فهرست مطالب

نشریه پترولوژی
پیاپی 22 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهراج آقازاده*، زهرا بدرزاده صفحات 1-24
    معدن مس پورفیری سونگون در شمال غرب ایران قرار دارد. رخنمون های سنگی در محدوده کانسار و نواحی مجاور شامل: سنگ های کربناته دگرگون شده و اسکارنی کرتاسه و نهشته های آتشفشانی ائوسن هستند که توسط توده نفوذی پورفیری سونگون قطع شده است. این توده نیز توسط دایک های تاخیری نخستین (Late mineralization) و تاخیری بعدی (Post mineralization) قطع می شود. توده پورفیری سونگون در حدود 21 میلیون سال قبل و دایک های تاخیری نخستین و بعدی به ترتیب در 78 /19 و 51 /19 میلیون سال قبل جایگزین شده اند. بر اساس دماسنجی تیتانیوم در بلورهای زیرکن، دمای تبلور برای توده سونگون پورفیری حدود 650 درجه سانتیگراد و برای دایک های تاخیری حدود 700 درجه سانتیگراد است. بر اساس ویژگی های عناصر نادر در بلورهای زیرکن، توده سونگون پورفیری از یک ماگمای با فوگاسیته اکسیژن بالا و بارور ایجاد شده است. با توجه به داده های سنی به دست آمده، کانی زایی پورفیری در کمربند ارسباران در میوسن ابتدایی و در یک محیط پس از برخوردی (Post collision) و حدود 10 میلیون سال قبل از کانی سازی پورفیری در کمربند کرمان انجام شده است.
    کلیدواژگان: عناصر کمیاب، تعیین سن، روش اورانیوم، سرب، محیط تکتونیکی، معدن مس سونگون، آذربایجان
  • احمدرضا احمدی*، بهناز حسینی، پرهام احمدی صفحات 25-48
    کمپلکس دگرگونی توتک در بخش جنوبی پهنه سنندج-سیرجان از جمله مناطقی است که در آن واحدهای سنگی پالئوزوئیک رخنمون دارد. این مجموعه دگرگونی به طور غالب از تناوبی از مرمر، شیست، آمفیبولیت و گنایس با سن کامبرین تا کربنیفر زیرین تشکیل شده است. دماسنجی با روش گارنت-بیوتیت و همچنین، فشارسنجی با روش گارنت-بیوتیت-موسکویت بر روی شیست های سیاه رنگ کمپلکس توتک بیانگر دمای 423 درجه سانتیگراد و فشار 6/1 کیلوبار برای آغاز دگرگونی و دمای 708 درجه سانتیگراد و فشار 9 /5 کیلوبار برای اوج دگرگونی است. این شرایط دما و فشار معرف دگرگونی در حد رخساره آمفیبولیت است. با توجه به وقفه حرارتی و اختلاف درجه دگرگونی بارز بین واحدهای سنگی کمپلکس توتک و واحدهای کربنیفر پسین-پرمین کمپلکس سوریان، دگرگونی ناحیه ای مورد مطالعه شاید پیش از کربنیفر پسین اتفاق افتاده باشد.
    کلیدواژگان: دماسنجی، فشارسنجی، دگرگونی ناحیه ای، کمپلکس توتک، پهنه سنندج، سیرجان
  • محمد بومری*، حبیب بیابانگرد، کازو ناکاشیما، محمد جواد غلامی صفحات 49-70
    رگه های طلا دار چاه نعلی در160 کیلومتری شمال غرب ایرانشهر و 70 کیلومتری شمال شهر بزمان در بلوک لوت واقع شده است. سنگ های میزبان این رگه ها به طور عمده سنگ های بازالتی وآندزیتی هستند که در اطراف رگه ها دچار دگرسانی های سیلیسی، آرژیلیک، فیلیک و پروپیلیتیک شده اند. ساخت های پوسته ای متقارن و بافت های کوکادی، کلوفورمی و برشی در رگه های سیلیسی گسترش در خور توجهی دارد. عیار طلا در این رگه ها بالا و تا 16 ppm می رسد. سولفیدها و کانی زایی طلا و نقره به طور عمده در پهنه سیلیسی مشاهده شده و به سولفیدهای اولیه و ثانویه تقسیم بندی می شود. شیمی این سولفیدها و نقشه های عنصری آرسنیک، طلا و نقره به وسیله تجزیه ریزکاو الکترونی تعیین و تهیه شده است. عناصری همچون: Ag، As، Au، Bi، Cd، Cu، Fe، Hg، Mn، Pb، S، Sb، Se، Te و Zn در سولفیدهای مورد مطالعه به طور کمی اندازه گیری شد. پیریت، کالکوپیریت، گالن، اسفالریت، تتراهیدریت و یک سولفید نقره دار در مرحله اولیه و کوولیت و کوولیت غنی از نقره در مرحله ثانویه تشکیل شده اند. به طورکلی، مقدار طلا در سولفید های مورد بررسی اندک، اما مقدار نقره در کانسنگ سولفید دار به نسبت زیاداست. کانی سازی طلا و نقره مورد مطالعه از نوع سیستم اپی ترمال کم سولفور غنی از نقره است که شاید از محلول های گرمابی مرتبط با فعالیت های آتشفشانی جوان تشکیل شده باشد.
