فهرست مطالب

نشریه حسابداری مالی
پیاپی 23 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین صفرزاده * صفحات 1-21
    چسبندگی هزینه در ادبیات حسابداری مورد توجه زیادی قرار گرفته است. تحقیقات پیشین برای توضیح پدیده چسبندگی هزینه، بیشتر بر عوامل اقتصادی تاکید کرده اند و نقش چسبندگی هزینه در ادبیات حسابداری مورد توجه زیادی قرار گرفته است. تحقیقات پیشین برای توضیح پدیده چسبندگی هزینه، بیشتر بر عوامل اقتصادی تاکید کرده اند و نقش راهبری شرکتی بر رفتار هزینه ها را کمتر مورد بررسی قرار داده اند. هدف این پژوهش، بررسی نقش سازوکارهای راهبری شرکتی بر رفتار چسبنده هزینه شرکتهای ایرانی است که بدین منظور از رویکرد داده های تلفیقی استفاده شده است. نمونه این تحقیق شامل 212 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1391- 1386 می باشد. تحقیق حاضر با توجه به هدف از نوع بنیادی و با توجه به نحوه گردآوری داده نیز یک تحقیق توصیفی (غیرآزمایشی) از نوع همبستگی محسوب می شود. در حضور متغیرهای کنترلی، نتیجه پژوهش حکایت از وجود ارتباط مثبت بین راهبری شرکتی و میزان چسبندگی هزینه ها دارد. شواهد کلی بیانگر آن است که راهبری شرکتی نقش مهمی در توضیح رفتار نامتقارن هزینه ها داشته و یکی از عوامل تعیین کننده این پدیده محسوب می شود. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد که با تفکیک شاخص ترکیبی راهبری شرکتی به اجزای بیشتر، اکثر مدلها غیرمعنادار شده و توان توضیح دهندگی آنها کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: چسبندگی هزینه، رفتار نامتقارن هزینه ها، هزینه های نمایندگی، راهبری شرکتی، شاخص ترکیبی
  • عباس افلاطونی * صفحات 22-42
    در این پژوهش، رابطه بین کیفیت افشا و اجزای آن (بهنگامی و قابلیت اتکا) با واکنش تاخیری قیمت سهام در بازه زمانی 1382 الی 1392، در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. علاوه بر آن، این پژوهش به بررسی رابطه بین اجزای حسابداری و غیر حسابداری تاخیر قیمت سهام با صرف ریسک آتی، می پردازد. بدین منظور از روش رگرسیونی داده های ترکیبی و نیز روش رگرسیونی فاما-مک بث (1973) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که هر چه کیفیت کلی افشا و بهنگامی ارائه گزارشات مالی افزایش یابد، واکنش تاخیری قیمت سهام کاهش می یابد. به بیان دیگر، در شرکت هایی که کیفیت گزارشگری بالاتر است و اطلاعات مالی به صورت بهنگام تری منتشر می شوند، سرعت عکس العمل قیمت سهام به اطلاعات منتشره بیشتر از سایر شرکت ها است. همچنین، نتایج بیان می کنند که هر چه ریسک ناشی اجزای حسابداری و غیر حسابداری تاخیر قیمت سهام یک شرکت بیشتر باشند، صرف ریسک سال آتی شرکت نیز بیشتر است. این موضوع بدان معناست که سهامداران برای سرمایه گذاری در سهام شرکت هایی که واکنش تاخیری قیمت سهام آنها بالاتر است، بازده بیشتری مطالبه می کنند.
    کلیدواژگان: کیفیت افشا، واکنش تاخیری قیمت سهام، بهنگامی، قابلیت اتکا
  • محمد حسین ودیعی نوقابی، امین رستمی * صفحات 43-66
    در این پژوهش تاثیر نوع مالکیت نهادی بر ریسک سقوط آتی قیمت سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، بر اساس داده های 80 شرکت طی سال 1383 تا 1391 بررسی شده است. در این راستا یک فرضیه اصلی و دو فرضیه فرعی تدوین گردید و جهت آزمون فرضیه ها نیز از روش رگرسیون لجستیک و داده های تابلویی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که مالکیت نهادی تاثیر مثبت معنی داری بر ریسک سقوط آتی قیمت سهام (متغیر نوسان پایین به بالا) دارد. لیکن با تقسیم مالکیت نهادی به فعال و غیر فعال، نتایج نشان می دهد که اثر مثبت مالکیت نهادی بر ریسک سقوط آتی قیمت سهام، ناشی از مالکیت نهادی غیرفعال است، و مالکان نهادی فعال نقش نظارتی در کاهش ریسک سقوط آتی قیمت سهام دارند. به عبارت دیگر مالکیت نهادی فعال تاثیر منفی و مالکیت نهادی غیر فعال تاثیر مثبت بر ریسک سقوط آتی قیمت سهام (متغیر نوسان پایین به بالا) دارند.
