فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون مرزی
پیاپی 3 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آرزو عابدینی راد*، عبدالصمد پناد صفحات 7-28

    مدیریت روستایی در ایران، ابتدا با تاکید بر توسعه از بالا به پایین آغاز گردیده و در دهه های اخیر، به ویژه بعد از تاسیس دهیاری ها با ترویج روش های مدیریتی نوین و کارساز مشارکتی و بومی ، توجه خود را به توسعه از پایین به بالا و مدیریت خودجوش و محلی معطوف کرده است که گذار از ساختارهای مدیریت سنتی به مدیریت نوین، با حضور گسترده تشکیلات حکومتی جهت رتق و فتق امور روستاییان به جای مدیریت امور توسط حاکمان محلی، آثار گوناگون و بعضا متناقضی به همراه داشته است؛ به گونه ای که امروزه در برخی روستاها شاهد آن هستیم. دهستان پلان، در بخش پلان استان مرزی سیستان و بلوچستان قرار دارد که در روند تغییر ساختارهای مدیریتی واقع شده و با جامعه آماری 6 روستا مورد مطالعه می باشد . در این مقاله که با روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته، به این فرضیه که آیا تحول ساختارهای روستاگردانی سبب دگرگونی کارکردها و زیرساخت های توسعه ای در سطوح روستایی شده است، پاسخ داده می شود. بر حسب مقضیات تحقیق ، از ابزارهای مطالعات کتابخانه ای و پیمایشی استفاده شده و اطلاعات به صورت جدول، نقشه، و نمودار نمایش و آزمون های آماری انجام SPSS داده شده است؛ سپس تحلیل و نتیجه گیری با استفاده از نرم افزار تحلیلی گرفته است. استفاده از مصاحبه غیر رسمی جامع مبتنی بر فرضیه و دیدگاه نظری و مشاهده آشکار غیر مشارکتی ، بیشترین اطلاعات را در اختیار پژوهشگر ان گذاش ته است . در نتیجه ، تبعات تغییر فنون روستاگردانی با نظرخواهی از جامعه آماری تحلیل شده و در پایان، فرضیه تحقیق تایید شده است. به طوری که کارکردهای اقتصادی به میزان چشمگیری افول کرده و کارکردهای اجتماعی فرهنگی جامعه روستا ، پیرو تغییرات ساختاری فنون مدیریتی، متحول شده است.

    کلیدواژگان: کارکردهای روستایی، فنون روستاگردانی، مدیریت روستایی، توسعه روستایی، دهستان پلان
  • موسی ذوالریاستین، رضا فریبا صفحات 29-44

    حراست از مرزهای آبی و گسترده جمهوری اسلامی ایران در خلیج فارس و دریای عمان ، نیازمند به کارگیری تجهیزاتی با قابلیت عملکرد سریع، برای موفقیت مرزبانان در انجام ماموریت های محوله است . در این راستا استفاده بهینه از شناورهای دریایی تندرو و بهبود عملکرد و ارتقای توان عملیاتی این شناورها، بسیار حایز اهمیت است. یکی از مهم ترین عواملی که در محیط های دریایی منجر به کاهش توان عملیاتی شناورهای دریایی و به ویژه شناورهای دریایی تندرو می گردد، موضوع رشد خزه و جلبک های چسبنده به بدنه این شناورها است که باعث افزایش وزن و افزایش ارتفاع آبخور، افزایش اصطکاک سطح بدنه با آب دریا، افزایش مصرف سوخت، کاهش سرعت و قدرت مانور می شود و در نتیجه شناورها به داکینگ 3 و آنداکینگ های 4 پی در پی، خارج نمودن شناور از سرویس، مصرف هزینه و انرژی برای پاکسازی ، ترسیم بدنه ورنگ آمیزی مجدد نیاز دارند. این تحقیق با استفاده از روش مروری ومطالعه متون مرتبط ، سعی دارد راه های ارتقای توان عملیاتی شناورهای تندرو با استفاده از فناوری نانو را بررسی کند. نتایج تحقیق نشان می دهد که از دیرباز فناوری های مختلفی برای دفع این معضل به کار برده شده است؛ اما با ظهور نانوفناوری ، راه برای توسعه پوشش های ضدخزه با کارایی بالاتر و همچنین سازگار با محیط زیست، هموار گشته است. با استفاده از نانوکامپوزیت پایه اپوکسی حاوی نانو ذرات اکسیدروی بر روی بدنه شناور تندرو رعد 40 و ارزیابیهای مختلف عملیاتی، عملکرد بالای پوشش نانوکامپوزیتی را در جلوگیری از رشد خزه نشان داد و بدین ترتیب با غلبه بر مشکلات ناشی از رشد خزه، توان عملیاتی شناور به میزان قابل توجهی بهبود یافت.

