)، ارزش اخباری مثبت (PPV) (Positive Predictive Value; PPV)، بالا و درست نمایی منفی (-LR) (Negative Likelihood Ratio; NLR) پایین و نزدیک به صفر می باشد، و می توان این مدل را به عنوان مدلی مناسب انتخاب کرد.نتیجه گیرینتایج نشان می دهد، مدل GALM با میزان های به ترتیب حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت، ارزش اخباری منفی، سطح زیر منحنی 7/ 98، 01/ 90، 8/ 91، 3/ 98، 972 /0، در مقایسه با مدل های GA و LR مدلی مناسب برای پیش بینی دیابت می باشد.
کلیدواژگان: دیابت، شبکه عصبی، الگوریتم ژنتیک -
صفحات 54-60مقدمه و اهدافمطالعه های محدودی در زمینه اپیدمیولوژی سنگ های ادراری در ایران انجام شده است. با این وجود الگوی مصرف مایعات در افراد سالم و افراد دارای سنگ های ادراری روشن نیست، این مطالعه سعی دارد رابطه ی بین مقدار مصرف انواع مایعات با سنگ های ادراری را نیز بررسی نماید.روش کاردر این مطالعه مورد- شاهدی، موردها بیماران مبتلا به سنگ ادراری بودند. شاهدها از بیماران بستری در سایر بخش های بیمارستان (به غیر از بخش های مراقبت های ویژه و دیالیز) انتخاب شدند. مشخصات دموگرافیک، قد، وزن و مقدار مصرف انواع مایعات از دو گروه پرسیده شد. رابطه بین متغیرها با استفاده از رگرسیون لجستیک ساده و چندگانه بررسی شد.نتایجتعداد60 بیمار مبتلا به سنگ ادراری (گروه مورد) و 67 بیمار مبتلا به سایر بیماری ها (گروه شاهد) بررسی شدند. میانگین سن افراد مورد بررسی 6 /44 با انحراف معیار 7/ 1 سال بود. میانگین مصرف چای، آب میوه طبیعی، ماءالشعیر و میانگین کلی مایعات در گروه مورد بیش تر از شاهد بود. در گروهی که سابقه ی سنگ ادراری نداشتند، فقط مصرف کلی مایعات (P=0.021) و آب میوه طبیعی (P=0.006) در گروه مورد بیش تر از شاهد بود. جنس مرد (OR=3.2)، افزایش نمایه ی توده بدنی (OR=1.2)، سابقه ی خانوادگی سنگ ادراری (OR=3.5) به عنوان عامل خطر برای ایجاد سنگ ادراری در مدل چندمتغیره معنی دار بودند؛ در حالی که مصرف شیر در این مدل به عنوان عامل محافظت کننده (OR=0.995) مطرح بود.نتیجه گیریمصرف شیر به عنوان یک عامل محافظت کننده و جنس مرد، سابقه ی خانوادگی سنگ های ادراری و افزایش نمایه ی توده بدنی عامل خطر سنگ های ادرای هستند.
کلیدواژگان: سنگ کلیه، آب آشامیدنی، مصرف مایعات، ایران -
صفحات 61-68مقدمه و اهدافمشخص کردن اثر هر بیماری روی سلامت جامعه یک موضوع مهم در اولویت بندی خدمات بهداشتی و تخصیص منابع می باشد. مطالعه حاضر قصد دارد اثر حذف بیماری های قلبی- عروقی، سرطان ها و بیماری های تنفسی را روی مقدار امید زندگی (LE) برآورد کند.روش کارداده های مرگ از سازمان بهشت زهرا و داده های جمعیتی از مرکز آمار ایران تهیه گردید. پس از محاسبه میزان های مرگ اختصاصی، با استفاده از نرم افزارMORTPAK نسخه 4 جداول عمر به تفکیک دو جنس زن و مرد برآوردبرآورد گردید. برای تصحیح میزان های مرگ از مدل (Coale-Demeny West (CD West استفاده شد. در نهایت احتمال مرگ با فرض حذف هر کدام از علل مرگ تحت مطالعه محاسبه و مجددا جداول عمر برآورد گردید.نتایجامید زندگی در بدو تولد برای مردان و زنان تهرانی در سال 1389 به ترتیب برابر با 6/ 74 و 4/ 78 سال بود. با حذف بیماری های قلبی - عروقی، امید زندگی در بدو تولد در مردان و زنان، به 39/ 82 و 51/ 85 سال افزایش خواهد یافت. این مقادیر برای گروه سرطآن ها به ترتیب 27 /76 و 49/ 80 سال و برای بیماری های تنفسی به ترتیب 98/ 75 و 97/ 79 سال خواهد بود.نتیجه گیرییافته های این مطالعه اطلاعات مفیدی در خصوص اولویت بندی برنامه های خدمات بهداشتی در اختیار مسوولان ذی ربط قرار خواهد داد. بیماری های قلبی- عروقی، بیش ترین تاثیر را در کاهش امید زندگی دارند؛ در نتیجه در صورت در اولویت قرار دادن برنامه های پیشگیرانه و کنترلی برای این گروه از علل مرگ، امید زندگی به شکل چشم گیری افزایش خواهد یافت.
