فهرست مطالب

فرهنگ رضوی - سال یکم شماره 4 (زمستان 1392)

نشریه فرهنگ رضوی
سال یکم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا اکبری صفحه 7
    توجه به روایت های رضوی نشان می دهد آن حضرت اعتقادهای نادرست مردم درباره خداوند را تصحیح کردند. عامه مردم از صفت های الهی، تلقی انسان وار در ذهن داشتند. از نظر آنان گویی خداوند همانند انسان خشمگین می شود یا علم می یابد. امام رضا(ع) با نفی انسان انگاری از خداوند، صفاتی همچون آمدن، مکر، استهزاء، خدعه، علم و... را به گونه ای تفسیر کردند که مستلزم نقص در خداوند نباشد. در کنار این مسئله، در روایت های رضوی نوعی روش عمل گرایانه در اثبات خداوند قابل مشاهده است. همچنین ایشان مسئله خفا و احتجاب الهی را پاسخ داده و آن را ناشی از گناهان انسان دانستند. امروزه در فلسفه دین، مباحثی همچون ادله وجود خداوند، زبان دین و خفای الهی از زنده ترین مباحث به شمار می آیند و نظرهای متعددی در خصوص آنها ارائه شده است. این امور نشان می دهد توجه به روایت های نبوی و ولی از جمله روایت های رضوی می تواند زمینه ای برای طرح دقیق تر باورهای خداشناسی به زبان امروزین فراهم آورد. این مقاله با روشی تحلیلی تلاش می کند برخی از موارد را با توجه به روایت های رضوی بیان کند.
    کلیدواژگان: خداشناسی، قرآن کریم، امام رضا (ع)، زبان دین، خفای الهی
  • جلال درخشه، محمد مهدی حسینی فائق صفحه 25
    یکی از پرسش های اساسی شیعه، موضع ائمه(ع) در قبال حرکت های سیاسی علویان در برابر خلفای وقت است. این مقاله ضمن بررسی زمینه های روی کار آمدن عباسیان و شرایط پس از به خلافت رسیدن آنان، مواضع امام رضا(ع) را در قبال حرکت ها و قیام های علویان مورد بررسی قرار می دهد. برای واکاوی مواضع امام رضا(ع)، آگاهی از شرایط سیاسی، تاریخی خلافت عباسیان و وضعیت علویان در زمان آنها امری ضروری است. به همین منظور مهم ترین حرکت های سیاسی علویان از آغاز خلافت عباسی مورد بررسی قرار گرفته (خلافت منصور و قیام نفس زکیه، تاسیس سازمان وکالت، خلافت هادی و قیام حسین بن علی بن حسن، خلافت هارون و تشکیل دولت ادریسیان، علویان در زمان خلافت امین و مامون) و موضع ائمه(ع) در قبال این حرکت ها بیان شده است. در انتهای بحث، به طور خاص قیام هایی که در زمان امام رضا(ع) صورت پذیرفته مورد بحث قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، علویان، عباسیان، قیام، حرکت سیاسی
  • مجیدی مبینی صفحه 57
    جشنواره فرهنگی هنری امام رضا(ع) هر ساله با گستره بین المللی برگزار می شود و دارای بخش های متعددی است. بخش وبلاگ نویسی آن می تواند موضوع یک مطالعه ارتباط شناختی قرار گیرد. در این نوشتار با بهره گیری از روش اسنادی، ابتدا به نقد کلان جشنواره وبلاگ نویسی رضوی پرداخته شده و تراکم اطلاعاتی حاصل از ایجاد ده ها وبلاگ، به عنوان یک آسیب مطرح شده است. در ادامه و در بخش نقد خرد، ضمن تحلیل و ارزیابی معیارهای سنجش ارائه شده، نشان داده می شود که مقوله پیام و شاخصه های زیرمجموعه آن، مورد کم توجهی متصدیان امر قرار گرفته است و نتیجه آن، اختصاص رتبه های برتر جشنواره به وبلاگ هایی است که از غنای محتوایی لازم برخوردار نیستند، امری که به فاصله گرفتن جوانان نخبه و صاحب اندیشه از چنین فضایی می انجامد. در ادامه با توجه به مولفه های فرایند ارتباط، الگویی پیشنهادی برای سنجش علمی تر ارائه شده است.