    کلیدواژگان: ریسک سقوط آتی قیمت سهام، مالکیت نهادی، مالکیت نهادی فعال، مالکیت نهادی غیرفعال
  • مهدی عربصالحی *، احمد گوگردچیان، مجید هاشمی صفحات 67-85

    هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل موثر بر تصمیم های سرمایه گذاری در دارایی های سرمایه ای است. عوامل موثر در این پژوهش وجه نقد، اندازه شرکت، اهرم مالی، سود تقسیمی و فرصت های سرمایه گذاری می باشد. به همین منظور پنج فرضیه تدوین و داده های مربوط به 115 شرکت پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی بین سال 1385 تا 1391 مورد استفاده قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از الگوی رگرسیون چند متغیره و داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد وجه نقد و فرصت های سرمایه گذاری بر تصمیم های سرمایه گذاری در دارایی های سرمایه ای تاثیر مثبت و معناداری دارد. هم چنین اندازه شرکت، سود تقسیمی و اهرم مالی بر تصمیم های سرمایه گذاری در دارایی های سرمایه ای تاثیر منفی و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: تصمیم های سرمایه گذاری، دارایی های سرمایه ای، اندازه شرکت، اهرم مالی، فرصت های سرمایه گذاری
  • محسن تنانی، هادی رجبی * صفحات 86-103
    این پژوهش با هدف بررسی اثر اندازه و استقلال هیات مدیره بر هزینه های نمایندگی انجام شده است و در آن تعداد بیشتر اعضای هیات مدیره و همچنین استقلال آن ها به عنوان مکانیزم نظارتی در جهت کاهش هزینه های نمایندگی مورد توجه قرار گرفته است. همچنین دو نسبت هزینه عملیاتی به فروش و گردش دارایی ها به عنوان معیاری از هزینه های نمایندگی مورد استفاده قرار گرفته است. به این منظور در پژوهش حاضر اطلاعات 110شرکت طی سال های 1383 الی 1391 مورد بررسی قرار گرفته است.دراین پژوهش از روش رگرسیون داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج این پژوهش حاکی از این امر است که افزایش اعضای هیات مدیره؛ موجب افزایش نظارت بر فعالیت مدیران می شود از اینرو نسبت هزینه های عملیاتی به فروش و افزایش گردش دارایی ها (بهره وری) می شود.
    کلیدواژگان: اندازه هیات مدیره، استقلال هیات مدیره، هزینه های نمایندگی
  • فرزاد کریمی *، مریم حفیظی بروجنی صفحات 104-127
    روش های تامین مالی از مهم ترین و حساس ترین متغیر های تاثیر گذار بر رشد شرکت ها هستند. ایجاد ترکیب و توازن مناسبی از منابع داخلی و خارجی با توجه به وضعیت شرکت می تواند تضمین کننده رشد شرکت و افزایش دارایی های صاحبان سهام باشد. در این پژوهش رابطه میان اهرم مالی و رشد بنگاه ها مطالعه و حساسیت این رابطه نسبت به جریان های نقدی بررسی می شود. بدین ترتیب تاثیر همزمان منابع داخلی و خارجی بر رشد شرکت ها مورد مطالعه قرار می گیرد. جامعه آماری این پژوهش 88 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1386-1391 است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات از روش گشتاورهای تعمیم یافته و نرم افزارهای Eviews و Stata استفاده گردید. نتایج نشان می دهد که شرکت های با محدودیت مالی بالا حساسیت بالاتری به گردش وجوه نقد نشان می دهند و بین رشد و قرارگرفتن در معرض بدهی ارتباط غیرخطی به شکل معکوس U وجود دارد.
    کلیدواژگان: اهرم مالی، حساسیت جریان وجوه نقد، رشد شرکت، محدودیت مالی، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • امیر رساییان *، حسنعلی اخلاقی، محمد نوروزی صفحات 128-146
    پژوهش حاضر با استفاده از معیارها و متغیرهای تفکیکی متعدد به بررسی میزان حساسیت جریان های نقدی وجوه نقد در شرایط وجود یا عدم وجود عدم تقارن اطلاعاتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. بر این اساس با توجه به متغیرهای در نظر گرفته شده و تدوین فرضیه اصلی پژوهش، به جمع آوری اطلاعات مربوط به تعداد 96 شرکت طی یک دوره زمانی 13 ساله شامل سال های 1380 الی 1392پرداخته شده است و مدل مربوط به تحلیل رگرسیون تصریح شده است. نتایج کلی پژوهش نشان دهنده این موضوع است که عدم تقارن اطلاعاتی بر میزان حساسیت جریان های نقدی وجوه نقد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران اثرگذار بوده که میزان آن نسبت شرایط تقارن اطلاعاتی بیشتر است. زیرا عدم تقارن اطلاعاتی فرصت انجام فعالیت های یک جانبه مدیران برای تامین منافع شخصی خود را افزایش می دهد که بر حساسیت جریان های وجوه نقد تاثیر فزاینده دارد.