    کلیدواژگان: فناوری نانو، شناورهای دریایی تندرو، خزه و جلبک
  • یاشار ذکی، محمد زهدی گهرپور، احد پاشالو صفحات 45-68

    توجه به تمامی امکانات و استفاده بهینه از همه ظرفیتهای کشور یکی از رموز موفقیت در راه توسعه است . توسعه مناطق مرزی علاوه بر اهمیت اقتصادی، یک الزام امنیتی است. پیوند مستقیم و تاثیر متقابل توسعه و امنیت در مناطق مرزی به خوبی روشن است. بنابراین، توسعه اقتصادی مناطق مرزی و افزایش رفاه و درآمد اقتصادی مرزنشینان از طریق فعالیتهای سالم اقتصادی، با حمایت و سرمایه گذاری دولت ها بر کار کرد امنیتی مرز تاثیر مثبت دارد. از سویی دیگر افزایش فعالیتهای اقتصادی سالم و سرمایهگذاری دولت ها در مناطق مرزی، مشروط به عدم اختلاف فاحش اقتصادی در دو سوی مرز هم میتواند بر کارکرد ارتباطی مرز تاثیر مثبت داشته باشد. بازارچه رازی در سال 1367 در محل روستای مرزی رازی، به منظور انجام عملیات مرزی توسط پیله وران و مرزنشینان ایجاد شد. ولی به علت عدم کنترل واردات و صادرات توسط گ مرگ در سال 1368 تعطیل و مجددا در سال 1369 راهاندازی گردید. نویسندگان این مقاله که به روش تحلیلی توصیفی نگاشته شده ، با بررسی کارکردهای بازارچه مرزی در طول سالهای فعالیتش، به دنبال دستیابی به پاسخ این سوال هستند: آیا ایجاد بازارچه رازی خوی، بعد از شروع به فعالیت دوباره خود (باتوجه به فعالیت نکردن چندین ساله) در توسعه مناطق مرزی اثرات مثبت داشته است؟ یافته های تحقیق بیانگر آن است که کارکردهای بازارچه رازی در توسعه مناطق پیرامونی خود تاثیر قابل توجهی نداشته و نتوانسته به خوبی به انتظارها پاسخ دهد.

    کلیدواژگان: توسعه، بازارچه مرزی، بازارچه رازی، مناطق مرزی
  • محمدامین خراسانی، محمد اکبرپور صفحات 69-86

    کیفیت زندگی یکی از مهمترین حوزه های مطالعات روستایی و شهری درکشورهای مختلف است . این مهم به دلیل اهمیت روزافزون مطالعات کیفیت زندگی در پایش سیاستهای عمومی و نقش آن به عنوان ابزاری کارآمد در مدیریت و برنامه ریزی روستایی است. کیفیت محیط که به صورت مشترک دربرگیرنده فضاهای طبیعی و انسان ساخت در ابعاد مختلف اجتماعی و اقتصادی است و دارای شاخص های عینی ناشی از محیط کالبدی(طبیعی و انسان ساخت) و شاخص های ذهنی(معرفتی، حسی و رفتاری) ناشی از بهره برداران و ساکنان محیط است، در واقع کیفیت بالاتر به معنای رضایت بیشتر ساکنان و بهره برداران آن محیط است. در این راستا، مناطق روستایی و شهری از فضاهای نیازمند مطالعات مرتبط با کیفیت زندگی محسوب می شوند. بهبود کیفیت محیط، در چند دهه اخیر یکی از اهداف اصلی افراد، گروه ها و دولت ها بوده است. روش انجام این تحقیق، پیمایشی مبتنی بر استفاده از پرسشنامه است. هدف اصلی مطالعه، سنجش متغیر های مرتبط با کیفیت زندگی و میزان تاثیر آنها در امنیت منطقه مرزی بخش سیه رود شهرستان جلفا، در استان آذربایجان شرقی است. به منظور تحلیل متغیرهای مورد مطالع ه، بررسی وضعیت هر یک از آنها و تاثیرشان بر امنیت مناطق مرزی، از روش های آماری همبستگی، رگرسیون استفاده شده است . نتایج تحقیق نشان می دهد که وضعیت کیفیت محیط در منطقه مورد مطالعه از دید جامعه نمونه زیاد مناسب نبوده و از بین متغیرهای تحقیق، متغیرهای کیفیت محیطی و کیفیت کالبدی بر امنیت مناطق مرزی تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: کیفیت محیط، امنیت، مناطق مرزی، شهرستان جلفا
  • حسینعلی عظیمی، محمود گودرزی صفحات 87-108