    کلیدواژگان: سولفید نقره، کانی زایی طلا و نقره، اپی ترمال، رگه های سیلیسی، چاه نعلی، کوه بزمان، بلوک لوت
  • فرهاد پیرمحمدی علیشاه صفحات 71-90
    در جنوب تبریز در بخش شمالی پهنه ماگمایی ارومیه-دختر مجموعه ای از سنگ های آتشفشانی با ترکیب آندزیت، داسیت، ریوداسیت و ریولیت برونزد دارند که در گستره زمانی میوسن بالایی تا کواترنری به سطح زمین راه یافته است. این پژوهش به بخش ترکیب های داسیتی، ریوداسیتی و ریولیتی این سنگ ها می پردازد که به طور پراکنده از داخل مجموعه آذرآواری بیرون ریخته اند. اصلی ترین کانی های سازنده این سنگ ها شامل: پلاژیوکلاز و آمفیبول است که بافت های متنوع فلسیتی پورفیری، میکرولیتی پورفیری، غربالی، جریانی و گلومروپورفیری را به نمایش می گذارد. ماگمای سازنده این سنگ ها دارای سرشت آهکی- قلیایی پرآلومین، شاخص کمان های آتشفشانی است. در نمودارهای تقسیم بندی سنگ های آداکیتی نیز این سنگ ها در گروه آداکیت های پرسیلیس (HAS) جای می گیرد. نمودارهای چند عنصری بهنجار شده به مورب، گوشته اولیه و کندریت، بیانگر غنی شدگی این سنگ ها از عناصر نادر خاکی سبک و لیتوفیل بزرگ یون (LILE) و تهی شدگی آنها از عناصر نادر خاکی سنگین (HREE) است. تهی شدگی شدید از عناصر با شدت میدان بالا (HFS) مانند: Nb، P و Ti که از ویژگی های برجسته محیط های کمانی است، در این سنگ ها دیده می شود. الگوی شدید جدایش در REE و نیز مقادیر پایین HREEs و Y ممکن است به دلیل وجود گارنت یا آمفیبول در پسمانده جامد ماگمای این سنگ ها باشد. همچنین، مقادیر بالای استرانسیوم و بی هنجاری منفی تانتالیوم، نیوبیوم و تیتانیوم می تواند نشانگر عدم حضور پلاژیوکلاز و حضور اکسیدهای آهن و تیتان در تفاله باقیمانده ذوب باشد. بر اساس نمودارهای سنگ زادی، ماگمای آداکیتی سازنده این سنگ ها، از ذوب بخشی یک سنگ منبع اکلوژیتی یا گارنت آمفیبولیتی حاصل از دگرگونی ورقه اقیانوسی فرورانده شده نئوتتیس به زیر ایران مرکزی، به وجود آمده است. این ماگما در جریان صعود به ترازهای بالاتر و جایگزینی، متحمل فرآیندهای تبلور تفریقی همراه با هضم و آلایش پوسته ای (AFC) شده است.
