فهرست مطالب

پژوهش های اجتماعی اسلامی - سال بیست و یکم شماره 4 (زمستان 1394)

فصلنامه پژوهش های اجتماعی اسلامی
سال بیست و یکم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نعمت الله فیروزی*، عباس معین فر صفحه 3
    فرهنگ، در حقیقت، راه و رسم و شیوه زندگی است و آن را نمی توان از زندگی انسان جدا کرد. حیات و شکوفایی یک ملت در گرو فرهنگی پویا و بالنده است. علم و اقتصاد، پول و ثروت و منابع زیرزمینی برای تامین و تضمین آینده بشریت تعیین کننده صرف نیست، بلکه این ضعف عوامل فرهنگی است که همواره سبب سقوط و زوال تمدن ها بوده است.
    عدم اهتمام لازم به جریان فرهنگی و آسیب شناسی صحیح آن، یک ملت را فرسوده و در نهایت به سوی نابودی سوق می دهد. لزوم برنامه ریزی برای محافظت از مرزهای فرهنگی و پاسداری از باورهای دینی، ضرروت مدیریت کارامد فرهنگی، مبتنی بر آموزه های قرآنی را نشان می دهد. این جستار در پی آن است که به یکی از موضوعات مهم حوزه مدیریت فرهنگی، یعنی شناخت آسیب ها و همچنین کمبودها بپردازد.
    آسیب شناسی، رهیافتی است که با نگاهی دقیق به فرایندها، درصدد شناسایی مشکلات است و به کشف راه حل ها می پردازد. شناخت آسیب ها گاهی با تدبر و تعقل و تحلیل و آموختن از دیگران حاصل می گردد و گاه در مسیر مواجهه و تجربه آن حوادث به دست می آید.
    در یک نگاه و تقسیم بندی کلی می توان گفت: برخی آسیب ها و موانع فرهنگی، آسیب های بیرونی هستند و برخی دیگر درونی اند. آسیب بیرونی یعنی عواملی که اساسا مانع روی آوردن انسان ها به ارزش های فرهنگیمی شوند و آسیب درونی یعنی عواملی که موجب تضعیف عقاید و ارزش های فرهنگی می شوند. آسیب های درونی برای فرهنگ یک جامعه خطرناک تر و سهمگین ترند.
    کلیدواژگان: قرآن، فرهنگ، مدیریت فرهنگی، آسیب شناسی، کمبودها
  • علیرضا کاظم پور*، محمدرضا شریفاتی، محمدحسین امیدخواه صفحه 53
    در این پژوهش ابتدا محقق به طراحی مدلی پیشنهادی با عنوان «استراتژی پیشوایان دین در ارتباط با قدرت های حاکم» همت گماشت و پس از تایید و نهایی شدن آن توسط خبرگان علوم حوزوی و دانشگاهی، ضمن تقسیم نهضت عاشورا به چهارده مقطع زمانی (از زمان حضور حضرت اباعبدالله الحسین(ع) در مدینه پس از به خلافت رسیدن یزید ملعون تا بازگشت کاروان اسرای عاشورایی به مدینه)، به بررسی استراتژی های این نهضت براساس مولفه های مدل تحقیق و با استفاده از نظر خبرگان پرداخته است. این امر با توزیع پرسشنامه ای 89 سوالی به 60 نفر از خبرگان و سپس جمع آوری و تحلیل داده ها از طریق آزمون های t و فریدمن صورت پذیرفت و نتایج آن به طور مفصل ارائه گردید. لازم به توضیح است نتایج این پژوهش صرفا ناشی از نمونه انتخاب شده است و نمی توان آن را به طور قطعی به استراتژی های حضرت اباعبدالله الحسین(ع) نسبت داد.
    استراتژی شهادت طلبی از استراتژی های قیام در روز عاشورا عنوان مهم ترین (بالاترین امتیاز) استراتژی را در میان تمامی مقاطع به خود اختصاص داده است و کاربردی ترین استراتژی نیز که در هفت مقطع زمانی دیده می شود، استراتژی دفاع از استراتژی کلان قیام می باشد.