    مفهوم جهانی شدن، جهان گرایی و جهانی بودن را می توان از مهمترین پدیده هایی دانست که زندگی انسان را در عصر حاضر تحت تاثیر خود قرار داده است . دراین میان ، کلیه شهرها در صدد پیوستن به شبکه شهرهای جهانی به منظوراستفاده از مزایای جهانی شدن می باشند. در این راستا شهرهای مرزی از این قاعده مستثنا نبوده و با توجه به شرایط ژیوپلیتیک که دارند نیازمند برنامه ریزی خاصی هستند. استان آذربایجان غربی به علت همجواری با سه کشور ترکیه ، جمهوری آذربایجان و منطقه خودمختار نخجوان، همچنین به علت موقعیت حساس ژیوپلتیک وژیواستراژیک به عنوان دروازه ورود و پل ارتباطی ایران با اروپا، بی شک جزء مهمترین استان های ایران است. در این تحقیق سعی شده است با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و مطالعه کتابخانه ای به اهمیت جهانی شدن شهرهای مرزی و نقش آن در توسعه وامنیت مناطق مرزی پرداخته شود. نتایج تحقیق نشان می دهد که تعاملات و همکاریهای اقتصادی، سیاسی، نظامی با کشورهای همجوار، حل و فصل مسایل موجود در منطقه، جذب سرمایهگذاری های داخلی و خارجی ، تامین زیر ساختها، تقویت خدمات پشتیبانی (بانکی، اداری، ارتباطی و. . .). نقش به سزایی در توسعه مناطق مرزی و ثبات امنیت در این مناطق دارد این امر می تواند شهرهای مرزی را در پیوستن به شبکه های شهرهای جهانی وشکوفایی روزافزون یاری نماید.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، امنیت، آمایش مناطق مرزی، شهرهای مرزی
  • علی محمدی درآباد صفحات 109-128

    این مقاله به بررسی پیامدهای ناشی از جرم و جنایت های مرزی در توسعه اجتماعی و اقتصادی جوامع در حال توسعه می پردازد. افزایش فوق العاده ی پول شو یی، قاچاق مواد مخدر و سا یر جر ایم مرز ی در نوا حی مختلف غرب آفریقا نگرانی های زیادی برای محققان و سیاست گذاران ایجاد کرده است. این مقاله که در اصل یک پژوهش کتابخانه ای است چنین استدلال می کند که جرم و جنایت مرزی در یک مقیاس و شتاب (بدون این که یک استراتژی روشن و هماهنگ شده برای برخورد با این هی ولا در ای ن ناحی ه وجود داشته باشد) در حال رشد است. این امر به طور قابل توجهی، اقتصاد جوامع در حال توسعه را تحت تاثیر قرار داده و توانایی تضعیف و ایجاد ناامنی در سرتاسر دنیا را دارد. فعالیت های مجرمانه سازمان یافته ، امنیت و با ثباتی اقتصادی و منطقه ای و ارزش های اصلی دموکراتیک ما را تحت تاثیر قرار می دهند. در پای ان به این نتیجه می رسیم که وسعت و بزرگی این مشکلات ایجاد یک استراتژی قطعی در درون چارچوب وسیع جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (اکوواس) و یک گروه منطقه ای برای رسیدگی به آن را ضروری ساخته است. این امر ممکن است شامل مشارکت بخش دولتی و خصوصی نیز باشد.

