فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال هجدهم شماره 10 (پیاپی 103، دی 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فرزاد ابراهیم زاده، ابراهیم حاجی زاده، عبدالکریم شادمهر، نسیم وهابی، عزت الله فاضلی مقدم، جواد ناصریان، مهدی صفری * صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    اختلال رشد قد و وزن یکی از مهم ترین اختلالات سلامتی کودکان کمتر از 2 سال در کشورهای در حال توسعه است. بی توجهی به این اختلال می تواند باعث بروز مشکلات جدی هم چون افزایش مرگ و نیز انواع معلولیت ها در کودکان شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی عوامل موثر بر رشد قد و وزن کودکان کمتر از 2 سال است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه هم-گروهی تاریخی بر روی نمونه ای مشتمل بر 2030 کودک زیر 2 سال شهر خرم آباد انجام گرفت که به روش نمونه گیری طبقه ای و خوشه ایانتخاب شدند. بر اساس پرونده خانوار، وزن و قد کودک به صورت یک متغیر کمی ثبت گردید و در نهایت با استفاده از یک مدل طولی حاشیه ای و با در نظر گرفتن تابع ربط همانی و نرم افزار R مدل بندی شد.
    یافته ها
    بر اساس مدل حاشیه ای، اثر متغیرهای سن کودک، جنسیت کودک و سطح تحصیلات مادر بر قد و وزن کودکان و اثر متغیر مرتبه تولد تنها بر قد کودکان کمتر از 2 سال معنی دار بود. با این وجود، متغیر وضعیت انحصاری با شیر مادر در شش ماهه نخست تولد ارتباط معنی داری با وزن و قد کودکان کمتر از 2 سال نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، توجه ویژه به پایش رشد فرزندان مادران کم سواد، به ویژه کودکان با جنسیت مونث و نیز دارای مرتبه تولد اول، از مهم ترین رویکردهای مقابله با اختلال رشد در این جمعیت می باشد.
    کلیدواژگان: کودکان زیر 2 سال، قد، خرم آباد، داده های طولی، مدل بندی حاشیه ای، وزن
  • اطهر افشار *، عباس امان الهی صفحات 11-19
    زمینه و هدف
    هدف پژوهش حاضر، آزمون مدل فرضی رابطه ی باورهای خوداثربخشی با اضطراب والدین و سازگاری زناشویی با میانجی گری راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در والدین دارای فرزند مبتلا به بیماری مزمن اهواز بود.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری این پژوهش، کلیه والدین دارای فرزند مبتلا به بیماری مزمن اهواز بودند. نمونه مورد پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب گردید. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش شامل پرسش نامه خوداثربخشی شرر، پرسش نامه اضطراب آشکار اشپیل برگر، مقیاس سازگاری زناشویی اسپانیر و فرم کوتاه پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان گرانفسکی است. برای آزمون الگوی پیشنهادی از الگویابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS نسخه 18 استفاده شد. روابط واسطه ای الگوی نهایی نیز با استفاده از بوت استراپ (آزمون خود راه انداز) نرم افزار AMOS نسخه 18 آزموده شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مدل اصلاح شده از برازش خوبی با داده ها برخوردار است.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان داد که باورهای خود اثربخشی با اضطراب والدین، سازگاری زناشویی و راهبردهای تنظیم شناختی مثبت و منفی هیجان ارتباط مستقیم دارند. هم چنین راهبردهای تنظیم شناختی مثبت هیجان با اضطراب والدین و سازگاری زناشویی رابطه مستقیم دارند. به علاوه، ارتباط مستقیم منفی بین راهبردهای تنظیم شناختی منفی هیجان با سازگاری زناشویی یافت شد. از سوی دیگر، باورهای خود اثر بخشی تاثیر غیر مستقیمی از طریق راهبرد تنظیم شناختی مثبت هیجان براضطراب والدین و سازگاری زناشویی و تاثیر غیر مستقیمی از طریق راهبرد تنظیم شناختی منفی هیجان برسازگاری زناشویی داشتند.
    کلیدواژگان: خوداثربخشی، اضطراب، سازگاری زناشویی، تنظیم شناختی هیجان
  • سیده فرانک امامی * صفحات 20-28
    زمینه و هدف
    ساکول بخشی از ارگان دهلیزی است که حفظ تعادل در شتاب خطی را برعهده دارد. عملکرد ساکول را می توان از طریق پتانسیل های عضلانی برانگیخته دهلیزی (cVEMPs) مورد ارزیابی قرار داد. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط زمان های تاخیر و دامنه ی امواج cVEMPs با تربیت شنوایی در کودکان ناشنوای گروه سنی دبستان شهر همدان در پاییز 1393 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ی مقطعی- مقایسه ای، گروه مورد کودکانی با کم شنوایی عمیق بودند که شش ماه به طور منظم تربیت شنوایی دریافت کرده بودند (20 نفر). گروه شاهد کودکانی با کم شنوایی عمیق بودند که سابقه ای از تربیت شنوایی نداشتند (20 نفر) و هر دو گروه از طریق آزمون cVEMPs ارزیابی شدند.
