فهرست مطالب
مجله مطالعات حقوق تطبیقی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1394)
- تاریخ انتشار: 1394/10/25
- تعداد عناوین: 16
-
-
صفحات 413-441مقاله حاضر به بررسی بازار رقابت ناپذیر- که از آن به نابازار یاد می کنیم- پرداخته، ضمن معرفی این مفهوم، با رویکردی میان رشته ای، تعامل آن را با بازار رقابت پذیر بررسی خواهد کرد. در این خصوص و در مرحله اثبات تلاش خواهد شد که نسبت میان بازار و نابازار و جدایی این دو مفهوم بررسی شود. از دیدگاه هنجاری و حقوقی نیز در پی آن هستیم که تعارضات عملی و نظری میان این دو مفهوم بررسی گردد. حاصل این نوشتار، آن خواهد بود که اگرچه ضروریات اقتصادی، حمایت از بازار و وجود نهادی کنترل کننده برای تنظیم را به اصلی عقلانی تبدیل ساخته، اما مسلما نمی توان در این میان جایگاه نابازار را در وضع قواعد حقوقی نادیده گرفت. درنهایت، مولود اقتصاد خصوصی را باید بازار، و ابزار کنترل و نظارت بر آن را حقوق رقابت به حساب آورد؛ درحالی که حاصل و مولود انحصار طبیعی- اگر دولتی نباشد- نابازار است که در پی آن به مقررات بخشی نیاز خواهد بود. لذا فهم حقوق رقابت مستلزم درک تفکیک بازار از نابازار است تا از این طریق توهم یگانگی این دو حوزه رفع شده، ضمن اجتناب از خلط مبحث، جایگاه واقعی حقوق رقابت- که همان اصلاح بازار است- مشخص شود.
کلیدواژگان: اقتصاد خصوصی، اقتصاد دولتی، بازار، حقوق رقابت، شورای رقابت، مقررات بخشی، نابازار -
صفحات 443-467در 11 دسامبر 2008 مجمع عمومی سازمان ملل متحد «کنوانسیون راجع به قراردادهای حمل بین المللی کالا به طور کلی یا جزئی از طریق دریا» را به تصویب رساند. این کنوانسیون به دلیل برگزاری مراسم امضای آن در 23 سپتامبر 2009 در بندر رتردام، به عنوان «مقررات رتردام» نیز شناخته می شود. کنوانسیون «رتردام» مبنای مسئولیت متصدی را «فرض مسئولیت» قرار داده و موارد معافیت از مسئولیت متصدی را برشمرده و نیز تصریح کرده است که متصدی باید برای رهایی از مسئولیت، علت حادثه و زیان وارده به کالا را مشخص سازد. کنوانسیون «رتردام» همچنین با اتخاذ شیوه «درب به درب» برای حمل کالا، ترویج اسناد الکترونیکی و تعبیه قراردادهای حجمی افق های جدیدی را در حمل دریایی کالا گشوده است. مقررات «رتردام» ضمن خودداری از افراط های کنوانسیون «هامبورگ»، نقاط قوت آن را حفظ نموده و سعی کرده است که نقایص کنوانسیون بروکسل «مقررات لاهه» را برطرف سازد. از این رو می توان گفت که این کنوانسیون رویه ای متعادل را میان منافع فرستندگان و متصدیان حمل و نقل دریایی درپیش گرفته است تا زمینه اقبال عمومی را فراهم سازد.
کلیدواژگان: حمل دریایی کالا، فرض مسئولیت، کنوانسیون (مقررات) رتردام، مبنای مسئولیت، متصدی حمل و نقل -
صفحات 469-490
در بررسی موضوعات حقوق اساسی تحلیل جایگاه مقامات عمومی در پرتو صلاحیت های آنان مهم ترین رویکرد در خصوص سنجش میزان اقتدار آن ها در عرصه جامعه سیاسی است. آنگاه که یک مقام به عنوان مقامی مقتدر در میان دیگر همتایان خویش خصوصیت می یابد، اهمیت مطالعه جایگاه این مقام اهمیتی دوچندان پیدا می کند. رئیس مجلس شورای اسلامی در نگاهی تطبیقی نسبت به دیگر همتایان خود، صلاحیت های گسترده و بخصوصی در نظام حقوقی ایران دارد. بررسی ابعاد صلاحیت های روسای مجلس باتوجه به کارویژه های درون قوه ای این مقام عمومی با نگاهی تطبیقی به دیگر نظام های حقوقی به عنوان هدف این پژوهش، ما را به این امر مهم رهنمون می سازد که رئیس مجلس شورای اسلامی در این خصوص از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در این نوشتار به شیوه ای توصیفی- تحلیلی به این پرسش نظر افکنده ایم که جایگاه رئیس مجلس به عنوان رئیس قوه مقننه چگونه تحلیل می شود و به عبارت رساتر، با تحلیل و مقایسه صلاحیت های درون قوه ای روسای مجلس، اصلی ترین کارویژه رئیس مجلس اداره جلسات پارلمان است، ولی گاهی این جایگاه از اداره جلسات پارلمان فراتر می رود. نوآوری پژوهش حاضر در تحلیل و مطالعه تطبیقی صلاحیت های رئیس مجلس است که اصالت این اثر را قوت می بخشد. در این نوشتار، صلاحیت های درون قوه ای رئیس مجلس را در سه نظام حقوقی ایران، بریتانیا و فرانسه تبیین کرده و به چنین رهاوردی دست یافته ایم که رئیس مجلس شورای اسلامی در مقایسه با دیگر روسای مجلس در نظام های حقوقی مورد مطالعه، جایگاهی متفاوت و متمایز دارد و از صلاحیت های گسترده تری نسبت به همتایان خویش در نهاد پارلمان برخوردار است.
