فهرست مطالب
فصلنامه پژوهش های ارتباطی
پیاپی 83 (پاییز 1394)
- بهای روی جلد: 50,000ريال
- تاریخ انتشار: 1394/10/01
- تعداد عناوین: 9
-
-
صفحه 9سریال های تلویزیونی یکی از مهم ترین و پرمخاطب ترین برنامه هایی هستند که در بسیاری از موارد، دستمایه و مضمون روایت داستانی آنها، یک یا چند مسئله اجتماعی است. پرداختن به مسائل اجتماعی خود مقوله ای است که ملاحظه ها و دغدغه های مهمی را در نحوه بازنمایی و برساخت مسائل اجتماعی، ساختار فنی و شیوه های داستان پردازی می طلبد. به نظر می رسد سریال داستانی «معلم» نمونه موفقی در نحوه بازتاب مسائل اجتماعی به شمار می رود که رویکرد حاکم بر آن، رویکردی جامعه گرایانه است. در این پژوهش، با روش تحلیل محتوای کیفی و بهره گیری از نظریه های اجتماعی شدن، نظریه کنترل اجتماعی و برساخت گرایی، دو قسمت از این سریال نمایشی با موضوع کجروی و بزهکاری تحلیل شده است زیرا به نظر می رسد موضوع کجروی و بزهکاری، یکی از مسائل مهم اجتماعی است که محیط های اجتماعی، بویژه فضاهای آموزشی را درگیر می سازد. شیوه بازنمایی مسائل اجتماعی در این سریال، به گونه ای است که در پایان هر قسمت، پنداشت های نادرست جای خود را به پنداشت های درست تر می دهد و در مجموع، مسئله حادث شده با روش منحصربه فرد شخصیت اصلی داستان، به گونه ای مرتفع می شود که حاصل کار تقویت «پیوندهای اجتماعی» باشد.
کلیدواژگان: سریال های تلویزیونی، مسئله اجتماعی، کنترل اجتماعی، برساخت گرایی -
صفحه 33تولید و محتوای اخبار در اتاق های خبر؛ قلب تپنده رسانه ها، به شدت تحت تاثیر عوامل درون و برون سازمانی است. در این مقاله، عوامل درون سازمانی، با هدف تعیین میزان نقش متغیرهای ساختار، فرهنگ، سرمایه و نیروی انسانی، بر کمیت و کیفیت اخبار تلویزیون در اتاق خبر بررسی شده اند. پژوهش مبتنی بر روش پیمایش و پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری 530 نفر و نمونه آن 112 نفر از کارکنان خبرگزاری صداوسیما را در برمی گیرد. بر اساس یافته ها؛ همه عوامل درون سازمانی، به نحوی در میزان کمیت و کیفیت اخبار نقش دارند؛ اما با توجه به نظر پاسخگویان، متغیر ساختار سازمانی به عنوان موثرترین عامل در اتاق خبر، بیشترین نقش را در کمیت و کیفیت اخبار ایفا می کند. نتایج این پژوهش، با تبیین نقش برجسته ابعاد یکپارچگی (67/3)، فناوری (55/3)، تعهد (36/3)، تجهیزات (30/3) و حرفه ای بودن (25/3) بر کمیت و کیفت اخبار، ضرورت توجه مدیران رسانه را در توانمندسازی نیروی انسانی و تجهیز اتاق های خبر، به امکانات و فناوری های نوین ارتباطات و اطلاعات، بیش ازپیش آشکار می سازد.
کلیدواژگان: اتاق خبر، عوامل درون سازمانی، کمیت و کیفیت خبر، نظریه سیستم ها -
صفحه 53هدف از پژوهش حاضر، یافتن «موثرترین روش تبلیغاتی در شکل دهی به رای مردم» و «مهم ترین توانمندی لازم برای نامزدهای انتخاباتی» در جلب آرای عمومی بوده است. دلیل اصلی این امر، اهمیت جایگاه انتخابات در تعیین سرنوشت ملت ها و همچنین نقش تلویزیون و مهارت های نامزدها در شکل دهی به نگرش و رفتار انتخاباتی رای دهندگان است. این پژوهش با روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه انجام شده و جامعه آماری آن، دانشجویان دانشگاه های سراسر کشور بوده اند که از میان آنها، 420 نفر به عنوان نمونه آماری در پژوهش مشارکت کرده اند.
