فهرست مطالب

نشریه مهندسی اکوسیستم بیابان
پیاپی 4 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سمیه حیدرنژاد *، ابوالفضل رنجبرفردویی صفحات 1-10
    تاثیر تنش شوری بر روی خصوصیات مختلف رشد و همچنین تجمع یونی گیاه اشنان (Seidlitziarosmarinus L.) با پرورش نهال های مربوطه در خاک های با تراکم شوری مختلف و در محیط گلخانه مورد بررسی قرار گرفت.نتایج نشان داد با افزایش شوری خاک اکثر پارامترهای رشد به طور فزاینده ای کاهش یافت. همچنین افزایش شوری خاک سبب کاهش توده و طول ساقه گیاه مورد بررسی گردید. با قرار گرفتن گیاه اشنان تحت شرایط تنش تجمع یون سدیم به ویژه در برگ فزونی یافت. در حالی که افزایش شوری سبب کاهش یون های پتاسیم، کلسیم و منیزیم گردید، سطوح کم و متوسط تیمارهای شوری بیان شده در آزمایش (25/0 و 50/0 درصد نمک بر کیلوگرم خاک خشک) سبب تغییر معنی داری بر رشد ریشه و ساقه نگردید. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که شوری اثر معنی داری بر تراکم یون های منیزیم و پتاسیم در ریشه ندارد. نتایج به دست آمده از اجرای این آزمایش نشان می دهد که افزایش تحمل به شوری به طور مشخص با تغییر در پارامترهای رشد و بر هم خوردن تعادل یون ها در اندام های مختلف گیاه همراه است. براساس نتایج به دست آمده گیاه اشنان می تواند سطوح بالای نمک های موجود در محیط رویش را تحمل کند اما این تحمل با کاهش و کندی رشد همراه است.
    کلیدواژگان: اشنان، شوری، خصوصیات رشد، پتانسیل اسمزی، سمیت یونی
  • زهرا جعفری *، حمید نیک نهاد، چوقی بایرام کمکی صفحات 11-20
    کیفیت خاک شامل دو دیدگاه کلی است: خصوصیات ذاتی و طبیعت پویای خاک که تحت تاثیر فعالیت های انسان و تصمیمات مدیریتی است؛ لذا در این تحقیق، تغییرات برخی شاخص های کیفیت خاک، تحت دو نوع مدیریت شرکتی و مشاعی بررسی شد. بعد از شناسایی اولیه منطقه از طریق تصاویر ماهواره ای و نرم افزار Google Earth، محدوده منطقه مورد مطالعه از طریق پیمایش منطقه و با استفاده از دستگاهGPS (موقعیت یاب جهانی) کنترل شد. سپس، نمونه های خاک به صورت کاملا تصادفی از عمق 0تا30 سانتی متری در طرفین مرز جداکننده دو بخش مذکور و پس از حذف آثار حاشیه ای، به صورت جفتی اخذ شد. سپس به منظور تعیین خصوصیات های فیزیکی (بافت، پایداری خاکدانه ها، وزن مخصوص ظاهری و تخلخل خاک) و خصوصیات های شیمیایی (مقدار ماده آلی، اسیدیته، هدایت الکتریکی، ازت، سدیم و پتاسیم خاک) نمونه ها به آزمایشگاه منتقل شد. جهت تجزیه و تحلیل از نرم افزار16.0 SPSS و آزمونStudent -T (تی- استیودنت) در سطح معنی داری 5 درصد استفاده شد و آثار مدیریت اعمال شده بر شاخص های کیفی خاک مقایسه شد. نتایج حاصل از این پژوهش، نشان داد که در بخش تحت مدیریت شرکتی میزان ماده آلی، ازت، پایداری خاکدانه ها و درصد تخلخل خاک افزایش معنی دار یافته و وزن مخصوص ظاهری خاک نیز کاهش معنی داری از خود نشان داده است.