کلیدواژگان: اداره جلسات مجلس، پارلمان، رئیس قوه مقننه، رئیس مجلس، سخنگو -
صفحات 491-517درصورتی که شخصی در حال جنون مرتکب جرم شود، در نظام های حقوقی مختلف پذیرفته شده است که برخورد با او در مقایسه با اشخاص دارای سلامت روانی باید متفاوت باشد و با لحاظ سایر شرایط، فاقد مسئولیت کیفری شناخته شود. این امر اصولا در مواردی صدق می کند که مرتکب دچار اختلال روانی تام است، نه اختلال روانی نسبی. قانون مجازات اسلامی 1370ش، تفاوتی میان اختلال های یادشده قائل نیست و قانون مجازات اسلامی 1392ش نیز باوجود اینکه به نوعی این موضوع را مورد توجه قرار داده، در تعیین واکنش نسبت به افراد دچار اختلال نسبی سکوت اختیار کرده است که خود ازجمله نواقص رویکرد قانون یادشده به شمار می آید. همچنین کانون توجه قانون اخیر عبارت است از رفع مسئولیت کیفری در نتیجه عارض شدن جنون؛ اما چگونگی احراز جنون، شرایط آن و پاسخ های مناسب برای مرتکبان مجنون چندان مورد توجه قرار نگرفته است. درمقابل، در نظام حقوقی انگلستان به جنون، هم در قانون موضوعه و هم در رویه قضایی توجه شده، شرایط احراز آن مشخص گردیده و درمجموع، دارای تفصیل بیشتری است. بر این اساس، به نظر می رسد که می توان از ابعاد مثبت این رویکرد در نظام حقوقی ایران بهره مند شد.
کلیدواژگان: جرم، جنون، عامل رافع مسئولیت کیفری، مسئولیت کیفری -
صفحات 519-540دادرسی منصفانه مستلزم رعایت اصول دادرسی در رسیدگی به وسیله دادگاه هاست. ازآنجا که داوری قضاوت خصوصی شمرده می شود، بنابراین در داوری نیز باوجود غیرتشریفاتی بودن رسیدگی، داور یا هیئت داوری ملزم به رعایت اصول دادرسی است. رعایت مساوات در رفتار با طرفین و ترافعی بودن رسیدگی از اصولی هستند که داور در رسیدگی به اختلاف میان طرفین، مکلف به رعایت آن ها می باشد. استقلال و بی طرفی از ارکان مساوات در رفتار داور با طرفین، و ابلاغ مناسب و اعطای فرصت دفاع نیز عناصر تحقق اصل ترافعی بودن رسیدگی داوری به شمار می آیند. تکلیف افشا، حق جرح داور، درخواست ابطال رای داور و عدم شناسایی و اجرا نشدن رای داور به عنوان تضمین های رعایت اصول دادرسی در رسیدگی داوری می باشند. در این پژوهش چگونگی و تضمین های رعایت اصول دادرسی به منظور تحقق دادرسی منصفانه در رسیدگی داوری به شیوه توصیفی– تحلیلی بررسی شده است.
کلیدواژگان: ابطال رای داور، استقلال، بی طرفی، رفتار مساوی، جرح داور -
صفحات 541-567سازمان های مردم نهاد یکی از مهم ترین بازیگران غیردولتی شمرده می شوند که به سبب کارکردهای مفیدشان، دولت ها مقرراتی در خصوص تاسیس و فعالیت آن ها تدوین کرده اند. این تحقیق در صدد تبیین موضوع تاسیس و فعالیت سمن ها در دو نظام حقوقی ایران و فرانسه است. در نظام حقوقی ایران مقرراتی در زمینه تاسیس و فعالیت سمن ها وجود دارد که در مقایسه با نظام حقوقی فرانسه قدری سخت گیرانه است. نظارت پیشینی در زمان تاسیس، و نظارت پسینی بعد از تاسیس و هنگام فعالیت، جملگی موضوعاتی هستند که در این پژوهش به صورت مقایسه ای میان دو نظام حقوقی مطالعه می شوند. یکی از برجسته ترین آثار مترتب بر شناسایی شخصیت حقوقی برای این سازمان ها، سمت در دعواست. قانون جدید آیین دادرسی کیفری ایران با الهام از قانون آیین دادرسی کیفری فرانسه گامی به جلو در جهت حمایت از حضور سمن ها در فرایند کیفری برداشته است. آنچه مهم می نماید تدوین قانونی جامع درباره تاسیس این سازمان ها با اقتباس از تجربه دیگر نظام های حقوقی ازجمله نظام حقوقی فرانسه است تا از این راه، حضور و فعالیت این سازمان ها در زمینه های گوناگون تسهیل شود.
