فهرست مطالب

مهندسی و مدیریت آبخیز - سال هفتم شماره 4 (زمستان 1394)

مجله مهندسی و مدیریت آبخیز
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/16
  • تعداد عناوین: 20
|
  • یحیی پرویزی صفحات 341-351
    تقریبا تمامی بررسی های جهانی تغییر اقلیم ناشی از اثرات گلخانه ای گازهای کربنی را تایید می نماید. ترسیب کربن در عرصه جنگل ها و مراتع رهیافتی پایدار و فاقد مخاطرات زیست محیطی برای مواجهه با تبعات این پدیده است. انجام عملیات احیائی جنگل کاری توام با روش های آبخیزداری یکی از ظرفیت های مهم در ترسیب کربن است. این پژوهش با هدف بررسی ظرفیت این عملیات در مناطق رویشی زاگرس شمالی و مرکزی در ترسیب کربن اتمسفری اجراء شد. بدین منظور در هر یک از استان های کردستان، کرمانشاه، لرستان و فارس یک یا چند سایت که عملیات یاد شده بر مبنای الگوهای سنتی یا جدید آبخیزداری اجراء گردیده بود، به عنوان معرف انتخاب، سپس با عملیات میدانی نمونه برداری خاک، زیست توده و لاشبرگ به صورت سیستماتیک تصادفی در سایت های مطالعاتی و شاهد انجام شد. اندازه گیری کربن آلی و دیگر آزمایشات خاک و نیز ضریب تبدیل کربن برای نمونه زیست توده و لاشبرگ محاسبه و ذخیره کربن در هکتار محاسبه شد. سپس مقادیر شاخص های ترسیب کربن در هر هکتار محاسبه شد. نتایج نشان داد که عملیات اجراء شده که عمدتا به صورت درخت کاری همراه با عملیات پخش سیلاب و آبخوانداری و بانکت بندی و سامانه های سنتی تراس بندی و سکوبندی همراه با کشت درخت و درختچه و یا همراه با زراعت بود، موفق به ترسیب از 3.41 تا 112.1 تن کربن در هکتار شده بودند. بیشترین سهم کربن ترسیبی مربوط به کربن خاکی بود که سهم نسبی آن در ترسیب کربن بین 95 تا 99 درصد از کل کربن ترسیب یافته بود. از میان عملیات مورد ارزیابی سامانه سنتی سکوبندی همراه با کشت درختان مو و بادام موفق تر از سایر اشکال عملیات بود.
    کلیدواژگان: بانکت بندی، پخش سیلاب، تراس بندی، ذخیره کربن، نهال کاری
  • سیدعلی ایوب زداه، مهدی حبیبی*، محمد رستمی، مجتبی صانعی، محمد فرامرز صفحات 352-362
    سرریزهای جانبی به شکل وسیعی برای انحراف آب از رودخانه ها به کار می روند. اغلب رودخانه های طبیعی با بستر متحرک هستند که ته نشینی رسوبات در امتداد سرریز جانبی مشکلاتی را در انحراف آب ایجاد می کند. مطالعات بر روی یک فلوم آزمایشگاهی با عرض 0.9 متر، طول 10 متر، سه مقدار طول سرریز جانبی به ترتیب برابر با 0.6، 0.4 و 0.2 متر، ارتفاع سرریز 0.08 متر و شیب طولی کانال 0.001 انجام شده است. تغییرات پروفیل سطح آب بر روی سرریز جانبی به ازاء مقادیر مختلف عدد فرود جریان در بالادست سرریز جانبی در کانال اصلی اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده با نتایج حاصله از آزمایش ها بر روی فلوم با بستر ثابت و همچنین، روش تحلیلی مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان می دهد، پروفیل سطح آب بر روی سرریز جانبی تحت تاثیر شکل بستر تشکیل شده در جنب سرریز بوده و در نتیجه در شرایط جریان بر روی سرریز جانبی موثر است. مقادیر دبی جریان عبوری و تغییرات پروفیل سطح آب سرریز جانبی برای کانال با بستر ثابت همبستگی خوبی را با روش حل تحلیلی نسبت به مقادیر مشاهداتی به دست آمده از جریان در کانال با بستر متحرک دارد. خطای نسبی نسبت دبی جریان محاسبه شده برای کانال های با بستر ثابت برابر با 0.14 درصد بوده، در حالی که این مقدار برای کانال های با بستر متحرک 0.54 درصد می باشد. این مقادیر برای تغییرات نسبت انرژی در امتداد سرریز جانبی به ترتیب برابر با 1.28 و 1.37 درصد به دست آمد.
    کلیدواژگان: فرم بستر، فلوم، کانال با بستر متحرک، مدل رانج، کوتا، مهندسی رودخانه
  • طیب رضیئی صفحات 363-378
    با استفاده از داده های بارش 69 ایستگاه سینوپتیک و کلیماتولوژی در دوره آماری 2005-1975 پدیده خشکسالی در بخش خشک و نیمه خشک مرکز و شرق کشور مورد بررسی قرار گرفت. پس از کنترل کیفی داده ها نمایه SPI در مقیاس های زمانی سه، شش و 12ماهه برای همه ایستگاه ها محاسبه شد. با استفاده از تحلیل مولفه های اصلی و چرخش به روش وریمکس منطقه مورد مطالعه بر اساس تغییرات زمانی SPI سه و 12ماهه به دو منطقه و بر اساس تغییرات زمانی SPI شش ماهه به سه منطقه کاملا همگن تقسیم شد. شدت، مدت و فراوانی خشکسالی ها برای هر یک از مقیاس های یاد شده محاسبه و تغییرات مکانی آن ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتیجه بررسی نشان داد که فراوانی خشکسالی های با شدت های مختلف در نیمه شمالی منطقه بیشتر از دیگر نقاط می باشد، در حالی که جنوب شرق منطقه بیشتر در معرض وقوع خشکسالی های شدید تا بسیار شدید قرار دارد. نتیجه این بررسی همچنین، نشان داد که منطقه مورد مطالعه در 23.5 درصد از سال های مورد بررسی با خشکسالی فراگیر روبه رو بوده است که در بیشتر این سال ها نسبت ایستگاه های متاثر از خشکسالی های شدید و بسیار شدید کمتر از ایستگاه های متاثر از خشکسالی های ملایم تا متوسط بوده است که نشان می دهد، هر چه خشکسالی شدیدتر باشد، از سطح مساحت درگیر با خشکسالی کاسته می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل مولفه های اصلی، تغییرات زمانی، داده های بارش، روش وریمکس، SPI
  • رضا سکوتی اسکویی*، حمیدرضا پیروان، داود نیک کامی، محمدحسین مهدیان صفحات 379-388
    با توجه به این که اراضی مارنی در محدوده حوزه های آبخیز بخش شمالی استان آذربایجان غربی گسترش زیادی داشته و فرسایش خاک در این اراضی زیاد است، در این پژوهش فرسایش پذیری و اشکال فرسایشی خاک های حاصل از مارن ها و رابطه آن ها با تلفات خاک در این اراضی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور ابتدا مناطق پراکندگی مارن ها در استان بررسی و با توجه به شرایطی مانند ضخامت و برونزدهای مارنی، تناوب میان لایه های مارنی و اشکال فرسایشی مشهود در آن ها، مارن های حساس به فرسایش در مناطق شمالی استان شناسایی شدند. در 15 نقطه و با سه تکرار از خاک سطحی این اراضی نمونه برداری شد. شاخص های فرسایش پذیری این خاک ها شامل نسبت رس و شاخص فرسایش پذیری k در فرمول جهانی فرسایش تعیین شد. با استفاده از باران ساز قابل حمل، میزان تولید رواناب و رسوب نیز در مناطق انتخابی به دست آمد. شدت و اشکال فرسایش با استفاده از روش BLM تعیین و ارتباط بین فرسایش پذیری خاک های مارنی با شکل، نوع فرسایش و رسوب دهی از طریق ماتریس همبستگی بررسی و گروه های همگن از نظر تولید رسوب و حساسیت به فرسایش با استفاده از آزمون دانکن تعیین شدند. نتایج به دست آمده نشان می دهد، با وجود آن که به طور کلی وضعیت فرسایش سطحی به روش BLM در طبقه متوسط قرار می گیرد، در مناطق قره تپه و قره آغاج فرسایش آبکندی امتیاز بیشتری به خود اختصاص داده و فرسایش شیاری در کلیه نقاط امتیازات بالایی داشته است. حجم رواناب سطحی کمینه 255 در منطقه شعبانلو و بیشینه 577 سانتی متر مکعب در منطقه قره تپه به دست آمد. ضریب رواناب بین 0.23 تا بیشینه 0.53 محاسبه شد. کمینه گل آلودگی تولید شده برابر 10 گرم در لیتر در قره تپه و بیشینه آن برابر 180 گرم در لیتر در قره آغاج اندازه گیری شد. همچنین، مشخص شد که شاخص نسبت رس در ظهور فرسایش به شکل آبکندی و حجم رواناب در فرسایش سطحی و شیاری نقش تعیین کننده (با اطمینان 95 درصد) داشته است.