    کلیدواژگان: کیفیت خاک، مدیریت، مرتع، چات و گلستان
  • وحید کریمیان *، محمدرضا وهابی، محمد فضیلتی، مصطفی ترکش صفحات 21-34
    طبقه بندی جوامع گیاهی یکی از روش هایی است که ساختار یک اکوسیستم را مشخص می کند و ارتباط آن را با عوامل محیطی نشان می دهد. فن تجزیه خوشه ایدر اکولوژی توصیفی برای تعیین جوامع گیاهی کاربرد زیادی دارد. هدف از تحقیق حاضر، طبقه بندی مکان های مرتعی رویشی گل ماهور و مشخص کردن پارامترهای کیفی که باعث جداسازی این مکان های مرتعی شده، به وسیله آنالیز خوشه ای(CLUSTER) است. این تحقیق در پنج مکان مرتعی رویشی گل ماهور (دره حوض، قهیز، ورودی سمیرم، قلعه قدم و دنا) انجام گرفت. برای شناسایی ترکیبات فرعی، گیاه در مرحله گلدهی از 5 مکان مرتعی مذکور، جمع آوری و در سایه خشک شد و عصاره آن به روش هضم استخراج شد. طبقه بندی خوشه ایمکان های مرتعی با توجه به شاخص های کیفی گل ماهور به روش واریانس حداقل انجام گرفت. نتایج طبقه بندی به صورت نمودار درختی ترسیم شد. برای تشخیص نقش ویژگی های کیفی در ساخت گروه های نمودار درختی و اطمینان بیشتر ازگروه بندی، تجزیه واریانس یک طرفه به روش دانکن، بر مبنای طرح کاملا تصادفی نامتعادل انجام شد. نتایج نمودار نشان داد مکان های مورد مطالعه براساس ترکیبات شیمیایی فرعی موجود در عصاره گل، برگ و ساقه به ترتیب در سطح تشابه5/68 درصد، 5/71 درصد و 63 درصد در 3 رویشگاه قرار می گیرند. همچنین عامل های جداسازی رویشگاه های مختلف از هم، به خوبی مشخص شده است که در اندام گل ترکیبات استر و گلیکوزید، در اندام برگ اسید، گلیکوزید، آمید و ترپن و بالاخره در اندام ساقه ترکیبات هیدروکربن و نیتریل، باعث تفکیک رویشگاه های مورد مطالعه شدند. به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که روش طبقه بندی خوشه ایاز دقت زیادی برخوردار است و می تواند شاخص های گیاهی اندازه گیری شده را به نحو مطلوبی، بررسی کند و عامل هایی را که باعث جدایی مکان های مرتعی از هم شده است، به صورت دقیق مشخص کند. پیشنهاد می شود تحقیقات مشابه در سایر رویشگاه های گل ماهور در مناطق دیگر کشور انجام گیرد تا بهتر بتوان مهم ترین رویشگاه این گیاه را شناسایی کرد. همچنین پیشنهاد می شود با فراهم کردن شرایط محیطی لازم گیاه، کشت آن را را در سطح وسیع انجام داد تا حداکثر استفاده از مواد موثر گیاه صورت گیرد. ضمن اینکه از روند رو به زوال گل ماهور جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: آنالیز خوشه ای(CLUSTER)، زاگرس مرکزی، شاخص های کیفی، گل ماهور
  • علیرضا محمودی *، احسان بیژن زاده، محمدرضا شکاری صفحات 35-42
    با توجه به وجود رکود فیزیکی بذر در خانواده بقولات که ناشی از پوسته های نفوذ ناپذیر بذر در برابر آب است. در این پژوهش، تاثیر تیمارهای مختلف برای شکستن خواب بذرهای کهور و آکاسیا و تحریک جوانه زنی آن ها بررسی شده است. تیمارهای مورد استفاده برای شکستن خواب بذر عبارت بودند از: تیمار اسید سولفوریک غلیظ 95 درصد به مدت 15 دقیقه، اسید سولفوریک رقیق 50 درصد به مدت 15 دقیقه، تیمار آب داغ 95 درجه به مدت 15 دقیقه و تیمارهای ترکیبی شامل اسید سولفوریک به علاوه سرما و تیمار آب داغ 95 درجه و سرما. همچنین از آب مقطر به عنوان شاهد استفاده شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نتایج به دست آمده از تجزیه واریانس تفاوت معنی دار جوانه زنی حاصل از تیمارها را نشان داد. بیشترین میزان جوانه زنی برای گیاهان کهور (Prospopis juliflora) و آکاسیا (Acacia victoriae) به ترتیب، بر اثر اعمال تیمار اسید سولفوریک غلیظ 98 درصد و تیمار آب داغ به دست آمد. با توجه به نتایج به دست آمده مشخص شد تیمارهای اسید سولفوریک و آب داغ به ترتیب، برای گیاهان کهور و آکاسیا از مناسب ترین و آسان ترین روش های تحریک جوانه زنی بذر هستند.