کلیدواژگان: انجمن، سازمان های مردم نهاد، سمت، شخصیت حقوقی، غیرانتفاعی -
صفحات 569-600طبیعت اقتصاد تعاونی با توجه به اصول و ارزش های آن به گونه ای است که با سودا گری منافات دارد، اما آنچه که بیش از هر چیز محل اشتباه قرار می گیرد، این است که فلسفه غیرانتفاع مداری (سوداگری) اغلب با رویکرد غیرانتفاعی خلط می شود. نگارندگان بر این باورند که تعاون هرچه بیشتر سرنوشت خود را به دست عقلانیت اقتصادی و تجاری دهد، بهتر به هدف خود که همان ارتقای اعضا باشد، دست می یابد. رویکرد اتحادیه بین المللی تعاون نیز حاکی از آن است که اگر شرکت های تعاونی در زمینه رقابت اقتصادی و عرضه خدمات از کوره راه های سنتی خارج شده، به فعالیت های تجارتی بپردازند، نباید آن را «انحراف» نامید؛ مشروط بر اینکه تعاونی در این راه مقصودی جز تامین نیاز اعضا نداشته باشد و تا اندازه ای پیش رود که از ماهیت و مبانی اصلی خود خارج نشده، تبدیل به یک شرکت سوداگر و سرمایه محور صرف نشود.
کلیدواژگان: اتحادیه بین المللی تعاون (ICA)، تعاونی، سود و انتفاع، فعالیت های تجارتی -
صفحات 601-625قرارداد به مثابه قانون طبیعی است. این تعبیر به معنای نفی اصل حاکمیت اراده و اراده قانون گذار دولتی به عنوان مبنای اعتبار مفاد قرارداد است؛ چراکه منشا وجودی و اعتباری قانون طبیعی، نه اراده، بلکه عدالت و انصاف طبیعی است. مبنای اعتبار مفاد قرارداد تشبیه شده به چنین قانونی را باید در همان عدالت و انصاف طبیعی جستجو کرد. با اتخاذ این رویکرد، اصل عدالت و انصاف قراردادی- نه اصل حاکمیت اراده و یا اصل لزوم- اصل برتر قراردادی خواهند بود. چنین نگرشی، با نظام حقوق قراردادهای ایران نیز سازگارتر است. در نظام حقوقی ایران، نه اراده قانون گذار دولتی و نه اصل حاکمیت اراده، هیچ کدام مبنای اعتبار مفاد قرارداد نیستند تا «ستایش قرارداد» نتیجه شود، بلکه اراده شارع مبنای اعتبار مفاد قرارداد است و اراده شارع نیز اصل لاضرر و اصل نفی عسر و حرج را حاکم بر سایر اصول قراردادی می داند.
کلیدواژگان: اصل انصاف قراردادی، اصل عدالت قراردادی، قانون، قرارداد، مبنای اعتبار مفاد قرارداد -
صفحات 627-650یکی از مباحثی که توانسته است جایگاه درخور تاملی در دیوان کیفری بین المللی کسب کند، آستانه شدت مقرر در بند 1(د) ماده 17 اساسنامه است. این مفهوم از هنگام درج در اساسنامه تاکنون چالش هایی مانند نداشتن تعریف در اساسنامه و نبود معیارهایی برای تحقق آن را در پی داشته است. با توجه به اینکه آستانه شدت جزئی از مکانیسم قابلیت پذیرش است، وجود این ابهام ها می تواند در کارکرد و مشروعیت دیوان به عنوان اولین نهاد کیفری دائمی بین المللی اختلال ایجاد کند. از این رو، در نوشتارحاضر تلاش شده است با مطالعه مفهوم شدت در دادگاه های کیفری بین المللی و به طور خاص آستانه شدت در دیوان، اجمال از این مفهوم برداشته شود. معیارهای این مفهوم و نقش آن در وضعیت های مطرح شده در دیوان نیز بررسی گردیده است. سرانجام، لزوم شفاف سازی در خصوص آستانه شدت با توجه به وجود ملاحظات سیاسی در برداشت از آن، به طور جدی احساس می شود.