کلیدواژگان: امید زندگی، جدول عمر، بیماری های قلبی، عروقی، سرطآن ها، بیماری های تنفسی -
صفحات 69-82مقدمه و اهدافارزیابی جامعه ابزار کلیدی برای بهبود و ارتقای سلامت جامعه است. نقش آن شناسایی مهمترین عواملی است که بر روی سلامت مردم تاثیر می گذارد. هدف مطالعه ی حاضر، بررسی گزارش های ارزیابی های انجام شده در محدوده جمعیت های تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی روستایی و شهری در سطح کشور به منظور جمع بندی بهتراز مشکلات شناسایی شده، اولویت ها و برنامه های عملیاتی پیشنهاد شده برای حل مشکلات سلامتی می باشد.روش کارمجموعه مستندات مربوط به گزارشات ارزیابی جامعه که از سال 1378تا 1392منطبق برالگوی تدوین شده کارآموزی MPH دانشگاه علوم پزشکی تهران و فرایند ارزیابی جامعه کارولینای شمالی، با نظارت گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی دانشکده ی بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. تیم های ارزیابی جامعه شامل دانشجویان MPH، کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی اپیدمیولوژی، داده ها و اطلاعات را با روش های مشاهده، مصاحبه، بحث گروهی متمرکز و بررسی های میدانی جمع آوری کرده و با استفاده از«تکنیک گروه اسمی» و «روش هانلون» به اولویت بندی مشکلات پرداخته بودند.نتایجاعتیاد، وضع اقتصادی و مشکلات مرتبط با آب آشامیدنی به عنوان مهم ترین مشکلات مناطق مختلف کشور در طول سال های مطالعه تعیین شده اند.نتیجه گیریمروری بر ارزیابی های انجام شده دال بر توانمندی این فرآیند در آشکارسازی همه جنبه های مشکلات سلامتی جامعه است. بنابراین کاربرد آن در ارزیابی و اولویت بندی مشکلات سلامتی و تدوین برنامه های عملیاتی در سطح خرد و کلان می تواند مورد توجه قرار گیرد.