    یافته ها
    آزمون تی مستقل در بین گروه مورد و شاهد نشان داد که اختلاف میانگین های زمان تاخیرهای امواجp13 (15/0=p، 58/18=f) و n23 (2/0=p، 32/23 = f) معنی دار نبود. با این وجود، اختلاف میانگین های دامنه ی قله به قله ی امواج p13-n23 معنی دار بود(000/0=p، 13/10=f).
    نتیجه گیری
    تمرین صداسازی و تجارب بیشتر شنوایی می تواند عملکرد ساکول را تقویت نماید.
    کلیدواژگان: ساکول، شنوایی، دهلیز
  • علیرضا رستمی، مهرزاد شریفی *، علیرضا کمالی، معصومه کلانتری صفحات 29-39
    زمینه و هدف
    خون رسانی مجدد میوکارد به دنبال ایسکمی، می تواند پیامد بالینی جراحی قلب را مختل کند و مرگ و میر، طول مدت بستری و هزینه ها را افزایش دهد. متعاقب این عارضه، افزایش رادیکال های آزاد اکسیژن منجر به پراکسیداسیون چربی و اکسیداسیون گروه سولفیدریل می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آنتی اکسیدانی ان استیل سیستئین و ویتامین سی بر نتایج جراحی پیوند عروق کرونر به روش استفاده از پمپ اجرا شده است.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی، بیماران کاندید عمل بای پاس عروق کرونر در 4 گروه شامل دریافت کننده ویتامین سی، ان استیل سیستئین، ترکیب ویتامین سی و ان استیل سیستئین و داروهای معمول CABG بررسی شدند. حجم نمونه در هر گروه 50 نفر بود. اطلاعات بیماران در چک لیست مربوطه ثبت شد و داده ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 20 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین زمان پمپ، مدت بستری در بخش مراقبت های ویژه و بیمارستان، توزیع سطح سرمی مثبت تروپونین، بروز آریتمی و نیاز به جراحی مجدد از اختلاف معنی داری بین گروه ها برخوردار بودند. توزیع فراوانی جنسیت، میانگین زمان کراس کلامپ، سطح سرمی کراتینین قبل و بعد از جراحی، نیاز به داروی اینوتروپ و سطح دوز مورد نیاز آن اختلاف معنی داری را بین گروه ها نشان نداد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد ترکیب دو داروی ویتامین سی و ان استیل سیستئین نسبت به دریافت یکی از این داروها به تنهایی، تاثیر قوی تری بر بروز تفاوت معنی دار بین میانگین زمان پمپ، تعداد روزهای بستری در بخش مراقبت های ویژه و بیمارستان داشته است.
    کلیدواژگان: بای پاس عروق کرونر، ویتامین سی، ان استیل سیستئین، استرس اکسیداتیو
  • مرضیه سادات سجادی نژاد *، کریم عسگری، حسین مولوی، پیمان ادیبی صفحات 40-54
    زمینه و هدف
    اخیرا نقش علایم روان شناختی در سیر بیماری های مزمن و به کارگیری درمان های روان شناختی به عنوان درمان های مکمل مورد توجه قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی مدیریت استرس شناختی-رفتاری، آموزش خوش بینی و درمان طبی مرسوم بر علائم جسمی، استرس ادراک شده، ادراک بیماری و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، 30 نفر از بیماران زن مبتلا به کولیت اولسراتیو به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در سه گروه مدیریت استرس شناختی-رفتاری(10 نفر)، آموزش خوش بینی(10 نفر) و درمان طبی مرسوم(10 نفر) قرار گرفتند. هر سه گروه به پرسش نامه استرس ادراک شده، پرسش نامه ادراک بیماری، پرسش نامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و شاخص فعالیت بیماری کولیت پاسخ دادند. سپس سه گروه آزمایشی در 9 جلسه مداخله گروهی مدیریت استرس شناختی-رفتاری و آموزش خوش بینی شرکت کردند و پس از آن هر سه گروه مجددا به مقیاس ها پاسخ دادند و این کار در یک پی گیری 6 ماهه تکرار گردید. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از اثربخشی هر دو شیوه مداخله بر ادراک بیماری، استرس ادراک شده و کیفیت زندگی و عدم اثربخشی مداخلات بر علائم جسمانی بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع می توان اظهار داشت که مداخلات روان شناختی از جمله مدیریت استرس و آموزش خوش بینی می تواند در بهبود علائم روان شناختی بیماران مبتلا به بیماری کولیت اولسراتیو و درمان جامع آن ها سودمند باشد.