کلیدواژگان: آستانه شدت، تعقیب جنایات بین المللی، دیوان کیفری بین المللی، صلاحیت تکمیلی، قابلیت پذیرش -
صفحات 651-676در نظام حق مولف، شرط حمایت از اثر ادبی و هنری، اصالت است. اسناد بین المللی حق مولف مانند کنوانسیون برن ضمن تاکید بر اصالت، از وضع شروط الزامی دیگر برای حمایت خودداری کرده اند. آثار ادبی و هنری شیوه های مختلف بیان ایده های متفاوت هستند و محتواهای متفاوتی را دربر می گیرند. گاهی محتوای آثار در مغایرت با ارزش ها یا قوانین قرار می گیرد، در این فرض تعارضی میان حق مولف و دیگر اولویت های اخلاقی و قانونی ایجاد می شود که کشورها برای حل این تعارض رویکردهای مختلفی داشته اند. در این مقاله با بررسی تطبیقی رویکرد کشورهای امریکا، بریتانیا و کانادا به دو دیدگاه می رسیم؛ دیدگاه تاثیر نداشتن محتوا بر حمایت از حق مولف و دیدگاه تاثیر محتوا بر حمایت از حق مولف. در دیدگاه دوم گروهی به تاثیر محتوا بر اعطای حق مولف معتقدند و گروهی دیگر تاثیر محتوا را بر ضمانت اجراهای حق مولف اعمال می کنند.
کلیدواژگان: حق مولف، دیدگاه های موجود، رویکردهای بین المللی، محتوا -
صفحات 677-698تضمین «امنیت معاملات حقوقی» در خصوص املاک و برقراری «نظم حقوقی» در این حوزه یکی از بااهمیت ترین مسائل حقوقی هر کشوری است. بی توجهی به «استقلال نظام ثبت املاک» از نظام حقوق مدنی در وضع، تفسیر و اصلاح مقررات ثبت املاک و بی اعتنایی به «مبانی و کارکردهای» نظام ثبت املاک در بسیاری از کشورها، ازجمله ایران، سبب به خطا رفتن دکترین و رویه قضایی در ارائه راه حل های حقوقی در این حوزه و تعیین ضمانت اجرای عدم ثبت معاملات املاک شده است. درحالی که ارائه هر راه حلی در این حوزه باید با توجه به مبانی حمایتی نظام ثبت املاک از «مالک» و «اشخاص ثالث» و کارکردها و اوصاف «اطلاع رسانی» و «رفع تعارض» نظام های ثبتی باشد. بر همین مبنا، تقسیم بندی نظام های ثبتی از لحاظ آثار به نظام های ثبتی «ایجادی» و «تاییدی» قابل طرح است. این تقسیم بندی بیانگر آن است که در هر حال، ثبت در اعتبار عمل حقوقی راجع به املاک موثر می باشد؛ هرچند میزان این تاثیر بر حسب نوع نظام متفاوت است.
کلیدواژگان: حقوق ثبت، ضمانت اجرای ثبت املاک، نظام های تاییدی و ایجادی ثبت املاک، وصف اطلاع رسانی ثبت، وصف حمایتی ثبت -
صفحات 699-724برجسته ترین پیامد بررسی های تطبیقی در حقوق کیفری، واکاوی تعمیم ها و استثناهای گزاره های حقوقی است. هنوز این باور پررنگ است که در دادرسی کیفری، بهترین رویکرد در برابر چندگونگی بزه ها و چندگانگی بزهکاران گزینش نشده است و نظام های حقوقی همچنان در این زمینه در تکاپوی آزمون و خطا هستند. معامله اتهام نهادی برخاسته از نظام حقوقی کامن لا و به طور ویژه امریکاست که بر پایه آن دادستان و متهم بر سر اتهام و پیامدهای پذیرش آن گفتگو و سازش می کنند. معامله اتهام اگرچه نهادی است که به دلیل زیرساخت های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و... در نظام های حقوقی خاص شکل گرفته است، اما از آنجا که این نهاد به دنبال اجرای بهتر عدالت، راهکارهایی به سود متهم، جامعه و بزه دیده دارد، در رویکرد تعمیم گرایی ماهیت معامله اتهام به گونه ای است که این نهاد قابلیت تعمیم به نظام های حقوقی دیگر ازجمله نظام قضایی ایران را دارد.
