فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال پانزدهم شماره 134 (شهریور 1394)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال پانزدهم شماره 134 (شهریور 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسلم عباسی، محمد جواد بگیان کوله مرز، رضا قاسمی جوبنه، شهریار درگاهی* صفحات 5-14
    زمینه
    هدف پژوهش حاضر مقایسه خودبیمارانگاری، اضطراب اجتماعی و اجتناب شناختی در بین مادران دانش آموزان با و بدون مشکلات ویژه یادگیری بود.
    روش
    روش پژوهش علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه مادران دانش آموزان 9 تا 14 ساله با و بدون مشکلات ویژه یادگیری شهر اردبیل در سال 1392 بود. آزمودنی های پژوهش شامل 80 نفر از مادران دانش آموزان با مشکلات ویژه یادگیری بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و 80 نفر از مادران دانش آموزان عادی که به شیوه همتاسازی (بر اساس سن مادر، تحصیلات و تعداد فرزندان) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس های خود بیمار انگاری، اضطراب اجتماعی و اجتناب شناختی استفاده شد. داده های جمع آوری شده به وسیله تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین مادران دانش آموزان با و بدون مشکلات ویژه یادگیری در خودبیمار انگاری، اضطراب اجتماعی و اجتناب شناختی تفاوت معناداری وجود دارد (P< 0/001)
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که مادران کودکان با مشکلات ویژه یادگیری در مقایسه با مادران کودکان بدون مشکلات ویژه یادگیری از خودبیمارانگاری، اضطراب اجتماعی و اجتناب شناختی بیشتری رنج می برند، بنابراین انجام مداخله های آموزشی و درمانی برای بهبود وضعیت روان شناختی مادران دانش آموزان با مشکلات ویژه یادگیری ضروری است.
    کلیدواژگان: مادران، خودبیمارانگاری، اضطراب اجتماعی، اجتناب شناختی، مشکلات ویژه یادگیری
  • نقی موسوی کیاسری *، علی اصغر بیانی، مریم راستی صفحات 15-21
    زمینه
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه تاثیر نرم افزار چندرسانه ای زبان بر آموزش زبان و گفتار کودکان آسیب دیده شنوایی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. از میان 60 نوآموز زیر 8 سال آسیب دیده شنوایی استان مازندران 30 نفر به عنوان نمونه به روش خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و به 2 گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. پیش آزمون از هر 2 گروه گرفته شد و بعد گروه آزمایش به مدت 2 ماه (15 جلسه) با نرم افزار آموزشی چندرسانه ای زبان و گفتار آموزش دیدند. در پایان از هر 2 گروه پس آزمون به عمل آمد. ابزارهای این پژوهش، آزمون تولد و نرم افزار چندرسانه ای زبان و گفتار بود و برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آموزش با نرم افزار در رشد گفتار و زبان کودکان آسیب دیده شنوایی تاثیر معنی دار دارد و (P<0/05) عملکرد کودکانی که به وسیله نرم افزار چندرسانه ای آموزش دیدند، در مقایسه با کودکانی که آموزش ندیدند، در آزمون زبان و گفتار به طور قابل ملاحظه ای بهتر شده است.
    نتیجه گیری
    آموزش با نرم افزار چندرسانه ای در رشد واژگان تصویری، درک دستوری و تولید کلمه کودکان آسیب دیده شنوایی تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: نرم افزار چندرسانه ای، زبان و گفتار، آسیب دیده شنوایی، کودکان
  • فاطمه ترابی *، شیدا مندمی، ندا گرامی زاده شیرازی صفحات 22-29
    زمینه
    حضور یک کودک ناتوان، بار مراقبتی زیاد و فشارهای روانی، اجتماعی و مالی به همراه دارد که می تواند تاثیرات نامطلوبی بر ساختار و عملکرد خانواده داشته باشد و والدین را تحت تنش های جسمی، روانی، اجتماعی و اقتصادی قرار می دهد. برای مطالعه موضوع یادشده، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی سازگاری اجتماعی پدران دارای فرزند با و بدون کم توانی ذهنی انجام شد.