    کلیدواژگان: Prospopis Juliflora، Acacia victoriae، جوانه زنی، اسید سولفوریک و آب داغ
  • محمد میرزاوند *، رضا قضاوی، سید جواد ساداتی نژاد، هدی قاسمیه، عباسعلی ولی صفحات 43-56
    هدف از انجام این تحقیق، بررسی وضعیت آبخوان کاشان، عمق سنگ کف، ضخامت لایه اشباع آبخوان، مرز آب شور و بررسی نفوذپذیری رسوبات دشت کاشان با استفاده از روش مقاومت الکتریکی با آرایش شلومبرژه است. در این مطالعه، به منظور بررسی وضعیت آبخوان به روش ژئوالکتریک، از 41 پروفیل عرضی و یک پروفیل طولی استفاده شد. براساس نتایج به دست آمده و با استفاده از نرم افزار Arc GIS نقاط برداشت شده به صورت نقشه های هم مقاومت مخصوص ظاهری برای خطوط جریان 300، 400، 600، 800 و 1000 متر، نقشه های هم ارتفاع مطلق سنگ کف، هم ضخامت آبرفت و مرز آب شور با توجه به کیفیت نسبی آب های زیرزمینی ترسیم شدند. سپس برای همه پروفیل ها، شبه مقاطع ترسیم شد. در نهایت، نتایج نشان داد که وضعیت کیفی آبخوان تنها در بخش های غربی، جنوب غربی و تا حدودی شمال غرب، پذیرفتنی است و سایر نقاط با کاهش کیفیت آب مواجه هستند. همچنین نتایج حاصل از رسم نقشه مرز آب شور نشان داد که به دلیل شیب هیدرولیکی، نیمه شرقی آبخوان دارای آب لب شور تا شور است و تغییر شیب هیدرولیکی، موجب پیشروی شوری در آبخوان، به ویژه در قسمت شمال شرق شده است.
    کلیدواژگان: وضعیت آبخوان کاشان، روش مقاومت الکتریکی، آرایش شلومبرژه، کیفیت آب
  • عالیه کشاورز، قاسمعلی دیانتی تیلکی *، بهرام امیری، احسان ساداتی صفحات 57-68
    تنش شوری یکی از مهم ترین مسئله مناطق خشک و نیمه خشک در دنیاست. براساس گزارش سازمان کشاورزی و غذا بیشتر از 40% اراضی تحت آبیاری ایران متاثر از شوری ثانویه هستند. آثار استرس شوری روی برخی صفات رویشی و روابط آبی دو گونه مرتعی خانواده لگومینوز، از اهداف عمده این تحقیق است. مطالعه در طرح کاملا تصادفی با آزمون فاکتوریل در چهار تکرار شرایط گلخانه انجام شد. تیمارهای آزمون دو گونه Hedysarum criniferum و Hedysarum coronarium و پنج سطح شوری NaCl خالص با 0، 100، 200، 250 و 300 میلی مولار بود. نتایج آزمون نشان دادند که شوری بر صفات رویشی و روابط آبی گونه های Hedysarum criniferum و Hedysarum coronarium تاثیر داشت. افزایش شوری سبب افزایش معنی دار (P<0.05) در کارایی مصرف آب گونه های مورد مطالعه شد. با افزایش میزان شوری، بعضی صفات رویشی مثل وزن خشک ساقه و وزن خشک ریشه، کاهش معنی داری (P<0.05) داشتند.