کلیدواژگان: ارزیابی جامعه، مشکلات سلامت، مراکز بهداشتی درمانی، برنامه عملیاتی -
صفحات 83-98مقدمه و اهدافاین مطالعه با هدف ارزشیابی کامل بودن و گویایی جغرافیایی نظام مراقبت هپاتیت B استان همدان طی سال های 92-1385 با کمک روش مرور تحلیلی مطالعات موجود برای نخستین بار در کشور انجام گرفت.روش کاردر این مطالعه توصیفی، تمامی موارد گزارش شده به نظام مراقبت هپاتیت B استان همدان استخراج گردید. به منظور بررسی شاخص های مورد هدف مطالعه از روش مرور تحلیلی مطالعات موجود استفاده گردید. به این ترتیب که تمامی مطالعات شیوع و بروز هپاتیت B انجام شده در شهرهای ایران که طی سال های 92-1381 منتشر شده بودند؛ استفاده گردید، و با استفاده از برنامه ی شبیه سازی و برآورد جک نایف به کمک نرم افزارR به تحلیل حساسیت و برآورد موارد پرداخته شد. هم چنین گویایی جغرافیایی موارد هپاتیت با استفاده از نرم افزار ArcGIS نسخه ی 3/ 9به کمک نقشه های پهنه بندی شده مورد ارزیابی قرار گرفت.نتایجطی دوره ی مطالعه، 1378 مورد هپاتیتB به نظام مراقبت استان همدان گزارش شد. بیش تر موارد از مناطق شهری و در میان مردان، افراد متاهل، خانه دار و اکثرا در گروه سنی 29-20 و 39-30 سال بوده اند. در این بررسی، پس از پذیرفته شدن 91 مطالعه، کامل بودن گزارش دهی 77درصد برآورد گردید. هم چنین نظام مراقبت هپاتیت Bاین استان از نظر شغلی گویای موارد کشور نبوده است، اما از نظر سنی، جنسی، وضع تاهل و محل سکونت گویایی داشته است.نتیجه گیرینتایج مطالعه بیانگر عملکرد نسبتا قابل قبول نظام مراقبت هپاتیت B در استان همدان می باشد. با این وجود، نتایج روش مرور تحلیلی مطالعات موجود متاثر از داده های مطالعات مربوطه است و تفسیر باید با ملاحظه صورت گیرد.
کلیدواژگان: نظام مراقبت، هپاتیتB، به هنگام بودن، کامل بودن، گویا بودن، مرور تحلیلی مطالعات موجود -
صفحات 99-108مقدمه و اهدافهدف از انجام این مطالعه، تعیین روند مصرف مواد و الکل در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران طی سال های 88-1385 می باشد.روش کاراز ابتدای سال 1385 تا انتهای 1388 هر سال دانشجویان 23-18 ساله دانشگاه علوم پزشکی تهران با استفاده از پرسشنامه ساختاریافته خودایفا و بدون نام مورد مطالعه قرار گرفتند. روش مورد استفاده برای تحلیل، روش تحلیلی برآورد داخلی(Intrinsic Estimator) می باشد که روشی جدید برای حل مشکل وابستگی خطی بین سن، دوره و هم گروه تولد در مدل های رگرسیون خطی است.نتایجدر روش توصیفی، شیوع مصرف الکل در زنان و مردان با افزایش سن افزایش یافته است. شیوع مصرف مواد اعتیادآور غیر قانونی در زنان و مردان در سال 86 نسبت به سال های دیگر بالاتر بوده و دارای روند افزایشی است. در روش تحلیلی برآورد داخلی اثر سن، دوره و هم گروه تولد در زنان دیده نشد. برای مردان، اثر سن دیده شده در مصرف الکل یک روند افزایشی-کاهشی- افزایشی بود. اثر دوره و هم گروه روند کاهشی را نشان می داد. در مصرف مواد غیرقانونی، اثر سن روند تدریجی افزایشی داشت. اثر دوره، ابتدا روند افزایشی و سپس یک روند کاهشی را نشان می داد. در اثر کوهورت نیز ابتدا روند افزایشی، سپس کاهشی و بعد افزایشی مشاهده شد.نتیجه گیریاثر سن، دوره و هم گروه برای مصرف مواد و الکل در زنان در روش تحلیلی، دیده نشد. مصرف مواد و الکل در مردان با افزایش سن بالاتر می رود. بالا بودن شیوع مصرف مواد، می تواند به دلیل در دسترس بودن و ارزان شدن مواد باشد.
