فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1394)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 16، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید رحیمی صفحات 307-326
    هدف
    هدف تحقیق حاضر، تحلیل رابطه بین مهارت های زندگی با میزان مسئولیت پذیری دانشجویان دانشگاه بود.
    روش
    روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر اجرا، توصیفی- همبستگی بوده، جامعه آماری آن، کلیه دانشجویان دانشگاه کاشان در سال تحصیلی 94-1393 شامل 7132 نفر بود که با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران و به روش تصادفی طبقه ای، 237 نفر به دست آمد. ابزار گردآوری اطلاعات تحقیق، دو پرسشنامه استاندارد «مهارت زندگی» و پرسشنامه استاندارد «مسئولیت پذیری» بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت در شش مولفه بود که روایی هر دو به صورت محتوایی توسط کارشناسان، تایید و پایایی آنها از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای مهارت زندگی، 86/ 0و مسئولیت پذیری، 91/ 0 برآورد شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون و آزمون تی) با استفاده از نرم افزار آماری اس.پی.اس.اس. انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین هر یک از مولفه های مهارت زندگی و مسئولیت پذیری در دانشجویان، بالاتر از حد متوسط بود. بین مهارت زندگی و مولفه های مسئولیت پذیری رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. ضریب رگرسیون نشان داد مهارت زندگی قابلیت پیش بینی مسئولیت پذیری دانشجویان را دارد. همچنین بین مهارت های زندگی و مسئولیت پذیری دانشجویان، بر حسب جنسیت و مقطع تحصیلی تفاوت معنادار وجود ندارد؛ اما این تفاوت بر حسب رشته تحصیلی و سال ورود معنادار است.
    نتیجه گیری
    آموزش مهارت زندگی، فرد را قادر می سازد مسئولیت های نقش فردی و اجتماعی خود را بپذیرد و نیازها، انتظارات و مسائل روزانه را به شکل اثربخشی پاسخ دهد.
    کلیدواژگان: مهارت زندگی، مسئولیت پذیری، دانشجویان، دانشگاه
  • سیف الله فضل الهی قمشی صفحات 327-346
    هدف
    این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل تاثیرگذار در مسئولیت پذیری دانشجویان از دیدگاه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم انجام شده است.
    روش
    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ شیوه جمع آوری اطلاعات، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری، 4000 دانشجوی کارشناسی نیمسال دوم تحصیلی 94-93 و نمونه آماری شامل 362 نفر بودند که طبق جدول برآورد حجم نمونه، از روی حجم جامعه مورگان و کرجسی و به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته حاوی 25 مولفه در طیف پنج درجه ای لیکرت با پایایی 0.83 مطابق آلفای کرانباخ استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر آمار توصیفی، از آزمون استنباطی Z تک گروهی استفاده شد.
    یافته ها
    اعتماد اساتید بر توانمندی ها و تلاش دانشجویان، نحوه برخورد اساتید با مسئولیتها و تکالیف درسی دانشجویان، میزان مسئولیت پذیری مدیران و کارکنان و اساتید دانشگاه، برنامه های درسی پنهان(اعمال و رفتار استادان، کارکنان و...)، نحوه ارزشیابی اساتید از دانشجویان، مسئولیت پذیری والدین در قبال فرزندان، عدالت آموزشی و پرهیز از تبعیض و خویشاوندنوازی اساتید، مشارکت دانشجویان در کارهای گروهی مانند انجمن، بسیج و...، مشارکت دانشجویان در برنامه ریزی و تصمیم گیری ها، احساس امنیت اجتماعی توسط دانشجویان به ترتیب از اولویت دارترین عوامل در مسئولیت پذیری دانشجویان شناخته شدند.
    نتیجه گیری
    مسئولیت پذیری دانشجویان نمود عینی نحوه عملکرد و رفتار متولیان امور فرهنگی و تربیتی به ویژه استادان و کارکنان دانشگاه هاست.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری، دانشجویان، عوامل موثر، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم
  • فاطمه یاری نسب، افسانه توحیدی، عفیفه حیدری، زهرا عسکری، فاطمه ابراهیمی، سعیده درویشی صفحات 347-364