    کلیدواژگان: آداکیت، نئوتتیس، فرورانش، جنوب تبریز، پهنه ماگمایی ارومیه، دختر
  • اعظم سلطان محمدی، محمد رهگشای * صفحات 91-118
    پهنه ماگمایی آذربایجان-البرز در شمال غرب ایران یکی از پهنه های مهم فعالیت ماگمایی آلکالن در سنوزوئیک محسوب می شود. رشته کوه صلوات در بخش شرقی پهنه ماگمایی یاد شده، با شبکه وسیعی ازگدازه ها و دایک های آلکالن رخنمون یافته است. بر اساس مطالعات صحرایی، شیمی کانی و داده های ژئوشیمی سنگ کل، سنگ های آلکالن در رشته کوه صلوات به دو گروه تقسیم می شوند که شامل: الف) گدازه های با ترکیب آنالسیمیت، برش های آناسیم دار و گدازه های بالشی تفریتی آنالسیم دار و ب) دایک های تفریتی، فونو-تفریتی و لامپروفیری است. این سنگ ها در محدوده وسیعی از سری های سدیک تا انتقالی سدیک-پتاسیک و پتاسیک گسترش یافته اند و تمامی سری های یاد شده دارای ویژگی پتاسیم بالا هستند. بر پایه شیمی سنگ کل، سنگ های آلکالن رشته کوه صلوات، حضور یک منبع پریدوتیتی آمفیبول/فلوگوپیت دار در پهنه انتقالی لرزولیت گارنت-اسپینل را ارائه می دهند که تحت تاثیر فرآیند متاسوماتیسم بوده است. داده های ژئوشیمیایی نشان می دهد که ذوب بخشی یک منبع لیتوسفر گوشته ای تحت قاره ای، در تشکیل و تکامل سنگ های رشته کوه صلوات نقش داشته است. این درحالی است که، نقش آلودگی پوسته ای بسیار اندک بوده است. ماگمای رشته کوه صلوات در یک محیط کششی مرتبط با برخورد در پی بسته شدن اقیانوس نئوتتیس در دوران سنوزوئیک تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: سنگ های آلکالن آنالسیم دار، متاسوماتیسم، لیتوسفر گوشته ای تحت قاره ای، پهنه ماگمایی آذربایجان، البرز
  • ایمان رحمانی مقدم، مرتضی شریفی*، علیرضا ندیمی، سیدمحسن طباطبایی منش صفحات 119-136
    پهنه برشی بلطاق در استان اصفهان و در 185 کیلومتری شمال غرب شهر اصفهان قرار گرفته است. منطقه مورد مطالعه بخشی از پهنه دگرگونی سنندج-سیرجان است که تحت تاثیر دگرشکلی های شکل پذیر و شکنا-شکل پذیر قرار گرفته است. سنگ شناسی غالب آنها اسلیت، شیست (گارنت مسکویت شیست، مسکویت شیست غنی از کوارتز و بیوتیت مسکویت شیست)، آمفیبولیت، مرمر، متاولکانیت، آندزیت و توف است. در پهنه برشی بلطاق، چندین راندگی و دوپلکس با امتداد شمال غربی-جنوب شرقی و شیب شمال شرقی وجود دارد. این پهنه برشی با راندگی اصلی زاگرس موازی است. همچنین، تحلیل هندسی بودین ها و چین های نامتقارن و بررسی برگوارگی میلونیتی و تشکیل فابریک های σ، S-C و S-Ć در سنگ های دگرگونی منطقه بلطاق در مقیاس مزوسکوپی و میکروسکوپی نشان دهنده تاثیر برش در سنگ های منطقه است. فابریک های موجود، جهت برش در منطقه را راست گرد نشان می دهد. همچنین، با فابریک های سیگما مقدار کشیدگی (e) و دراز شدگی (s) منطقه را می توان محاسبه نمود. این ریز ساختارها در شرایط رخساره شیست سبز تا آمفیبولیت تشکیل شده اند. سنگ های دگرگونی منطقه بلطاق در شرایط دگرگونی نوع بارووین (دما-فشار متوسط) تشکیل شده اند و حداقل سه مرحله دگرگونی و سه مرحله دگرشکلی در آنها شناسایی شد. مرحله های دگرگونی شناسایی شده عبارتند از: دگرگونی دیناموترمال، دگرگونی دینامیکی و دگرگونی قهقرایی. همچنین، مرحله های دگرشکلی شامل: D1، D2 و D3 است.
    کلیدواژگان: چین نامتقارن، دگرشکلی، دگرگونی، بلطاق، پهنه سنندج، سیرجان
  • زهرا طهماسبی *، منصوره میراسمعیلی، احمد احمدی خلجی، فرزانه سپه وند صفحات 137-156
    سنگ های نیمه آتشفشانی مورد بررسی در منطقه شازند (استان مرکزی) که بخشی از پهنه سنندج-سیرجان را تشکیل می دهد شامل: سنگ های داسیتی است که این داسیت ها به طور عمده از کانی های پلاژیوکلاز، کوارتز، فلدسپار آلکالن و مقدار کمی بیوتیت همراه با کانی های فرعی زیرکن و آپاتیت تشکیل یافته اند. از ویژگی های بارز این سنگ ها حضور دو نوع آنکلاو با ترکیب کانی شناسی مشابه با سنگ میزبان یعنی داسیت و آنکلاو های با ترکیب آندزیتی با فنوکریست های آمفیبول با ترکیب پارگازیت، اورتوپیروکسن با ترکیب انستاتیت و پلاژیوکلاز با ترکیب لابرادور–بیتونیت است. دما سنجی بیوتیت و فلدسپار داسیت میزبان به ترتیب محدوده دمایی 675 و 600 درجه سانتیگراد و بیوتیت، فلدسپار و پارگازیت در آنکلاوهای آندزیتی به ترتیب دمای 620، 650 و 810 درجه سانتیگراد را نشان می دهد. غنی شدگی از عناصر LREE در مقایسه با HREE، بالا بودن مقدار عناصر ناسازگار LILE نسبت به HFSE و ناهنجاری منفی عناصر Nb، P و Ti و مثبت K و Pb در روند تغییرات عناصر کمیاب نشانگر شکل گیری این سنگ ها در مناطق فرورانش است. همچنین، ویژگی های ژئوشیمیایی این سنگ ها نشان می دهد که ماگمای سازنده آنها از نوع کالک آلکالن، غنی از پتاسیم ناشی از ذوب بخشی سنگ های پوسته قاره ای و مرتبط با قوس آتشفشانی حاشیه فعال قاره ای نرمال است.