    کلیدواژگان: رسوب، روش BLM، رواناب، شاخص فرسایش پذیری، نسبت رس
  • رحیم کاظمی*، صمد شادفر، رضا بیات صفحات 389-401
    چکیده اطلاع از اهمیت سلسله مراتبی عوامل موثر در توزیع مکانی چشمه ها، به عنوان نقطه خروجی منابع آب زیرزمینی در یک حوزه آبخیز، برای توسعه برنامه مدیریت کیفی و کمی منابع آب ضرورت دارد. در این راستا می توان از تلفیق سیستم اطلاعات جغرافیایی و ابزار پشتیبانی تصمیم گیری به منظور تعیین اهمیت سلسله مراتبی عوامل موثر در ایجاد چشمه ها و پهنه بندی مناطق مستعد توسعه منابع آب استفاده کرد. در این پژوهش به منظور تعیین سلسله مراتب اولویت عناصر ساختاری در توسعه منابع آب در یک منطقه کارستی، ابتدا با بررسی مطالعات انجام گرفته در این زمینه، پارامتر های موثر در ایجاد چشمه ها شامل، لایه های اطلاعاتی شیب، طبقات ارتفاعی، فاصله از شبکه هیدروگرافی، فاصله از خطواره های ساختمانی، فاصله از عناصر تکتونیکی، فاصله از کنتاکت آهکی و لیتولوژی انتخاب شد. سپس لایه های مربوط به هر کدام از این پارامتر ها در محیط GIS و با استفاده از نرم افزار ILWIS تهیه و هر لایه به طور جداگانه با لایه توزیع مکانی چشمه ها قطع داده شد. سپس ارجحیت زیرطبقه های هر لایه نسبت به همدیگر با لحاظ فراوانی وقوع چشمه ها تعیین و در نهایت با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی، عوامل موثر در رخداد این پدیده در محیط نرم افزار Expert Choice وارد و وزن هر یک از عوامل محاسبه شد. نتایج نشان داد که لایه لیتولوژی بالاترین وزن را به خود اختصاص داده و زیر لایه کربناته به تنهایی 54 درصد از وزن این لایه را تشکیل داده است. لایه های بعدی به ترتیب اهمیت، شامل، لایه شیب و طبقات ارتفاعی، لایه فاصله از عناصر ساختاری، خطواره ها، کنتاکت آهکی و شبکه آبراهه ای، هستند. نقشه پتانسیل یابی تهیه شده به این روش تطابق 76 درصدی با موقعیت مکانی چشمه های منطقه مورد پژوهش دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، چشمه های کارستی، خطواره ها، سنگ های آهکی، عناصر تکتونیکی
  • سمیه جعفری*، رضا بیات، امیرحسین چرخابی، نادر جلالی، فاضل ایرانمنش صفحات 402-414
    گسترش تلماسه ها در 15 استان کشور با مساحت حدود 4.4 میلیون هکتار و به صورت 56 ارگ، یکی از سطوح ژئوموفورلویکی مهم در ایران است. مطالعات دفتر فنی تثبیت شن و بیابان زدایی در کشور با توجه به نتایج طرح های مطالعاتی، چهار منطقه در استان خوزستان شامل اهواز، دشت آزادگان، شوش و امیدیه را مناطق بحرانی و فعال فرسایش بادی معرفی نموده است که 279505 هکتار از اراضی استان خوزستان را شامل می شود. هدف از این تحقیق، بررسی و جهت یابی مناطق منشا این تلماسه ها با تاکید بر فنون دورسنجی می باشد. به منظور جهت یابی مناطق منشا، جهت بادهای منطقه با استفاده از نمودارهای گل باد مورد بررسی و آنالیز قرار گرفت. با بهره گیری از روش های پردازش تصاویر +ETM سال 2002 نظیر افزایش تباین، ترکیب کاذب رنگی، طبقه بندی نظارت نشده تصاویر، به کارگیری فیلتر و تحلیل طیفی و تلفیق نتایج به دست آمده از این تکنیک ها از یک سو و تحلیل گل بادها از سوی دیگر می توان محل های برداشت ماسه ها را شناسایی نمود. نتایج حاصل از جهت یابی مناطق برداشت موید این موضوع هستند که منشا تلماسه های روان خوزستان در قطاع شمال غرب تا غرب واقع شده اند. دشت های آبرفتی و سیلابی، آبرفت های بادبزنی شکل، زمین های کشاورزی، پیچان رودهای خشک و نیز سازندهای حساس به فرسایش از جمله سازند آغاجاری و سازند بختیاری که در قطاع شمال غرب تا غرب قرار دارند، مناطق برداشت می باشند.
    کلیدواژگان: تصاویر +ETM، تلماسه، سنجش از دور، منشایابی، GIS
  • منصور مهدی زاده یوشانلویی*، محمد روغنی صفحات 415-424
    ایجاد پوشش گیاهی دائمی و دارای بازدهی اقتصادی از جمله روش های مهار فرسایش آبی در نقاط مختلف است. امروزه، ایجاد سامانه های سطوح آبگیر باران برای جمع آوری حجم کافی آب باران از طریق افزایش ضریب رواناب از سطح آبگیر و همچنین، استفاده بهینه از بارش های کم حجم روزانه برای استقرار پوشش گیاهی در اراضی رواج دارد. بر این اساس، با توجه به تغییرات ایجاد شده در اکوسیستم و محیط زیست عرصه های طبیعی که عمدتا ناشی از بهره برداری غیراصولی از منابع آب و خاک طی چند دهه گذشته است، لزوم بازنگری و بهینه سازی در سیستم های ذخیره نزولات آسمانی و ارائه تلفیقی از روش های مختلف را به منظور کسب نتایج در احیائ و توسعه منابع طبیعی تجدید شونده، ضروری ساخته است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف معرفی روش مناسب مدیریت بهره برداری تلفیقی از سطوح عایق و نیمه عایق، در بهینه سازی کمی و کیفی تولید رواناب سامانه های سطوح آبگیر برای توسعه باغات دیم در حوزه های آبخیز معرف مناطق خشک، نیمه خشک و نیمه مرطوب انجام شد. هدف این پژوهش، تحلیل و مدل نمودن میزان عمق رواناب استحصالی در سطوح آبگیر با تیمارهای مختلف، برای ارائه الگوی عمق رواناب قابل استحصال برای شرایط آب و هوایی نیمه خشک کشور به طور نمونه استان آذربایجان غربی است. محل انجام پروژه در فاصله 30 کیلومتری جنوب شرقی شهر ارومیه و در ایستگاه خرم آباد است. در این ایستگاه، سطوح آبگیر باران به ابعاد 5×6 متر مربع، با تیمارهای سطح عایق، نیمه عایق و طبیعی در چهار تکرار بر روی دامنه جنوبی و با شیب 12 الی 15 درصد احداث شد. مقادیر بارش روزانه و عمق رواناب حاصل از آن ها برای یک دوره آماری چهارساله و به تعداد 100 واقعه بارندگی روزانه منجر به تولید رواناب، اندازه گیری شد. برای بررسی فراوانی بارش های روزانه بیشتر از صفر، یک، پنج و 10 میلی متر در هر ماه از داده های 54ساله (2005-1951) ایستگاه هواشناسی سینوپتیک ارومیه به عنوان ایستگاه معرف شرایط اقلیمی نیمه خشک استفاده شد. نتایج نشان داد، بارش های روزانه بیشتر از یک و پنج میلی متر در فصل رشد گیاه شامل ماه های تیر، مرداد و شهریور به ترتیب دارای متوسط فراوانی یک بار در یک سال و یک بار در سه سال هستند. همچنین، حد آستانه بارندگی روزانه برای شروع رواناب به ترتیب برای سطوح آبگیر عایق، نیمه عایق و طبیعی برابر 2.5، 3.5 و 4.4 میلی متر و درصد ضریب تولید رواناب این سطوح به ترتیب برابر 41.17، 10.58 و 1.74 برای دوره زمانی فروردین الی آبان ماه است. لذا، استفاده از تیمار عایق برای ایجاد سطح آبگیر همراه با تعبیه سامانه ذخیره رواناب حاصل از ماه های پر باران مثل فروردین و اردیبهشت و سامانه توزیع آب ذخیره شده در ماه های پر نیاز آبی گیاه شامل تیر، مرداد و شهریور توصیه می شود.