    کلیدواژگان: کولیت اولسراتیو، درمان شناختی، رفتاری، آموزش خوش بینی، علائم روان شناختی
  • جمال سرایی *، زهرا اسماعیلی، زهرا تجری، شادی خدایارنژاد، عارف نکوفر، مهدیه عباسعلیزاد فرهنگی صفحات 55-63
    زمینه و هدف
    سوء تغذیه اثرات نامطلوبی بر رشد و نمو کودکان داشته و شیوع آن به ویژه بین کودکان بستری در بیمارستان بالاست. نظر به این که بررسی ناامنی غذایی در جوامع یکی از مهم ترین شاخص های ارزیابی وضعیت سوء تغذیه می باشد، از این رو هدف از مطالعه حاضر، تعیین شیوع ناامنی غذایی و عوامل اجتماعی، اقتصادی و تغذیه ای موثر بر آن در کودکان بستری در بیمارستان کودکان تبریز می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی 236 کودک بستری در بیمارستان کودکان تبریز انجام گرفت. اطلاعات جمعیت شناختی شامل سن، وزن، قد، بعد خانوار، رتبه تولد و در آمد خانوار از طریق مصاحبه حضوری با والدین کودک جمع آوری شد و وضعیت امنیت غذایی با استفاده از پرسش نامه امنیت غذایی خانوار بررسی شد. تحلیل آماری داده ها با استفاده از نرم افزارهایExcel 2007، Epi-info و IBM SPSS Statistics 21 صورت گرفت.
    یافته ها
    شیوع نا امنی غذایی در بین کودکان بستری در بیمارستان کودکان تبریز 9/44 درصد بود که 3/26 درصد دچار ناامنی غذایی متوسط و 6/18 درصد دچار ناامنی غذایی شدید بودند و شیوع آن در دختران بیش از پسران بود. از عوامل مهم تاثیرگذار بر ناامنی غذایی کودکان، درآمد پایین خانوار، سطح تحصیلات والدین، سکونت در روستا و بعد خانوار بود(05/0>p). شاخص های تعیین وضعیت تغذیه ای نیز در کودکان گروه ناامن غذایی کمتر از گروه امن بود، هر چند این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر، شیوع بالای ناامنی غذایی در کودکان بستری در بیمارستان گزارش شد که انجام مداخلات مناسب جهت کاهش شیوع آن ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی، کودکان بستری در بیمارستان، سوء تغذیه
  • زهرا سروش، امین کریمی، صادق ولیان بروجنی * صفحات 64-72
    زمینه و هدف
    هموفیلی A یک اختلال خون ریزی دهنده وابسته به جنس مغلوب است که به علت جهش های گوناگون در ژن فاکتور 8 که پروتئین انعقادی فاکتور 8 را کد می کند، رخ می دهد. با توجه به درجه بالای هتروژنی جهش ها، بزرگی اندازه (kb186) و پیچیدگی ساختار ژن فاکتور 8، آنالیز مستقیم جهش ها پرهزینه و زمان بر است. بنابراین آنالیز پیوستگی با استفاده از مارکرهای پلی مورفیسم اطلاع دهنده مانند مارکرهای پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی (SNP)، به عنوان روشی سریع و مقرون به صرفه برای تشخیص حاملین هموفیلی A در خانواده های بیمار معرفی شده است. مارکرهای چند شکلی تک نوکلئوتیدی متعددی در ناحیه ژنی F8 گزارش شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، خصوصیات و هم چنین اطلاع دهندگی مارکر A/T SNP (rs4898352) واقع در اینترون 18 ناحیه ژنی F8 در جمعیت اصفهان مورد مطالعه قرار گرفت. تعیین ژنوتیپ مارکر rs4898352 با استفاده از تکنیک tetra primer ARMS PCR و به دنبال آن الکتروفورز با ژل آگارز در 140 زن سالم غیرخویشاوند در جمعیت مزبور انجام شد. آغازگرهای جدید با استفاده از نرم افزار الیگو 7 برای مارکر rs4898352 طراحی شدند. برای تعیین میزان فراوانی آللی، درجه هتروزیگوسیتی و تعادل هاردی-وینبرگ از نرم افزار GenePop و برای تخمین مقدار فاکتور ظرفیت اطلاعاتی پلی مورفیسم (PIC) از نرم افزار Powermarker استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان دادندکه فراوانی آللی پلی مورفیسم rs4898352 برای آلل A و T به ترتیب 482/0 و 518/ می باشد. میزان هتروزیگوسیتی مشاهده شده 60 درصد بود و مشخص شد که جمعیت اصفهان برای مارکر rs4898352 در تعادل هاردی-وینبرگ می باشد(05/0p>). به علاوه، بررسی مقدار PIC مارکر مزبور حاکی از اطلاع دهندگی شدید آن در جمعیت اصفهان می باشد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، داده ها نشان دادند که مارکر rs4898352 را می توان به عنوان یک مارکر آگاهی دهنده در بررسی مولکولی بیماری هموفیلی A در جمعیت اصفهان معرفی کرد.