    کلیدواژگان: روابط آبی، صفات رویشی، تنش شوری، NaCl، Hedysarum criniferum، Hedysarum coronarium
  • عبدالحسین رضایی پور باغدر *، مجید صادقی نیا، احمد نوحه گر، محمدحسین حکیمی، حسین آذرنیوند صفحات 69-78
    Rheum ribes و Dorema ammoniacum شناخت اجزای اکوسیستم مرتع و دست یابی به روابط بین این اجزا، از جمله خاک و پوشش گیاهی، از ضروریات مدیریت بهینه آن است. به منظور آگاهی از تاثیر برخی خصوصیات خاک بر پراکنش گونه های در بخشی از مراتع روستای باغدر بافق، اطلاعات مربوط به پوشش گیاهی به روش تصادفی سیتماتیک در قالب 40 پلات در طول 4 ترانسکت صورت گرفت. پس از حفر پروفیل در ابتدا و انتهای هر ترانسکت و تهیه نمونه خاک از دو عمق 0تا10 و 10تا80 سانتی متری، پارامترهای اسیدیته، هدایت الکتریکی، آهک، کربن آلی، گچ، کربنات، بی کربنات، کلر، سولفات، کلسیم، منیزیم، سدیم، آهن، مس و توزیع دانه بندی خاک در آزمایشگاه تعیین شد. پس از جمع آوری داده ها برای تجزیه و تحلیل، از روش آنالیز مولفه های اصلی استفاده شد. در نهایت، نتایج حاصل از تحلیل ارتباط عوامل خاکی با پوشش گیاهی نشان داد که از میان خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک بافت، آهک، هدایت الکتریکی، مواد آلی، کلسیم، منیزیم، کلر و سدیم در تفکیک تیپ های گیاهی و پراکنش گونه های Dorema ammoniacum و Rheum ribes بیشترین اثر را دارند.
    کلیدواژگان: آنالیز مولفه های اصلی، Dorema ammoniacum، Rheum ribes، باغدر، بافق
  • هدا کدخدایی *، حمید سودایی زاده، اصغر مصلح آرانی صفحات 79-90
    به منظور بررسی نقش گلایسین بتائین در افزایش مقاومت به خشکی گیاه کلزا تحت تیمارهای مختلف تنش رطوبتی، آزمایشی با استفاده از طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار، بررسی شد. تیمار های آزمایشی شامل غلظت های مختلف گلایسین بتائین (0، 100 و 200 میلی مولار) در ترکیب با دور آبیاری (3، 6 و 9 روزه) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که کاربرد گلایسین بتائین به عنوان یک اسمولیت آلی به طور معنی داری، باعث افزایش قند و پرولین گیاه کلزا در شرایط محدودبودن رطوبت در دسترس (دور آبیاری 6 و 9 روز) در مقایسه با حالت عدم استفاده از این ماده (شاهد) شد. در دور آبیاری 9 روزه، کاربرد 200 میلی مولار گلایسین بتائین منجر به افزایش معنی دار وزن خشک و میزان کلروفیل برگ کلزا در مقایسه با شاهد شد. همچنین محاسبه شاخص های تحمل به خشکی نشان داد که مصرف گلاسین بتائین منجر به افزایش تحمل و ثبات تولید ماده خشک کلزا در دور آبیاری 6 و 9 روزه نسبت به دور آبیاری 3 روزه شد. به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان دهنده نقش مثبت گلایسین بتائین در بهبود شرایط رشد گیاه کلزا در وضعیت کم آبیاری است.