    کلیدواژگان: فراملی، پول شویی، قاچاق مواد مخدر، جرم و توسعه
|
  • Arezoo Abedinirad *, Abdolsamad Panad Pages 7-28

    The village management in Iran first started emphasizing on a top-down development and in recent years – especially after establishing social working assigned to rural regions – through popularizing the new management methods as an efficient participatory and native ways, it has turned the attention to the bottom-up development and spontaneous and local management. And the movement from traditional management to the new management with the extensive presence of governmental organizations for dealing with the villagers’ affairs instead of managing the affairs by local governors had different and sometimes contradictory effects in a way that we sometimes witness them in some villages. Polan sub-district is located in Polan district in the border province of Sistan and Baluchestan which was subjected to the trend of managerial structure change and it has been under the investigation having six villages as the statistical population. In this article, which has been conducted through descriptive – analytical method, we are going to find the answer to this hypothesis that managerial structure change leads to functions and developmental infrastructure changes at village levels. Based on the research requirements, the library and survey studying were employed and the data were presented in tables, maps, charts, and graphs. Then, the analyses and conclusions were obtained via SPSS software and statistical tests. The use of comprehensive interview – based on the hypotheses and theoretical views – and the apparent non-participatory observing provided the most of the information for the researchers. Finally, the consequences of village management techniques’ change were analyzed using the ideas of statistical population; at the end the hypothesis was confirmed. Therefore, economic performances were significantly declined and the social-cultural performances of village community were changed following the structural changes of managerial techniques.

    Keywords: Structures, performances, Village management techniques, Village management, Village development, Polan sub-district
  • Mousa Zolriasatein, Reza Fariba Pages 29-44

    Protecting the vast sea borders of Islamic Republic of Iran in Persian Gulf and Oman Sea requires the use of equipment with fast performance for border guards’ success on missionary duties. In this regard, the optimal use of fast marine vessels, improving the performance and enhancing operational power of these floats are of great importance; and one of the most important factors that reduces the operational power of marine vessels, especially fast marine floats, is the issue of moss and sticky algae growth on the body of the floats. As such, due to increasing weight and edge height, increasing friction between the float body and water surface, increasing fuel consumption, reducing speed and maneuverability, successive ducking and undocking needs, and removing the float out of service it leads to the cost and energy consumption for cleaning, body damage, and repainting need. Through the use of relevant literature review this attempt tries to investigate the ways of improving the operational power of fast floats using the nanotechnology. The results of this study indicate that different technologies have long been used to solve this problem. But, with the advent of nanotechnology the ways for improving anti-moss coating with higher efficiency and environmentally friendly have been paved. The use of the epoxy-based Nano-composites containing ZnO nanoparticles on the body of the Ra’d 40 fast float and different operational evaluations showed the high performance Nano-composite coating in moss growth prevention, and thus the operational power of the float has been significantly improved via overcoming algae growth problems.

    Keywords: Nanotechnology, Fast marine floats, Moss, algae
  • Yashar Zaki, Mohammad Zohdi Goharpour, Ahad Pashaloo Pages 45-68