    کلیدواژگان: داسیت، فرورانش، قوس آتشفشانی، شیرمزدتپه، اراک، پهنه سنندج، سیرجان
  • وحیده جلیلی قره قیه، نصیر عامل*، رباب حاجی علی اوغلی، محسن موید صفحات 157-172
    منطقه مورد مطالعه در جنوب آتشفشان سهند، در شمال غرب ایران واقع شده است. سنگ های آتشفشانی در این منطقه مربوط به بخشی از فعالیت جوان آتشفشان سهند بوده که به صورت روانه های گدازه و واحدهای توف و نهشته های تفرا متشکل از: خاکستر، پونس، لاپیلی، آگلومرا و برش های آتشفشانی روی واحدهای رسوبی به سن پلیوسن قرار گرفته است. ترکیب اصلی سنگ ها داسیتی با بافت غالب پورفیری و زمینه دانه ریز تا شیشه ای و تراکیتی است. داده های ژئوشیمیایی نشان می دهد که ترکیب سنگ های داسیتی ساب آلکالن ویژگی های آداکیتی را دارد. سنگ های مورد مطالعه با مقادیر بالای LILE، LREE، Sr، نسبت های بالای Na2O/K2O و Sr/Y، الگوی تفریق شده REE و مقادیر پایین HREE و Y ویژگی هایی مشابه با آداکیت ها را نشان می دهد. تهی شدگی در Nb و Ti و HREE به همراه غنی شدگی از LILE و LREE شواهدی بر خاستگاه ماگماتیسم آداکیتی مرتبط با پهنه های فرورانشی است. سنگ های آداکیتی در منطقه مورد مطالعه به احتمال زیاد در ارتباط با شکست پوسته اقیانوسی فرورونده (Slab Break Off) و ذوب پوسته اقیانوسی جدا شده، تشکیل شده اند. ماگماتیسم بعد از تصادم مرتبط با فرورانش نئوتتیس عامل تشکیل سنگ های ماگمایی آداکیتی جنوب سهند در انتهایی ترین بخش شمالی پهنه ماگمایی ارومیه-دختر است.
    کلیدواژگان: ژئوشیمی، داسیت، آداکیت، ماگماتیسم پس از تصادم، آتشفشان سهند، پهنه ماگمایی ارومیه، دختر
  • جمال رسولی، منصور قربانی *، وحید احدنژاد صفحات 173-196
    مجموعه پلوتونیک جبال بارز متشکل از چندین توده نفوذی گرانیتوئیدی است که در شرق و شمال شرق جیرفت در جنوب استان کرمان واقع شده اند. ترکیب سنگ شناسی این مجموعه شامل: گرانودیوریت، کوارتزدیوریت، گرانیت و سینوگرانیت است. اما سنگ نفوذی غالب در این منطقه، گرانودیوریت است. این مجموعه گرانیتوئیدی، آنکلاوهای ماگمایی کروی و بیضوی با ترکیب مونزودیوریت، مونزودیوریت کوارتزدار و دیوریت کوارتزدار دارد. قطر این آنکلاوها از حدود چند میلی متر تا 30 سانتی متر متغیر است. اندازه کانی های تشکیل دهنده آنکلاوها در قشر خارجی، ریزتر از مرکز آنکلاو است. دانه ریز بودن قشر خارجی آنکلاوها نشانه سرد شدن سریع مذاب سازنده آن در هنگام ورود به داخل ماگمای گرانیتوئیدی میزبان است. حضور آنکلاوهای ماگمایی به همراه شواهدی از حضور بافت های غیر تعادلی نظیر: فنوکریست فلدسپار با بافت های پویی کیلیتیک و آنتی پرتیت، خوردگی، تحلیل رفتگی و دگرسانی پلاژیوکلازها، حضور لخته های مافیک، آپاتیت های سوزنی، تیغه های پلاژیوکلاز کوچک درون پلاژیوکلازهای بزرگ تر و مرز مضرس و کنگره های زایده دار آنکلاو، همگی آمیختگی ماگمایی را تایید می کنند. همچنین، پلاژیوکلازها زونینگ عادی و در برخی از موارد زونینگ نوسانی نشان می دهند که موید آمیختگی ماگمایی است. آنکلاوها و سنگ های میزبان آنها از لحاظ ژئوشیمیایی نیز با یکدیگر تفاوت های در خور توجهی نشان می دهند. به این صورت که آنکلاوها غنی از سدیم بوده و گرانودیوریت های میزبان از پتاسیم غنی هستند. علاوه بر این، آنکلاوها نسبت به گرانودیوریت های میزبان، از عناصر LILE و LREE تهی بوده و از عناصر HREE و Ti غنی هستند. بنابراین، به نظر می رسد این دو گروه سنگی شاید از دو ماگمای مختلف منشا گرفته و در اثر فرآیند آمیختگی و اختلاط ماگمایی در کنار یکدیگر قرار گرفته باشند.