کلیدواژگان: اعتیاد، مصرف مواد غیرقانونی، مصرف الکل، مطالعه سن، هم گروه تولد، کوهورت
-
Pages 1-12Background And ObjectivesManagers need the results of scientific researches for executive planning. Considering some methodological errors in reported studies in Iran and the lack of specific and summarized references، this article aims to provide practical considerations in elderly studies.MethodsIn this narrative review، we conducted a comprehensive search in all accessible electronic data bases using “epidemiology” or “methodology” and “elderly” or their synonyms as keywords. Related papers and books were selected. After review، considerable notes were extracted and presented.ResultsConsidering attrition، death، and non-response rates in sample size calculation، proportional sampling from all strata، and considering differences in clinical manifestations and diagnosis are important. Matching for main confounders، considering recall bias، creating a quiet and comfortable environment to conduct the interview، allocating a certain percentage of participants to high risks، registering age and other quantitative variables in detailed and non-categorized formats، home visit for interview after receiving informed consent from the elderly or their guardians، interview at the closest location to the elderly’s residence، avoiding long interviews، considering bold and legible words in designing the questionnaire، data re-checking with proxy and documents، applying age and sex adjustment for rates، evaluating the functional status، appropriate interpretation related to odds ratio and considering the cost of the studies are the most essential considerations in aging studies.ConclusionUsing epidemiological methods with respect to the characteristics of the elderly enhances the quality of the collected data. Well designed studies provide policy makers with reliable evidence for planning.Keywords: Elderly, Epidemiology, Methodology, Older people
-
Pages 13-22Background and Objectives
The number of road traffic accidents (RTAs) and their mortality are increasing in the world. In Iran, RTAs have caused life losses and economical damages. Death is the most important consequence of the accidents in terms of social, economic, and even political expenditures. This paper reports the statistics of the mortality status in the last decade.
MethodsA 10-year study was conducted on national and provincial data of the last decade collected by Legal Medicine Research Center. The population information provided by the National Center of Statistics was used. SPSS 15.5 and Microsoft Office Excel 2007 were used for data analysis.
ResultsBetween 2001 and 2010, the annual average of 34.6 per hundred thousand people were killed in traffic accidents, more than 80% of the casualties are men. The highest number of deaths and injuries was observed in 2005 and the lowest occurred in 2001. RTAs had a descending trend trough the last decade but the rate of injuries increased. The death rates in Semnan, Qazvin, and Kerman were the highest and in Tehran, Ardabil, and West Azarbaijan were the lowest.
ConclusionAlthough mortality rates due to RTAs declined during the last four years of the study period, direct and indirect costs of deaths resulting from RTAs in Iran are a sign of crisis.
Keywords: Road traffic accidents (RDAs), Mortality, Iran -
Pages 23-36Background and ObjectivesConsidering the importance of CVD risk factors in diabetic and non-diabetic populations and the high prevalence of diabetes and cardiovascular risk factors, we studied the trend of anthropometric indexes, blood pressure, smoking and lipids in diabetic and non-diabetic populations.MethodsThe data of Tehran Lipid and Glucose Study was used in this investigation. The study population comprised 1045 diabetic and 5136 non-diabetic subjects. To investigate the secular longitudinal trends, the Generalized Estimation Equation method was employed. All statistical models were adjusted for age to eliminate the potential confounding effect of age. The interaction between the diabetes status and each phase of the study was checked in a separate model in GEE.ResultsOver a decade, the serum levels of TC, TGs, LDL-C and non HDL-C decreased although about 60% of the diabetic population did not reach the therapeutic goals of non-HDL-C and LDL-C levels until 2011. Control of hypertension was more successful in females, but about 60% of both males and females with diabetes were still hypertensive at the end of follow-up period. Smoking increased during the follow-up.ConclusionThis study showed that among CVD risk factors, healthcare professionals paid more attention to hypercholesterolemia neglecting other risk factors including hypertension and central obesity.Keywords: Type 2 diabetes_Anthropometric indexes_Blood pressure_Smoking_Lipids
-