    در مقاطع قبل از شهادت حضرت اباعبدالله الحسین(ع) از انواع استراتژی های کلان: قیام، مبارزه کلامی و خلق فرصت، بیشترین اهمیت را داشته اند که از این میان، استراتژی های شهادت طلبی، دفاع، افشاگری، ارشاد، حضور موثر و هجرت را می توان نام برد و در مقاطع پس از شهادت اباعبدالله الحسین(ع) از انواع استراتژی های کلان: مبارزه پنهان و مبارزه کلامی بیشترین اهمیت را در نهضت عاشورا داشته اند، که از این میان می توان به استراتژی های صبر، افشاگری و ذکر مصیبت اشاره نمود.
    کلیدواژگان: استراتژی، مدیریت استراتژیک، پیشوایان دین، نهضت عاشورا، حضرت اباعبدالله الحسین(ع)
  • سید مجید ظهیری* صفحه 87
    اصل اختلاف های دینی و مذهبی در میان انسان ها و جوامع بشری امری است اجتناب ناپذیر، اما لزوم توجه به مدیریت این اختلاف ها نیز نباید انکار شود. مدیریت اختلاف های اعتقادی، چه صورت بین الادیانی و چه صورت بین المذاهبی و چه صورت درون مذهبی آن، آن گاه که در سطح عالمان دینی و متخصصان مربوطه باشد، از نوع مدیریت های علمی (معرفتی) است. اماآن گاه که اختلاف های اعتقادی از سطح علما به سطوح مختلف عامه اجتماع سرایت کند، به عنوان یک وضعیت اجتماعی ویژه قلمداد می شود و مدیریت علمی (معرفتی) در این وضعیت کارامدی ندارد؛ چرا که در این سطوح عواطف، احساسات، هیجان ها، بیم ها، امیدها و آرزوها و به طور کلی امور روان شناختی بر امور عقلانی غلبه دارد. طبیعی است که مدیریت اختلاف در این سطوح ویژگی های خاص دارد. یکی از مصادیقی که جهان اسلام را در هر دو سطح مذکور درگیر کرده است، جریان تکفیری است. در این مقاله به آسیب شناسی دو نوع مدیریت مواجهه علمی (معرفتی) و مواجهه اجتماعی با این جریان پرداخته شده است و راه کارهایی که به مدیریت صحیح چالش های اعتقادی در هر دو سطح و برون رفت از وضعیت های آسیب زا کمک می کند برشمرده شده است.
    کلیدواژگان: چالش های اعتقادی، جریان تکفیری، مدیریت چالش های اعتقادی، جامعه اسلامی
  • بابک شمشیری*، نعمت الله بدخشان صفحه 103
    موضوع اصالت فرد یا جامعه از جمله مواردی است که در طول چند دهه گذشته اندیشمندان مسلمان به آن توجه نشان داده اند. برخی از اندیشمندان موضعی بینابین اتخاذ کرده و اصالت را به هر دو داده اند و برخی دیگر نیز به کلی اصالت جامعه را نفی کرده اند. گرچه هر دو گروه در تایید مدعای خود دلایل و شواهدی ارایه نموده اند، اما این موضوع به عنوان یک مساله همچنان به قوت خود باقی است. از این رو هدف از مطالعه حاضر تبیین جایگاه فرد و جامعه و نسبت آنها از منظر آموزه های اسلامی است. بر این اساس،پرسش های این مطالعه عبارتند از:1. در نگاه اسلامی، اصالت از آن فرد است و یا جامعه؟
    2. در چارچوب آموزه های اسلامی، چه جایگاه و نقشی را می توان برای جامعه در نظر گرفت؟
    روش مطالعه حاضر عبارت است از تحلیلی استنتاجی. نتایج این مطالعه نشان می دهد که در چارچوب آموزه های اسلامی، در نهایت اصالت از آن فرد است، اما جامعه نیز نقش تاثیرگذار دارد. این تاثیرگذاری به شکل بسترسازی عمل می کند. در پایان نوع مطلوب بسترسازی از منظر آموزه های اسلامی، مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اصالت فرد، اصالت جامعه، آموزه های اسلامی، بسترسازی، اندیشمندان مسلمان
  • سید حمیدرضا رئوف، زهره قادری* صفحه 133
    شادی و شادمانی حالت و روحیه ای پیش برنده در انسان است و به لحاظ روانی، نشان سلامت انسان تلقی می شود. با این حال، لفظ «شادی» یا «نشاط» عنوانی کلی و مبهم است و شمول معنایی متعدد و گاه متضادی دارد. علاوه بر این، شادی و نشاط مطلوب (که مورد تایید آموزه های دینی است) دایره محدودتری را در مقایسه با مطلق شادی و شادمانی دارا بوده و مصادیق مشخصی را شامل می شود. این مصادیق، گاه منطبق با شادی مصطلح در جامعه نبوده و سطوح متفاوتی را نیز شامل می شود. سطوحی که حوزه های متعدد معنوی، اخلاقی و عملی را در برمی گیرد.