    کلیدواژگان: آمیختگی ماگمایی، آنکلاو ماگمایی، حاشیه فعال قاره ای، جبال بارز، پهنه ماگمایی ارومیه، دختر
  • مرضیه بیاتی، حسن میرنژاد*، محمد رهگشای، یوسف وصالی، هادی شفایی مقدم صفحات 197-212
    مجموعه افیولیتی رباط در امتداد پهنه گسلی نایین-بافت و در محدوده غربی بلوک لوت واقع شده است. سنگ های آتشفشانی افیولیت های رباط مشتمل بر: بازالت های بالشی و گدازه های جریانی و توده ای است که به انواع آندزیت بازالتی، آندزیت، تراکی آندزیت، ریولیت و داسیت طبقه بندی می شود. نتایج تجزیه های ژئوشیمیایی نشان می دهد که این سنگ دارای دو گرایش توله ایتی و کالک آلکالن است و در نمودارهای تفکیک کننده محیط تکتونیکی در موقعیت های کمانی با خاستگاه فرافرورانشی قرار می گیرد. مطالعه رفتارهای ژئوشیمیایی عناصر مختلف با نمودارهای سنگ زایشی دو منبع گوشته ای متفاوت برای زایش سنگ های آتشفشانی افیولیت های رباط پیشنهاد می دهد: الف) یک منبع گوشته ای که به میزان اندک تا متوسط تحت تاثیر سیالات یا مذاب های ناشی شده از ورقه فرورانش قرار گرفته و مسئول ایجاد سری های توله ایتی جزایر قوسی است و ب) منبع گوشته ای که به شدت تحت تاثیر مذاب های ناشی از ذوب رسوبات همراه ورقه فرورانش شده قرار گرفته و مسئول ایجاد سری های کالک آلکالن است. به نظر می رسد که جایگیری این واحدهای آتشفشانی در میان توالی افیولیتی رباط در نتیجه فرآیندهای مرتبط با پدیده آغاز فرورانش و بالازدگی و ذوب بخشی استنوسفر غنی شده توسط رسوبات یا سیالات فرورانش کرده در منشا همراه با تاثیر پدیده های بعدی مانند: تفریق و ذوب بخش هایی از پوسته اقیانوسی باشد.
    کلیدواژگان: واحدهای آتشفشانی، فرورانش، افیولیت های رباط، شهر بابک، استان کرمان، بلوک لوت
|
  • Mehraj Aghazadeh, Zahra Badrzadeh Pages 1-24
    The Sungun porphyry copper deposit is located in the NW of Iran. Most rock outcrops in the region and the surrounding area comprise the Cretaceous metamorphosed and skarnish carbonates and the Eocene volcanic rocks that intruded by the Sungun monzonitic to quartz monzonitic stock. The Sungun stock crosscut by late-and post mineralization dykes. The Sungun porphyry stock was emplaced in 21 Ma ago and then late-and post mineralization dykes intruded at the 19.78 and 19.51 Ma ago, respectively. Zircon trace element data indicates that all the studied zircons are magmatic in origin and the source of the Sungun porphyry monzonite is different from late-and post mineralization dykes. According to Ti-in- zircon thermometry, the porphyry Sungun stock and the late dykes were crystalized at about 650 and 700 °C, respectively. Rare earth element abundances in the zircon crystals show that the Sungun porphyry has crystallized from productive and high ƒO2 melt. Our dating results indicate that porphyry mineralization in the Arasbaran belt occurred in the early Miocene time and about 10 m.y. earlier than the Kerman belt and in a post-collisional tectonic setting.