    روش
    این پژوهش علی- مقایسه ای روی 87 پدر (40 پدر دارای فرزند کم توان ذهنی و 47 پدر دارای فرزند عادی) که فرزندشان در مدارس ابتدایی شهر مریوان مشغول به تحصیل بودند، مورد مطالعه قرار گرفت. روش نمونه گیری به شیوه در دسترس انجام شد. از مقیاس سازگاری اجتماعی پیکل و ویسمن (1999) به عنوان ابزار سنجش استفاده شد.
    یافته ها
    داده ها با استفاده از آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و دورشته ای نقطه ای و آزمون تی مستقل مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین سازگاری اجتماعی پدران دارای فرزند با و بدون کم توانی ذهنی تفاوت معناداری وجود دارد (0/05>P). از میان ویژگی های جمعیت شناختی فقط بین مولفه تحصیلات پدر با سازگاری اجتماعی رابطه معنادار وجود دارد؛ بدین صورت که با افزایش سطح تحصیلات، پدر از نظر اجتماعی سازگاری مطلوب تری دارد.
    نتیجه گیری
    درمجموع پدران دارای فرزند عادی نسبت به پدران دارای فرزند کم توان ذهنی سازگاری اجتماعی بیشتری دارند؛ میزان تحصیلات پدر می تواند روی سازگاری اجتماعی مطلوب نقش داشته باشد، بنابراین از طریق آگاه سازی پدران به خصوص پدران دارای فرزند کم توان ذهنی می توان به افزایش سازگاری اجتماعی مطلوب کمک کرد.
    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، پدران، کم توان ذهنی
  • حمیده سلیمانی، محمد کمالی * صفحات 30-38
    زمینه
    هدف پژوهش حاضر، بررسی و ارزیابی الگو های ناتوانی در علوم توان بخشی است. در طول 3 دهه؛ پژوهشگران در تلاش برای ایجاد بنیاد معرفت شناختی روشن و آشکار در حوزه توان بخشی بوده اند. به طورکلی الگو های ناتوانی نقش مهمی را در فراهم کردن حمایت های نظری- عملی و خدمات رسانی برای افراد با ناتوانی ایفا می کنند.
    روش
    پژوهش انجام شده، پژوهشی نظری بود. در حوزه مباحث مربوط به الگو ها و فراهم کردن ارزیابی آن ها؛ تعیین مفروضه های اساسی در رابطه با الگو ها، تعاریف و اصطلاحات از اهمیت ویژه و تعیین کننده ای برخوردار است. بدین منظور، نخست مبانی نظری الگوهای ناتوانی که در علوم توان بخشی مطرح هستند؛ مورد معرفی، توضیح و توصیف قرار گرفتند. در ادامه به تبیین ارتباط بین این الگو ها با یکدیگر پرداخته شد و پس از آن به ارزیابی با استفاده از روش تجزیه و تحلیل منظم و به تبیین ارتباط بین این الگو ها پرداخته شد و مورد بحث نیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که پژوهش و شناخت مبانی نظری الگو های ناتوانی می تواند چشم انداز روشنی را برای متخصصان، کارشناسان، درمانگران، آموزگاران، قانون گذاران و افراد با ناتوانی و سازمان هایشان فراهم آورد.
    کلیدواژگان: الگو، ناتوانی، توان بخشی
  • ستاره شجاعی * صفحات 39-44
    زمینه
    پرورش یک کودک با ناتوانی در خانواده نه تنها والدین، بلکه سایر فرزندان خانواده را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. درواقع به دلیل این که رابطه خواهران و برادران نسبت به روابط دیگر پایدارتر و طولانی تر است؛ قوت و رشد این رابطه می تواند رشد، رفتار، شخصیت، نگرش و هویت یابی آن ها را تحت تاثیر قرار دهد. این گروه از خواهران و برادران ازیک طرف به دلیل مشکلاتی مانند احساس های متضاد، متعارض، حقارت، ظلم و تبعیض که والدین به دلیل داشتن فرزند دارای ناتوانی با آن مواجه اند، تحت فشار هستند و از طرف دیگر، ناتوانی خواهر یا برادر با ناتوانی، بر رابطه خواهر و برادران تاثیر گذاشته و آن ها را در مخاطره اختلال های گوناگون قرار می دهد.