نتایج پژوهش نشان می دهد که تاثیرگذارترین روش تبلیغ بر رای پاسخگویان، مناظره های تلویزیونی و مهم ترین توانمندی نامزدها در جلب آرای مردم، قدرت سخنوری و خطابه است. همچنین، تمام جملاتی که از تبلیغات ریاست جمهوری سال 92 در ذهن پاسخگویان باقی مانده، مربوط به مناظره های تلویزیونی است. از این رو، می توان گفت که مناظره های تلویزیونی، جایگاهی بی بدیل در ساختار کمپین های انتخاباتی دارند.
کلیدواژگان: مناظره، تلویزیون، انتخابات، ریاست جمهوری -
صفحه 69رسانه های سنتی و نوین در دور جدید مذاکرات هسته ای ایران با کشورهای گروه 1+5 در دولت آقای روحانی، حضور فعال داشتند و این مسئله، روند مذاکرات هسته ای ایران با غرب را تغییر داد و به تیم مذاکره کننده ایران برای دستیابی به اهداف مورد نظر در توافق هسته ای کمک کرد. موضوع این پژوهش، بررسی عملکرد رسانه های سنتی و نوین در پیشبرد دیپلماسی رسانه ای در مذاکرات هسته ای ایران با کشورهای گروه 1+5 است. پژوهش به روش، تحلیل کیفی انجام شده و چارچوب نظری آن بر اساس نظریه همگرایی رسانه ای شکل گرفته است. در پژوهش حاضر جامعه مورد بررسی از بین اعضای گروه مذاکره کننده و کارشناسان وزارت امور خارجه، اصحاب رسانه، استادان دانشگاه، کارشناسان رسانه، نمایندگان مجلس و کارشناسان مسائل سیاسی و مسائل بین المللی انتخاب شده اند. یافته ها نشان می دهد که عملکرد رسانه های نوین در مقایسه با رسانه های سنتی در پیشبرد دیپلماسی رسانه ای مذاکرات هسته ای بهتر بوده است.
کلیدواژگان: رسانه، رسانه های سنتی و نوین، دیپلماسی رسانه ای، مذاکرات هسته ای -
صفحه 85هدف از مقاله حاضر، مطالعه مولفه های اقتصاد مقاومتی در تبلیغات بازرگانی سیمای شبکه اصفهان در بهار93 است. از میان بخش های مختلف مورد تاکید در سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، سیاست «مدیریت مصرف» به لحاظ نیاز به فرهنگ سازی و برخورداری از رابطه دوسویه با سیاست های «تقویت فرهنگ مقاومت در بین آحاد جامعه» و «تبدیل اقتصاد مقاومتی به گفتمان فراگیر و رایج ملی» به عنوان مطالعه موردی در این پژوهش بررسی می شود. پژوهش حاضر از نوع کیفی است و روش مورد استفاده تحلیل محتوای کیفی بوده است. جامعه آماری پژوهش 1964 تبلیغ بازرگانی را شامل می شود که با تمام شماری، محتوای تمامی آنها مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. واحد تحلیل در انجام این پژوهش «هر یک از پیام های بازرگانی» به صورت جداگانه بوده است. یافته ها بیانگر این است که تبلیغات بازرگانی استانی پخش شده از سیمای شبکه اصفهان به غیر از مولفه کالاها و خدمات صرفا ایرانی، در ارائه الگوهای رفتاری مدیریت مصرف به مخاطبان، کمتر با الزامات اقتصاد مقاومتی همسو بوده اند.
کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، تبلیغات بازرگانی، فرهنگ مقاومت، مدیریت مصرف -
صفحه 105تاثیر فراگیر رسانه ها در عصر حاضر به اندازه ای است که از آن به عصر رسانه ها، عصر جهانی شدن، جامعه شبکه ای و جامعه اطلاعاتی یاد می کنند. توسعه فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در دهه اخیر، منجر به پیدایش و توسعه رسانه های دیجیتال متنوعی شده است که دارای کارکرد رسانه های جمعی هستند. با توجه به اهداف ارزشی و اجتماعی هر جامعه، مقررات گذاری تبدیل به سازوکاری برای تضمین تحقق اهداف در عرصه های مختلف اجتماعی، اقتصادی و سیاسی شده است، رسانه های نوین صوتی تصویری نیز به دلیل قدرت تاثیرگذاری و گستردگی، نیازمند نظام مقررات گذاری مناسبی هستند که لازم است با نگاه آینده پژوهانه مورد مداقه قرار گیرد. نخستین گام در هر سیاستگذاری، شناخت مسائل و چالش هاست. منظور از چالش می تواند مسائل وضعیت فعلی یا آینده باشد؛ به همین دلیل نیز از ابزارهای آینده پژوهی به منظور شناسایی چالش های آینده و پیامدهای آنها بهره گرفته می شود. در این پژوهش، با استفاده از روش نظریه داده مبنا، شش چالش کلیدی، شامل؛ خلا قانونی و نبود شفافیت، تعدد نهادهای نظارتی، جایگاه مطلوب سازمان صداوسیما، نگرش به چندصدایی و تکثرگرایی، نقش نهادهای عمومی و خصوصی و در نهایت، محتوای رسانه ها برای مقررات گذاری رسانه های صوتی تصویری آینده شناسایی شده است.
کلیدواژگان: آینده پژوهی، رسانه های صوتی، تصویری، مقررات گذاری، چالش ها، نظریه داده مبنا -
صفحه 123در چند دهه گذشته، برخی صاحبنظران حوزه فیلمنامه نویسی تلاش کرده اند الگوهای مختلفی را برای شخصیت پردازی قهرمان در سینما و تلویزیون طراحی کنند. الگوی سفر قهرمان وگلر، به دلیل تاکید بر مراحل رشد شخصیت قهرمان، رویکردی نو در حوزه فیلمنامه نویسی ایجاد کرده است. این پژوهش، سفر قهرمان نوجوان را بر اساس الگوی سفر قهرمان وگلر، مورد بازخوانی قرار داده است. در این بازخوانی که به شیوه اسنادی و کتابخانه ای صورت پذیرفته، مراحل سفر قهرمان نوجوان در حیطه کهن الگویی با در نظر گرفتن اقتضائات فرهنگ و هویت ایرانی، مورد مطالعه قرار گرفته است. در این مطالعه، یک مرحله از الگوی سفر قهرمان وگلر حذف و سه مرحله به آن اضافه شد و در نتیجه سفر قهرمان نوجوان در چهارده مرحله پی ریزی گردید. این پژوهش تلاش می کند با ارائه و بررسی مراحل سفر قهرمان نوجوان، نشان دهد چگونه فیلمنامه-نویس تلویزیونی و سینمایی می تواند با بهره گیری از این مراحل، قهرمان نوجوان را خلق کند. به عنوان نمونه مطالعاتی، ساختار روایی دو فیلم سینمایی «کودکی ایوان» و «کودک و فرشته»، بر اساس مدل پیشنهادی بررسی شده اند.
کلیدواژگان: قهرمان، نوجوان، سفر قهرمان، خلق قهرمان، فیلمنامه نویسی -
صفحه 149
-
فرم ارزیابی مقالهصفحه 159
-
Page 9Television soap operas are one of the most frequently and widely watched genres focusing on one or a number of social themes. Addressing social problems requires important considerations regarding the representation and construction of the problems, technical structures as well as modes of storytelling. "The Teacher" is seemingly a successful example regarding the way to represent social issues; its approach is a community-based one. Employing a qualitative content analysis methodology and using such theoretical grounds as socialization theory, social control theory as well as social constructionism, the present research analyzes two parts of this drama which deals with wrongdoing and delinquency which are seemingly two important social problems infecting social environments, including educational spaces. The findings indicate that at the end of each part, wrong impressions give way to more correct understandings; in better words, the issue raised in each part will be solved through the uniquely designed performance of the main character so far as to ultimately reinforce the "social bonds".Keywords: Soap Operas, Social Issues, Social Control, Constructionism
-
Page 33Producing news stuff in newsrooms is highly influenced by inter- and intraorganizational factors. In the present paper intra-organizational factors have been investigated and the role of such variables as structure, culture, and human resources in the quality and quantity of TV news have been determined. This article is based on a survey-based research which used a researcher-made questionnaire to collect data. The population consisted of 530 individuals mostly IRIB News Agency staff, of which some 112 were selected as samples. Findings indicate that all intra-organizational factors play a role in the quality and quantity of news stories; according to the findings, organizational structure as the most influential factor in newsroom has the greatest role in the quality and quantity of news stories. Illustrating the distinguished role of such factors as integration (3.67), technology (3.55), obligation (3.36), equipment (3.30) and professionalism (3.25) in the quality and quantity of news stories, this research reveals the necessity of media manager's attention to empowering human resources, equipping newsrooms with modern information and communication technologies and facilities.Keywords: Newsroom, Intra, organizational, Quantity, Quality of News, Systems Theory
-