    کلیدواژگان: نقدینگی، سطح نگهداشت وجوه نقد، حساسیت جریان های نقدی وجوه نقد، عدم تقارن اطلاعاتی
  • محمود معین الدین، شهناز نایب زاده، علی فاضل یزدی *، رسول زارع مهرجردی صفحات 147-173
    در ادبیات بازارهای سرمایه و مالیه رفتاری، با توجه به واکنش های متفاوت سرمایه گذاران و به منظور افزایش بازده حاصل از سرمایه و کسب بازده مازاد بر بازده مورد انتظار، راهبردهای سرمایه گذاری مختلفی معرفی و توصیه شده است، یکی از این راهبردها، راهبرد سرمایه گذاری معکوس است، که مبتنی بر فرضیه واکنش بیش از اندازه سرمایه گذاران می باشد. اطلاع از نحوه کاربرد راهبرد سرمایه گذاری معکوس می تواند به سرمایه گذاران در انتخاب سهام مناسب جهت رسیدن به حداکثر بازدهی کمک کند. بنابراین، این پژوهش به بررسی سودمندی این راهبرد در بورس اوراق بهادار تهران می پردازد. در این پژوهش، تعداد 152 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1389-1382 بررسی شده است. به منظور اجرای پژوهش، ابتدا دوره زمانی پژوهش به 16 دوره تشکیل پرتفوی و آزمون تقسیم شده و در دوره تشکیل بر اساس 8 متغیر پژوهش (بازده دارایی ها، بازده حقوق صاحبان سهام، بازده فروش، سود عملیاتی، جریان وجوه نقد عملیاتی، بازده سهام، فروش و سود هر سهم) شرکت ها به دو پرتفوی برنده و بازنده تقسیم شده و سپس در دوره آزمون، بازده پرتفوی های برنده و بازنده محاسبه و مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج آزمون فرضیات پژوهش نشان می دهد که با استفاده از راهبرد سرمایه گذاری معکوس می توان در بورس اوراق بهادار تهران بازده اضافی کسب کرد و همچنین سرمایه گذاران در هر دوره تشکیل و آزمون مختلف، نسبت به متغیرهای خاصی واکنش بیش از اندازه نشان می دهند.
    کلیدواژگان: راهبرد سرمایه گذاری معکوس، پرتفوی برنده و بازنده، دوره تشکیل و آزمون، واکنش بیش از اندازه
|
  • Mohammad Hosein Safarzadeh * Pages 1-21
    Cost stickiness has received much attention in the accounting literature. Prior studies have predominantly explained cost stickiness with economic factors, but they ignored the impact of corporate governance on cost behavior. This study aims to investigate the role of corporate governance mechanisms on sticky cost behavior of Iranian companies by using the panel data approach. The sample is comprised of 212 companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE) during the period of 2007-2012. This is a fundamental research according to the purpose, and a correlation (non experimental) research according to the data gathering approach. After controlling for firm-specific variables, the results imply a positive relationship between corporate governance and the degree of cost stickiness. The overall evidence suggests that the corporate governance provides an important explanation for asymmetry behavior of costs. Furthermore, the results demonstrate that disaggregating corporate governance measure into more components cause to decreasing in explanatory power of the models and make them insignificant.
    Keywords: Cost Stickiness, Asymmetry Behavior of Costs, Agency Costs, Corporate Governance, Multi, dimensional Index
  • Abbas Aflatooni * Pages 22-42
    This paper investigates the relationship between disclosure quality, its components (timeliness and reliability) and stock price delay in firms listed in Tehran Stock Exchange from 2003 to 2011. Furthermore, this paper investigates the association between the accounting and non-accounting components of stock price delay with future stock premium. To this end, the panel data approach and Fama-Macbeth (1973) model is applied. The research results show that the increase in total disclosure quality and timeliness of financial reports decreases the stock price delay. On the other hand, in firms those have higher disclosure quality and financial information issue in timely manner, the reaction speed of stock prices to issued information is higher than that of other firms. Also, the results indicate that there is a positive and significant association between the accounting and non-accounting components of stock price delay with future stock premium. This means that, to investment in firms with higher stock price delay, the stock holders claim the higher rate of return.