    نتیجه گیری
    در این مقاله نخست در مورد رابطه خواهران و برادران به ویژه زمانی که یک کودک با ناتوانی در خانواده وجود دارد، بحث، سپس اثرات مثبت و منفی داشتن خواهر یا برادر با ناتوانی ارایه شده است، سرانجام اثرات داشتن خواهر یا برادر با ناتوانی بر اساس جنسیت بیان و در پایان نتیجه گیری شده است.
    کلیدواژگان: اثرات، خواهر و برادر، ناتوانی
  • وجیهه خوشحال رودپشتی *، عباسعلی حسین خانزاده صفحات 45-55
    زمینه
    بیش از 90 درصد از کودکان آسیب دیده شنوایی، دارای والدین شنوا هستند و والدین آن ها شیوه ارتباط با این کودکان را نمی دانند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مهارت های ارتباط موثر والد محور بر مهارت های اجتماعی کودکان کم شنوا انجام شد.
    روش
    در این پژوهش، از روش نیمه آزمایشی با طرح کنترل نابرابر، استفاده شد و جامعه آماری در این آزمون شامل مادران کودکان کم شنوای 6-4 سال شهرستان رشت در سال تحصیلی 94-1393 بودند که تعداد 24 نفر از آن ها برحسب شرایط ورود به پژوهش، انتخاب و به شکل تصادفی ساده در 2 گروه آزمایش و گواه جای دهی شدند. برای جمع آوری داده ها در این پژوهش از پرسش نامه مهارت های اجتماعی کودکان پیش از دبستان، فرم والدین (گرشام و الیوت،1990) استفاده شد. برنامه آموزش مهارت های ارتباط موثر، در 8 جلسه با مشارکت والدین دانش آموزان کم شنوا به گروه آزمایش ارایه شد، درحالی که گروه گواه، آموزشی در این زمینه دریافت نکردند.
    یافته ها
    برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد. داده های حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که در مرحله پس آزمون، بین 2 گروه آزمایش و گواه، از نظر مهارت های اجتماعی کودکان کم شنوا، تفاوت معناداری وجود دارد و آموزش مهارت های ارتباط موثر به والدین کودکان کم شنوا بر افزایش مهارت های اجتماعی کودکان کم شنوا (P<0/001) موثر است. همچنین نتایج نشان داد که آموزش مهارت های ارتباط موثر بر همکاری و جرات ورزی موثر است و باعث بهبود آن شده اما تاثیری بر مسئولیت پذیری و خودمهارگری ندارد.
    نتیجه گیری
    می توان چنین گفت که آموزش مهارت های ارتباط موثر می تواند به عنوان یک برنامه آموزشی کارآمد در جهت کمک به افزایش مهارت های اجتماعی کودکان کم شنوا، مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: مهارت ارتباط موثر، والدین، کم شنوا، مهارت های اجتماعی
  • محمد مشهدی* صفحات 56-64
    زمینه
    دانش آموزان با کم توانی ذهنی از جمله افرادی هستند که به علت شرایط ذهنی و روانی ویژه در مقایسه با افراد سالم تحرک کمتری داشته و به همین علت دچار ضعف های جسمی- حرکتی می شوند. تربیت بدنی یکی از حوزه های مهم تعلیم و تربیت است که نقش مهمی در تحقق اهداف تعلیم و تربیت ایفا می کند. در این مقاله به ارایه نتایج پژوهش های مختلف که تاثیر روش های تمرینی و ورزشی گوناگون را بر عوامل مختلف آمادگی جسمی، کنترل قامت و شاخص های جسمی، سلامت روانی و یادگیری مهارت ها نشان داده اند، پرداخته شده است.