Page 53The present study aims to find "the most effective method of electoral campaigns in shaping voter's mind" and "the elections candidate's most significant qualification" in managing public vote. The reason behind this is the significance of elections as an event affecting the fate of nations as well as the role of television and candidate's skills in shaping voter's attitudes. This is a survey carried out through questionnaires distributed among university students across the country, of which some 420 individuals were selected as samples of the research. The findings indicate that the most effective method of electoral campaign in shaping voter's mind is TV debates, and the elections candidate's most significant qualification is their rhetorical skills and presentation capabilities. Furthermore, all the sentences that respondents remember from 2014 Iranian Presidential Elections belong to TV debates. Thus, one could conclude that TV debates have a unique role in the structure of electoral campaigns.Keywords: Debate, Television, Elections, Presidency
-
Examining the Performance of Traditional and Modern Media in Promoting Nuclear Talks Media DiplomacyPage 69Traditional and modern media played an important role in the new round of nuclear talks between Iran and P5+1 in Rouhani administration, and helped the negotiating team achieve its objectives. This study aims to examine the performance of both traditional and modern media in promoting media diplomacy in these talks. The research methodology is qualitative and the subjects were chosen from among the members of negotiating team, Foreign Ministry experts, media people, university lecturers, media experts, lawmakers and political and international experts. The theoretical framework was based on media convergence theory. Findings indicate that modern media did better in promoting media diplomacy than traditional media.Keywords: Media, Traditional, Modern Media, Media Diplomacy, Nuclear Negotiations
-
Resistive Economy in Isfahan Television Commercials Case study: Components of Consumption ManagementPage 85This paper aims to study the components of "resistive economy" in commercials broadcast on Isfahan local TV channel in spring 1393 (Iranian Calendar). From among all elements constituting "resistive economy", only "consumption management" was chosen for the purpose of this study; this component was examined as a case study in terms of the following factors: necessity of related culture promotion; reinforcing resistive culture in the society; turning resistive economy into a dominant national discourse. This qualitative research was carried out through qualitative content analysis, and the population consisted of 1964 commercials, examined by complete enumeration. The unit of analysis was individual ads. The findings indicate that the local TV commercials were slightly consistent with the "resistive economy" requirements, except for made-in-Iran goods and services.Keywords: Resistive Economy, Commercials, Culture of Resistance, Consumption Management
-
Page 105Today, the increasing influence of media is so great that there are talks of "media age", "globalization age", "network society" as well as "information society". Development of information and communications technologies in the last decade has resulted in emergence and advancement of diverse digital media functioning as mass media. Given the social and value objectives of every society, regulation has turned into a mechanism for ensuring the realization of objectives in various economic and political arenas; furthermore modern audio-visual media need a proper regulatory system due to their influential power, hence a future study with this regard is a necessity. The first step in any kind of policy-making is to understand the issues and challenges of present and future. Thus, futurology tools are used to identify the future challenges and their consequences. Using Grounded Theory, the present study identifies six key challenges, including: legal void and lack of transparency, diversity of supervising entities, IRIB constructive position, considering pluralism and different voices, role of public and private entities and finally,norms of media content for regulating future audio-visual media.Keywords: Futures syudy, Audio, Visual Media, Regulation, Challenges, Grounded Theory
-
Page 123In the last decades some scholars in the field of script-writing have tried to design different patterns for characterization of the hero in cinema and television. Wiggler's Journey of Hero Pattern has created a new approach in script-writing due to its emphasis on hero development stages. The present study has reviewed adolescent journey pattern based on that of Wiggler. In this research which was carried out by a documentary methodology, the stages of hero journey within an archetypal realm and by considering Iranian culture and identity. In this study one stage was removed from Wiggler's pattern and three new stages were added, hence, the journey of adolescent hero was established within fourteen stages. This research tries to illustrate how cinema and television script-writing could create adolescent heros. As a case study, the narrative structures of two movies, i.e. "Ivan's Childhood" and "the Child and the Angel" were examined based on the proposed model.Keywords: Hero, Adolescent, Hero Journey, Creating Hero, Script, writing