    در این مقاله، به شکل گسترده ای بر توان مندی و جامعیت تعالیم دینی در تحقق حیات توام با شادمانی برای انسان تاکید شده و از طریق تعالیم دینی مندرج در قرآن و سنت روایی، الگویی برای کسب شادمانی مطلوب دینی استخراج شده است. در این الگو، چیستی شادی مطلوب معرفی و راه های کسب آن مشخص شده است. بر این اساس، انسان برای کسب و تجربه احساس شادی و نشاط مطلوب دینی، باید با رجوع به تعالیم اسلامی گام بردارد. این کار هم سربلندی و نتیجه دهی در انتخاب را برای انسان تضمین می کند و هم راهی را عرضه می دارد که در آن انسان دچار آفت و آسیب دینی نشود.
    کلیدواژگان: غم و شادی، ممدوح و مذموم، الگوی شادکامی، حیات مادی و معنوی، عوامل شادی افزا
  • مریم سعیدیان جزی* صفحه 163
    هدف اصلی تحقیق، اثبات ضرورت وجودی امر به معروف و نهی از منکر در حوزه اجتماعی و پاس داشت آن است. این تحقیق بخشی از ابعاد فرا فردی این مقوله را از منظر تفکر اجتماعی تاریخی دین مدار بر محور دین اسلام و با تاکید بر دستاورد ها ارائه داده است. امر به معروف و نهی از منکر یک مساله عقلی و واجب دینی است که آحاد افراد جامعه ایمانی نسبت به آن مکلف هستند. این تحقیق به دنبال پاسخ به این سوال است که «نسبت میان امر به معروف و نهی از منکر با اجتماع انسانی چیست و دستاورد های آن در این حوزه کدام است؟». مطابق با این امر، تحقیق، در سه محور تنظیم شده است. نخست مفهوم و جایگاه امر به معروف و نهی از منکر در اندیشه اسلامی، به طور مختصر، بیان شده است. در ادامه، دستاوردهای اجتماعی امر به معروف و نهی از منکر از دو حیث نظری (کلان) و عملی (کارکردی) طرح و از حیث عملی، این دستاوردها در سه حوزه سیاسی، تربیتی و عمومی تفکیک یافته است. آنچه از این مساله به دست می آید، آن که امر به معروف و نهی از منکر موتور محرکه جامعه ایمانی و رمز پویایی آن است و پویایی این فریضه الهی در جامعه ایمانی، نشانه سلامت اخلاقی و تعالی معنوی جامعه و ضامن امنیت و حرکت آن بر مدار آموزه های دینی و احکام الهی است. امر به معروف و نهی از منکر با ارائه یک الگوی جامع توحیدی از زندگی مبتنی بر پایه های ایمانی و قائل شدن به حق الهی انسان بر تعیین سرنوشت خود، در فراهم آمدن کمال اجتماعی و جامعه توحیدی سهم به سزایی دارد، که از آن جمله می توان به تعریف کار ویژه های محوری در حوزه تربیتی و تحکیم مناسبات اجتماعی، حضور فعال در حوزه سیاسی (حکومتی) و عمومی، تقویت ایده های تعالی انسانی و حفاظت از حریم الهی انسانی اشاره کرد. در این مقاله با استفاده از متون اسلامی و روش تحلیلی روایی و اسنادی؛ فرصتی برای فهم بیشتر این فریضه الهی صورت گرفته است. امید که رهیافت مناسبی برای مدیران فرهنگی باشد و توفیق بیشتری برای همگان فراهم آید تا بیش از پیش، به پاس داشت و حراست از آن اهتمام نمایند.
    کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، حاکمیت، امنیت اجتماعی، توسعه عمومی
  • جواد یعقوبی، عباسعلی سلطانی صفحه 187
    انقلاب اسلامی حامل روش تازه زندگی و متکفل فتح باب جدیدی در شیوه زیست انسان بود. از این رو تحقیق در سبک زندگی، در واقع گام برداشتن در جهت تعمیق ارزش ها و آرمان های اصیل انقلاب اسلامی است. سبک زندگی یکی از موضوعات جدید در جامعه ماست که بعد از تاکیدات مقام معظم رهبری جای خود را به عنوان یک بحث نوبنیاد در تحقیقات پژوهشگران باز کرده است. نوشتار پیش رو نگاهی چند وجهی به این موضوع دارد؛ از سویی در پی بررسی و مطالعه شیوه زندگی مردم جامعه امروز ایران و تشریح میزان نفوذ مدل های غربی و غیر اسلامی ایرانی بر زندگی ایرانیان است. از سوی دیگر به آثار فکری و علمی که توسط روشنفکران در این زمینه نگاشته شده، نظری افکنده و این هر دو را به نقد کشیده و در فرجام نیز به تبیین و ترسیم زندگی آرمانی مبتنی بر ارزش ها و اصول اسلامی ایرانی پرداخته است؛ زندگی آرمانی که این نوشتار آن را زندگی بهشتی می نامد. در این مقاله آسیب شناسی سبک زندگی امروز جامعه و فرهنگ ما در مقایسه با سبک زندگی مورد نظر قرآن، احادیث، سیره زندگی پیامبر و امامان و تفاوت های اساسی میان این دو گونه زندگی تشریح شده و جهت اثبات این مدعا، مستندات و دلایل متعددی نظیر مستندات فقهی، قرآنی، روایی و نیز پرسش نامه اقامه شده است. بنابراین چارچوب این نوشتار چنین است؛ گام نخست آسیب شناسی زندگی امروز ایرانیان از طریق مطالعه شواهد و مدارک عینی موجود و در گام دوم طراحی گونه ای از زندگی بهشتی متفاوت با سبک زندگی مرسوم، از طریق ارائه مستندات فقهی، قرآنی، روایی و تاریخی از زندگی بزرگان دینی. روش این پژوهش کتابخانه ای میدانی است.
    کلیدواژگان: زندگی بهشتی، سبک زندگی آرمانی، سبک زندگی فقهی، سبک زندگی اسلامی، سبک زندگی غربی
|
  • Nematollah Firouzi*, Abbas Moeinfar Page 3
    If a society is going to achieve progress and move to the superiority it should establish its backgrounds in its executives of this progress and movement and these backgrounds are nothing except culture. Culture in reality is the way, custom and method of life which it cannot imagine far from the human life. The existence and flourish of a nation depends on dynamic and growing culture. Science and economic, money and wealth and underground sources for providing and guaranteeing the future of man are not the mere determinant but the power or weakness of culture and cultural factors constantly cause the rise and fall of societies. Not paying necessary attention (not caring to) to the cultural current and its correct pathology makes a nation be corrupt and finally leads the decay. The necessity of planning to protect the cultural boards and the religious beliefsmakes obviousthe necessity of the effective management according to the Quranic teachings. This note tries to examine and study one of the important subjects of the cultural management mean the knowing of pathologies and lacks (deficiencies). It is obvious (clear) that we do not have a proper planning for the cultural evolution and from the other side in some cases which we have planned we are not able to carry out. Therefore, in the present condition and in order to achieve the determined goals it is unavoidable to have a fundamental review to the cultural management and it does not obtain except when it is considered its pathology at the first step. The pathology is a method which tries to explore the problems with a careful look and provides solutions for them. Sometimes knowing pathologies have been resulted by thinking over, reasoning, and analysis and learning from others and in some cases they are achieved by confronting and experiencing those occurrences (happenings). In many Quranic verses and Islamic traditions (through presenting and sometimes repeating different stories) it has issued guidelines for people and specially leaders and managers relating to know pathologies and the obstacles of cultural growth and success.In a general look and division, it can be said that some of the cultural damages and obstacles are inner and some external damages.The factors which basically cause preventing men notice cultural values are the external damages and those cause to weaken the religious beliefs and cultural values are inner damages which these kinds of the damagesare more dangerous and dreadful.