کلیدواژگان: پذیرش بزهکاری، تعلیق تعقیب، چانه زنی در اتهام، دادستان، متهم، نظام حقوقی -
صفحات 725-750تاسیسات هسته ای باوجود فواید فراوان برای بشر، مخاطرات سنگینی نیز ایجاد می کنند. به همین دلیل مسئله مسئولیت مدنی ناشی از حوادث تاسیسات هسته ای اهمیت فراوانی دارد. این جستار به بررسی موضوع مسئول و مبنای جبران خسارات ناشی از حوادث یادشده در اسناد بین المللی، حقوق فرانسه و ایران پرداخته است. دستاورد حاصل از پژوهش نشان می دهد، کنوانسیون های پاریس، وین و دیگر کنوانسیون ها و پروتکل های مرتبط، نظام حقوقی ویژه ای را در خصوص موضوع بحث تنظیم کرده اند. در این راستا اسناد بین المللی پیش گفته، ضمن فاصله گرفتن از مسئولیت مبتنی بر تقصیر، بر مسئولیت انحصاری بهره بردار تاسیسات هسته ای تاکید کرده، تکلیف بیمه یا تضمین مالی مناسب را برعهده بهره بردار قرار داده اند. حقوق فرانسه نیز به تاثیر از کنوانسیون پاریس و اصلاحات و الحاقات آن، از همین روش پیروی کرده است. حقوق ایران در این زمینه مقررات ویژه ای ندارد و مسئولیت مدنی حوادث ناشی از تاسیسات هسته ای، مبتنی بر قواعد عام مسئولیت مدنی است و در این خصوص می توان از قواعدی چون اتلاف، تسبیب، تقصیر و نفی ضرر استفاده کرد. طبیعی است مسئول نیز اصولا شخص یا اشخاصی هستند که خسارت به ایشان منتسب باشد. شایسته است با توجه به ضرورت ها و بایسته های ویژه مربوط به انرژی هسته ای، قانون گذار ایران نیز نظام مطلوبی را در این زمینه پیش بینی، و صندوق مالی ویژه ای برای جبران خسارت زیان دیدگان احتمالی ایجاد نماید.
کلیدواژگان: اسناد بین المللی، بهره بردار تاسیسات هسته ای، حقوق ایران، حقوق فرانسه، خسارات هسته ای -
صفحات 751-771قراردادهای خدماتی بالادستی نفت و گاز دارای ابعاد متفاوت حقوقی، قراردادی، مالی، اقتصادی، فنی و زیست محیطی اند. در این پژوهش تلاش شده است تا به جنبه ای از قراردادهای بالادستی نفت و گاز پرداخته شود که کمتر مورد توجه جامعه حقوقی بوده است؛ یعنی ترتیبات مالی قراردادهای خدماتی بالادستی. ازآنجا که هر قرارداد خدماتی دارای ترتیبات مالی مستقل است، تلاش داریم تا با استفاده از دو پیش نویس قرارداد خدماتی نفتی عراق و ایران، و بهره مندی از رویکردی تحلیلی و تطبیقی، در کنار بررسی ترتیبات مالی قراردادهای خدماتی ایران (بیع متقابل)، به مطالعه تطبیقی پرداخته، ترتیبات مالی قراردادهای خدماتی عراق را نیز بررسی کنیم. از آنجا که کشور ما دارای میدان های مشترک با کشور عراق است، توجه به قراردادهایی که برای یک میدان ولی در آن سوی مرزها منعقد می شود، می تواند فواید فراوانی از منظر حقوق تطبیقی داشته باشد.
کلیدواژگان: بیع متقابل، ترتیبات مالی، حق الزحمه، قرارداد خدماتی توسعه و تولید عراق، هزینه های نفتی -
صفحات 773-792در محاکم کیفری اختصاصی پیش از تاسیس دیوان، در دادگاه های نسل اول؛ یعنی نورنبرگ و توکیو، متاسفانه نه تنها اشاره ای به حقوق و حمایت های بزه دیدگان نشده، بلکه حتی واژه «بزه دیده» هم به چشم نمی خورد. در محاکم نسل دوم؛ یعنی یوگسلاوی سابق، رواندا و سیرالئون، گرچه پیشرفت هایی نسبت به محاکم پیشین در بحث حقوق و مشارکت بزه دیدگان ایجاد شده است، اما به طور کلی جایگاهی فراتر از شهود کسب نکرده اند. دیوان کیفری بین المللی تحت تاثیر تحولات و تجارب به دست آمده از محاکم بین المللی پیشین، حقوق مشارکتی نسبتا گسترده ای برای بزه دیدگان در مراحل مختلف و با اشکال متنوعی درنظر گرفته است. با وجود محدودیت های بسیار در زمینه مشارکت بزه دیدگان، تاکنون رویه قضایی دیوان از تفسیر موسع حقوق مشارکتی حمایت کرده است؛ با این حال، این قضات هستند که در خصوص بازه های زمانی، شیوه و میزان مشارکت، تعیین کننده شمرده می شوند.