    Keywords: Trace element, Age dating, U, Pb method, Tectonic setting, Sungun copper mine, Azerbaijan
  • Ahmadreza Ahmadi, Behnaz Hosseini, Parham Ahmadi Pages 25-48
    The Tutak metamorphic complex located in the southern part of the Sanandaj-Sirjan zone, is among the areas where the Paleozoic rocks are well exposed. This metamorphic complex mainly comprise of the Cambrian to the early Carboniferous marble, schist, amphibolite and genesis units. Garnet-biotite thermometric method and Garnet-biotite-muscovite barometric method carried out on dark schist from the Tutak metamorphic complex repersent 423 °C and 1.6 kb in the early stage of metamorphism to 708 °C and 5.9 kb during peak of metamorphism. These temperatures and pressures point to amphibolite facies conditions. The thermal cessation and also the marked difference in the degree of metamorphism between the Tutak complex and the late Carboniferous- early Permian succession in Surian, indicate that this phase of metamorphism probably occurred prior to the Late Carboniferous period.
    Keywords: Thermometry, Barometry, Regional metamorphism, Tutak complex, Sanandaj, Sirjan zone
  • Mohammad Boomeri, Habib Biabangard, Kazuo Nakashima, Mohammad Javad Gholami Pages 49-70
    The Chah Nali Au-Ag silicic veins are located 160 km northwest of Iranshahr and 70 km north of Bazman town in Lut block. The veins are mainly hosted by basaltic and andesitic rocks that were altered to silicic, phyllic, argillic and propylitic alterations around the veins. Symmetrical crustified structures and colloform, cockade and breccia textures are the common features of the veins. The gold grade is high in the veins (up to 16 ppm Au). The sulfides mainly occur in silicic zone and can be divided into primary and secondary sulfides. The chemistry of sulfides and elemental maps of As, Au and Ag were determined and provided by an electron probe micro analysis (EPMA). The elements that were quantitatively measured are Sb, Zn, Pb, Hg, Cd, Bi, Au, Se, Te, Cu, Fe, Mn, As, Ag and S. Pyrite, chalcopyrite, galena, sphalerite and tetrahedrite occur as primary sulfides and covellite, Ag-rich covellite and an Ag-rich new mineral occur as secondary sulfides. In general, Au concentration is low in the studied sulfides but Ag concentration is relatively high in the sulfide-bearing ores. The investigated Au-Ag mineralization is an Ag-rich low sulphidation epithermal system that was probably formed by hydrothermal solutions that are related to the young volcanic activities.
    Keywords: Ag, sulfide, Gold, silver mineralization, Epithermal, Silicic veins, Chahnali, Mount Bazman, Lut block
  • Farhad Pirmoahammadi Alishah Pages 71-90
    In the south of Tabriz northern part of Uromieh-Dokhtar magmatic zone a set of volcanic rocks crop out with composition of andesite, dacite, rhyodacite and rhyolite with Upper Miocene to Plio-Quaternary in age. This paper reports the dacitic, rhyodacitic and rhyolitic lavas erupted within the pyroclastic rocks. The most abundant minerals in these rocks are plagioclase and amphibole with various textures such as felsitic porphyric, microlitic porphyric, sieve, flow and glomeroporphyric. Based on geochemical study, these rocks are characterized by SiO2 ranging from 58.2 to 69.7 wt%, high Al2O3 (15.1-17.5 wt%) and Sr (391-804 ppm), high Sr/Y (30.7-84.46), La/Yb (13.27-67.36) ratios, and low Y (3.6-20.8ppmindicating the adakitic characteristic of the parent magmas. The parent magma of these rocks has calc-alkaline and per-aluminous nature which is characteristics of the arc volcanics. These rocks fall into the field of high-silica adakites (HAS) in classification diagrams. Enrichment in light rare earth elements (LREEs) and large ion lithophile elements (LILEs) and depletion in heavy rare earth elements (HREEs) are observed in their MORB, primitive mantle and chondrite normalized spider diagrams. Strong depletion in HFSEs including Nb, Ti and P which is signature of arc volcanic, can be observed in these rocks. Intensive fractionated pattern of REEs and low quantities of HREEs and Y may prove existence of garnet or amphibole in the residua of melt. High Sr and negative anomalies of Ta, Nb, and Ti may be resulted from lack of plagioclase and having iron and titanium oxides in the residua phase. According to the petrogenetic diagrams, the parental magma of the rocks studied generated by partial melting of an eclogitic-garnet amphibolitic source derived from metamorphism of the Neotethyan subducted oceanic slab underneath the Cetral Iranian zone. Also, the magma has been subjected to assimilation, fractional crystallization (AFC) and crustal contamination during ascend to higher levels and emplacement. The presence of the corrosion and chemical disequilibrium of the phenocrysts and their sieve textures in these rocks support the occurrence of these processes.