    The most important issue of the present era that human being is faced with is the comprehensive development. Although many opportunities have been created in the twentieth century as a result of the scientific and technological revolution, there still exists a population of almost one sixth of the world that live on less than a dollar a day. The development is a difficult and complicated process but people should not be disappointed in achieving it. As many underdeveloped countries of the world have been able to achieve a secure social and economic development during the last fifty years. Many of these countries have had good achievements in the economic, health, and educational fields. In some of them, the national income per capita in the past (early 1960s) has fifty times increased. The growth rate that is unprecedented in human history. Therefore, the rapid and continuous development was considered unattainable dreams and desires, but it is an attainable reality. Consideration towards all the features and capabilities of a country is one of the secrets of success in this direction. In addition to the border areas’ economic importance, their development is security necessity. The direct and interactive effects of development and security in the border areas are crystal clear. Thus, the economic development of border areas and the increase in welfare and economic income of frontiers through healthy economic activities supported by government investment have a positive impact on border security work. On the other hand, increasing the healthy economic activities and governments investment in border areas, just in case that there is not a considerable economic difference in both sides of the borders, can also have a positive impact on the borders’ interactive functions. The Razi Market, which is investigated in this study, was established in the neighboring province of Wan in Turkey in Razi border village based on the signed protocol between Iran and Turkey in 1988 for conducting the border operations by Pilehvaran and frontiers. But, due to the lack of control over imports and exports by the customs it was closed in 1989 and re-opened in 1990. The authors of this study, which has been conducted in descriptive – analytical method, by investigating the Razi border market in during the years of its activity, are after this question whether the establishment of Khoy border Market was effective in border areas’ development after starting its activities again.

    Keywords: development, border Market, Razi Market, border areas
  • Mohammadamin Khorasani, Mohammad Akbarpoor Pages 69-86

    The quality of living is one of the most important scope of rural and city studies in different countries. It is important because of the continuous importance of living quality studies in stabilizing general policies and their role as an efficient tool in rural management and planning. The environment quality includes the natural and man-made atmosphere in different common social and economic dimensions, which involve objective rates resulting from physical environment (natural and man-made) and mental rates (cognitive, sensory, and environmental) resulting from users and residents; in fact the higher quality means users and residents’ more satisfaction with the environment. In this regard, the rural and urban regions are considered as the study-required environment related to life quality. Environment quality improvement has been one of the main goals of individuals, groups and the government in recent decades. This study has been conducted via questionnaire-based survey method. The main aim of this study was to measure the life quality related variables and the degree of their effects on the border region security of Siahrood in Jolfa, East Azerbaijan. In order to analyze the variables and to investigate their conditions and effects on border regions security the Regression Correlation Coefficient has been employed. The results of this study indicate that the environment quality condition in the region of the study was not appropriate considering the sample population views and among the variables of the study the environmental quality and physical quality were effective on border regions security.

    Keywords: Environment quality, Security, Border Regions, Jolfa
  • Hosseinali Azimi, Mahmood Goodarzi Pages 87-108

    The concepts globalization, global orientation, and being globalized should be considered as the most important phenomenon that have effected the human life at the present era. In this vein, all of the cities try to connect to the global cities network for getting benefit of globalization privilege. In this regard, the border cities are not the exceptions and regarding their geopolitical conditions they require a special planning. West Azerbaijan Province is undoubtedly one of the most important provinces of the country for being neighbor with Turkey, Azerbaijan Republic (Autonomous Region of Nakhjavan) and also for its sensitive geopolitical and geostrategic position as the entrance gate and the communicative bridge between Iran and Europe. In this study, using descriptive – analytic method and library studies, an attempt was made to address the importance of border cities’ globalization and its role in border regions’ security and development. The findings indicate that the economic, political, and military communication and cooperation with neighboring countries, solving the existing problems in the region, absorbing the domestic and foreign investments, providing infrastructures, and reinforcing backup services (banking, official, communication, …) have a significant role in border cities’ development and stability of security in these regions and this can help the border cities in joining to global cities’ network and their continuous flourishing.

    Keywords: Globalization, Security, Border regions management, Border cities
  • Ali Mohammadi Darabad Pages 109-128

    This article examines the implications of trans-border crime on the socioeconomic development of developing societies. The phenomenal rise in money laundering and drug trafficking and other trans-border crimes within the West African sub region has generated much concerns to scholars and policy makers. The paper which is essentially library research argues that trans-border crime is growing in scale and momentum without a corresponding clear and coordinated strategy for dealing with this hydra-headed monster in the sub-region. These significantly affect the economies of developing societies and possess the capacity of undermining and fueling insecurity across the globe. Organized criminal activities affect our join security and the stability of the region and economies and core democratic values. We concluded that the extent and magnitude of the problem necessitate a definitive strategy within the broad frame of Economic Community of West African States (ECOWAS) a sub-regional body to deal with it. This may also involve public-private partnerships.

    Keywords: Transnational, Money laundering, drug trafficking, Criminality, development