کلیدواژگان: آیین دادرسی، بزه دیده، دیوان کیفری بین المللی، محاکم کیفری بین المللی اختصاصی، مشارکت -
صفحات 793-808اعمال و اقدامات آیین دادرسی گاه به دلیل رعایت نکردن مقررات شکلی و گاهی به واسطه رعایت نکردن مقررات ماهوی، ممکن است ناقص و درنتیجه باطل باشد. در حقوق دادرسی فرانسه به عنوان نمونه بارز، قانون گذار با توجه به جامعیت مقررات آیین دادرسی و با پیروی از حقوق قراردادها، میان نقص اراده (ماهوی) و نقص تجلی اراده در سند و اقدام (شکلی)، تمییز قائل شده و از جهت لزوم پیش بینی در یک متن قانونی، زمان طرح ایراد و تصحیح بعدی میان آن ها فرق گذاشته است. ایراد نقص شکلی نیاز به پیش بینی صریح دارد؛ مگر اینکه ناشی از نقص تشریفات اساسی یا نظم عمومی باشد، ولی ایراد نقص ماهوی مستلزم پیش بینی نیست. زمان طرح ایراد و تصحیح آن ها نیز در فرض اول به محض وقوع و قبل از سقوط حق و ایراد عدم پذیرش است و در فرض دوم قابلیت طرح ایراد در هر مقطعی وجود دارد و تصحیح بعدی آن نیز مشروط به امکان رفع و انتفای آن در زمان تصمیم گیری دادرس شده است. به نظر می رسد، توجه به نظریه ضمانت اجراها در حقوق دادرسی مدنی نیازمند تدوین و تامل جدی در ضمانت اجرای اعمال و اقدامات آیین دادرسی باشد و حقوق فرانسه برای این کار نمونه مناسبی است.
کلیدواژگان: اعمال آیین دادرسی مدنی، ایراد، بطلان، نقص شکلی، نقص ماهوی
-
Pages 443-467On December 11, 2008, the United Nations adopted the “Convention on Contracts for the International Carriage of Goods Wholly or Partly by Sea”, more colloquially known as the “Rotterdam Rules” for the city which hosted the convention’s signing ceremony on September 23, 2009. Rotterdam Convention approved the “Presumption of Responsibility” as the basis of carrier’s responsibility and listed the exemption's cases and the carrier in order to get though the liability must determine the cause of damage, events and the losses happened to the goods. Rotterdam Rules in spite of avoiding the excesses of Hamburg Rules retained its strength points and has tried to eliminate the defects of Hague Rules. Therefore, it can be said that this convention has caused a balanced approach among the benefits of shippers and carriers for providing the general fortuity.Keywords: Carrier, Carriage of Goods by Sea, Basis of Liability, Presumption of Responsibility, Rotterdam Convention (Rules)
-
Pages 469-490
In the study of the subjects of constitutional law, analysis of position of the public authorities in the light of their jurisdiction is the most important approach regarding the evaluation of their power within the arena of political society. When an authority is known as a powerful authority among his other counterparts, the significance for the study of the position of this authority becomes more important. In a comparative view in relation to his other counterparts, the President of Parliament of Iran has broader and more particular jurisdiction within Iran’s legal system. The study of different aspects regarding president’s jurisdiction according to the inter-branch function of this public authority with a comparative view to other legal systems as the purpose of this research, leads us to this important point that the president of the Parliament has a special position hereof. In this article we have shed light on the question that how is the position of the President of Parliament analyzed as the President of Legislative Power; In other words, with analysis and comparison of institutional jurisdiction of the presidents, the most basic function of the President of Parliament is to administer parliament sessions, but in some cases this position is higher than administration of the sessions. The innovation of the present research lies in the comparative analysis and study of the President’s jurisdiction, which strengthens the originality of the present work. In this article, we have explained the institutional jurisdiction of the President of the Parliament within legal systems of Iran, Britain and France, and we have reached to this point that in comparison with other Presidents of the legal systems studied, he has a different position and has broader jurisdiction in the parliament than his counterparts.