    کلیدواژگان: کم آبیاری، قند، پرولین، کلروفیل، اسمولیت های آلی، گلایسین بتائین
  • سید مهرداد طباطبایی فر *، غلامرضا زهتابیان، محمد رحیمی، حسن خسروی، شیما نیکو صفحات 91-102
    منابع آب زیرزمینی به عنوان یکی از مهم ترین منابع تامین آب مورد نیاز برای بخش های کشاورزی، شرب و صنعت، از اهمیت زیادی برخوردار است که با خطرات متفاوتی نظیر افت سطح، کاهش میزان تغذیه به سبب نقصان بارندگی و آلاینده های طبیعی و غیرطبیعی مواجه است. این پژوهش در دشت آبرفتی گرمسار، در استان سمنان صورت گرفته است. به منظور شناخت وضعیت کیفی آب شامل هدایت الکتریکی و نسبت جذب سدیم، نتایج آنالیز شیمیایی 52 چاه در 2 دوره زمانی 1381تا1388 و 13871390 مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با توجه به اهداف تحقیق، روند و آثار تغییرات شاخص نوسان های سطح سفره آب زیرزمینی در 4 دوره زمانی 1373تا1375، 1375تا1381، 1381تا1388 و 1388تا1390 در 75 حلقه چاه، بررسی شد. برای پهنه بندی ویژگی های کمی آب، از روش IDW با توان های 1 تا 5 و دو روش زمین آماری (کریجینگ و کوکریجینگ) در نرم افزارهای ArcGIS و Surfer8 استفاده شد. برای بررسی روند و تغییرات شاخص نوسان های سطح سفره آب زیرزمینی و پارامترهای کیفی معیار آب از کلاس بندی و امتیازات مدل بیابان زایی IMDPA استفاده شد. نتایج نشان داد که افت سطح آب زیرزمینی در دوره های 1373تا1375، 1375تا1381، 1381تا1388 و 1388تا1390 به ترتیب، برابر 05/1 متر، 2/8 متر، 27/4 و 34/5 متر بوده است و به طور متوسط، افت آب زیرزمینی در دشت گرمسار سالیانه معادل 99/0 سانتی متر یا به عبارتی معادل 1 متر است. همچنین به منظور تعیین رده و نوع کیفیت آب از تقسیم بندی ویل کوکس استفاده شد که با توجه به نتایج به دست آمده، نوع کیفیت آب برای کشاورزی «خیلی شور و مضر برای کشاورزی» است.
    کلیدواژگان: آبهای زیرزمینی، پارامترهای کیفی، مدل IMDPA، دیاگرام ویلکوکس، پهنه بندی
|
  • Somayeh Heydarnezhad *, Abolfazl Ranjbarfordoei Pages 1-10
    The effect of salt stress on the growth and ion accumulation in Seidlitzia rosmarinuswas determined by growing plants in soils receiving different percentages of a composed salt. Saltwort (S. rosmarinus) plantswere grown under controlled greenhouse conditions. Growth parameters were progressively declined by increasing soil salinity percentage. Saltwort، a perennial halophyte، exhibits significant reduction in height and biomass under saline stress conditions. Leaf sodium (Na+) content increased when plants were subjected to saline conditions. Such a trend was also observed for color anion (Cl-). On the contrary cations such as Ca+، Mg+ and K+ decreased with increasing in soil salt content. Low levels of salinity (0. 25 and 0. 5% salt kg dry soil) did not cause substantial inhibition of growth (root and stem) but increasing concentrations of salt induced a progressive decline in fresh and dry weights of the plants. Salt stress induced a significant decrease in leaf (fresh and dry) weight. Significant effects of salinity stress on K+ and Mg+ were not found in roots. Another possible conclusion is that improved tolerance to salt stress may be accomplished by alteration in growth parameters and ion accumulation. Based on achieved findings the tolerant saltwort can be grown in moderately saline soils.
    Keywords: Saltwort, Salinity, Growth parameters, Osmotic potential, Ion accumulation
  • Zahra Jafari *, Hamid Niknahad, Chooghi Bayram Komaki Pages 11-20
    Soil quality includes two general points of view intrinsic characteristics and the dynamic nature of soil that is influenced by human activities and management decisions. Therefore, in this study, changes of soil quality indicators under two management approaches, including corporate management and condominium management, were assessed. At first, the study area was identified by using the images of Landsat satellite and Google Earth, then controlled by field survey and GPS. Finally, 21 samples were obtained from the area. Then, to determine the physical indicators (soil texture, aggregate stability, bulk density and porosity) and chemical indicators (organic matter, pH, electrical conductivity, nitrogen, sodium and potassium), samples were transported to the laboratory. The statistical analysis over data was performed by using SPSS software and T test. The results demonstrated that organic matter, nitrogen, stability and porosity in soil were significantly increased, but soil bulk density was significantly decreased in the section of corporate management by comparison with the section of parcenary management.