    کلیدواژگان: فاکتور 8، پیوستگی ژنتیکی، هموفیلی A، جمعیت اصفهان، پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی
  • محمدرضا قدرتی، علیرضا پورنجفیان، محمد نیاکان، محمد ضیاء توتونچی قربانی، فاطمه سادات مظهری * صفحات 73-79
    زمینه و هدف
    کاهش مدت اثر داروهای آرام بخش و افزایش کیفیت اثر آن ها یکی از وظایف تیم درمانی بخش مراقبت های ویژه است. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه اثرات آرام بخشی این داروها در بیماران جراحی اعصاب تحت ونتیلاسیون مکانیکی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کار آزمایی بالینی دو سو کور، تعداد 70 بیمار بستری در بخش مراقبت های ویژه جراحی اعصاب که تحت تهویه ی مکانیکی قرار داشتند، وارد مطالعه شدند. بیماران به صورت تصادفی در یکی از گروه های رمی فنتانیل یا فنتانیل قرار گرفتند. گروه اول انفوزیون رمی فنتانیل به میزان 05/0 میکروگرم بر کیلوگرم در دقیقه و گروه دوم انفوزیون فنتانیل به میزان 1 میکروگرم بر کیلوگرم در ساعت در 24 ساعت اول جهت آرام بخشی و بی دردی دریافت نمودند. در طول مطالعه و در فواصل معین، اسکور آرام بخشی، معیار Minogue و پارامترهای همودینامیکی برای آن ها ارزیابی گردید.
    یافته ها
    دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک مانند سن، جنس و وزن بدن اختلاف آماری معنی داری نداشتند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده اختلاف معنی دار دو گروه در اسکور آرام بخشی (0001/0p=) و معیار Minogue (0001/0p=) بوده و هر دو متغیر به طور معنی داری در گروه رمی فنتانیل پایین تر بودند. تعداد ضربان قلب (011/0p=) و میانگین فشار خون شریانی (007/0p=) نیز در گروه فنتانیل به طور معنی داری بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع، آرام بخشی ناشی از رمی فنتانیل دارای مزایای نسبی متعددی نسبت به داروی قدیمی تر فنتانیل می باشد و سبب آرام بخشی موثرتر و کنترل بهتر متغیرهای همودینامیک بیماران تحت ونتیلاسیون مکانیکی می گردد.
    کلیدواژگان: فنتانیل، بخش مراقبت های ویژه، رمی فنتانیل، آرام بخشی عمیق
  • یعقوب مودب، سمیه بنیادی * صفحات 80-86
    زمینه و هدف
    خون ریزی گوارشی فوقانی یک وضعیت پزشکی اورژانس و شایع محسوب می شود. ارزیابی به موقع بیماران و تعیین ریسک بسیار مهم می باشد. یکی از روش های تعیین ریسک خون ریزی، امتیازRockall می باشد. هدف از این مطالعه، تعیین حساسیت و ویژگی و ارزش اخباری مثبت و منفی سیستم امتیازدهی Rockall طی یک پی گیری 3 ماهه در بیماران مبتلا به خون ریزی گوارشی فوقانی بود.
    مواد و روش ها
    340 بیمار مبتلا به خون ریزی حاد گوارشی فوقانی بستری در بیمارستان امام رضا شهر تبریز، از آذر 1392 تا شهریور 1393 وارد مطالعه شدند. امتیاز بالینی و کامل Rockall، حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری مثبت و منفی امتیازRockall برای تمام بیماران تعیین شد. بیماران طی مدت 3 ماه از نظر عوارض و مرگ و میر پی گیری شدند.