Keywords: Parliament, President of the Parliament, Spokeaker, President of Legislative Power, Administrating Parliament Sessions -
Pages 491-517If someone committed a crime while insane, in different legal systems, it is accepted that deal with him should be varied than people with mental health and in the case of the existence of other circumstances, have been recognized without criminal responsibility. This is commonly where the wrongdoer suffers from complete mental disorder, not partial mental disorder. The Islamic Punishment Code 1370, do not recognize any differences between the mentioned abnormalities and the Islamic Punishment code 1392, although somehow take into consideration the issue, in determining response to those experiencing the partial mental disorder is silent; that is one of the defect of the aforementioned code. Also the spotlight of the recent Code is removing criminal liability as a result of insanity; and how finding insanity, its terms and appropriate responses for insane wrongdoers are not taken into consideration properly. In contrast, in English legal system. ...Keywords: Crime, criminal responsibility, insanity, excusatory condition
-
Pages 519-540A fair hearing in the courts requires the principles of procedure. Because the arbitration is considered as private judgment, thus in arbitration hearing regarding to non-ceremonial proceedings, arbitrator or arbitration panel are bound to respect the principles of civil procedure in arbitration hearing. Equal treatment with parties of arbitration and Adversarial procedure are principles that arbitrator or arbitration panel obliged to satisfy them in proceeding whit action arbitration parties. Independence and impartiality are elements of Equal treatment and proper notice and give a full opportunity to presentation case are elements of adversarial procedure in Arbitration hearing that arbitrator or arbitration panel are bound to respect them in proceeding between action arbitration parties. Disclosure Obligation, Challenge to arbitrators competence, application for setting aside and refuse to recognition and enforcement of award are tools to satisfy compliance of principles of procedural civil in Arbitration hearing. In this paper, ways of satisfying principles of procedure and its sanctions has been considered.Keywords: arbitration challenge, Equal treatment, Impartiality, Independence, setting aside Arbitrator award
-
Pages 541-567THE NGOs one of the most important -state actors. For this to compile useful organizations the state regulations regarding established and codified their activity. This study sought to explain the issue and established barter their activities in two Iranian legal system and France. In Iranian legal system regulations in the founded and barter their activity there is in comparison with France legal system a bit tough. supervision previous in establishment time and supervision next previous after the foundation and all activities are subjects in this study compared to that between the two legal system under study. One of the most prominent works of the identified legal personality for this organization are the case. The new penal trial Iran inspired by the French Penal procedure law a step forward in support of the presence of the barter their punishment in the process. What is important is the codification of legal about cathedral establishment of this organization are derived from the experience of the other legal system legal system including the French so that through this the presence and activities of these organizations in the fields of different facilitation.Keywords: Non, Governmental Organization, Association, Legal personality, Locus standi, Non, profit, making
-
Pages 569-600The cooperative nature of the economy,according to its principles and values,is so that it is incompatible with a melancholy cast,but what would be wrong to assume,more than anything else,is a non-profit-oriented philosophy is often confused with nonprofit approach.we believe that the more cooperation goes under the trade and economic reasoning; it will better realize its own goals which are member's promotion. International Cooperative Alliance's approach also suggests that,if these companies in the field of economic competition and services offering, get out of the traditional deviations and apply commercial activities, it shall not be called "perversion of capitalism",if the cooperatives in this way has no purpose except to the extent necessary to meet the needs of its members and does not go forward that exit from its own nature and foundations to be a merchant and investment-oriented company.Keywords: Cooperation, International Cooperative Alliance (ICA), business activity, profits, benefit
-
Pages 601-625The contract looks like the natural law. This means the negation of the principle of the autonomy of the will and the will of Legislator as a basis for the validity of contractual content would be rejected. For, the foundation of creation and validity of natural law would not the will, but natural justice and natural equity. Therefore, the foundation of the validity for such a contract- similar to such a law- must be sought in justice and equity. Adopting such an approach, the principle of contractual justice and fairness- not the principle of the autonomy of the will or the principle of obligatory force of a contract- surface dominant. Such an approach could become more conductive to Iranian contract law. Neither will of legislator nor the principle of the autonomy of the will could be considered as the foundation of the validity of the contractual content in the Iranian legal system, all in order to deter the contract to be praised. It is God's will that determines the foundation of the validity of the contract and this will gives priority to the La Zarar and the negation of Hardship over other contractual principles.Keywords: Contract Law, Basis of Validity of the Contract. Contractual Justice, Contractual Fairness
-
Pages 627-650The Survey of criterion of gravity threshold for prosecution of crimes in international criminal court One of the issues that have gained a good place in considerations of the office of the prosecution and Icc, is the gravity threshold set out in paragraph 1(d) of article 17 of statute. This concept has some challenges: challenges such as lack of definition, lack of criterion for satisfaction of this concept. Given to the fact that gravity threshold is one part of admissibility mechanism, these ambiguities can disturb the legitimacy and function of international criminal court as the first permanent international criminal court. Hence, the purpose in present paper is to clarify this significant concept. Moreover, the gravity threshold criterions and the role of this concept in situation and cases also have been analyzed. Finally, it is concluded that due to political considerations, the clarification of gravity threshold is seriously needed.Keywords: Gravity threshold, international criminal court, Complimentary, Admissibility, the prosecution of international crimes
-