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نگرش دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان نسبت به ازدواج موقت انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان دانشگاه بودند. نمونه آماری شامل 427 نفر بود که با روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی ساده انتخاب شدند. از پرسشنامه پژوهشگرساخته به عنوان ابزار تحقیق استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که نقش همه ابعاد اجتماعی، خانوادگی، فرهنگی، جنسی در نگرش نسبت بهازدواج موقت در بین گروه های جمعیتی مردان و زنان به طور معناداری متفاوت است. به عبارتی؛ مردان به طور معناداری بیش از زنان به ازدواج موقت گرایش دارند. همچنین در بین گروه های سنی مختلف، وضعیت تاهل و دانشکده ها در نگرش دانشجویان نسبت به ابعاد ذکر شده تفاوتی یافت نشد.
    نتیجه گیری
    با وجود تاییدیه مذهبی، ازدواج موقت جایگاه خود را در جامعه پیدا نکرده است. پیشنهاد می شود برنامه ریزان فرهنگی الگویی مناسب، منطبق با قوانین و ضوابط حقوقی ارائه و آن را فرهنگ سازی کنند.
    کلیدواژگان: ازدواج موقت، نگرش، دانشجویان
  • پرویز پرزور، محمد نریمانی، احمد شجاعی، مرتضی ابراهیمی صفحات 365-384
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی نقش امید اسلامی، معنای زندگی و باورهای غیر منطقی در پیش بینی رغبت به ازدواج دانشجویان انجام شد.
    روش
    روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 93-1392 بود که تعداد 240 (120 دختر و 120 پسر) دانشجوی مجرد از این جامعه به روش تصادفی چند مرحله ای انتخاب و از آنها خواسته شد به پرسشنامه باورهای غیر منطقی اهواز، معنای زندگی و رغبت سنج ازدواج و مقیاس امید پاسخ دهند. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و t مستقل تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین متغیرهای امید (r=0/58، p<0/001)، معنای زندگی(r=0/47، p<0/001) و باورهای غیر منطقی(r=0/45، p<0/001) با رغبت به ازدواج رابطه معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که این سه متغیر، 43 درصد از واریانس رغبت به ازدواج دانشجویان را پیش بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش، نقش امید اسلامی، معنای زندگی و همچنین باورهای غیر منطقی در پیش بینی رغبت به ازدواج دانشجویان را مورد تایید قرار داد. این یافته ها را می توان در مداخلات بالینی مرتبط با ازدواج و خانواده مورد استفاده قرار داد. همچنین در جهت ترغیب به ازدواج دانشجویان، آموزش های لازم در خصوص این عوامل را در دستور کار قرار داد.
    کلیدواژگان: امید اسلامی، معنای زندگی، باورهای غیر منطقی، رغبت به ازدواج، دانشجویان
  • فریده سادات حسینی، آمنه الماسی صفحات 385-406
    هدف
    بیش از یک میلیارد کاربر از شبکه اجتماعی فیس بوک استفاده می کنند. این شبکه مجازی، استفاده های مفید فراوانی دارد. اماتعداد افراد وابسته و معتادبه آن رو به افزایش است؛ به طوری که این افراد دچار نوعی اختلال در روابط اجتماعی خود شده اند. با توجه به فراگیر شدن استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی در بین دانشجویان،این پژوهش به بررسی نقش عزت نفس واحساس تنهایی در پیش بینی اعتیاد به فیس بوک پرداخته است.
    روش
    نمونه پژوهش، 300 نفر ازدانشجویان دانشگاه های علوم پزشکی اهواز و بوشهر بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایمرحله ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، مقیاس احساس تنهایی، مقیاس عزت نفس موقعیتی ومقیاس اعتیاد به فیس بوک بود که دارای شواهد روان سنجی مطلوبی بودند.برای تحلیل آماری داده ها ازضریب همبستگی تحلیل رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحلیل رگرسیون چندمتغیری، نشان داد از میان ابعاد مختلف احساس تنهایی، مولفه احساس تنهایی خانوادگی و همچنین از بین ابعاد عزت نفس، عزت نفس عملکردی می تواند به صورت معناداری اعتیاد به فیس بوک را در بین دانشجویان پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    احساس تنهایی خانوادگی و عزت نفس موقعیتی عملکردی عامل مهمی برای پیش بینی اعتیاد به فیس بوک بین دانشجویان است. نتایج این پژوهش در پرتو زندگی دانشجویی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: عزت نفس، اعتیاد به فیس بوک، احساس تنهایی عاطفی، اجتماعی و خانوادگی
  • سید مهدی ویسه، حسین مهدیزاده*، فریده کمری صفحات 407-426
    هدف