    یافته ها
    204 مرد و 136 زن وارد مطالعه شدند. از میان آن ها، 6/15 درصد امتیاز Rockall بالینی کمتر از 3 و 4/84 درصد امتیاز بیشتر از 3 داشتند. از نظر Rockall اندوسکوپیک، 6/15 درصد امتیاز کمتر از 3، 8/66 درصد امتیاز 3 تا 8 و 6/17 درصد امتیاز بیشتر از 8 داشتند. طی یک پی گیری 3 ماهه، در گروه کم خطر، 5/92 درصد خون ریزی مجدد نداشتند. 8/3 درصد یک بار عود، 9/1 درصد دو بار عود و 9/1 درصد سه بار عود خون ریزی داشتند. در گروه با خطر متوسط، 1/92 درصد عود نداشتند و 9/7 درصد یک نوبت دچار عود شدند. عود دوم رویت نشد. در گروه پرخطر 9/90 درصد عود نداشتند و 1/9 درصد یک بار دچار عود شدند(4/0=p). در گروه کم خطر مرگ رویت نشد. درگروه خطر متوسط 7/8 درصد و در گروه پر خطر 7/22 درصد دچار مرگ شدند(001/0p<). حساسیت آزمون 1/11 درصد و ویژگی آن 1/81 درصد محاسبه شد. ارزش اخباری مثبت 5 درصد و ارزش اخباری منفی 4/91 درصد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به 8/81 درصد ویژگی و 4/91 درصد ارزش اخباری منفی امتیازRockall، می توانیم اطمینان داشته باشیم که بیمار بعد از ترخیص دچار عوارض ناشی از خون ریزی مجدد نمی شود. با توجه به حساسیت پایین، این تست برای غیر محتمل پنداشتن بیماری مفید نیست.
    کلیدواژگان: خون ریزی گوارشی، هماتمز، ملنا، خون ریزی از زخم معده، رکتوراژی
  • سیده مهتاب نوابی، محبوبه خورسندی *، نسرین روزبهانی، مهدی رنجبران صفحات 87-95
    زمینه و هدف
    اختلال رشد یکی از مشکلات شایع و مهم بهداشتی در دوران کودکی می باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی رابطه سازه های مدل اعتقاد بهداشتی با عملکرد مادران در پیش گیری از اختلال رشد کودکان یک تا پنج سال شهرستان شازند در سال 1393 بود.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی-تحلیلی، 202 نفر از مادران دارای کودک یک تا پنج سال شهرستان شازند به صورت تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات به وسیله پرسش نامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن تایید گردید، به روش خود گزارش دهی جمع آوری شد. این پرسش نامه شامل مشخصات دموگرافیک مادر، ابعاد مدل اعتقاد بهداشتی و چک لیست عملکرد مادران بود. در نهایت، داده ها با استفاده نرم افزار SPSS نسخه ی 20 و از طریق آزمون های تی، کای مربع، همبستگی، آنووا و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی مادران مورد مطالعه 28/5±76/28 سال و میانگین سنی کودکان آن ها 74/14±49/26 ماه بود. بیشترین میزان تحصیلات مادران(7/76 درصد) دیپلم بود. میانگین نمره عملکرد مادران 65/70 بود و در بین سازه ها، خودکارآمدی بیشترین (8/69) و راهنمای عمل خارجی کمترین (91/38) نمره را داشتند. در تحلیل رگرسیونی به منظور پیش گویی رفتار با استفاده از سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، متغیرهای خودکارآمدی، منافع درک شده و موانع درک شده به عنوان پیش گویی کننده رفتار تعیین شدند که در مجموع 10 درصد (101/0=R2) از تغییرات رفتار را پیش گویی نمودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه، در طراحی مداخلات آموزشی باید بر سازه های خود کار آمدی، منافع درک شده و موانع درک شده به عنوان مهم ترین عوامل پیش بینی کننده رفتار مادران تاکید شود.
    کلیدواژگان: الگوی اعتقاد بهداشتی، مادران، اختلال رشد، پیش گیری، کودکان
|
  • Farzad Ebrahimzadeh, Ebrahim Hajizadeh, Abdolkarim Shadmehr, Nasim Vahabi, Ezatollah Fazeli Moghadam, Javad Nasseryan, Mehdi Safari * Pages 1-10
    Background
    Height and weight growth failure are among the most important health disorders affecting children less than two in the developing countries. Failure to treat this disorder can lead to the development of serious conditions including increased mortality and types of disability. The aim of the present study is to investigate the factors affecting the height and weight growth of children less than two years old.
    Materials And Methods
    This historical cohort study was conducted on a sample of 2030 children less than two in Khorramabad who were selected using stratified and cluster sampling methods. Based on household records, data related to the height and weight were recorded as quantitative variables and finally were modeled using a longitudinal marginal model, identity link functions and the R software.
    Results
    Based on the marginal model, the effect of such variables as child's age, child's gender and mother's educational attainment were significantly related to the child's height and weight. Moreover the child's birth order had significant relationship with only the child's height. However, the variable of exclusive breastfeeding during the first six months was no significantly related to weight and height growth of the children.
    Conclusion
    Given the results, it seems that monitoring the growth of the children of the illiterate mothers, specially the girls and the children with first birth orders are the most important approaches to deal with growth disorders among this population.