Pages 651-676According to copyright system, the normal standard for protecting literary and artistic works is originality hence the international copyright treaties such as Berne convention, while emphasizing on originality are avoiding imposing other mandatory standards for protecting such works. However, these works are different forms of expression of various ideas and accordingly, comprise different contents. In some cases, the works contents are inconsistent with religious and national values and norms or society custom and laws. There are conflicts between protecting copyright as an intellectual property right and other moral, religious and legal priorities in the society. For resolving this conflict and answering the question whether work content will affect copyright protection, countries have adopted different approaches. From the perspective of the work content, this article through a comparative study of approaches and judicial verdicts of the USA, the UK and Canada, infers two general views: the work content does not have any impacts on copyright protection and the work content have impacts on copyright protection. In addition, some supporters of second view believe in content impact on existence of copyright in a work and other supporters believe that content has impacts on some enforcements of copyright.Keywords: copyright, content, international approaches, current views
-
Pages 677-698Guaranty of security of juridical act about lands is a more important difficulties in every country. Disregarding the independence of land registration system from the system of civil law and disregarding bases and functions of land registration system has resulted in making mistakes by judicial doctrine and precedent in order to propose proper suggestions for solving the problems related to land registration system and to sanction for juridical acts about lands. Whiles presentation every solution in this scope must be proper regarding to protective bases of owner and third parties and two functional characters of the land registration system including “informing” and “protective” features. land registration systems can be divided in constitutive registration system and confirmative one. This classification means land registration in any case, has a very effective role in credit of judicial act about of land although the degree of this effect is different depending on the system.Keywords: constitutive, confirmative systems of land registration, protective function of registration, informing function of registration, sanction of land registration
-
Pages 699-724In criminal procedure, the best attitude to diversity of crimes and criminals are not yet determined and the juridical systems are also in the process of trial and error. Plea bargaining is an organization arised from juridical system of Common Law and particularly America on which the prosecutor and the accused discuss over the accusation and its outcomes.if plea bargaining is the organization wich infrastructure to deal with the cultural,social,economic and... but plea bargaining is the better way to benefit the accused, society and victim. study the extension of plea bargaining to other law systems in oder to pave the path for accepting the essence of plea bargaining in the law system of Iran.Keywords: Guilty Plea, Suspending the Prosecution, Prosecutor, Plea Bargaining, Accused
-
Pages 725-750Nuclear facilities, though have large advantages for human being, they also creates heavy hazards. Thus, the question of civil liability results from events of mentioned facilities are so significant. This paper studies the question of the basis and responsible for compensation results from aforementioned events in international instruments, Iran and French law. Outcome of this study shows that in this regard, Paris and Vienna conventions and the other related conventions and protocols adjust a special legal régime. In this respect, the international instruments while distancing themselves from liability based on fault, highlight the exclusive responsibility of the operator of nuclear facilities and they have commited the operator to insurance or appropriate secure financing. Also French legal régime have followed this manner with the impact of the Paris Convention and its amendments and additions. There is no special provisions in Iran legal régime in this matter so civil liability results from nuclear events is under general rules of civil liability and rules such Itlaf (loss), Tasbib (causation), Taqsir (fault) and La-zarar (no damage) in the context of Imamye jurisprudence. Ofcourse, the responsible is basically the one who the damage is attributable to him. Finaly, It is appropriate that the Iranian legislator predict favorable régime and provides special financial fund for compensation of possible injured parties in accordance with necessities and specific requirements related to nuclear energyKeywords: Nuclear Energy, Nuclear Damages, Operator of Nuclear Facilities, Iran Law, French Law
-
Pages 751-771Petroleum upstream service contracts possess different aspects of legal, contractual, fiscal, economic, technical, technological and environmental nature. In this research, efforts have been made to review one of the aspects of the petroleum upstream contracts which have been far too little considered by the domestic legal community, namely the fiscal system of upstream service contracts. Since every service contract avails of its own independent fiscal system, we tried, using the analytic and comparative approach, to review the fiscal system of Iranian service contracts (buy-back) after taking a close look at the fiscal system service contracts used in Iraq. Since our country is in possession of Joint Petroleum Fields with Iraq, it would be extremely beneficial, from the comparative law perspective, to take into full account the contracts concluded overseas for the same field. thus, in the interest of producing a practical research, benefits have been taken from the details two draft petroleum service contracts of Iran and Iraq.Keywords: Fiscal System, Petroleum Costs, Remuneration, Iraq's development, production service contract, Buy, back
-
Pages 773-792In special criminal tribunals before the establishment of the Court, in the first generation of tribunals, Nuremberg and Tokyo, Unfortunately, not only is there any notes to the rights and protections of victims, but also no mention of the term "victim" is seen. In the second generation trials, the former Yugoslavia, Rwanda and Sierra Leone, although there were some improvements compared to previous courts, but they did not dedicate a place more than witnesses to victims.International Criminal Court, influenced by the developments and experiences from previous international tribunals, has considered relatively broad participatory rights for victims in different stages and with different forms. Despite high limitations in victim's participation, the court jurisprudence has supported a broad interpretation of participatory rights. However, the judges are generally determining the deadlines, procedures and participation.Keywords: victim participation, rules of procedure, special international criminal tribunals, international criminal court
-
Pages 793-808Procedural acts may be invalid because of Formal or Substantial Irregularity. In French Procedural Law we can see a distinction between Invalidity of Instruments owning to Formal Irregularity and Invalidity of Documents by Reason of Essential Defect; a distinction that effects on nature and its plea time and subsequent regularization of document. Formal invalidity must be expressly provided for in Law, except where it is a case of a failure to comply with an important formality or one of public policy but Plea of invalidity based on failure to comply with substantive rules relating to written pleadings shall be admissible without the party raising them having to prove any prejudice to him even where the invalidity does not arise under express provisions.Keywords: Irregularity, Form, Substantive, Sanctions