Pages 37-45Background and ObjectivesHome-related traumas are the most common traumas and are ranked the second among different types of traumas. This study aimed to determine the status of home-related traumas in patients referred to medical centers in Kashan in 2010-2012.MethodsIn this cross-sectional study, 1028 patients referred to Kashan emergency medical centers were evaluated. The continuous sampling method was used for patient selection. The data collection tool was a researcher made questionnaire with two sections: demographic information and a checklist to evaluate the domestic trauma. Information was obtained by trained nurses through direct interviews with the patients and hospital records. Data was analyzed using SPSS version 0.16.ResultsLocation patterns of incidents showed that the hall (27.7%), kitchen (20.3%) and yard (18.4%) were the most common injury sites. Recklessness (80.8%) was the most common cause of trauma. Most of the accidents were caused by falls (27.90%) and cutting tools (25.08%). Orthopedic injuries (50.2%) and hemorrhagic events (34.70%) were the most common traumas.ConclusionThe results showed that domestic traumas often occurred following reckless behaviors. As a result, these traumas could be predicted and prevented by concentration and attention during working. To reduce the incidence of domestic traumas, people should receive information and training on health and safety issues in the home setting.Keywords: Trauma, Domestic, Emergency, Kashan
-
Pages 46-53Background and ObjectivesIn recent years, different decision support systems (DSS) have been used to predict and diagnose diseases. The purpose of this paper was to compare some DSSs and to evaluate their accuracy in predicting diabetes.MethodsIn this research, determination and optimization of the weights of the neural network were undertaken using genetic algorithm and Levenberg-Marquardt (GALM). Traditional and K-Fold Cross Validation were used to verify the models. Finally, the proposed model (i.e. GALM) was compared using logistic regression and genetic algorithm based on area under curve (AUC), and Confusion Matrix.ResultsAfter evaluating the results, the model based on the GALM algorithm showed better sensitivity and specificity in comparison with models based on the logistic regression (LR) and genetic algorithm (GA). Furthermore, among other models, the proposed model had a high sensitivity, specificity, negative predictive value (NPV), positive predictive value (PPV), and a small negative likelihood.ConclusionThe results showed that the GALM model with a sensitivity, specificity, PPV, NPV, and AUC of 98.7, 90.01, 91.8, 98.3 and 0.979 respectively was an appropriate model for predicting diabetes in comparison with models of GA and LR.Keywords: Diabetes, Neural Network, Genetic Algorithm, Levenberg, Marquardt
-
Pages 54-60Background and ObjectivesUrinary calculi are a common problem worldwide. The pattern of fluid consumption in healthy people and patients with renal calculi is not totally clear. The aim of this study was to determine the association between the amount of fluids intake and urinary calculi.MethodsIn this case-control study, cases were the patients with urinary calculi admitted to Emam-Hossein Hospital, Shahroud, Iran. The controls were selected among the patients admitted to other wards of the hospital except for dialysis and ICU wards. The association between independent variables and urinary calculi was investigated using logistic regression analysis.ResultsA total of 127 people (60 cases and 67 controls) participated in this study. The mean age of the participants was 44.6 years (SD = 1.7). The mean intake of tea, natural juice, alcohol free beer, and total fluid intake were higher in cases compare to controls. In participants with a negative history of urinary calculi, the total intake of fluid (P=0.021) and natural juice (P=0.006) was higher in cases. The male gender (OR=3.2), higher BMI (OR=1.2), and a positive family history of urinary calculi (OR=3.5) were associated with renal calculi in a multivariate logistic regression model, while the milk intake (OR=0.995) was a protective factor in this model.ConclusionMilk intake is a protective factor and the male gender, higher BMI and a positive family history are the risk factors for urinary calculi.Keywords: Kidney calculi, Case, control studies, Iran
-
Pages 61-68Background and ObjectivesMeasuring the impact of various diseases on Life Expectancy(LE) is an important step toward prioritization in health. The present study was conducted to measure the impact of heart diseases, neoplasm, and respiratory diseases on life expectancy (LE) in 2010.MethodsData on death and population for all 22 districts of Tehran were obtained from the main cemetery of Tehran and statistical center of Iran, respectively. Age-specific mortality rates and consequently LE were calculated for all 22 districts and both genders. Finally, the death probability assuming complete elimination of the diseases was calculated and the resulting life tables were obtained.ResultsThe LE at birth was estimated 74.6 and 78.4 years for total males and females in Tehran, respectively. The maximum and minimum LE at birth was 80 years in females and 72.7 years in males, respectively. Assuming complete elimination of heart diseases, the LE increased to 82.39 and 85.51 years in males and females, respectively while complete elimination of neoplasm resulted in an increase in LE to 76.27 years in men and 80.49 years in women. Finally, elimination of respiratory diseases increased the LE of men to 75.98 years and the LE of women to 79.97 years.ConclusionThe results indicated the high impact of the diseases on LE, especially the heart diseases. As a main result, LE will upgrade to more focus on this category.Keywords: Life expectancy, Life table, Heart disease, Neoplasm, Respiratory disease