    Keywords: Children less than two, Height, Khorramabad, Longitudinal data, Marginal modeling, Weight
  • Athar Afshar *, Abbas Amanelahi Pages 11-19
    Background
    The aim of this study was to test the proposed model for the impact of self-efficacy beliefs on parent’s anxiety and marital adjustment with mediating role of cognitive emotion regulation strategies among parents of chronically ill children of ahwaz city.
    Materials And Methods
    The statistical universe was all the parents of chronically ill children who was selected by Convenience sampling method.The research tools are included the self-efficacy questionnaire (SES), anxiety questionnaire (STAI), Spanier marital adjustment questionnaire and Garnesfki cognitive emotion regulation strategies questionnaire.Amos 18 program software was applied for structural equation modeling (SEM).The indirect relationship was tested with bootstrap Amos 18 program software.
    Results
    The results revealed that the tested model had good fit indices.
    Conclusion
    Results revealed that self-efficacy beliefs directly influenced on parent's anxiety, marital adjustment, and adaptive and nonadaptive cognitive emotion regulation strategies. Also, adaptive cognitive emotion regulation strategies have a direct relation with parent's anxiety and marital adjustment. In addition, there was a direct relation between nonadaptive cognitive emotion regulation strategies and marital adjustment. Alternatively, self-efficacy beliefs directly influenced on anxiety and marital adjustment with mediating role of adaptive cognitive emotion tegulation strategies and indirectly influenced on adjustment with mediating role of nonadaptive cognitive emotion regulation strategies.
    Keywords: Self, efficacy, Anxiety, Marital Adjustment, Cognitive emotion regulation
  • Seyede Faranak Emami * Pages 20-28
    Background
    Saccule is part of the vestibular organ that is responsible for balancing the linear acceleration saccular can be evaluated performance by cervical vestibular evoked myogenic potentials (cVEMPs). This study aimed to determine the relationship between time delay and amplitude of the waves of cVEMPs with auditory training in deaf children of primary school age group of Hamadan in autumn 2014.
    Materials And Methods
    In this comparative cross-sectional study, the case group were children with profound hearing loss received six months of regular auditory training (n=20). The control group of children with profound hearing loss had no history of auditory training (n=20). Both of groups were evaluated by cVEMPs test.
    Results
    T-test between the two groups showed no significant difference in the time delays of waves p13 and n23 (p = 0.15, f = 18.58 and p = 0.20, f = 23.32, respectively). However, the difference of the peak-to-peak amplitude of waves p13-n23 was significant (p = 0.00, f = 10.13).
    Conclusion
    Voice vocalization and more experience of hearing can strengthen the saccular performance.
    Keywords: Saccule, Hearing, Vestibule
  • Ali Reza Rostami, Mehrzad Sharifi *, Ali Reza Kamali, Masoomeh Kalantari Pages 29-39
    Background
    Post ischemic myocardial reperfusion can impair CABG outcomes and cause increased mortality, hospital stay and costs. Then, increased oxygen free radicals lead to lipid peroxidation and sulfhydryl group oxidation. The aim of this study is to evaluate whether N-acetylcysteine and Vitamin C as antioxidants could effect postoperative outcomes of on-pump CABG.
    Materials And Methods
    In this clinical trial, patients who had undergone CABG were studied in 4 groups receiving Vitamin C, N-acetylcysteine, Vitamin C & N-acetylcysteine and traditional drugs. The study population consisted of 50 patients in each group. Data were recorded in a checklist and analyzed by using SPSS 20.
    Results
    Mean pump time, ICU stay, hospital stay, the distribution of troponin positive serum, arrhythmia and need for reoperation were significantly different between groups. Gender distribution, mean cross-clamp time, serum creatinine level before and after surgery, the need for inotropic drugs and required dose level of it, showed no significant differences between groups.
    Conclusion
    It seems that the combination of N-acetylcysteine and Vitamin C had a stronger effect on the defference between the mean of pump time, hospital length stay and length of ICU stay versus the administration of N-acetylcysteine or Vitamin C alone.
    Keywords: Coronary artery bypass, Vitamin C, N, acetylcysteine, Oxidative stress
  • Marzieh Sadat Sajjadinezhad *, Karim Asgari, Hosein Molavi, Peyman Adibi Pages 40-54
    Background
    Recently it is accentuated on the role of psychological symptoms in the course of chronic diseases and applying psychological interventions as complementary interventions. The aim of this study was to compare the effects of cognitive-behavioral stress management, optimism training and conevntional medical therapy on somatic symptoms, perceived stress, illness perception and quality of life in patients with ulcerative colitis.