    کلیدواژگان: جشنواره رضوی، ارتباطات، وبلاگ، وبنوشت، امام رضا (ع)
  • محمدرضا جواهری صفحه 77
    ماخذ اصلی برای شناخت حقیقت انقلاب عاشورا، ابعاد شخصیت امام حسین(ع) و وظایف مسلمانان و شیعیان، گفتار و رفتار اهل بیت(ع) است. امام رضا(ع) در آشکار ساختن هویت دینی، درس ها و پیام های عاشورا و مسئولیت ها و وظایف مسلمانان تلاش و کوشش فراوان داشتند. بنابراین احادیث رضوی پیرامون قیام امام حسین(ع)، سرمایه و گنجینه معتبر و مورد اعتماد برای عاشوراپژوهی و بهره برداری از انقلاب عاشورا است. مسئله مورد بررسی با روش توصیفی تحلیلی، شناخت ابعاد شخصیت سیدالشهدا(ع) و مسئولیت های مسلمانان در ارتباط با ایشان، بر اساس احادیث امام رضا(ع) است. ترجمه و تحلیل این احادیث در دو عنوان کلی «ویژگی های سیدالشهدا(ع)» و «مسئولیت ها و وظایف پیروان سیدالشهدا(ع)» تنظیم و تدوین شده و در اختیار پژوهشگران پیرامون قیام امام حسین(ع) قرار می گیرد. هدف این مقاله، بازشناسی حماسه حسینی مطابق بیان امام رضا(ع) بر اساس احادیث رضوی در منابع معتبر حدیثی، اسوه قرار دادن رفتار و گفتار امام حسین(ع) و حرکت در طریق رشد و کمال است.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، امام حسین (ع)، انقلاب، قیام، عاشورا، کربلا، حماسه حسینی
  • مرتضی رحیمی صفحه 109
    در فرهنگ اسلامی، خیانت و نیز «نفاق» که در آغاز هم معنای خیانت بوده و در روایت ها از آن با عنوان «راس خیانت» تعبیر شده به شدت مذمت و تقبیح شده است. نگرش مزبور نشانگر تشویق فرهنگ اسلامی به صفا و صمیمیت رفتاری مسلمانان با یکدیگر است. تشویق و امر به امانت داری به مثابه رفتار مقابل خیانت، در آموزه های اسلامی، گامی در راستای پیشگیری از ابتلای افراد به این رذیلت و پالودن دامن جامعه اسلامی از این آسیب بنیان برانداز است. سوالی که در اینجا مطرح می شود آن است که امام رضا(ع) به عنوان هادی و پیشوای منصوب از جانب خداوند برای راهنمایی مردم به خیر و نیکی چگونه مردم را از این آسیب بازداشتند به ویژه آنکه جامعه اسلامی در دوران امامت آن حضرت، در اختناق شدید به سر می برد و زر و زور و تزویر بر آنان مستولی شده بود. در نوشتار حاضر، مفهوم و مصادیق خیانت از دیدگاه امام رضا(ع) بررسی و رهنمودهای راهگشای آن حضرت در این باره تبیین شده است. اهمیت طرح این بحث در آن است که حفاظت از مرزهای فرهنگی و دینی همانند مرزهای جغرافیایی، امری ضروری است و جلوگیری از رواج رفتار مذموم خیانت، در حقیقت حفاظت از مرزهای فرهنگی جامعه، استحکام بخشیدن به قوام روابط اجتماعی و مرزبانی از سلامت معنوی مردم است.
    کلیدواژگان: خیانت، امانت، غش، غلول، نفاق
  • سید عبدالکریم حسن پور صفحه 143
    گرچه توقف بر شخصی از اهل بیت(ع) به عنوان آخرین امام(ع) و مهدی منتظر(ع)، مسئله بی سابقه و جدیدی نبوده اما گروهی از شیعیان که امام کاظم(ع) را مهدی و قائم منتظر می دانستند و بر همین اساس رحلت آن حضرت را منکر گشته و از پذیرش امامت حضرت رضا(ع) سر باز زدند با نام واقفیه یا واقفه شناخته شدند. این گروه به دلیل اینکه تهدیدی جدی برای تفکر اصیل شیعه به حساب می آمد کانون توجه و اهتمام امام رضا(ع) قرار گرفت و بخش وسیعی از توان و فرصت پیش روی حضرت را مصروف خود ساخت. به همین مناسبت، واکاوی ماهیت و شخصیت های جریان مذکور، از زوایای مختلفی مورد توجه پژوهشگران و تحلیلگران مطالعات اسلامی قرار گرفته است. گرچه در معرفی فرقه مذکور، آثار ارزشمند و قابل توجهی ارائه شده اما تحلیل روابط و مواضع متقابل واقفیه و امام رضا(ع) کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این مقاله، نگارنده از زاویه مذکور با روش توصیفی _ تحلیلی و با شیوه گردآوری کتابخانه ای در دو محور، بحث جریان واقفیه را مورد بررسی قرار داده است: 1. چیستی و کیستی واقفیه؛ 2. نحوه مواجهه امام رضا(ع) با این جریان.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، واقفیه، امامت، مهدویت، قائم
|
  • Reza Akbari Page 7
    A glance at Razavi narratives shows that Imam Reza rectified people’s false beliefs regarding God. Most people had humanly perceptions of divine attributes. For them, God would become angry the way men did. Negating anthropomorphism of God, Imam Reza defined attributes such as guile, ridicule, ruse, knowledge, etc in a way that they would not create any imperfection in God. Besides, a practical method is evident for proof of God in Razavi narratives. He also answered the question of secrecy and divine Ehtejab and ascribed it to human sins. Today in religious philosophy, discussions such as proof of God, language of religion and divine secrecy are among the most dynamic ones and various theories are presented about them. These indicate that taking into account the Prophet (PBUH) and Imams’ narratives including Razavi ones can provide grounds for more accurate presentation of theoretical beliefs in modern language. 