    Keywords: Disclosure quality, Stock price delay, Timeliness, Reliability
  • Mohammad Hosein Vadeei Noghabi, Amin Rostami * Pages 43-66
    In this study, the impact of type of institutional ownership on future stock price crash risk of companies listed in Tehran stock exchange (TSE), based on data from 80 companies during the years 2005-2013 is investigated. In this regard, one main hypothesis and two sub-hypotheses are set. The statistical methods used in testing hypotheses are logistic and panel data regression. Findings show that institutional ownership is positively associated with future stock price crash risk. But, after dividing institutional ownership into active and inactive, the results indicate that the positive impact of institutional ownership on future stock price crash risk posed by inactive institutional ownership. In other words, active institutional ownership (inactive institutional ownership) is negatively (positively) associated with future stock price crash risk, consistent with findings that active institutional investors more actively monitor management than other types of investors.
    Keywords: Future Stock Price Crash Risk, Institutional Ownership, Active Institutional Ownership, Inactive Institutional Ownership
  • Mehdi Arabsalehi * Ahmad Googerdchian, Majid Hashemi Pages 67-85

    The purpose of this paper is to study the factors affecting capital assets investment decisions. In this research, the effective factors are cash, company size, leverage, and dividend and investment opportunities. To proceed the study, five hypotheses are formulated for a sample of 115 companies listed in Tehran stock exchange during the period, 2005 to 2012. For data analysis and hypothesis testing, multivariable regression and compound data have been used. The results of this research shows that cash and investment opportunities have positive and significant effect on investment decision. Also the company size, leverage and dividend have negative and significant effect on investment decision in capital assets

    Keywords: Investment Decision, Capital Assets, Company Size, Leverage, Investment opportunities
  • Pages 86-103
    This study aims to evaluate the effectiveness and independence of the board of directors on agency. The greater the number of board members as well as its independence as a regulatory mechanism to reduce agency costs considered. Also, the ratio of operating costs to sales and asset turnover as a measure of agency costs is used. A sample of 110 companies listed in Tehran Stock Exchange for a period of 2005 to 2012 are studied. In this study panel data regression analysis is used. The results suggest that the increase in board members, managers will enhance monitoring activities thus, the ratio of operating costs to sales and asset turnover (efficiency) are increased.
    Keywords: Size of the board of directors, Independence of the board directors, Agency costs
  • Pages 104-127
    Financing methods are among the most important and critical factors affecting the growth. Making an appropriate combination and balance of internal and external finance can insure the firm growth and increase shareholders’ assets considering the firm status into account. In the present study, the relationship between financial leverage and firm growth has been studied and its sensitivity due to cash flow was investigated. So, the simultaneous effect of internal and external sources of finance on firm growth is studied. The research sample consists of 88 listed firms in Tehran Stock Exchange over the period 2007-2012. Those firms had the basic primary conditions necessary for the research are selected as sample firms. The Generalized Method of Moments (GMM) estimation, Eviews software and Stata software are used to analyze the data and test the hypotheses. The results show that firms with high financial constraints exhibit higher sensitivity to cash flow and there is a nonlinear inverted U-shaped relationship between growth and debt exposure.
    Keywords: Financial leverage, the sensitivity of cash flow, Firm growth, Financial constraints, Generalized method of moments
  • Pages 128-146
    This paper survey the cash flow sensitivity of cash holdings in the presence and absence of information asymmetry in the companies listed in Tehran Stock Exchange. Specifically to determine the cash flow sensitivity of cash holdings under symmetric information and asymmetric information are investigated. Thus, data collected over a period of 2001 to 2013 for a sample of 96 companies listed in Tehran Stock Exchange. To test the research hypotheses regression models are used. The results show that information asymmetry affects the sensitivity of cash flows, and the level of impact is higher compared to the situation of having symmetric information. The information asymmetry increases the opportunities for managers’ personal benefits, which in turn increases the impact on the cash flow sensitivity
    Keywords: Liquidity, Cash Holdings, Information Asymmetry, Cash Flow Sensitivity
  • Pages 147-173
    In capital markets and behavioral finance literature, according to the different reaction of investors and in order to increase the efficiency of capital and achieving returns in excess of the expected return, different investment strategies are presented and recommended. One of these strategies is, contrarian investment strategy, which is based on the investors’ overreaction hypothesis. Knowing how to use a contrarian investment strategy can help Investors in choosing the right stocks in order to achieve maximum efficiency. The research sample consists of 152 listed companies in Tehran Stock Exchange for a period of 2003 – 2011. In this study first, the research period is divided into 16 intervals to form Portfolios then companies divided to two portfolios of winners and losers, based on 8 variables such as return on assets, return on equity, sales return, operating profit, operating cash flows, stock return and EPS. In test period, the winner and loser portfolio efficiency was calculated and compared. The results of testing the research hypotheses show that by using contrarian investment strategy additional efficiency can be gained in Tehran Stock Exchange. Also investors in different periods of establishment and testing, show overreaction towards certain variables.
    Keywords: Contrarian Investment Strategy, winner, loser portfolios, establishment, testing period, Overreaction