    بررسی و تعیین میزان استفاده دانشجویان دانشگاه های غرب کشور از فناوری اطلاعات و ارتباطات با تاکید بر محیط های مبتنی بر وب 2 و رابطه آن با مولفه های روحیه کارآفرینی آنان.

    روش

    این پژوهش از نظر روش شناسی، توصیفی- پیمایشی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دختر و پسر مشغول به تحصیل در تمامی مقاطع در دانشگاه های دولتی، پیام نور، آزاد اسلامی و علوم پزشکی غرب کشور (استانهای ایلام، کرمانشاه، همدان، لرستان و سنندج) در نیمسال دوم سال تحصیلی 90-89 است که با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای و به صورت تصادفی، نمونه ای به حجم 450 نفر(شامل 284 دختر و 163 پسر) تعیین شد. در این پژوهش متغیر وابسته: روحیه کارآفرینی و مولفه های آن و متغیرهای مستقل: میزان استفاده از رایانه، میزان استفاده از اینترنت و میزان استفاده از محیط های وب2 می باشند.

    یافته ها

    بین میزان استفاده از وب2، رایانه و اینترنت در دانشجویان غرب کشور و میزان روحیه خطرپذیری، سلاست فکری، روحیه چالش طلبی و روحیه فرصت گرایی رابطه معناداری وجود دارد. اما بین میزان استفاده از وب2، رایانه و اینترنت در دانشجویان دانشگاه های غرب کشور و میزان درونی بودن کانون کنترل درونی، نیاز به موفقیت، تحمل ابهام، روحیه عملگرایی و رویاپردازی رابطه معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    درونی بودن کانون کنترل یک ویژگی روان شناختی و شخصیتی بوده و معمولا تابعی از شرایطی است که فرد از بدو تولد تحت تاثیر محیط، خانواده، وراثت و آموزش در خود به دو شکل کانون کنترل درونی و بیرونی ممکن است به همراه داشته باشد. افرادی که دارای کانون کنترل درونی اند، معمولا از اعتماد به نفس بالا برخوردارند، موفقیتها و شکستهای خود را به دیگران نسبت نمی دهند، بلکه خود را مقصر می دانند. ولی افراد دارای کانون کنترل بیرونی، دیگران را عامل عدم موفقیت و شکستهای خود می دانند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، روحیه کارآفرینانه، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • حسین بهروان، تکتم حمیدی، ابوالقاسم شهریاری صفحات 427-454
    هدف
    هدف این تحقیق، آزمون تاثیرگذاری پایبندی به هنجارهای دینی در کنار متغیرهای پایگاهی و زمینه ای بر پیشگیری از گرایش به مصرف مواد مخدر بوده است.
    روش
    روش تحقیق، پیمایشی و جامعه آماری آن کلیهدانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد و حجم نمونه معادل 200 دانشجو بود که با روش نمونه گیری طبقه ای، خوشه ایچندمرحله ای و تصادفی انتخاب شد.
    یافته ها
    پایبندی به هنجارهای دینی رابطه مستقیم معکوس با گرایش به مصرف مواد مخدر دارد؛ دختران کمتر از پسران به مصرف مواد مخدر گرایش دارند؛ افراد دارای طبقات بالای اجتماعی، گرایش بیشتری به مصرف مواد دارند؛ در مقابل، بین متاهلان و مجردان تفاوتی در گرایش به مصرف مواد مشاهده نشد. معادله رگرسیون نیز مشخص می سازد که متغیر پایبندی به هنجارهای دینی بیشترین تاثیر معکوس را بر گرایش به مصرف مواد مخدر دارد که این متغیر خود تحت تاثیر متغیرهای پایگاه اقتصادی- اجتماعی و جنسیت قرار گرفته و تاثیر کلی آنها بر گرایش به مصرف مواد مخدر افزایشی بوده است.
    نتیجه گیری
    تقویت هنجارهای دینی در بین دانشجویان می تواند تاثیر بسزایی بر پیشگیری از گرایش به مصرف مواد مخدر برجای گذارد.
    کلیدواژگان: گرایش به مصرف مواد مخدر، پایبندی به هنجارهای دینی، پیشگیری، دانشجویان، دانشگاه فردوسی مشهد
|
  • Hamid Rahimi Pages 307-326
    Objectives
    The purpose of this research was an analysis of relationship between life skills and responsibility in students at University of Kashan.
    Method
    Research type was applied research & descriptive correlative. The statistical population consisted of 7132 student's University of Kashan in academic year 2014-2015 that by Cocran Formula and by using stratified randomized sampling, 237 were selected. Data collection tools were life skills questionnaire with 41 items and responsibility questionnaire with 42 items in components in terms of Likert five scales. Questionnaire content validity is confirmed by experts. Through Cronbach, s alpha coefficient, reliability coefficients were obtained equal to 0.86 for life skills and 0.91 for responsibility. Data analyses were used in level inferential statistics (Pearson correlation coefficient, t-test, regression) through Spss software.
    Results
    The Findings of the survey shows that means of life skills and responsibility components are bigger than average. There are positive and significant relationship between life skills and responsibility components. Regression coefficient revealed life skills have predictability factors for responsibility. Also there are not positive and significant differences between life skills and responsibility in students in terms of gender & academic degree but the difference is significant based on field of study & iterance years.
    Conclusion
    The author of the research concludes Life skills training, enables individual to accept responsibilities for personal and its social role and answer needs, expectations and daily issues effectively.
    Keywords: life skills, responsibility, students, university
  • Seyfollah Fazlollahi Ghamshi Pages 327-346
    Objectives
    This survey intends to analyze and prioritize the effective factors in claiming the responsibilities by university students.
    Methods
    The method of the paper is descriptive survey and statistical community of the research included all students of Qom Islamic Azad University. Standard questionnaire is applied with Cronbach,s Alpha.
    Results