    کلیدواژگان: استحصال آب باران، بارندگی روزانه، باغات دیم، سطح آبگیر، ضریب رواناب
  • منوچهر امیری*، حمیدرضا پیروان، احمد احمدی خلجی صفحات 425-441
    از آن جایی که مارن ها نسبت به فرسایش بسیار حساس بوده و سالیانه هزارن تن رسوب ریزدانه و رس را راهی مخازن سدها و محل پخش سیلاب در ایستگاه های تغذیه مصنوعی می نمایند و هزینه های پالایش آب شرب و پیش پالایی آب تغذیه مصنوعی را به شدت افزایش می دهند. لذا بررسی آن ها از ابعاد مختلف برای کارشناسان و محققان حائز اهمیت می باشد. در این پژوهش سعی شد تا متغیرهای موثر در طبقه بندی مارن های استان همدان شناسایی و مدل هایی جهت طبقه بندی آن ها ارائه شود و رابطه بین گروه های مارنی با نوع و شدت فرسایش مورد بررسی قرار گیرد. به همین منظور از 41 نقطه نمونه گیری به عمل آمد و جهت تعیین مقادیر متغیرهای فیزیکی-شیمیایی به آزمایشگاه ارسال شدند. همچنین، مشخصات محل نمونه برداری ها همچون شیب، موقعیت جغرافیایی، امتیاز عوامل هفت گانه عامل سطحی خاک و... برداشت شد و در مجاورت نقاط ذکر شده، آزمایش باران مصنوعی به وسیله دستگاه بارانساز کامفورست انجام و نمونه های رسوب-رواناب اخذ و در آزمایشگاه با استفاده از روش های ساده مقدار رواناب و رسوب آن ها اندازه گیری شد. علاوه بر این، جهت شناسایی نوع کانی های موجود در مارن های منطقه و تشخیص سن آن ها، تعداد هفت نمونه از مارن ها به وسیله اشعه ایکس آنالیز و تعداد هشت مقطع نازک از مارن ها و سنگ های همراه یعنی آهک ها و ماسه سنگ ها تهیه و به وسیله میکروسکوپ پلاریزان مطالعه شد. سپس داده های غیرنرمال به وسیله لگاریتم گیری نرمال شد و آنگاه کلیه داده ها به وسیله آنالیزهای خوشه ایو تمیزی و مدل اسکالوگرام مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که مارن های منطقه به تفکیک متغیرهای شیمیایی، فیزیکی و ترکیب آن ها به ترتیب به چهار (S1، S2، S3 و S4)، پنج (P1، P2، P3، P4 و P5) و شش (T1، T2، T3، T4، T5 و T6) گروه تقسیم می شوند. توابع خطی فیشر که از این طبقه بندی ها به دست آمده است، گروه های مارنی را به ترتیب با دقت هایی معادل 96.5، 83.9 و 96.9 درصد درست پیش بینی می نمایند که متغیرهای شیمیایی برای طبقه بندی مناسب تر می باشند. این پژوهش نشان می دهد که مارن های با حد روانی بالا و حاوی مقدار کمی از مواد خنثی شونده دارای قابلیت فرسایش پذیری بیشتری هستند.
    کلیدواژگان: توابع فیشر، رس، طبقه بندی سنگ ها، کربنات کلسیم، لیتولوژی های حساس، مدل اسکالوگرام
  • محسن ذبیحی*، سید حمیدرضا صادقی، مهدی وفاخواه صفحات 442-457
    فرسایش خاک به عنوان پدیده ای تهدید کننده برای جمعیت جهان، اغلب نتیجه اثرات توام کاربری ناصحیح اراضی و عوامل اقلیمی است. در بین عوامل اقلیمی، باران به عنوان یکی از مهمترین عوامل فرساینده خاک محسوب می شود و بر همین اساس مطالعه دقیق خصوصیات مختلف باران از جمله فرسایندگی آن در ایجاد فرسایش خاک از اهمیت ویژه ای برخودار است. حال آن که بررسی دقیق تغییرپذیری مکانی عامل فرسایندگی باران در مقیاس های مختلف زمانی در سطح ملی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییرات مکانی عامل فرسایندگی باران رابطه جهانی فرسایش خاک در مقیاس های زمانی ماهانه، فصلی و سالانه در ایران برنامه ریزی شده است. بدین منظور پس از محاسبه انرژی جنبشی و حداکثر شدت 30 دقیقه ای بیش از 12000 رگبار به وقوع پیوسته در 70 ایستگاه مطالعاتی در دوره آماری 20ساله (1363-1382) در کشور، مقادیر عامل فرسایندگی باران با استفاده از روش معکوس وزنی فاصله در محیط نرم افزار GIS پهنه بندی و الگوهای مکانی آن در مقیاس های مختلف تحلیل شد. بر اساس نتایج، ایستگاه های موجود در جنوب غرب و شمال کشور در اولویت نخست از نظر خطر عامل فرسایندگی باران سالانه قرار دارند. در فصول مختلف نیز همچون ماه های موجود در آن ها، ایستگاه های غرب و جنوب غربی و ایستگاه های جنوب شرق به ترتیب در الویت های بالا و پایین خطر عامل فرسایندگی قرار گرفتند. همچنین، نتایج نشان داد که ایستگاه های تنگ پیچ خوزستان، انزلی و پل شالو در خوزستان بیشترین و بند انحرافی سمنان، طبس و بم کمترین خطر عامل فرسایندگی سالانه در کشور را به خود اختصاص داده اند. مقدار میانگین عامل فرسایندگی باران سالانه در کشور نیز 14.13 تن متر سانتی متر بر هکتار ساعت به دست آمد.
    کلیدواژگان: انرژی جنبشی، تخریب خاک، تغییرات مکانی فرسایش، شاخص Wischmeier و Smith، فرسایش خاک
  • جهانگیر پرهمت*، هادی نظری پویا صفحات 458-468
    نفوذ یکی از مولفه های اصلی چرخه هیدرولوژی و مورد نیاز در مدیریت و بهره برداری منابع آب است. این پدیده در طبیعت به عوامل متعددی وابسته و اندازه گیری آن مشکل است. بنابراین، مدل های مختلفی برای شبیه سازی آن ارائه شده است. ارزیابی مدل های نفوذ با داده های مشاهده ای حلقه مضاعف نشان می دهد که هر کدام از این مدل ها در شرایطی بر بقیه برتری داشته اند. براین اساس، در پژوهش حاضر مدل های فیلیپ، هورتن، گرین-آمپ، SCS، کاستیاکف و لوئیس-کاستیاکف به همراه پارامترهای آن ها، مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور، حوضه گنبد در استان همدان انتخاب و به چهار واحد هیدرولوژیکی همگن تقسیم شد. سپس، میزان نفوذ در فصل خشک برای ارزیابی این مدل ها، در هر واحد با حلقه مضاعف اندازه گیری شد. نتایج پژوهش نشان داد مدل فیلیپ نفوذ را با دقت بیشتری برآورد نموده و در مرتبه بعد مدل کاستیاکف قرار دارد. برای روابط مدل فیلیپ ضریب همبستگی بین 0.975 تا یک، خطای میانگین بین 0.017- تا 0.017+ و میانگین جذر مربعات خطا حداکثر 0.22 به دست آمده است. برای مدل کاستیاکف ضریب همبستگی بین 0.956 تا 0.998، خطای میانگین بین 9.3- تا 0.003+ و میانگین جذر مربعات خطا حداکثر 14.25 است. علاوه بر این، رابطه همبستگی بین پارامترهای این مدل ها با دو شاخص بافت خاک شامل درصدهای رس و شن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد به استثناء مدل SCS کلیه پارامترهای سایر مدل ها در سطح معنی دار پنج درصد به این دو شاخص وابسته بوده و نیز حداقل یک پارامتر هر مدل دارای همبستگی بالا و معنی دار است. مقدار ضریب همبستگی به ترتیب برای پارامتر تابع هدایت هیدرولیکی خاک (A) در مدل فیلیپ 0.99، برای پارامتر ثابت مدل گرین-آمپ B) 0.95)، برای تابع کاهنده نفوذ در مدل هورتن k) 0.99)، برای ضریب تابع نمایی مدل کاستیاکف b) 0.999) و برای ضریب تابع نمایی مدل لوئیس-کاستیاکف (b) در 0.96 به دست آمد. رابطه همبستگی سایر پارامترها با درصد رس و شن کمتر از 0.5 به دست آمده و در سطح پایینی معنی دار می باشند.