    Keywords: Soil quality, Management, Rangeland, Chut, Golestan
  • Pages 21-34
    The main purpose of this research is to classification the rangeland sites of Verbascum songaricum schrenk and determine qualitative indices of the species which can separate this sites by cluster analysis. In this study, species were collected from 5 of its settlements, Howz Vally, Gahiz, Semeiroom entrance and Ghadam palace in Isfahan province as well as Dena place in Kohgiloye – Boyer Ahmad province. To identify secondary chemical components, in flowering stage, Verbascum songaricum were collected and dried in shade and digestion method was used for juice extraction and GC/MS set for the secondary chemical components.. According to qualitative indices Verbascum songaricum, cluster analysis of rangeland sites were done. After standardization, analysis of data was done with PC-ORD version 4/17 software and results were exhibited by classification tree..The investigation was carried out in a completely randomized design (one way ANOVA Duncan test) to determine the role of qualitative indices in classification tree.According to dendrogram obtained from cluster analysis, 3 rangeland sites were separated through 68.5 percent, 71.5 percent and 63 percent similarity level based on the secondary chemical compounds extracted from its flowers, leaves and stem. Overall, the results of current study show that the cluster analysis method has a high accuracy and this method could be investigated plant indices in appropriate manner and determine indices which can cause of split these sites.
    Keywords: Cluster analysis, Qualitative indices, Completely randomized design, Verbascum songaricum
  • Pages 35-42
    Prspopis Juliflora and acacia Acacia victoriae species of precious and semi-arid and arid regions that are compatible with wood and charcoal production, soil conservation, forage production and medicinal value are very important and acacia, and stimulated their germination has been studied. Treatments used to overcome seed dormancy were treated with concentrated sulfuric acid 98% (H2so4), 15 min, treated with dilute sulfuric acid 50% (H2so4), 15 min, 15 min hot water treatment, combined treatment consisting of sulfuric acid treatment plus cold and hot and cold water treatments. The comparison of distilled water was used as control. Research in a completely randomized design with six treatments and four replications. The results of analysis of variance and Duncan test revealed significant differences in germination was obtained from the treatments. The highest germination of mesquite plants (Prspopis Juliflora) and acacia (Acacia victoriae), respectively, in the treatment of 98% concentrated sulfuric acid and hot water treatments, respectively. The results indicated sulfuric acid and hot water treatments plants, mesquite and acacia, respectively, for the best and most easy method is to stimulate germination.
    Keywords: Prspopis Juliflora, Acacia victoriae, germination, sulfuric acid, hot water
  • Mohammad Mirzavand *, Reza Ghazavi, Seyed Javad Sadatinejad, Hoda Ghasemieh, Abasali Vali Pages 43-56
    The purpose of this research is the investigation of Kashan aquifer situation, the depth of bed rock, thickness of aquifer saturation layer, boundary of salt water and the investigation of sediment permeability in Kashan plain using electric resistance with Schlumberger arrangement. In this study, 41 Latitudinal profiles and 1 longitudinal profile were used in order to evaluate aquifer situation using Geo-electric method. Based on the results obtained and using Arc-GIS software, harvested points were drawn as maps of apparent special resistance for flow lines of 300, 400, 600, 800 and 1000 m, maps of absolute elevation for bed rock, maps of iso-thickness, maps of saltwater boundary with respect to the relative quality of groundwater. Then for all profiles, pseudo-sections were mapped using Arc-Hydro-Groundwater extension. Finally, the results showed that aquifer qualitative situation is acceptable only in parts of western, southwest and to some extent northwest parts and in other points reduced water quality. Also, the results obtained from map of saltwater boundary showed that eastern half of the aquifer is brackish to saline due to aquifer hydraulic gradient. Changes of hydraulic gradient are leading to saltwater intrusion in aquifer especially in northeast parts.
    Keywords: situation of Kashan aquifer, Electrical Resistance method, Shelomberje arrangement, water quality
  • Aliyeh Keshavarz, Dr. Ghasem Ali Dianati Tilaki *, Ehsan Sadati Pages 57-68
    Salinity stress is one of the most important problems of arid and semi-arid regions in the world. Based on Food and Agriculture Organization report, more than 40% of Iran’s under Irrigation lands, are against secondary salinity. The effects of salinity stress on some of vegetative traits and water relations on two rangeland plants species of leguminosae family was the main objective of this experiment. The study conducted in completely random design with factorial experiment and four replications in greenhouse conditions. Experimental treatments were two Hedysarum criniferum and Hedysarum coronarium species and five levels of salty water solution containing pure sodium chloride with concentration of 0, 100, 200, 250 and 300 mM. Results of the experiment showed that salinity affected the vegetative traits and water relations on Hedysarum criniferum and Hedysarum coronarium. Increasing the salinity caused significant (P<0.05) increases in the water use efficiency of Hedysarum criniferum and Hedysarum coronarium.With increasing salinity rates, some vegetative traits decreases such as shoot dry weight and root dry weight were observed (P<0.05).