    نتیجه گیری
    نتیجه بررسی پژوهش های گوناگون نشان داد که ورزش در ابعاد گوناگونی برای دانش آموزان با کم توانی ذهنی سودمند است. این شاخص ها شامل بهبود آمادگی جسمی به ویژه قلبی- عروقی و آمادگی عضلانی، تعادل، وضعیت بدنی از جمله زوایای ستون فقرات و ناهنجاری های اندام تحتانی، رفتار سازشی، سازگاری اجتماعی، رشد شناختی، یادگیری حرکتی وکاهش پرخاشگری هستند. تمرین ها نیز می تواند برنامه های تمرینی منظم یا رشته های مختلف ورزشی، روش های مستقیم و غیرمستقیم ورزشی از جمله کلاس های تربیت بدنی مدرسه یا تمرین های منظم مقاومتی با وزنه، تمرینات اصلاحی و بازی درمانی باشد. در نتیجه به نظر می رسد با برنامه مناسب فعالیت بدنی، این افراد فرصت خواهند داشت از لحاظ بدنی، روانی و مهارتی تربیت شده و یک زندگی فعال و سالم را هنگام ورود به بزرگسالی داشته باشند و این نشان از ضرورت فعالیت بدنی و تربیت بدنی در میان این افراد دارد.
    کلیدواژگان: ورزش، دانش آموزان، کم توانی ذهنی
|
  • Moslem Abbasi, Mohammad Javad Bagian Moole Marz, Reza Ghasemi Jobaneh, Shahriar Dargahi* Pages 5-14
    Background
    The aim of this study is the comparison between Hypochondriasis, social anxiety and cognitive avoidance among mothers of students with and without learning disability.
    Method
    This study is causal - comparative. The population consisted of all mothers with children 9 to 14 years old with and without learning disability in 2013, in Ardabil city. The research sample consisted of 80 mothers of students with learning disability who were selected using available sampling method. 80 mothers of normal children through matching method (based on mother’s age, level of education and number of children) were selected. To collect data the Hypochondriasis, social anxiety disorder and cognitive avoidance scales were used. The gathered data were analyzed by multivariate analysis of variance.
    Results
    Results indicated that mothers of children with and without disability learning, there exist a significant difference in the Hypochondriasis, social anxiety and cognitive avoidance (P< 0/001).
    Conclusion
    The results of current research indicate that mothers of children with learning disability are suffering more from Hypochondriasis, social anxiety and cognitive avoidance than mothers of children without learning disability. Therefore, educational and treatment interventions in order to improve psychological situation in mothers of children with learning disability is necessary.
    Keywords: Mothers, Hypochondriasis, Social anxiety, Cognitive avoidance, Learning disability
  • Naghi Mosavi Kiasari *, Ali Asghar Bayani, Maryam Rasti Pages 15-21
    Background
    The aim of study is to determine the effect of language multimedia software on training language & speech to hearing-impaired children
    Method
    this is a semi –experimental research with pre and post-test. From 60 hearing- impaired children, 30 participates were selected by simple random method as sample. The sample group has been divided into 2 groups of control & experiment. Pre-test has been performed before any intervention. Then, both groups were given post-test after training courses. Data were analyzed by covariance analysis.
    Results
    The results indicate that Training by software was effective on improvement of children with hearing (p>0.05). The performance of children who trained by multimedia software has improved significantly in compare with the ones who didn’t receive such training.
    Conclusion
    Training through software has been effective on pictorial vocabulary, grammar perception and word production growth.
    Keywords: Software multimedia, Language, speech, Hearing impairment, Children
  • Fatemeh Torabi *, Sheida Mandomi, Neda Geramizadeh Shirazi Pages 22-29
    Background
    The presence of a disabled child associated with much care and psychological، social and financial stress that can have adverse effects on the structure and functioning of families and puts parents under physical، psychological، social and economic stress; So purpose of was to assess social adjustment of fathers having intellectually disabled children and fathers having normal children.
    Method
    This causal-comparative study was studied on 87 parents (40 fathers having intellectually disabled students and 40 fathers having normal children) that their children were enrolled in primary schools in Marivan. Subjects were in access group. Social Adjustment Scale Paykel and Weissman (1999) were used as an assessment tool. Data were analyzed using descriptive statistics، t-test، point biserial and Pearson correlation coefficient by SPSS 16 software.
    Results
    The results showed that there was a significant difference between social adjustment of fathers with intellectually disabled children and fathers with normal children (p< 0. 05). Among the demographic variables، only the father's education is a significant relationship with social adjustment، fathers with higher educational levels have more favorable social adjustment.