    کلیدواژگان: بافت خاک، پارامتر مدل، رطوبت خاک، شبیه سازی نفوذ، واحد همگن هیدرولوژیکی
  • احمد احمدی، فرهنگ قصریانی، انور سنایی*، مینا بیات صفحات 469-478
    هدف از این مطالعه، بررسی شدت های مختلف برداشت بر ویژگی های زایشی و رویشی دو گونه Teucriumpolium و Helichrysum globiferum در منطقه قره باغ می باشد. در این تحقیق ابتدا اقدام به انتخاب یک منطقه مناسب و کلیدی به مساحت 0.5 هکتار در منطقه مورد مطالعه شد و در سال اول حصارکشی و قرق شد. 40 پایه متوسط و هم اندازه انتخاب و برداشت های 25، 50 و 75 درصد و تیمار شاهد بر روی آن ها اعمال شد (هر 10 پایه یک تیمار). برداشت به صورت ماهیانه به وسیله قیچی باغبانی و در فصل چرای منطقه صورت گرفت. تاثیر برداشت با بررسی تغییرات ایجاد شده در خصوصیات فنولوژیکی، تولید علوفه، ساقه های زایشی، بنیه و شادابی، مرگ و میر و ارتفاع دو گونه گیاهی مطالعه شد. داده های مربوط به تولید و بنیه و شادابی با طرح آماری اسپیلیت پلات در زمان در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با پنج تکرار و مدت چهار سال در نرم افزار SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج مطالعات آماری اثرات سال و درصد برداشت بر تولید علوفه گونه های مورد مطالعه نشان داد که اثر سطوح مختلف برداشت، سال های مختلف و اثر متقابل آن ها بر تولید علوفه و بنیه و شادابی در سطح یک درصد معنی دار می باشد. با توجه به یافته های پژوهش شدت برداشت 50 درصد برای گونه T.polium و 25 درصد برای گونه H.globiferum مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: آذربایجان غربی، اسپلیت پلات، برداشت، خصوصیات فنولوژیکی، نرم افزار SAS
  • کمال نبی الهی*، احمد حیدری صفحات 479-487
    آرسنیک به عنوان یک عنصر سمی برای انسان شناخته شده است. فراوانی کانی ها می تواند بر میزان آرسنیک در محیط تاثیر داشته، در دست داشتن اطلاعات کافی از کانی شناسی مکان های آلوده می تواند به مدل های ژئوشیمیائی ارزیابی کننده برای اصلاح آن ها کمک کند. به منظور بررسی کانی شناسی خاک های آلوده به آرسنیک در منطقه بیجار، 83 خاک رخ بر اساس واحدهای شکل اراضی انتخاب و 229 نمونه خاک و 15 نمونه مواد مادری جمع آوری شدند. سپس آزمایش های فیزیکی و شیمیایی معمول و مقدار آرسنیک کل خاک در کلیه نمونه ها اندازه گیری شدند. سپس بر اساس میزان آرسنیک (کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد) بر روی 13 خاک رخ کانی شناسی رسی و پودری و بر روی نمونه های مواد مادری کانی شناسی پودری صورت گرفت. سنگ های آذرین غنی از آهن و گلسنگ در مقایسه با سایر سنگ ها دارای آرسنیک بیشتری بودند. مهمترین کانی هایی رسی موجود در منطقه کائولینیت، اسمکتیت، کلریت و ایلیت و کانی های مختلط میکا-اسمکتیت، میکا-ورمیکولیت و کلریت-اسمکتایت هستند. مهمترین کانی های آرسنیک دار منظقه با توجه به نتایج کانی شناسی پودری شامل انارگیت، آرسنولیت، اسفالریت، نیکولیت، آرسنات مس کلسیم، آرسنوسولوانیت و کبالتیت می باشد. نوع و مقدار کانی ها متفاوت بوده، اما مقادیر آن ها رابطه واضح و مشخصی با مقادیر آرسنیک نشان نداد، فقط در افق های زیرین پروفیل هایی که مقادیر آرسنیک خیلی زیاد می باشند، مقادیر کانی های آرسنیک دار بیشتر از بقیه بودند.
    کلیدواژگان: آهن، آلودگی، پراش اشعه ایکس، کانی، مواد مادری
  • انور سنایی، محمدعلی زارع چاهوکی*، اسماعیل علیزاده، امید اسدی نلیوان صفحات 488-499
    هدف از این مطالعه ارزیابی تغییرات ویژگی های پوشش گیاهی در اثر شدت چرا در اطراف منابع آب است. برای این کار سه آبشخوار در مراتع حوزه آبخیز سیلوه واقع در شهرستان پیرانشهر انتخاب و در اطراف هر آبشخوار دو منطقه به فواصل صفر تا 150 و 150 الی 300 متری جدا شد. در چهار جهت جغرافیایی و در هر فاصله یک ترانسکت 150 متری مستقر (در مجموع 12 ترانسکت) و در امتداد هر ترانسکت به فاصله هر 15 متر یک پلات (در مجموع 240 پلات) یک متر مربعی قرار داده شد. نمونه برداری به روش تصادفی-سیستماتیک انجام و در هر پلات فهرست گونه های موجود، درصد پوشش هر گونه، درصد ترکیب گیاهان طبقه I، II، III و تراکم یادداشت شد. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی و محاسبه شاخص های تنوع، غنا و یکنواختی با نرم افزار Past انجام شد. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح یک درصد در میزان ترکیب گیاهان I، II، III، یک ساله، چندساله و کل درصد پوشش در بین دو فاصله مورد بررسی وجود دارد. بیشترین درصد ترکیب و تراکم گونه های B. tomentellus (به ترتیب 1.48 و4.35) و F. ovina (به ترتیب 1.12 و 3.44) در فاصله دوم مشاهده شد. بیشینه میزان شاخص شانون وینر و مارگالف در فاصله دوم آبشخوار سوم و میزان آن به ترتیب 2.18 و 4.10 می باشد. شاخص یکنواختی پایلو نیز عدم یکنواختی در دو فاصله و سه آبشخوار را نشان داد.
    کلیدواژگان: پلات، تنوع، غنا، گرادیان، منابع آب
  • مریم آذین مهر*، عبدالرضا بهره مند، آتنا کبیر صفحات 500-510
    انواع کاربری اراضی و پوشش مختلف زمین عملکرد قابل توجه و موثری روی فرایندهای هیدرولوژیکی از جمله رواناب و سیل دارند. اما چگونگی و میزان این تاثیر در سطح و مکان های مختلف متفاوت می باشد. مدل های توزیعی مکانی به دلیل داشتن قابلیت توزیعی، برای بررسی تغییرات کاربری اراضی و برآورد کمی این تغییرات مناسب می باشند. هدف اصلی این تحقیق، ارزیابی اثرات سناریوهای تغییرات کاربری اراضی روی هیدروگراف خروجی حوضه با کمک ابزار مدل سازی توزیعی و GIS است. به منظور حصول هدف در این تحقیق مدل هیدرولوژیکی توزیعی-مکانی WetSpa که در گروه مهندسی هیدرولوژی و هیدرولیک دانشگاه آزاد بروکسل توسعه یافته است، به کار برده شد. این مدل در حوضه دینور با مساحت 1717 کیلومتر مربع از شاخه های رودخانه کرخه واقع در استان کرمانشاه استفاده شد. همچنین، مدل هیدروگراف روزانه را با توجه به معیار ناش-ساتکلیف 66 درصد با دقت نسبتا خوبی پیش بینی می نماید. طبق پتانسیل حوضه دینور، نه سناریو تغییر کاربری اراضی در محیط GIS طراحی و برای شبیه سازی به مدل واسنجی شده وارد شدند. سپس با مقایسه هیدروگراف خروجی در وضعیت موجود کاربری اراضی با نتایج شبیه سازی شده از نه سناریو، تغییرات در فرایندها و پارامترهای هیدرولوژیکی بررسی شد. نتایج حاکی از آن است که شبیه سازی این تغییرات به وسیله مدل با توجه به نتایج، قابل قبول می باشد.
    کلیدواژگان: فرایندهای هیدرولوژیکی، رود کرخه، کرمانشاه، واسنجی، GIS
  • ابوالحسن فتح آبادی*، حامد روحانی، سید مرتضی سیدیان، محمد مهدوی صفحات 511-522
    زمانی که ورودی حوضه، تبخیر و تعرق و برداشت از آب های زیرزمینی ناچیز باشد، منحنی خشکیدگی رابطه ذخیره-خروجی را برای حوضه بیان می کند. شناخت این رابطه می تواند در مسائلی از قبیل پیش بینی جریان های کمینه، مدیریت و تصمیم گیری منابع آب، کالیبره کردن مدل های هیدرولوژیکی و غیره مفید باشد. بدین منظور در این تحقیق اقدام به مدل سازی شاخه خشکیدگی در سه رودخانه جاجرود، طالقان و خرم دره شد. در ابتدا با بررسی هیدروگرف های سالانه در هر یک از حوضه ها اقدام به جداسازی شاخه خشکیدگی شد. سپس با انجام پیش پردازش های لازم هر یک از شاخه های خشکیدگی آماده برازش مدل های مختلف شدند. برای هر یک از شاخه های خشکیدگی هشت مدل مختلف برازش داده شد. نتایج نشان داد که در دو رودخانه جاجرود و طالقان روش بارنز و بعد از آن روش های با مخرن غیرخطی شامل دراگ، کوتانگ و ویتنبرگ عملکرد بهتری نسبت به روش های دیگر داشته اند و در رودخانه خرم دره روش های، هورتن، بارنز و دراگ به ترتیب عملکرد بهتری نسبت به سایر روش ها داشته اند. مقادیر متوسط K روش بارنز برای سه خط برازش داده شده در رودخانه جاجرود، برابر با 0.97، 0.975 و 0.99، در رود طالقان برابر با 0.967، 0.974 و 0.987 و در رودخانه خرم دره برابر 0.931، 0.945 و 0.972 به دست آمدند.