    Keywords: water relation, vegetative trait, salinity stress, NaCl, Hedysarum criniferum, Hedysarum coronarium
  • Pages 69-78
    Known of ecosystem of range details and relation bet ween this details including soil and vegetation, is Necessary for optimum management of ranges. To determine the effect of some soil properties on species distribution of Dorema ammoniacum and Rheum ribes in ranges of Baghedar region, Information of vegetation were harvested with systematic-random method in the form of 40 plots and during 4 transects. After drilling soil profiles in beginning and end of each transect and samples of 0-10 and 110-80 cm, the parameters pH, EC, CaCo3, organic carbon, CaSo4, Co3, Hco3, Cl, So4, Ca, Mg, Na, Fe, Cu and soil classification grain distribution was determined in the laboratory. After Collection of data for Analysis, it was used Principal components analysis method. The results of analysis between soil variables and vegetation show that soil texture, CaCo3, EC, OC, CA, Mg, Cl and Na had more impact on distribution of vegetation types and Dorema ammoniacum and Rheum ribes.
    Keywords: Principal components analysis, Rheum ribes, Dorema ammoniacum, Baghedar, Bafgh
  • Hoda Kadkhodaie *, Hamid Sodaeizadeh, Asghar Mosleh Arani Pages 79-90
    Plant used different mechanisms to avoidance drought stress. This study was conducted to evaluate the role of exogenous application of glycine betaine in improving drought tolerance of Brassica napus. The study was performed on randomized complete block design with 3 replications. Different amounts of glycine betaine i.e. 0, 100 and 200 mM in combination with various irrigation periods i.e. 3, 6 and 9 days were considered as experimental treatments. Results indicate that application of glycine betaine cause a considerable increase in Brassica napus hydrocarbons as well as proline in water deficiency condition when compared to control. In water deficiency condition, application of 200 mM glycine betaine cause a significant increase in Brassica napus dry weight as well as chlorophyll content when compared to control. Also, drought tolerance indices showed that exogenous application of glycine betaine can increase stability of Brassica napus dry matter production at 6 and 9 irrigation days intervals when compared to 3 days intervals. Overall results indicat the possible use of osmotic adjustment material to improve growth of Brassica napus under water stress condition.
    Keywords: less of irrigation, hydrocarbon, proline, chlorophyll, organic osmolytes, glycine betaine
  • Mehrdad Tabatabaeifar *, Gholamreza Zehtabian, Mohammad Rahimi, Hasan Khosravi, Shima Nikoo Pages 91-102
    Groundwater resources as one of the most important sources of water needed for agriculture, industry and drinking is important, that are encountered With different risks such as level fall, reduced feed rate due to lack of rainfall and contaminants normal and abnormal. This study was conducted in Garmsar alluvial plain in Semnan province. According to the research purposes, process and effect of variations underground water table fluctuations, in the 4 periods, 1995-1997, 1997-2003, 2003-2009 and 2010-2012 were investigated in 75 wells. For investigate process effects of variations water quality parameters including EC and SAR, Results of chemical analysis of 52 wells in the second periods, 2003-2009 and 2010-2012 were evaluated and analyzed. In order to quantify the properties of water zonation software was used the method of IDW with a power of 1 to 5, and Geostatistical methods (Kriging and Cokriging) and Surfer8 ArcGIS. For investigate process and variations in the underground water table fluctuations in water quality parameters, was used from Classification and rate of IMDPA desertification model. Results show that groundwater level drop in the periods 1995-1997, 1997-2003, 2003-2009 and 2010-2012 respectively are 1.05, 8.2, 4.27 and 5.34 meters and decrease groundwater in Garmsar Plain. An average of 0.99 cm or in other word we are facing equal to 1 meter drop Groundwater in Garmsar plain. We used Wilcox classification to determine the level and types of water quality.According to results, based on quantitative parameters of EC and SAR are in C4S1 category.
    Keywords: Groundwater, Quality parameters, IMDPA, Wilcox method, Zonation