    Keywords: Theology, Holy Quran, Imam Reza, language of Religion, Divine Secrecy
  • Jalal Dorakhshah, Seyyed Mohammad Mahdi Hoseini Faegh Page 25
    One of Shia’s most important questions is Imams’ positions toward Alavian’s political movements against various Abbasid caliphs. This article examines the contexts for the rise of Abbasid and the situations under their Caliphate. It also explores Imam Reza’s position toward Alavian political movements. To analyze Imam Reza’s position, an understanding of political and historical conditions during the Abbasid and the situation of Alavian during this period is required. Thus, Alavian’s most important political movements since the rise of the Abbasid (including Mansour’s caliphate and the uprising of Nafs Zakia, establishment of advocacy organization, Hadi’s caliphate and the uprising of Hossein-ibn-Ali-Ibn-Hassan, Haroun’s caliphate and the foundation of Edrissian government, Alavian during Amin’s and Mamoun’s caliphates) as well as Imams’ positions toward these movements are explored. At the end of this discussion, Alavian’s movements during Imam Reza’s Imamate are particularly explored.
    Keywords: Imam Reza, Abbasid, Alavian, Political Movement, Uprising
  • Majid Mobini Page 57
    Imam Reza Cultural and Artistic Festival is held annually with the presence of national and international participants in various fields. Its blogging field can be a suitable subject for communication study. This article first explores blogging section in Razavi Festival and introduces density of information resulting from large number of blogs as damage. It then examines and analyses the presented criteria and shows that message and its subsidiary indicators are ignored by officials in charge and as a result, some blogs that are not rich enough in terms of content are awarded as the select ones which has led to a gap between the elite youth and such festivals.
    Keywords: Razavi Festival, Communications, Blogging, Imam Reza (PBUH)
  • Mohammad Reza Javaheri Page 77
    Ahl-al-Bayt’s behavior and speech are the best source for understanding the true nature of Ashura, Imam Hussein’s personality aspects and the duties of Muslims and Shiites. Imam Reza endeavored a lot to reveal religious identity, Ashura lessons and messages and duties and responsibilities of Muslims. Therefore, Razavi Hadiths regarding Ashura are credible and reliable sources for studying and benefiting from the revolution of Ashura. With a descriptiveanalytical method, this article seeks to reveal aspects to Imam Hussein’s personality and the responsibilities of Muslims regarding him according to Imam Reza’s Hadiths. Translations and analyses of these Hadiths are presented into two categories of “Imam Hussein’s Characteristics” and “Responsibilities and Duties of Imam Hussein’s Followers” and offered to researchers of Imam Hussein’s uprising. The purpose of this article is to recognize Imam Hussein’s epic according to Imam Reza’s Hadiths in reliable hadith sources, to model Imam Hussein’s words and actions and to move in the direction of growth and perfection.
    Keywords: Imam Reza (PBUH), Imam Hussein (PBUH), Revolution, Uprising, Ashura, Karbala, Imam Hussein's Epic
  • Morteza Rahimi Page 109
    Betrayal and also dissension, which was once synonymous with betrayal and is regarded as “the peak of betrayal” in narratives, are highly denounced and condemned in Islamic culture. This indicates Islam’s emphasis on sincerity among Muslims. Encouraging and directing to bailment as in contrary with betrayal in Islamic teachings are measurements to prevent such behavior among individuals and to maintain integrity of the society. The question this article raises is as people’s guide and leader appointed by God, “how did Imam Reza (PBUH) deter people from this damage” especially since the Islamic society was experiencing an atmosphere of severe repression during his Imamate. This article reviews the concepts and instances of betrayal from Imam Reza’s viewpoint and introduces his helpful guidelines in this regard. The significance of this issue comes from the fact that protecting religious and cultural boundaries is as essential as geographic ones and preventing this condemned behavior from spreading in the society is in fact protecting cultural boundaries of the society, strengthening social relations and maintaining people’s spiritual health.
    Keywords: betrayal, bailment, cheating, dissension
  • Seyyed Abdolkarim Hassanpour Page 143
    Although it was not an unprecedented issue to name a person from Ahl-al-Bayt as the last Imam and Expected Mahdi, a group of Shiites considered Imam Kazem (PBUH) as Expected Mahgi and Qa’em and thus rejected his demise and refused to accept Imam Reza as the next Imam. They were known as Waqifite. Since they posed a serious threat to Shia’s noble mentality, Imam Reza paid special attention to them and allocated much time and effort to deal with their issue. Thus, analyzing the nature of this incident and those involved has been a subject of interest for the researchers and analysts of Islamic studies. Although remarkable and valuable literature has so far been authored regarding introducing this faction, an analysis on the mutual relations and positions between Imam Reza and Waqifite is less accounted for. With descriptive -analytical method and in library-collection manner, this article examines the issue of Waqifite on two main bases: 1) What Waqifite is and who they are; 2) how Imam Reza confronted them.
    Keywords: Imam Reza, Waqifite, Imamate, Mahdism, Qaem