    کلیدواژگان: جاجرود، جریان پایه، خرم دره، رابطه ذخیره، خروجی، شاخه خشکیدگی جریان، طالقان
  • لیلا اسماعیل نژاد*، حسن رمضانپور، جواد سیدمحمدی صفحات 523-535
    مارن ها تشکیلات زمین شناسی نا مستحکم رسوبی هستند که نسبت به فرسایش بسیار حساس بوده، سالیانه مقادیر زیادی رسوب تولید می کنند که باعث کاهش حاصل خیزی خاک و ظرفیت مخازن سدها می شود. عوامل موثر بر فرسایش مارن ها بسیار زیاد بوده، دارای فرایند بسیار پیچیده ای است، به طوری که تابعی از عوامل خارجی نظیر توزیع بارندگی و عوامل داخلی مثل خصوصیات فیزیکی خاک و کانی های رس می باشد. خواص فیزیکی اندازه گیری شده خاک های مارنی شامل درصد اشباع، سنگریزه سطحی، شن، سیلت، رس، رس ریز، شن ریز، وزن مخصوص ظاهری، میانگین وزنی قطر خاک دانه ها به روش الک خشک، حد روانی، حد خمیری، فعالیت و نسبت رس ریز به رس کل می باشد. علاوه بر این، چهار نمونه از خاک های مارنی و یک نمونه از مواد مادری برای آزمایش های کانی شناسی آماده سازی شد. مقایسه میانگین عوامل فیزیکی در انواع مختلف فرسایش با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن نشان دهنده تغییرات معنی دار (0.05> p) درصد رس، رس ریز، درصد اشباع، میانگین وزنی قطر خاک دانه ها، حد روانی و فعالیت خاک در برخی از اشکال فرسایش بود، در حالی که سایر پارامترها اثر معنی داری در شکل و نوع فرسایش نداشتند. علاوه بر این نتایج تجزیه اشعه ایکس نشان دهنده حضور کانی های گروه اسمکتایت در اراضی هزاردره ای و آبکندی می باشد. با توجه به نتایج، مقدار رس و رس ریز، نوع رس به ویژه گروه اسکمتایتی و میانگین وزنی قطر خاک دانه ها، مهمترین عوامل کنترل کننده فرسایش در این منطقه محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: اسمکتایت، خصوصیات خاک، کاهش حاصل خیزی، مارن، هزاردره
  • اکرم لالوزایی*، محمدرضا دهمرده قلعه نو، مهدیه ابراهیمی صفحات 536-542
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر دو بادشکن گز (Tamarix aphylla) و اوکالیپتوس (Eucalyptus camaldulensis) روی خصوصیات خاک دشت هامون در منطقه سیستان بود. بدین منظور برای هر یک از دو گونه یک بخش عرضی در زیر تاج پوشش در فاصله 1.5 متری از درخت به عنوان تیمار و یک بخش عرضی شاهد در فاصله 50 متری از درختان برای هر گونه در نظر گرفته شد. بر روی هر بخش عرضی 30 نقطه انتخاب و از سه عمق صفر-10، 10-30، 30-60 سانتی متری نمونه برداری خاک انجام شد. داده های هدایت الکتریکی، اسیدیته، نسبت کربن به نیتروژن، ماده آلی، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، سدیم و بافت خاک به وسیله نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون t جفت شده و تجزیه واریانس در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که در دو بادشکن میزان هدایت الکتریکی، ماده آلی، کلسیم، پتاسیم، سدیم و نسبت کربن به نیتروژن خاک در مقایسه با منطقه شاهد به طور معنی داری (سطح اطمینان 95 درصد) افزایش داشته است. همچنین، گونه گز در مقایسه با اوکالیپتوس علی رغم این که باعث افزایش ماده آلی، نسبت کربن به ازت، کلسیم و پتاسیم خاک شده است، سبب افزایش بیشتر سدیم، هدایت الکتریکی و شوری خاک در مقایسه با تیمار اوکالیپتوس شده است. به طور کلی بادشکن گز در مقایسه با بادشکن اوکالیپتوس از سازگاری بیشتری با شرایط آب و هوایی منطقه برخوردار بوده و تاثیر مثبت آن بر خصوصیات خاک که باعث افزایش مواد آلی در سطح خاک شده و در دراز مدت سبب بهبود ساختمان خاک می شود و همچنین، نیز باعث افزایش مواد ضروری خاک (ازت، فسفر و پتاسیم) شده، از نمود بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: بلوک های کامل تصادفی، سیستان، نرم افزار SPSS، Eucalyptus camaldulensis، Tamarix aphylla
  • نادرقلی ابراهیمی*، علی اکبر داودی راد صفحات 543-551
    به منظور بررسی و مقایسه تاثیر واحد های زمین شناسی در میزان رسوب دهی حوزه آبخیز قره کهریز شهرستان اراک ابتدا با تلفیق نقشه های پایه شامل تیپ اراضی، زمین شناسی، شیب و پوشش گیاهی، نقشه واحدهای کاری تعیین شد. سپس از طریق مدل MUSLE میزان رسوب دهی سیلابی در هر یک از واحدهای همگن برآورد شد. در راستای اهداف تحقیق واحد هایی که از نظر مساحت گسترش زیادی در منطقه داشت و همچنین، از نظر کاربری اراضی، شیب و پوشش گیاهی تقریبا یکسان بوده و تنها تفاوت آن ها مربوط به جنس سازندهای زمین شناسی بود، انتخاب شدند. نتایج تحقیق نشان می دهد، بیشترین رسوب دهی را ترکیبی از واحد های مارنی و آهکی منطقه به خود اختصاص داده است. میانگین رسوب دهی در زمان سیلاب های منفرد در این واحد حدود 13.34 تن در هکتار برآورد می شود. کمترین میزان رسوب دهی مربوط به واحد JS است که متشکل از ماسه سنگ های ژوراسیک بوده که میزان رسوب دهی آن در حدود 0.20 تن در هکتار برآورد می شود.
    کلیدواژگان: سازندهای زمین شناسی، فرسایش پذیری، ماسه سنگ، واحدهای همگن، MUSLE
  • مهدی عرفانیان*، منصور بیاضی، هیراد عبقری، اباذر اسمعلی عوری صفحات 552-562
    فرسایش خاک از جنبه های اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی اهمیت دارد و برای کنترل یا کاهش آن نیاز به تصمیم گیری و اجرای صحیح اقدامات آبخیزداری می باشد. در سال های اخیر، استفاده از مدل SWAT به عنوان ابزار متداول برای شبیه سازی دبی جریان، تولید رسوب و ارزیابی عملیات آبخیزداری در کاهش تولید رسوب و رواناب مورد استفاده قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف شبیه سازی ماهانه دبی جریان و رسوب با استفاده از مدل SWAT و شناسایی زیرحوزه های بحرانی تولید رسوب ویژه در حوزه آبخیز نازلوچای واقع در غرب دریاچه ارومیه انجام شد. مرحله واسنجی مدل برای دوره آماری 2007-1997 و مرحله اعتبارسنجی آن برای دوره 1996-1993 انجام شد. برای ارزیابی مدل، معیارهای آماری ضریب تعیین، جذر میانگین مربعات خطا، ضریب کارایی ناش-ساتکلیف و میانگین خطا محاسبه شد. واسنجی، اعتبارسنجی و تحلیل عدم قطعیت مدل با استفاده از برنامه SUFI2 انجام شد. مقدار ضریب ناش-ساتکلیف (NSE) برای تخمین دبی جریان در مراحل واسنجی و اعتبارسنجی به ترتیب برابر 0.70 و 0.85 و برای تخمین دبی رسوب به ترتیب برابر 0.65 و 0.75 به دست آمد. مقادیر معیارهای آماری در مجموع بیانگر کارایی قابل قبول مدل در برآورد دبی ماهانه جریان و رسوب حوزه مورد مطالعه می باشد. برای شناسایی نواحی بحرانی با استفاده از مدل واسنجی شده، ابتدا مقدار میانگین سالانه رسوب ویژه 17 زیرحوزه آبخیز محاسبه شد. در نهایت، زیرحوضه های 17، 13 و 16 با داشتن بالاترین مقدار رسوب ویژه به ترتیب به عنوان زیرحوزه های آبخیز بحرانی برای انجام اقدامات مدیریتی و حفاظت خاک اولویت بندی شدند.
    کلیدواژگان: برآورد دبی ماهانه، تخمین دبی، حوضه های بحرانی، واسنجی مدل، SUFI2
  • سعید رشوند*، نگین شیرزاد، حسن یگانه صفحات 563-572
    هدف از مدیریت مراتع، حفظ، احیاء، توسعه و بهره برداری پایدار از منابع مرتعی می باشد که چشم انداز آن بهره برداری مناسب و پایدار از مراتع به نحوی است که به سایر منابع مرتعی خصوصا آب و خاک خسارتی وارد نشود. در این پژوهش گونه Bromus tomentellus که یکی از گونه های مهم سایت کوهستانی الموت قزوین می باشد، مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور انجام تحقیق، ابتدا مساحتی معادل 0.5 هکتار در منطقه مورد مطالعه انتخاب و در سال اول به منظور انجام عملیات قرق محصور شده است. از گونه مورد نظر 40 پایه انتخاب شده که به صورت ماهیانه در فصل چرا در منطقه به وسیله قیچی باغبانی برداشت های 25، 50 و 75 درصد صورت می گرفت. همچنین، به ازای هر 10 پایه یک تیمار شاهد اعمال شده است. در پایان تاثیر شدت برداشت با بررسی تغییرات ایجاد شده در خصوصیات فنولوژیکی، تولید علوفه، شادابی، مرگ و میر در پایه های منتخب مطالعه شده است. نتایج نشان دادند که تیمار 75 درصد شدت برداشت موجب بروز اثرات منفی و زوال در توانائی های حیاتی گونه شده، ولی شدت برداشت 50 درصد کمترین اثرات منفی در خصوصیات گیاهی و توانایی حیاتی آن داشته است.