    Keywords: Adakite, Neotethys, Subduction, Uromieh, Dokhtar magmatic zone, South of Tabriz
  • Azam Soltanmohammadi, Mohammad Rahgoshay Pages 91-118
    The Alborz-Azerbaijan magmatic plateau (AAMP), in the northwestern part of Iran, is one of the main exposes of magmatic activities in the Cenozoic. The Salavat range is located in the eastern part of AAMP, and widely occur in alkaline lavas and dykes Based on field studies, mineral chemistry, and whole-rock geochemistry, alkaline rocks in the Salavat range are classified into two groupsthat are composed of analcimite, analcime bearing breccias and analcime bearing tephrite pillow lavas (group I), tephrite-phonotephrite and lamprophyre dykes (group II). These rocks cover a broad compositional range from sodic to transitional sodic-potassic and potassic series, all of which are high-K in character. On the basis of whole-rock chemistry, alkaline rocks in the Salavat range resulted from a phologopite/amphibole-bearing peridotite source in garnet-spinel lherzolite transitional zone that underwent metasomatism processes. Geochemical data indicated partial melting of subcontinental lithospheric mantle source, played major roles in the formation and evolution of the Salavat range rocks, whereas crustal contamination seems to be restricted to minor effect. The Salavat range magma was generated in a collision-related extensional setting, following the closure of the Neotethys Ocean in the Cenozoic.
    Keywords: Analcime bearing alkaline rocks, Metasomatism, Subcontinental lithospheric mantle, Alborz, Azerbaijan magmatic plateau
  • Iman Rahmani Moghaddam, Mortaza Sharifi, Alireza Nadimi, Seyed Mohsen Tabatabaei Manesh Pages 119-136
    The Bultaq shear zone is located 185 km north-west of Isfahan. The study area is a part of the Sanandaj–Sirjan zone, which is affected by ductile and brittle–ductile deformation and consists of slate, schist(garnet-muscovite schist, enriched quartz-muscovite schist and biotite-muscovite schist), amphibolite marble, metavolcanic, andesite and tuff. There are several duplex structures and thrusts with NW-SE-trend and NE dip in the Bultaq shear zone. This shear zone is parallel to the Zagros Organic thrust. Also, boudinage structures geometric analysis, mesoscopic scale asymmetric folds, microscopic studies of S-C, S-Ć cleavages and σ- type porphyroclast confirmed right-lateral strike-slip movement. These fabrics show right rounded cuts in region in some parts. Mylonitic foliations were used to calculate elongation (e) and stretch (s) in this area. The microstructures were formed under green schist to amphibolite facies conditions. The metamorphic rocks have been formed in a Barrovian metamorphism type (medium temperature - pressure) and affected by three metamorphic and deformation phases. The metamorphic phases include dynamothermal, dynamic and retrograde and the deformation phases are D1, D2 and D3.
    Keywords: Asymmetric fold, Deformation, Metamorphism, Bultaq, Sanandaj, Sirjan zone
  • Zahra Tahmasbi, Mansoureh Miresmaeili, Ahmad Ahmadi Khalaji, Farzaneh Sepahvand Pages 137-156
    The sub volcanic rocks in Shazand area (the Markazi province) which formed a part of the Sanandaj-Sirjan zone are composed of dacitic rocks with major minerals such as plagioclase, quartz, alkali feldspar and minor minerals such as biotite, zircon and apatite. One of the characteristic features of these rocks is the existence of two types of enclaves with dacitic and andesitic compositions. The former, share similar mineralogical composition with the host dacitic rocks and the latter is characterized by the presence of amphibole phenocryst (pargasite), orthopyroxene (enstatite) and plagioclases (labrador-bytownite). Thermometry on biotite and feldspar from the host dacite rocks showed temperature range of 675 and 600 ºC, respectively. The calculated temperature formation for biotite, feldspar and pargasite from the andesitic enclaves are 620, 650 and 810 ºC, respectively. LREE enrichment in comparison with HREE, high LILE relative to HFSE, negative anomalies of Nb, Ti, P, and positive anomalies of Pb, K indicate that these rocks formed in subduction zones. Also, the geochemical characteristics of these rocks reveal that the nature of magma is calc-alkaline enriched in potassium derived from partial melting of continental crust units related to normal active continental margin volcanic arc.