    Keywords: the noble Quran, culture, management, pathology, lacks (deficiencies)
  • Ali Reza Kazempour*, Muhammad Reza Sharifani, Muhammad Hussein Omid Khoda Page 53
    At first in this research, the author plans a suggestive model with this title" the strategy of the religious leaders relating to the governing authorities then after affirmation and being finalized by the religious experts and scholars, meanwhile dividing Ashura movement into 14 periods (from the presence of Hazrat Imam Husayn – Hussein- in Medina after abominableYazid ascended to the caliphate till the return of the caravan of the Ashura captives to Medina) it studies the strategies of this movement according to the components of the research model and with using the opinions of the experts. This has been done with distributing a questionnaire including 89 questions among 60 experts and then gathering and analyzing data through t and Friedman test and results have been explained in details. It is necessary to be explained that the results are merely derived from the selected sample and they cannot be associated with certainty to the strategies of Hazrat Imam Husayn – Hussein-(a.s.). The strategy of asking (wishing) for martyrdom of the strategies of the Ashura Uprising has granted the most important strategy between all the periods and the most applicable strategy which is seen among 7 periods is the defensive strategy of the great strategies of the Ashura Uprising. Before the martyrdom of Hazrat Imam Husayn – Hussein-(a.s.), it should be mentioned of the different types of the great strategies: uprising (qiyyam); verbal combat; the creation of opportunities which they have more important and in this period it should be represented asking (wishing) for martyrdom; defense; disclosure; effective presence and pilgrimage and in the periods after the martyrdom of Hazrat Imam Husayn – Hussein-(a.s.), it should be referred to the hidden combat and verbal combat of the great strategies have the most important that it should be defined that patience, disclosure and mourning or Azadaari for Imam Hussain (a.s.).
    Keywords: strategy_Strategic Management_the religious leaders_Ashura movement_Hazrat Imam Husayn – Hussein_(a.s.)
  • Seyyed Majid Zahiri* Page 87
    The principle of religious differences is inevitable among people and human communities but the obligation of paying attention to the management of these differences should not be rejected. The management of the religious differences is a kind of knowledgeable- scientific- managements (in any forms between religions or schools of religions or insight of that religion) when it is observed by the religious scholars and experts. But when the religious differences are transmitted from scholars to ordinary people it is counted as a special social situation and knowledgeable (scientific) management does not have efficiency. Because in these levels, emotions, feelings, desires, passions and wishes and generally psychological affairs overpower rational affairs. It is natural that the management of the differences in these levels contains specific features. One of these instances which it has engaged Islam world in two mentioned levels is the takfiri Movements. This paper tries to examine the pathology of two forms of the managements: knowledgeable (scientific) confrontation and social confrontation with this current. This note has presented the methods which help the proper management of these religious challenges in both levels and it has also presented methods which help to get rid of the harmful situations.
    Keywords: the religious challenges, the takfiri Movement, the management of the religious challenges, Islamic community
  • Babak Shamshiri*, Nematollah Badakhshan Page 103
    The Muslim scholars have been paying attention to the subject of individualism and socialism over the past few decades. Some of them have taken (hold) a moderate position and given authenticity to both and some others have totally rejected socialism. Although both parties have presented evidences and proofs for their claim affirmation but this issue has remained as a problem by now. Therefore, the aim of the present note is determining the position of individual and society and their relationship from the perspective of Islamic teachings. According to this, the questions of this study are: 1.from the view of Islam, which of individual or society contains authenticity? 2. Based on Islamic teachings, what role and position can we consider for society? The method of the present study is analytic- deductive. The results show that according to the Islamic teachings at last the individual is principle (the principle of individual is accepted by Islam). But society also has an effective role. This effectiveness acts as groundwork and at the end the favorite groundwork has been argued from the view of Islam.