    کلیدواژگان: توانایی حیاتی، حد بهره برداری مجاز، شدت برداشت، ظرفیت مرتع، گونه
|
  • Yahya Parvizi Pages 341-351
    All worldwide studies verifies global phenomenon of climate change caused by the greenhouse effect of carbon emissions on this planet. Carbon sequestration in terrestrial ecosystem is a sustainable approach, with no environmental risks. One of the key potential in carbon sequestration in our country is the watershed management biomechanical operations in the natural resources areas. This research was conducted to evaluate this operation options in north and middle parts of Zagros ecological zone in atmospheric carbon sequestration and to offer optimal options for these regions. For this purpose, in each of the provinces (Kermanshah, Lorestan, Kurdistan and Fars), one or more representative sites were selected. Then, soil, biomass and litter sampling were taken by field operations using systematic randomized method. Soil organic carbon and other soil physic-chemical properties and carbon stock of biomass and litter samples were determined in the laboratory. Then, carbon sequestration indices including soil, biomass, litter and total carbon sequestration, were measured per hectare. Analysis of the research results indicated that these operations are mainly planting of different trees along with flood and water spreading and bankets. Watershed management operations sequester up to 3.41 to 112.1 tons of carbon per hectare. Contribution of soil from total carbon sequestration was around 95 to 99 percent measured across different study site. Native terracing with tree planting of grapes (Vitis spp) and almond (Amygdalus spp) were the more efficient option in carbon sequestration along the selected areas.
    Keywords: Banketing, Carbon stock, flood spreading, Terracing, Tree plantingý
  • Seyed Ali Ayyoubzadeh, Mahdi Habibi*, Mohammad Rostami, Mojtaba Sanei, Mohammad Faramarz Pages 352-362
    Side weirs are widely used to divert water from rivers. In movable bed rivers, deposition of sediment particles along the side weir may cause some problems in diverting water. This research is done in a laboratory flume of 0.9 meter wide and 10 meter long with a longitudinal slope of 0.001. Three value of weir length i.e. 0.6, 0.4 and 0.2 with a single weir height of 0.08 meter were used in the experiments. The variations of water surface profiles along the side weir were measured for various upstream Froude Numbers. The obtained results from experiments on movable bed condition were compared with those from rigid bed condition and also with the results from analytical solution. The results showed that bed form made by flow regime in the vicinity of the side weir does effect on the water surface profile over the weir and thus changes the diverted flow discharge. Water surface and discharges over the side weir were found in good agreement with the results obtained from the analytical solution in compare with the results obtained from channel with movable bed. The computed relative error for flow discharge in channels with movable and rigid bed is 6.35% and 24.18% respectively. This amount for variations of water surface profiles along the side weir is 8.03% and 9.88% respectively.
    Keywords: Side Weir, Bed Form, Movable Bed Channel, Water Surface Profile, Runge, Kutta Model
  • Tayeb Raziei Pages 363-378
    Drought characteristics were investigated in arid and semi-arid regions of eastern and central Iran using monthly precipitation records of 69 synoptic and meteorological weather stations for the period 1975-2005. After quality control of the data records, the the ُStandardized Precipitation Index (SPI) was computed at 3, 6 and 12 month time scales for all considered stations. The target area was regionlized into a few distinctive homoginious sub-regions by applying principal component alalysis and Varimax rotation to the SPI time series computed for 3-, 6- and 12-months time scales, i. e., the target area is composed of two homeginous sub-regions based on SPI at 3- and 12-months time scales, while it classified into 3 sub-regions considerng 6-months time scale. Drought charcteristics (severity, duration and frequency) were also identified for all considered stations and time scales and their respective spatial variability were analysed. The results indicate that drought events with different types of severity are more frequent in northern part of the studied area, while south-eastern part of the region is prone to severe to extreme drought events. The results also suggest that the target area experienced wide spread droughts in 23. 5% of the years alaysed. In such years, the ratio of stations hited by severe to exterme droughts are lesser than the number of stations affected by mild to moderate drought events, indicating that the more severe drought the lesser areal extent.
    Keywords: Arid, Semi, Arid, drought, Drought Characteristics, Principal Component Analysis, SPI
  • Reza Sokouti*, Hamidreza Peyrowan, Davood Nikkami, Mohammadhossein Mahdian Pages 379-388
    Considering to high distribution of the marly lands in west Azarbaijan province and high sediment yield of such lands, in this research, the relation among the form and the rate of erosion on marls with their erodibility properties were studied. So marly regions of province with the special properties were recognized and soils were sampled. Soil erodibility indices were determined and analyzed by statistical methods considering the form and the rate of erosion. Also portable rain simulator were used to study of the runoff and sediment yield potential of such soils. Finally the factors affected the soil erodibility were determined by variance analysis. Results showed erosion rate could be classified as moderate. Gully erosion had highest number in Gara-agaj and Gara-tape areas whereas rill erosion had high number in all area of marlly lands. Surface runoff volume ranged between 255 to 577 cm3 in Shabanlu and surface runoff coefficient 0.23 to 0.53 in Gara-tapeh. Maximum yielded turbidity was 180 gr/lit in Gara-Agaj area. Clay ratio was the effective factor to gully form and Surface runoff volume also was the factor to form surface and rill erosion.
    Keywords: Clay Ratio, Erodibility, marl, runoff, sediment
  • Rahim Kazemi*, Samad Shadfar, Reza Bayat Pages 389-401
    Information on the hierarchical importance of the factors influencing on the spatial distribution of springs in a watershed are required for the development of the water quality and quantity management plan. In this regard, we address the integration of GIS and decision support tools, for zoning prone areas. In this research to determine hierarchical importance of the elements on the water resources development in Karst regions, first with literature review and field studies, the effective parameters in occurrence of spring were selected. Then thematic layers of these parameters in GIS environment were prepared. Each layer separately crossed with the spatial distribution of spring's layer and priorities of each sub layer with respect to each other in terms of frequency of spring's occurrence were determined. Finally, using the analytic hierarchy process, factors affecting the occurrence of this phenomenon and the weight of each factor was calculated by Expert Choice software. Results showed that the weight of the top layer assigned to the lithology and carbonate substrate alone formed 54% of the weight of this layer. The next layers in order of importance were including the layer of the slope and elevation classes, structural elements, lineaments, limestone contact and drainage layer. Potential map prepared by this method, match 76 percent with the spatial distribution of springs.
    Keywords: Analytical Hierarchy Process, Carbonates Rocksþ, þý Karst Springs, Lineaments, Tectonic Elements
  • Somayeh Jafari*, Reza Bayat, Amirhossein Charkhabi, Nader Jalali, Fazel Iranmasnesh Pages 402-414
    Sand dunes developed in 15 provinces with an area of 4.4 million hectares and 56 Citadel, are one of the most important geomorphological features in Iran. Sand and desert stabilization technical office studies, according to project results identify focal and present four regions including Ahvaz, Dasht-e-Azadegan, Susa and the Omidiyeh in Khuzestan province. The mentioned area includes 279505 hectares of land in Khuzestan. This study has used remote sensing technology, GIS techniques and analyzed effective recorded winds data. Toward were reviewed and analyzed the wind regime of the area for direction of source area using Windrose Diagrams. In this study, based on utilizing and composing of image processing techniques such as image enhancement, threshold, false color composition, filtering and analysis and results of wind data analysis, with other investigations is useful to find the source of sand dunes. The results from direction of source area confirm that source of sand dune located in NW to W, notice Windrose in Khuzestan. The source area are flood alluvial fan plain, alluvial fan, agriculture land, meandering rivers and sensitive formation to erosion including Aghajari formation and Bakhtiari formation that located in the in NW to W section.
    Keywords: ETM+ image, GIS, Remote Sensing, Sand Dune, Source Identification
  • Mansoor Mehdizadeh Youshanloe*, Mohammad Roghani Pages 415-424
    Establishing permanent plant cover with economical efficiency is one of the approaches to control water erosion of piedmonts. For this purpose making rain water harvesting micro catchments systems for collecting enough rainwater by increasing surface runoff coefficient of catchment is necessary especially about low daily rainfalls. Created for rainwater catchment systems in arid and semi-arid areas is essential. The project is located in 30 km. Eastern south of Urmia city in West Azerbaijan. The dimension of runoff area is 5×6 square meters. Construction three treatments in four replications. The rainwater plots built with surface treatments of impediment, semi-impediment and natural surface with 4 blocks. That’s located on southern hillside with slope 12 to 15 percent. The Urmia synoptic station selected and prepared frequency of daily rainfall of every month with depths of more than 0, 1, 5 and 10 mm for period of 50 years. The results showed that average frequency of daily rainfalls with depth of equal or more than 1 and 5 mm for warm month (season of plants growth and production) include July, August and September was for every one year and one for every 3 years respectively. So the threshold of daily rainfall for runoff occurrence due to treatments of impediment, semi impediment and natural respectively are 2.5, 3.5 and 4.4 mm and percent of runoff coefficient 41.17, 10.58 and 1.74 for period of May to November of every year. Conclusion is that application of impediment rainwater catchment associated with runoff reserve system on rainy months (April and May) and reserved water distribution system on more water needy months (July, August, September) is recommended.