    The results of the paper indicate the following factors as the most effective factors in claiming the responsibilities by university students: Teachers trust on the abilities and efforts of students, How to deal with the responsibility of teachers and students assignments, Amount of responsibility of managers and employees and professors, The hidden curriculum (actions of faculty, staff, etc.), How teachers evaluate students, Parents responsibility toward children, Educational equity and non-discrimination and related hospitality professors, Students participating group tasks, such as community mobilization, etc, Student participation in planning and decision making, Social security felt by students.
    Conclusion
    The author of the paper concludes the responsibility claiming of student is an objective output of performance and behavior of cultural Affairs managers and educational administrators, especially university faculties and staff.
    Keywords: responsibility, students, effective factors, islamic azad university of qom branch
  • Fatemeh Yarinasab, Afsaneh Tohidi, Afifeh Heydari, Zahra Askari, Fatemeh Ebrahimi, Saeideh Darvishi Pages 347-364
    Objectives
    The aim of this study is to investigate the disposition of Shahid Bahonar University students toward temporary marriage.
    Method
    The research method is descriptive of the ex post facto kind. The statistical population was all university students from whom 427 were recruited through stratified and simple random sampling. The measurement tool was a researchers’ made questionnaire and the data were analyzed using the t test and the analysis of variance (ANOVA).
    Results
    The Findings of the research show that men as compared to women, in terms of social, family, cultural, and sexual dimensions, have a meaningful and positive attitude toward temporary marriage, though in terms of marital status, age groups, and school of study, there were no meaningful difference in the mentioned dimensions.
    Conclusion
    The authors of the present study conclude temporary marriage has not found its proper place in the society yet. It is suggested that cultural planners present an appropriate model in concordance with laws and legal rights to acculturate it.
    Keywords: temporary marriage, disposition, students
  • Parviz Porzoor, Mohammad Narimani, Ahmad Shojaei, Morteza Ebrahimi Pages 365-384
    Objectives
    The current study was conducted in order to investigate the Role of Islamic hope, life meaning and irrational beliefs in predicting marriage tendency in university students.
    Method
    The method of this study was descriptive and correlation. Statistical population involved all students of university of Mohaghegh Ardabili at 2013-2014 educational years. One hundred and twenty single students are selected by multistage cluster sampling method. They were asked to respond questionnaire of Ahvaz irrational beliefs, life meaning, and tendency to marriage and hope scale. Data collection was analyzed by Pearson correlation coefficient, multiple regression and independent t tests.
    Results
    The results of this research indicate that there are relationship between tendency to marriage with hope (r=0/58, p<0/001), life meaning (r=0/47, p<0/001), and irrational beliefs (r=0/45, p<0/001). The results of regression analyze also indicate that these three variables predict about 43 percent of variance of tendency to marriage in university students.
    Conclusion
    The author of the article concludes the results of this research supported the role of, life meaning and irrational beliefs in prediction of tendency to marriage of university students.
    Keywords: islamic hope, life meaning, irrational beliefs, tendency to marriage, university students
  • Farideh Saadaat Hosseini, Ameneh Almasi Pages 385-406
    Objectives
    Despite the fact that facebook is established less than 8 years; it is the most prevalent social networking website in the whole world. Nearly more than one billions use this social networking website. The extraordinary facebook social networking website has various advantages, and the number of individuals who are addicted to it, has increased. In fact such individuals have suffered from a disorder in their social relationships.Regarding to pervasive use of social networking among students; in this study we investigate the prediction of facebook addiction based on the self-esteem and loneliness.
    Method
    Population of this study consists of all College students of Jondishapour University and bushehr university, where 300 subjects(150 female and 150 male) were selected by multistage cluster sampling. In order to measure facebook addiction, self-esteem and loneliness the states self-esteem (SSES)inventory by Heatherton & Polivy (1991); The Social and Emotional Loneliness Scale for Adults – Short version (SELSA-S; DiTommaso, Brannen, & Best, 2004) and facebook addiction scale were used. For data analysis, the Pearson correlation and Regression analysis were used.
    Results
    The results showed, among the dimension of loneliness, family lonelinesess and among the state of self-esteem, functional self-esteem could significantly predict the facebook addiction among student.
    Conclusion
    Based on the current results the family loneliness and functional state self-steem are major factors for predicting the facebook adiction among students.
    Keywords: oneliness, romantic loneliness, social loneliness, family loneliness, self, esteem, facebook addiction
  • Mahdi Viseh, Hosein Mahdizadeh, Farideh Kamari Pages 407-426
    Objectives