    Keywords: individualism, socialism, Islamic Teachings, groundwork, Muslim scholars
  • Seyyed Hamid Reza Rauf, Zohrehghaderi* Page 133
    Happiness and gladness are promotor of feelings and spirits in human. It is regarded as a sign of health. But still, the word happiness or gladness is a general and ambiguous title and it is a word with multiple meaningsand sometimes with opposite meanings. Moreover, desirable happiness and gladness (which are accepted by the religious teachings) has a limited inclusion in comparison to the absolute happiness and gladnessand they include some special instances. These instances necessarily are not compatible with happiness which is popular in the society and include different stages (the stages in different fields: spiritual, moral and practical). This paper has extensively emphasized on the capacity and comprehensiveness of the religious teachings in establishing happiness and through the religious teachings which have been stated in the noble Quran and Islamic traditions it presents a paradigm for achieving happiness which is accepted by the religious teachings. This paradigm defines both whatness of the desirable happiness and ways to achieve this happiness, too. According to this, man should step based on the Islamic teachings to obtain and experience the agreeable religious happiness and gladness. It guarantees eminence and resulting in choice for man and also contains a manner which man does not involve the religious harm and damages.
    Keywords: happiness, sadness (misery), praised (glorified), dispraised, the paradigm of happiness, material, spiritual life
  • Marayam Saeidian* Page 163
    The main goal of this research is to prove the necessity of enjoining the good and forbidding the evil in social area and to honor it. This paper has studied a part of aspects of beyond personal limits of this category from the view of the social-historical thought of the religious- centered based on Islam- centered and with emphasizing on achievements.Enjoining the good and forbidding the evilis a rational problem and a religious obligation which it is duty of all member of the religious community. The aim of this research is to study the relationship between enjoining the good and forbidding the evil and human community and its achievements in this area. According to it, this research has been adopted in three pivots: first, the concept and position of enjoining the good and forbidding the evil in Islamic thought has been examined briefly. Then the social results of enjoining the good and forbidding the evilhave been exploredfrom two aspects: theoretical and practical and from the practical side, these out comings have been separated in to the political, educational and public areas. Enjoining the good and forbidding the evil provides moving engine and dynamic symbol (code).Active presence of this important religious obligation is a symbol of the moral health and the spiritual superior of the community and a guarantee for its security and movement around the religious teachings and divine decrees.Enjoining the good and forbidding the evilhas a crucial rolewith informing a comprehensive monotheistic pattern of life with respect to the religious belief and regarding God right for man to determine his fate to provide social perfectness and the monotheistic society which it can be mentioned some of them such as definition of special activities in the educational area and reinforcing social relations strengthening the social relations and active presence in the political and public area and strengthening the superior (high) human ideas and protecting the privacy of God-Man.This note with using Islamic texts andanalytic- descriptive and documentary method has provided an opportunity to understand this divine obligation.it is hoped it is a proper approach for the cultural managers and provides more success for the public to honor and protect it.
    Keywords: enjoining the good, forbidding the evil, authority or political control, social security, public development
  • Javadyaqubi, Abbas Ali Sultani Page 187
    The Islamic Revolution of Iran hascarried a new method of life and has created a new way to human living style. Therefore, research in lifestyle; it is reality stepping to deep the noble values and aspirations of the Islamic Revolution. Lifestyle is in some extent one of the new issues of our society which it takes a position as a new constructed subject in investigation and researches of the researchers after emphases of the supreme Leader Ayatollah Khamenei. The paper has multi looks to this issue; from one side it tries to study and examine the lifestyle of the current (contemporary) Iranian people and explain the rate of the non- Islamic –Iranian and western model influence on the life of Iranians. From the other side, it views the scientific and thought works which are created by intellectuals and criticizes both of them and at last it determines and draws utopian life based on the values and principles of the Islamic- Iranian life; this paper calls this utopian life the paradisiacal life. This research explains the pathology of our current (present) lifestyle of our community and our culture in comparison with the lifestyle which is regarded by the noble Quran and Islamic traditions and the life of the Prophet (s) and Aemeh (s) and also states the main differences between them and for proving this claim it presents evidences and reasons like the jurisprudential, Quranic and traditional proofs and provides aquestionnaire. Therefore, the structure of this note is: the first step: the pathology of the current life of Iranians through studying the available objective evidences and documents and the second step is: planning the paradisiacal life differing from the current lifestyle through representing the jurisprudential, Quranic, traditional and historical evidences of the life of the great religious men. The method is library-field research.
    Keywords: the paradisiacal life, the utopian lifestyle, the jurisprudential lifestyle, the Islamic lifestyle, the Western lifestyle