    Keywords: Daily Rainfall, Dry Gardens, Pediment Catchment, Rainwater Harvesting, ýRunoff Coefficientý
  • Manouchehr Amiri*, Hamidreza Pyrowan, Ahmad Ahmadi Khalaj Pages 425-441
    Since marls are highly sensitive to erosion and they annually sent thousands tons of fine grains sediments and clay to reservoirs of dam and artificial feeding stations and increase the cost of filtration of drinkable water and phytoremediation of artificial feeding water greatly, so the studies of different aspects of marls are important for experts and researchers. In this study we have tried to classifying them and recognizing effective variables of marls classification and examine the relationship between marls groups whit the types and erosional intensity of them. For this purpose, samples were taken from 41 points and they were sent to the laboratory to determine the values ​​of the physical and chemical parameters. The characteristics of the location of the samples such as slope, geographical location and the privilege of seven parameters for soil surface factor and so on were noted. The test of artificial rain was done by kamphorst΄s rainfall simulator apparatus in the adjacent of mentioned points and samples were taken to measure the amount of runoff and sediment of them in the laboratory by simple methods. Furthermore, to identify the types of minerals presenting in the marls and diagnosis of their age, seven samples were analyzed by x-ray diffractometer and eight thin sections of marl and rocks collected along with them such as sandstone and limestones were provided and studied by polarizing microscope. Then, the abnormal data were normalized by logarithm and afterwards, all data were evaluated by cluster analysis, discriminant analysis and scalogram method. Results indicate that the marls are respectively divided into four (S1, S2, S3, S4), five (P1, P2, P3, P4, P5) and six (T1, T2, T3, T4, T5, T6) groups based on their chemical, physical variable and their combination. Fisher linear functions obtained from the classification predict the marl groups, respectively, with an accuracy of about 96.5, 83.9 and 96.9 percent in a correct way that the chemical variables are more appropriate for classification. This study shows that the marls containing a small amount of neutralizating material with high liquid limit are capable of higher erodibility.
    Keywords: Clay, Rock Classification, Calsium Carbonat, Sensitive lithologies, Scalogram Method, Fisher΄s ýfunctions
  • Mohsen Zabihi*, Seyed Hamidreza Sadeghi, Mehdi Vafakhah Pages 442-457
    Soil erosion as a threatening phenomenon for the world population is mostly the result of the combined effects of unsuitable land use and climatic factors. Among climatic factors, rainfall is considered as one of the main causes of soil erosion and therefore detailed study of the different properties of rainfall such as rainfall erosivity is necessary. However, investigation of spatial variability of rainfall erosivity factor at different scales at national level has been less considered. Therefore, the present study aimed to investigate the spatial variability of rainfall erosivity factor in Universal Soil Loss Equation (USLE) for monthly, seasonal and annual scales in Iran. Towards this attempt, the amounts of rainfall erosivity factor were calculated through calculation of kinetic energy and maximum 30-minute intensity over 12,000 showers occurred at 70 stations in the study period of 20 years (1984-2004) in Iran. The spatial patterns of temporal variation were also in different time scales. According to the results, existing stations in the south west and north of the country had the first priority of annual rainfall erosivity factor hazard. The west and south west stations and south east stations had also the highest and the lowest seasonal and monthly risk rainfall erosivity factor, respectively. Also, results showed Tangpich in Khuzistan, Anzali in Giulan and Poleshalo in Khuzistan had the maximum rainfall erosivity factor whereas Bande Enherafi in Semnan, Tabas in South Khorasan and Bam in Kerman Provinces had the minimum annual rainfall erosivity factor hazard country wide. The average annual rainfall erosivity factor in the country was ultimately obtained 14.13 tm.ha-1.cm.h-1.
    Keywords: Soil Degradation, Soil Erosion, Spatial Variation of Erosion, Time Scales
  • Jahangir Porhemmat*, Hadi Nazaripooya Pages 458-468
    Infiltration is one the most important components of hydrologic cycle for utilization and managements of water resources. This phenomenon is affected by several factors and its measurement is difficult. Therefore, several models have been introduced for the simulation of infiltration. Previous studies in evaluation of infiltration models show that each model can be preferred over others in a specific condition. Considering this fact, six infiltration models including Philip, Horton, Green-Ampt, SCS, Kostiakov and Luise-Kostiakov and thier parameters were evaluated. Gonbad catchment in Hamedan province was selected and it was divided into four homogenous hydrologic units. Then infiltration was measured during the dry season by double ring. The results showed that Philip model was the most accurate for estimating of the infiltration and Kostiakov model is also the second one. Regression coefficients of Philip model were betwean 0.975 to one, mean error -0.017 to +0.017 and the maximum root mean square error was 0.22. Regression coefficients of Kostiakov model were between 0.956 to 0.998, mean error -9.3 to +0.003 and the maximum root mean square error was 14.25. In addition, the correlation relations between parameters of these models and two soil texture indices were carried out. The findings show that except for SCS model, the other parameters correlate with these two indices in a 5% level and at least one parameter of each model has high correlation with them. Regression coefficient for A in Philip model, B in Green-Ampt, k in Horton, b in Kostiakov and b in Luise-Kostiakov were 0.99, 0.95, 0.99, 0.999 and 0.96 respectively. Results show a lower correlation between the other parameters and the percentage of clay and sand. Based on these results, it is suggested that the regression relations of models’ parameters for different conditions of soil texture and antecedent moisture in a variety of basins should be evaluated and determined.
    Keywords: hydrologic homogen unit, infiltration simulation, model parameters, soil moisture, soil texture
  • Ahmad Ahmadi, Farhang Ghasriani, Anvar Sanaei*, Mina Bayat Pages 469-478
    The purpose of this study was to determine the Evaluation of different cutting intensity on some attributes of Teucrium polium and Helichrysum globiferum Gharebagh key species. In this first region and two key area of half hectare in area Gharebagh and in the first year and was grazed, and fencing. Selected and removed from any of 0, 25, 50, 75% and control is exercised (a basic 10 treatments). Monthly by the clipper and the area is grazing season. Effective utilization of changes in the phenological characteristics, forage and seed production, vitality, mortality and other characteristics of selected plants species were studied. Finally, the combined analysis of data from yield and vigority with a split plot design in SAS software was analyzed. Results of studies of the effects on forage production and harvest of T. polium and H. globiferum Gharebagh species studied showed that effects of different levels, different years, and their interactions on the production level is a significant percentage (p<0.01). This shows that in different years with different weather conditions of production are different. The research findings can be taken as authorized by the 50% cutting intensity for the T. polium and 25% for H. globiferum are suitable.
    Keywords: Clipping intensity, Gharebagh, Helichrysum globiferum, Teucrium polium, yield
  • Kamal Nabiollahi*, Ahmad Haidari Pages 479-487
    Arsenic has been recognized as a toxin element for human. Minerals frequency can affect on arsenic content and Sufficient mineralogical characterization of contaminated sites should assist geochemical models that assess the potential of natural attenuation remediation of a subsurface contaminated with arsenic. In order to mineralogy investigation in the arsenic soil in Bijar area, 83 profiles were selected based on the prepared geopedology map and 229 soil and 15 parent material samples were collected. Routine physical and chemical characteristics and soil arsenic contents were measured in all samples. Relative quantity and types of clay and powder minerals were determined for 35 soil and 15 parent material samples by XRD analysis. Smectite, illite, kaolinite, chlorite and vermiculite were the most important clay minerals in the region. enargite, arsenoilte, sphalerite, nicoolite, conichalcite, arsenosulvanite and cobaltite based on the powdery mineralogy results were the most important arsenic bearing minerals in the region. The type and content of minerals were different and their content were higher in the profiles with very high arsenic. In the mudston and Fe-rich rock arsenic concentration are higher compared to the other parent materials. Also the minerals content were higher in the mudston and Fe-rich rock compared to the other parent materials.
    Keywords: Fe, Mineral, Parent material, Pollution, XRD
  • Anvar Sanaei, Mohammadali Zare Chahouki*, Esmaeil Alizadeh, Omid Asadi Nalivan Pages 488-499
    The aim of this study was to evaluate the effects of grazing intensity around water resources on vegetation characteristics. For arrive this goal, three water points selected in the Silve watershed of Piranshahr rangelands. Around of each water point two regions with 0-150 and 150-300 meter intervals separated. In the four geographical direction and in each distance, a 150 m transect established (total 12 transects), and along of each transect with 15 m intervals a 1 m 2 plot was placed (total 240 plots). Sampling was done with random-systematically method, the list of exist species, canopy coverage, percent of species composition class I, II, III and number of individuals per species were recorded for each plot. Analysis of the data in factorial on the base of complete randomized block design and to calculate diversity, richness and evenness with past software was done. The results showed that there is significant difference (p<0.01) in percentage composition of class I, II, III, annual, perennial plants and total canopy cover. The highest composition percentage and density of the species Br. tomentelus (1.48 and 4.35 respectively) and Fe. ovina (1.12 and 3.44 respectively) was observed. Between water points except annual species composition percentage in the other studied properties there are significant difference (p<0.01). Maximum amount of Shannon wiener and Margalef index there are in second distance of third water point and were 2.18 and 4.10 respectively. The Pielou evenness index was non-uniformly in both distance and three water points.