    Conclusion
    Overall، fathers with intellectually disabled children have less social adjustment than fathers of normal children; level of father’s education can contribute to the favorable social adjustment. So، informing fathers، especially fathers with intellectually disabled children can be helped to gain favorable social adjustment.
    Keywords: Social adjustment, Fathers with intellectually disabled children, Fathers with normal children
  • Hamideh Soleimani, Dr Mohammad Kamali* Pages 30-38
    Background
    In three decades, researchers have tried to make clear epistemological foundation in the field of disability. These models play an important role in providing theoretical-practical support and services for people with special needs. The purpose of this study is to evaluate models of disability rehabilitation.
    Method
    The research method was theoretical method. For this purpose, the theoretical models of disability in rehabilitation science are explained, introduced and described. In the following, the relationship between patterns is explained.
    Results
    The results of this study suggest that the study and understanding of the theoretical foundations of models of disability can be a bright outlook for experts, specialists, therapists, teachers, legislators and people with special needs and provide their organizations.
    Keywords: Model, Disability, Rehabilitation
  • Setareh Shojaee* Pages 39-44
    Background
    Raising a child with disability will affect not only on parents but also on other family members. In fact, because the relationship between brothers and sisters are longer lasting than other relationship, development and advantage of this relationship can affect growth, behavior, personality, attitude and identity of them. On the one hand, these groups of siblings are under pressure because their parents experience the problems such as feeling conflict, contradictory, humiliation, oppression and discrimination. On the other hand the disabilities of siblings with disability affect the relationships of sibling and put them at risk for various disorders.
    Conclusion
    In this article, first we discussed the relationship between brothers and sisters, especially when there is a child with disability in the family. Then the positive and negative effects of having sibling with disability are provided. Finally the effect of having a brother or sister with a disability is based on gender is expressed and in the end is concluded.
    Keywords: Effects, Sibling, Disability
  • Vajihe Khoshhal Roodposhtie*, Dr Abbas Ali Hossein Khanzade Pages 45-55
    Background
    Over 90% of hearing impaired children have normally hearing parents and their parents don’t understand how communicate with them. The aim of the present study was to evaluate the impact of effective communication skills training to parents of children with hearing loss on social skills of children.
    Method
    The method of this study is a quasi-experimental design with unequal control group design. The statistical population of this study consisted of parents of 4-6 year hearing impaired children of the preschool in Rasht in 2014-2015 academic year that among them a sample of 24 parents were selected by simple sampling and were assigned in both control and experimental groups social skills scale (Gresham and Elliott, 1990) was used as research tools. Educational program Effective communication skills training program, in 8 sessions with the participation of deaf parents in the experimental groups were taught, while the control group did not receive training.
    Results
    Results indicate that in the post-tests between the experimental and control groups, there are significant differences in terms of rate of improvement in social skills of hearing impaired children. Intervention was improved in social skills (P<0/001) of hearing impaired children in the experimental groups.
    Conclusion
    It can be concluded that effective communication skills can be as an effective educational program to help hearing-impaired children.
    Keywords: Effective communication skill, Parent, Hearing impairment, Social skills
  • Mohammad Mashhadi* Pages 56-64
    Background
    Mentally retarded children, because of special mental conditions are more sedentary than healthy people. Their physical inactivity leads to motor and body weaknesses. Physical education is one of the key areas of education plays an important role in achieving the goals of education. This paper presents the results of various researches about the effects of exercise on various factors, physical fitness, postural control and physiological characteristics, mental health and learning skills.
    Conclusion
    The results of researches show that exercise is beneficial in many dimensions for students with intellectual disability. These indicators include improving physical fitness, especially cardiovascular and muscular fitness, balance, posture such as spinal angles and lower extremity anomalies, adaptive behavior, social adjustment, cognitive development, motor learning and the reduction of aggression. Exercises can also be training programs or different sports, direct and indirect methods including physical education classes in school or regular exercise and weight resistance exercises, corrective exercises or Play Therapy. As a result, this people with an appropriate exercise program will have the opportunity to be trained physically and mentally and dexterity. And therefore they can have an active and healthy life when entering adulthood and this shows the importance of physical activity and physical education among these people.
    Keywords: Exercise, Children, Intellectual disability