    Materials And Methods
    In this study, thirty female patients were selected accidentally, and randomly assigned into three groups including cognitive-behavioral stress management(n=10), optimism training(n=10) and conventional medical therapy(n=10). All patients completed Perceived Stress Scale, Illness Perception questionnaire, WHO Quality of Life questionnaire, and Lichtiger Colitis Activity Index. Then, experimental groups participated in 9 sessions of cognitive-behavioral stress management and optimism training group interventions. Thereafter, three groups answered to scales again. This course was repeated in a 6-mounth follow-up. Analysis of covariance (ANCOVA) was used to analyze the data.
    Results
    The findings indicated that the effects of two interventions were significant on patient´s illness perception, perceived stress and quality of life however, these interventions did not change somatic symptoms.
    Conclusion
    Totally, it can be said that psychological interventions such as stress management and optimism training can be effective on improving the psychological symptoms in patients with ulcerative colitis and their cure.
    Keywords: Ulcerative colitis, Cognitive, behavioral therapy, Optimism training, Psychological Symptoms
  • Jamal Saraei *, Zahra Esmaeli, Zahra Tajari, Shadi Khodayarnezhad, Aref Nekofar, Mahdieh Abbasalizad Farhangi Pages 55-63
    Background
    Under-nutrition has multiple negative impacts on child's growth and development and it has a high prevalence among hospitalized children. Assessment of the food insecurity status is one of the most important indicators of malnutrition among communities, therefore the aim of the current study is to evaluate the prevalence of food insecurity and its social, economical and nutritional determinants among children hospitalized in Tabriz pediatric hospital.
    Materials And Methods
    The current cross-sectional study was carried out among 236 hospitalized children in Tabriz pediatric hospital. Demographic information including age, weight, height, household size, child order and household income were gathered by face to face interviews with parents. Food security was assessed by a Household Food Security questionnaire. Statistical analysis was performed by Excel 2007, Epi-info and IBM SPSS Statistics 21 software.
    Results
    The prevalence of food insecurity among hospitalized children in Tabriz pediatric hospital was 44.9%, while 26.3% and 18.6% had moderately and severely food insecurity, respectively. Its prevalence in females was more than in males. Low household income, low educational attainment of parents, rural residency and household size were potent determinants of food insecurity(p<0.05). All indices of nutritional status in food insecure group were lower than in secure group. Although this difference did not achieved significant threshold.
    Conclusion
    In the current study, a high prevalence of food insecurity in hospitalized children in hospital has been reported. Therefore the need for suitable interventions to reduce its prevalence has been warranted.
    Keywords: Food security, Hospitalized children, Malnutrition
  • Zahra Soroush, Amin Karimi, Sadegh Valian Boroujeni * Pages 64-72
    Background
    Hemophilia A is an X-linked bleeding disorder caused by heterogenous mutations in factor VIII gene that encodes coagulation factor VIII (F8) protein. Due to the high heterogeneity of mutations, large size (186 kb) and structural complexity of the F8 gene, direct mutation analysis is costly and time consuming. Alternatively, linkage analysis using informative polymorphic markers such as single nucleotide polymorphism (SNP) markers has been introduced as a rapid and cost effective method for hemophilia A carrier detection in families with an affected individual. Several SNP markers associated with the F8 gene region have been studied.
    Materials And Methods
    In this exprimental study, the characteristics of A/T SNP (rs4898352) as an informative marker located in intron 18 of F8 gene region was investigated in Isfahanin population. rs4898352 marker was genotyped using tetra primer ARMS PCR method followed by agarose gel electrophoresis in 140 unrelated control healthy females in mentioned population. New primers were designed for rs4898352 marker using the oligo 7 software. The allele frequency, degree of heterozygosity and Hardy-Weinberg equilibrium were estimated by use of Genepop program. The polymorphism information content (PIC) value was estimated using the Powermarker software.
    Results
    The results showed that the allele frequency of rs4898352 polymorphism for A and T alleles was 0.482 and 0.518, respectively. The observed heterozigosity rate was 60%. Analysis of Hardy-Weinberg Equilibrium demonstrated that the Isfahan population was in equilibrium (p>0.05) for rs4898352 marker. Moreover, analysis of PIC value revealed that this marker could be considered as a highly informative marker in the mentioned population.
    Conclusion
    Together, the data suggested that rs4898352 could be introduced as an informative marker for molecular diagnosis of hemophilia A in Isfahan Population
    Keywords: Factor VIII, Genetic linkage, Hemophilia A, Isfahan population, Single nucleotide polymorphism
  • Mohammad Reza Ghodraty, Alireza Pournajafian, Mohammad Niakan, Mohammad Zia Totonchi Ghorbani, Fatemeh Sadat Mazhari* Pages 73-79
    Background
    Reducing the duration of the effect of sedatives and increasing their quality is one of the tasks of ICU staff. The aim of this study is to compare the sedative effects of these medications on neurosurgery patients under mechanical ventilation.