    The presents study seeks to investigate the use of the Information and Communication Technology (ICT) by the students in universities of west of Iran with a focus on web 2.0 environment and its relation with components of entrepreneurial spirit.

    Method

    The population of the study consisted of all male and female undergraduate students in associate, bachelor, master, and Ph.D. level in state, Payam- Noor, Azad, and Medical Universities (provinces of Ilam, Kermanshah, Hamedan, Lorestan, and Kurdistan) in spring 90-89. Using multi-stage random sampling method, a sample of 450 students including 284 female and 163 male students were selected. In this study, the dependent variables were entrepreneurial spirit and its 9 components including the spirit of risk-taking, internal locus of control, need for achievement, clarity of thought (creativity), the spirit of pragmatism, tolerance of ambiguity, visionary, challenging spirit, spirit of opportunism, and the independent variables consisted of the use of computers, Internet, and web 2.0 environments, which in this study included: news sharing databases (newsgroups), photo sharing databases, video and clip sharing databases, wikis, blogs, online discussion groups, social networks, and micro blogs such as Twitter and forums.

    Results

    The results of the research indicate a significant relationship between the use of web 2, computer, internet among the students in universities of west of Iran and the rate of risk taking attitude, mental health, challenging attitude and opportunity searching spirit. But there is no significant relationship between the use of web 2, computer, internet among the students in universities of west of Iran and the rate of inner self control center, the need to succeed, ambiguity tolerance, pragmatically attitude and dream making.

    Conclusion

    The internal focus is personality & psycho cognitive Trait and also ordinary the function is from situations that a person at beginning of borne has impressed under environment, family, genetics and also education.These factors show at two picture as the internal & external control focuses that accompany it. The persons that have internal control focus(ICF), so they have up trust to selfness. They do not have any attribution to others for all their losses & successfulnesses. They emphasis that their selfness are the responsibiler, but the other persons that have external control focus (ECF)emphasis which the others are the biggest factor for their un successfulnesses & losses.

    Keywords: entrepreneurship, entrepreneurial spirit, information, communication technology (ict)
  • Hosein Behravan, Taktom Hamidi, Abolghasem Shahriari Pages 427-454
    Objectives
    The present research aims at testing the effect of commitment to Religious norms beside status and background variables on using Drugs prevention.
    Method
    The statistical community of this survey included Firdausi university of Mashhad Students with a sample population of 200 Students who are selected using stratified, multistage cluster and random sampling.
    Results
    Hypothesis testing indicate that commitment to Religious norms has an inverse Relationship with trends in using Drugs; girls are less willing toward using Drugs; those of upper social class are more willing toward using Drugs; in contrast, there is no difference in Drug using trends between single or married people; Regression equation also indicates that commitment variable has the most diverse effect on Drug Use trends. This variable is also under the effect of other variables of social- economical status and also gender variable and their overall effect on using Drugs have been increased.
    Conclusion
    Researchers came to the conclusion that encouraging Students to Religious norms can bring about significant effects on reducing Drug Use trends
    Keywords: trends toward using drugs, commitment to religious norms, prevention, students, mashhad firdausi university