    Keywords: Dacite, Subduction, Volcanic arc, Shirmazdtapeh, Arak, Sanandaj, Sirjan zone
  • Vahideh Jalili Ghareh Ghaye, Nasir Amel, Robab Hajialioghli, Mohsen Moayyed Pages 157-172
    The study area is situated in the south of Sahand volcano in the northwest of Iran. The volcanic rocks in this area are part of young activity of Sahand volcano, erupted as flow lavas and tuff or tephra units consisting of ash, punce, lapilli, agglomerate and volcanic breccia which overlay the Pliocene sedimentary units. The r composition of rocks is predominantly dacite with porphyry texture with fine grain matrix and glassy and trachyte textures. Geochemical data show that the subalkaline dacite rocks is adakitic composition and are characterized by high amount of Sr, LREE, LILE and high ratios of Na2O/K2O with differentiated pattern of REE, low ratios of HREE and Y. Depletion in Nb, Ti and HREE and enrichment in LILE and LREE are all evidences of subduction adakitic magmatism. The adakitic rocks in the study area were probably formed by slab break off and melting of oceanic isolated crust. Post collisional magmatism related to the Neotethyan subduction caused the formation of adakitic magmatic rocks in the south of Sahand and the northernmost of the Uromieh-Dokhtar magmatic zone.
    Keywords: Geochemistry, Dacite, Adakite, Post collisional magmatism, Sahand volcano, Uromieh, Dokhtar magmatic zone
  • Jamal Rasouli, Mansour Ghorbani, Vahid Ahadnejad Pages 173-196
    The Jebale-Barez plutonic complex is composed of granitoid intrusive bodies and is located in the east and northeast of Jiroft and south of the Kerman province. The plutonic complex is composed of granodiorite, quartz diorite, syenogranite and mostly granite. This plutonic complex includes abundant rounded and ellipsoid magmatic enclaves ranging in size from a few millimeters to 30 centimeters and varying in composition from quartz diorite, monzodiorite to quartz monzodiorite. These enclaves are very fine-grained and show chilled margin and their crystal size gradually decreases from center to the margin. The chilled margin is an evidence of rapid magma cooling once the enclaves were surrounded by host felsic magma. The mingling of two magmas is testified by presence of the disequilibrium textures such as: poikilitic and antipertite textures in the K-feldspar megacrysts, rounded, corroded and altered plagioclases, mafic clots, acicular apatites, small lath-shaped plagioclases in the large plagioclases as well as the occurrence of mafic microgranular enclaves with crenated and cuspate contact with the felsic -host rocks. Also, the plagioclase crystals display essentially normal and occasionally oscillatory zoning. The enclaves and their host rocks, geochemically is different. The former is Na-enriched whilst the latter is enriched in K. Furthermore, the enclaves are depleted in LREE and LILE while are enriched in HREE and Ti in analogy to their host granodiorites. Therefore, it seems that the enclaves and granodiorites have been originated from two different magmas which were placed adjacent to each other by magma mingling and mixing process.
    Keywords: Magma mingling, Magmatic enclaves, Active continental margin, Jebale Barez, Uromieh, Dokhtar magmatic zone
  • Marzieh Bayati, Hassan Mirnejad, Mohammed Rahghoshay, Yusef Vesali, Hadi Shafaii Moghadam Pages 197-212
    The Robat ophiolite complex is located along the Nain- Baft fault and at the western margin of the Lut block. The volcanic rocks in the Robat ophiolites consisting of pillow lavas, lava flows and massive units that are classified as andesi-basalts, andesites, trachy-andesites, dacites and rhyolites. Geochemical results show that these rocks have tholeitic and calc -alkaline affinities and reside in supra-subduction related arc settings in tectonic discrimination diagrams. Studying the geochemical behavior of elements by using various petrogenetic diagrams suggest the occurrence of two different mantle sources for Robat volcanic rocks: 1) a mantle source which was affected slightly to moderately by slab fluids and/or melts and is responsible for arc island tholeitic series, 2) a mantle source which is highly effected by melts derived from melting of sediments associated with subducting slab, and is responsible for calc -alkaline series. It seems that the emplacement of the volcanic rocks in the Robat ophiolitic sequence was probably the result of processes related to the initial subduction process, upwelling and partial melting of subducted sediment and asthenospheric fluids in the source, along with differentiation and melting of portions of the oceanic crust.
    Keywords: Volcanic units, Subduction, Robat ophiolites, Shahr, e, Babak, Kerman province, Lut block