    Keywords: Diversity, Grazing intensity gradient, richness, Piranshahr, vegetation cover, Water point
  • Maryam Azinmehr, Abdolreza Bahremand, Atena Kabir Pages 500-510
    The various types of land cover and land use have significant roles and impacts on runoff and flood; but how and to what extent is not clear and highly uncertain. The models are becoming more capable for flood prediction, landuse impacts on floods, and decision making in watershed management. The main objective of this research is to assess the impacts of land use changes on flow hydrograph by means of distributed modeling and GIS. A grid-based spatially distributed hydrologic model, WetSpa, which has been developed at the Department of Hydrology and Hydraulic Engineering of VUB, is used in this research to fulfill the aim. The basic model inputs are a digital elevation model (DEM), land use and soil maps of the study area in GIS raster format, and hydrometeorological data. The model is applied to the Dinvar river basin (1717 km2), and its main tributaries. The Dinvar river located in Kermanshah, is one of the main tributaries of the Karkheh River. The model predicts the daily hydrographs with a good accuracy, 66% according to the Nash-Sutcliffe. For assessing the impact of landuse changes on floods, the calibrated model is applied for nine scenarios using the hourly data. The potential of Dinvar cachment, nine landuse change scenarios in GIS was determined and entered the calibrated model for simulation. changes in processes and hydrological parameters were investigated by comparing the output hydrograph of present landuse with simulation result of 9 scenarios. Results show that model simulation is acceptable as for the result of model.
    Keywords: GIS, Dinvar cachment, Land use change scenarios, The Karkheh River, WetSpa
  • Aboalhasan Fathabadi*, Hamed Rouhani, Seyed Morteza Seyedian, Mohammad Mahdvi Pages 511-522
    When watershed input, evatransporation and ground water usage be limitated, recession curve showed storage–output relationship for basin. This relationship can help us in low flow forecasting, decision and management of water resources; hydrological models calibration and etc. In this study recession curve were modelled in Taleghan, Jajrod and Khoramdare rivers. At the first by consideration of annul hydrographs, recession lamb were separated then by doing some pre-processing recession curve get prepared for fitting various models. For each recession eight models were fitted. Result showed that for Jajrod and Talaghan, Barnes, Drogue, Coutagne and Wittenberg had better application, respectively. For Khoramdare river Horton, Barnes and Drogue had better performance with compared to others models. For Barnes model average value of K coefficient for Jajrod 0.97, 0.975 and 0.99, for Taleghan 0.967, 0.974 and 0.987 and for Khoramdare river 0.931, 0.945, 0.972 were obtained.
    Keywords: Base flow, Stream flow recession curve, Storage–output
  • Leila Esmaeelnejad*, Hassan Ramezanpour, Javad Seyedmohammadi Pages 523-535
    Marls are the most talented geological formation of erosion and produce large amount of sediments that annihilate fertile soil and deduct the capacity of dams. Erosion in marls depends on external factors such as distribution of rainfall and internal factors which include soil physical and mineralogical properties. Therefore, the objective of this research was to determine erosion variations because of the changes of physical and mineralogical properties of marls in arid regions of Guilan Province (Gilevan region) located in Northern Iran. The concerned soil physical properties of marly lands were percentage of saturation, surface gravels, sands, silts, clays, fine sands, fine clays, and the level of bulk density, mean weight diameter (MWD) of soil aggregates (dry sieve), liquid limit, plastic limit, activity and ratio of fine clay to total clay. In addition, four samples from Marly soils were prepared for X-ray diffraction analysis. Comparing the average of physical factors with different type of erosion by means of Duncan multiple range test showed that the percentage of clays, fine clays, saturation, and the level of MWD, liquid limit and activity showed significant changes (p<0.05) in some types of erosion, whereas other measured parameters had no significant effect on the form and type of erosion. Furthermore, results of X-ray diffraction showed the presence of smectitic group clay minerals that are dispersive (2:1 clays), in badland and gully areas, while these types of clay minerals were not found in areas with rill and sheet erosion. Hence, with respect to the results of this research, it can be concluded that mineralogical properties such as smectitic clays, as well as some soil physical characteristics such as clay percentage, fine clay and mean weight diameter are the main factors controlling the shape and form of erosion in marly lands of Northern Iran.
    Keywords: Erosion types, Guilan, marl, Physical properties, Smectite
  • Akram Lalozaei, Mohammadreza Dahmardeh Ghaleno, Mahdiye Ebrahimi Pages 536-542
    The aim of this research is to study the impact the establishment of two types of windbreak, namely Tamarix aphylla and eucalyptus, on the soil characteristics in the Hamon plain, Sistan, Iran. In order, for each of the two species, a transect was set in 1.5 meter from plant canopy of the tree as treatment and a transect in distance of 50 meters from the trees as control. 30 points on each transect was selected and soil samples were taken at three depths (0-10, 10-30, 30-60 cm).The data of electro conductivity, acidity, the ratio of carbon to nitrogen, organic matter, potassium, magnesium, calcium, sodium, and texture of the soil, were analyzed using the SPSS software, paired t-test and analysis of variance in a randomized block design. Results showed that with the construction of the two windbreaks, electro conductivity, organic matter, calcium, potassium, sodium and carbon to nitrogen ratio had a significant (95%) increase compared to the control region. Furthermore, results showed that Tamarix aphylla in compared to eucalyptus, caused more increase in sodium, electro conductivity, and soil salinity, despite the fact that it causes an increase in organic C/N, carbon to nitrogen ratio, calcium, and potassium. In general, compared to eucalyptus, Tamarix aphylla windbreak has a better compatibility with the climate in the region Positive impact on soil properties, increasing soil organic matter levels and in the Long-term will help improve soil structure and soil also increases the necessary materials (nitrogen, phosphorus and potassium), the has more positive effects on the characteristics of the soil.
    Keywords: Hamoon plain, Physical, chemical characteristics, Tamarixaphylla, eucalyptus, Windbreak
  • Nadegholi Ebrahimi*, Aliakbar Davudirad Pages 543-551
    In order to investigate of geological formation effects on sediment yield in Gharah Kahriz watershed at first by overlaying the base maps such as land type, geology, slope and vegetation, the unit land map were obtained. The amount of sediment yield calculated using MUSLE model in each homogen unit. In order to achieve the objectives of the study, units that was widespread in the region and were almost homogenous in land use, slope and vegetation and the only difference was the type of geological formation, were selected. The results show that the maximum amount of sediment yield during flood events were observed in Kmm­l unit that contains layers of limestone and marl with average of 13.34 t.ha-1, and the minimum amount of sediment yield belongs to the Js unit that compound of Jurassic sandstone with average of 0.20 t.ha-1.
    Keywords: erosion, Geological Unit, Gharah Kahriz, MUSLE, Sediment yield
  • Mahdi Erfanian*, Mansor Bayazi, Hirad Abghari, Abazar Esmali Ouri Pages 552-562
    Soil erosion from socio-economic and environmental aspects of view is important, and decision making for applying proper watershed management practices is essential to control or mitigate it. In recent years, the Soil and Water Assessment Tool (SWAT) model as widely-used tool have been applied to simulate flow discharge, sediment yield, and to evaluate watershed management practices in reducing runoff and sediment yield. This research aims to simulate monthly flow discharge and sediment yield using the SWAT model to identify critical sub-watersheds yielding specific sediment in Nazlochai watershed, located in the West of the Urmia Lake. In this study, a monthly stream flow and sediment discharges data series were used during 1997–2007 for model calibration and 1993–96 for validation. To evaluate model efficiency, some statistical criteria consist of the determination coefficient (R2), the Root Mean Square Error (RMSE), the Nash-Sutcliffe Efficiency (NSE), and the Mean Bias Error (MBE) was used. For the sake of model calibration, validation and uncertainty analysis, the SUFI2 program was utilized, which it is included in the SWAT-CUP software as a public domain program. The NSE values for simulating monthly flow discharge in calibration and validation periods were 0.7 and 0.85, while for monthly sediment discharge simulation were 0.65 and 0.75, respectively. The evaluation criteria showed that the model is satisfactory capable to predict monthly flow and sediment discharges. To identify critical areas, the calibrated model was applied in validation period. Out of 17 sub-watersheds, sub-watersheds 17, 13, and 16 with the highest amounts of Specific Sediment Yield (SPY) in ton/ha/year were identified as critical sub-watersheds and were prioritized respectively for soil conservation and management purposes.
    Keywords: Model calibration, Predict monthly, Simulating monthly flow, SUFI2ý
  • Saeed Rashvand, Negin Shirzad, Hassan Yeganeh Pages 563-572
    The goal of rangeland management is preservation, restoration, development and sustainable utilization of rangeland resources. In this study, species Bromus tomentellus is one important, species of site is the mountains of Qazvin’s Alamut has been studied. In order to do the research, first area equivalent to 0.5 acres was selected and through operations grazed has been enclosed in the first year of study. In above species, 40 stocks has been selected, that monthly in the season has been cut in up to; 25, 50, 75, by hush’s scissors. Also, for every 10 base has been applied to a control treatment. the end he effect of changes in the operating characteristics of phonological, Forage production, vitality, mortality and other characteristics has been studied of selected species. The results showed that increase of 75% in utilization and deterioration caused negative effects on the critical capabilities and Harvest limit of 50% with the lowest incidence of adverse effects on plant characteristics and capabilities were proper.
    Keywords: Maximum permitted operating, Capacity range