    Materials And Methods
    In this double-blind clinical trial, 70 patients requiring mechanical ventilation in neurosurgery ICU were enrolled. Patients were randomly assigned to one of remifentanil or fentanyl groups. The first group received 0.05 µg/kg/min remifentanil and the second group received 1 µg/kg/hr fentanyl infusion for sedation and analgesia in the first 24 hours. Sedation score, Minogue scale and hemodynamic parameters were evaluated throughout the study and at regular intervals.
    Results
    There was no significant statistical difference in demographic variables such as age, sex, and body weight between two groups. The results of this study showed a significant difference in sedation score (p=0.0001) and Minogue scale (p=0.0001) and both variables were lower in remifentanil group. Also, heart rate (p=0.011) and mean arterial blood pressure (p=0.007) were significantly higher in fentanyl group.
    Conclusion
    Generally, sedative effect of remifentanil has several relative advantages over older medication of fentanyl and causes more effective sedation and better control of hemodynamic parameters in patients under mechanical ventilation.
    Keywords: Fentanyl, Intensive care unit, Remifentanil, Deep sedation
  • Yaghub Moaddab, Somayeh Bonyadi* Pages 80-86
    Background
    Upper gastrointestinal bleeding is a common medical emergency condition which can be very costly with potential risks. Prompt evaluation of the patients’ status and determination of the risks involved are of utmost significance. Rockall score is one of the Methods determining the risk of bleeding. The aim of the present study was to determine sensitivity, specificity and negative and positive predictive values of Rockall scoring system during a 3-month follow-up period in patients with upper gestronintestinal bleeding.
    Materials And Methods
    340 hospitalized patients with acute upper gastrointestinal bleeding in Imam Reza hospital were studied from December 2013 to September 2014. The full and clinical Rockall scores, sensitivity, specificity and negative and positive predictive values were specified for all the subjects who were followed for 3 months in relation to complications and mortality.
    Results
    Of all patients, 204 were males and 136 were females who 15.6% of the subjects had a clinical Rockall score under 3, with 84.4% having a score over 3. In relation to endoscopic Rockall score, 15.6%, 66.8% and 17.6% of the subjects had a score under 3, between 3-8 and over 8, respectively. During the 3-month follow-up period, in the low-risk group, 92.5% did not exhibit hemorrhage again, 3.8% had one recurrent episode of hemorrhage, 1.9% exhibited 2 hemorrhage episodes, with 1.9% having 3 hemorrhage episodes. In the moderate-risk group, 90.9% experienced no recurrence and 9.1% exhibited 1 case of recurrent hemorrhage (p=0.4). There was no mortality in the low-risk group. In the moderate-risk and high-risk groups, the mortality rates were 8.07% and 22.7%, respectively (p<0.001). The sensitivity and specificity of the test were calculated at 11.1% and 81.1%, respectively. The positive and negative predictive values were 5% and 91.4%, respectively.
    Conclusion
    With due attention to the specificity of 81.8% and negative predictive value of 91.4% for the Rockall score, it might be guaranteed the patient will not suffer from the complications resulting from recurrence of hemorrhage. Given the low sensitivity of the test, the test is not appropriate to rule out disease.
    Keywords: Gastrointestinal hemorrhage, Hematemesis, Melena, Peptic ulcer hemorrhage, Rectorrhagia
  • Seydeh Mahtab Navabi, Mahboobeh Khorsandi *, Nasrin Roozbahani, Mehdi Ranjbaran Pages 87-95
    Background
    One of the common and important public health problems is failure to thrive in during childhood. The purpose of this study was to investigate the relationship between health belief model structures with mother's performance in preventihg growth retardation in children aged 1-5 years in Shazand city in 2014.
    Materials And Methods
    In this analytical and cross-sectional study, 202 mothers with children aged one to five years in the Shazand city were selected by random sampling. The data were collected by using a researcher-developed valid and reliable questionnaire by self-report method. The questionnaire included demographic characteristics of the mothers, the maternal practice cheklist and health belief model dimensions. Finally, the data were analyzed by SPSS20 T-test, Chi-square, correlation, ANONV and regression.
    Results
    The mean age of subjects was 28.76±5.28 years and a mean age of children was 26.49±14.74 months. Most common level of education for mothers was diploma (76.7%). The mean score of mother's behavior was 70.65. Among the structures, self- efficacy had the largest score(69.8) and external practice guide had the lowest (38.91). In regression analysis, for predicting behavior by health belief model stuctures, self efficacy, perceived benefits and barriers were main predictors of behavior that predicted 10% of behavior changes(R2=0.101).
    Conclusion
    The results of this study reveale that the design of educational interventions should be based on self-efficacy, perceived benefits and perceived barriers as the most important predictors of maternal behavior.
    Keywords: Health belief model, Mothers, Failure to thrive, Prevention, Children