-
Pages 69-82Background and ObjectivesCommunity assessment is a key tool for improving and promoting the health of the community. The role of community assessment is to identify the most important factors affecting the population health. To get a comprehensive picture of problems, priorities and suggested community health action plans in Iran, this review aims to summarize community assessments in various areas of Iran conducted between 1992 – 2013.MethodsThis study was a retrospective review in which community assessments were compared and the results of several studies conducted in different regions of the country covering both rural and urban health centers were analyzed. Since 1999, department of Epidemiology and Biostatistics has conducted these community assessments in eight phases and follows 2002 North Carolina Community Health Assessment model. Assessment teams typically included MPH students and/ or PhD and masters (epidemiology) students from the School of Public Health. Data was collected through observation, interview, and focus group discussion. Assessment teams in each region prioritized the list of problems using Hanlon method and Nominal Group Technique.ResultsThe results identified substance abuse, economical, and water-related problems as the most important problems in different parts of the country which indicates the need for developing a comprehensive action plan andimplementing measures.ConclusionA review of the community assessments performed in this study shows the ability of community assessment to detect community health problems in all aspects. Therefore, this approach is recommended to evaluate and prioritize health problems and to formulate action plans.Keywords: Community assessment, Health problems, Health centers, Action plan
-
Pages 83-98Background and ObjectivesThis study was conducted to evaluate the completeness and geographical representativeness of the hepatitis B surveillance system between 2007 and 2013 in Hamadan Province.MethodsIn this descriptive study, all reported cases in Hamadan Province were extracted. The analytical literature review method was used to examine completeness. We used studies on the prevalence and incidence of hepatitis in Iran published between 2007 and 2013. Sensitivity analysis of the results was performed by simulation program using the R software. Geographical representativeness was assessed and plotted by the ArcGIS software, as well.ResultsTotally, 1378 cases were reported to the hepatitis B surveillance system in Hamadan Province. Most cases were from urban areas and were men, married, and housewives mostly in the age group 20 to 29 and 30 to 39 years. Completeness of the hepatitis B surveillance system was 77%. The hepatitis B surveillance system was not representative in terms of occupation but was representative in terms of age, sex, marital status, and place of living.ConclusionWe concluded that the hepatitis B surveillance system had a relatively good performance. Moreover, findings of the analytical literature review method are affected by the included studies and interpretation of the results should be performed with caution.Keywords: Evaluation, Completeness, Geographical Representativeness, Public Health Surveillance, Hepatitis B, Analytical Literature Review
-
Pages 99-108Background and ObjectivesThe aim of the study was to determine age, period, and cohort effects on trend of alcohol and drug use in the students of Tehran University of Medical Sciences from 2006 to 2009.MethodsBetween 2006 and 2009, the students of Tehran University of Medical Sciences were surveyed annually using a structured self-administered and anonymous questionnaire. Intrinsic estimator, which is a new method for resolving linear dependency between age, period, and cohort in linear regression models, was used for data analysis.ResultsIn the present study, in the descriptive method, the prevalence of alcohol consumption increased in males and females with an increase in age. The prevalence of illicit drug use was higher in 2007 in comparison with other periods for males and females. In the analytical method (intrinsic estimator), there were no age, period and cohort effects for alcohol and drug use for females. For males, the age effect exhibited an increasing-decreasing-increasing trend and period and cohort effects showed a decreasing trend for alcohol use. As for drug use, the age effect exhibited gradual increases. The period effect displayed an increasing-decreasing trend and the cohort effect exhibited an increasing-decreasing-increasing trend.ConclusionThe IE method showed no age, period and cohort effects for alcohol and drug use in females. The prevalence of drug and alcohol use increased with an increase in age in males. The high prevalence of drug use could be due to easy accessibility and low price of drugs.Keywords: Drug use, Alcohol use, Age, period, cohort study, Addiction