فهرست مطالب

راهبردهای شناختی در یادگیری - پیاپی 2 (تابستان و پاییز 1393)

نشریه راهبردهای شناختی در یادگیری
پیاپی 2 (تابستان و پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید حبیب الهی، طیبه حسینی، مرتضی طیبی چوبری، جمال عاشوری صفحه 1
    هدف
    پیشرفت تحصیلی تحت تاثیر متغیرهای زیادی است. برخی از مهم ترین آنها صفات شخصیت، سبک های یادگیری و راهبردهای یادگیری هستند. این پژوهش با هدف بررسی ارتباط صفات شخصیت، سبک های یادگیری و راهبردهای یادگیری با پیشرفت تحصیلی فیزیک انجام شد.
    روش
    این مطالعه توصیفی– تحلیلی از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش همه دانش آموزان پایه اول دبیرستان شهر پیشوا بودند. برای انجام این پژوهش 200 دانش آموز به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. همه شرکت کنندگان پرسشنامه صفات شخصیت، آزمون گروهی اشکال نهفته و پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری را تکمیل کردند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که میان پذیرش، وظیفه شناسی، سبک نابسته به زمینه، سازمان دهی و خود نظم دهی فراشناختی با پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت و معنادار و میان روان رنجورخویی با پیشرفت تحصیلی رابطه ی منفی و معنادار وجود دارد. وظیفه شناسی، سبک نابسته به زمینه و خودنظم دهی فراشناختی 53 درصد از واریانس پیشرفت تحصیلی را پیش بینی می کنند. سهم وظیفه شناسی در پیش بینی پیشرفت تحصیلی بیش از سایر متغیرها بود.
    نتیجه گیری
    نتیجه پژوهش نشان داد که استفاده از وظیفه شناسی، سبک نابسته به زمینه و خودنظم دهی فراشناختی باعث افزایش پیشرفت تحصیلی درس فیزیک می شود.
    کلیدواژگان: صفات شخصیت، سبک های یادگیری، راهبردهای یادگیری، پیشرفت تحصیلی، فیزیک
  • هوشنگ گراوند، سعیده سبزیان، پیمان کامکار، شجاع کرمی صفحه 19
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی نقش کارکردهای سبک تفکر بر آمادگی برای یادگیری خودراهبر و گرایش به تفکر انتقادی بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع علی–مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بودند. 214 نفر از دانشجویان با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه های کارکردهای سبک تفکر، آمادگی برای یادگیری خودراهبر و گرایش به تفکر انتقادی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، علاوه بر شاخص های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی،درصد فراوانی و ضریب همبستگی پیرسون)، از روش های آمار استنباطی (MANOVA، X2) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج آزمون خی دو نشان داد که بین ترجیح کارکردهای سبک تفکر کل دانشجویان تفاوت معناداری وجود دارد اما بین ترجیح کارکردهای سبک تفکر دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنادار نبود. همچنین نتایج آزمون تحلیل واریانس عاملی نشان داد که از لحاظ کل مقیاس آمادگی برای یادگیری خودراهبر و گرایش به تفکر انتقادی بر اساس جنسیت و ترجیح کارکردهای سبک تفکر تفاوت معناداری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه ترجیحدرصد قابل توجهی از دانشجویان، سبک تفکر قانون گذار می باشد و همچنین با توجه به عدم تفاوتهای جنسیتی در ترجیح کارکردهای سبک تفکر و عدم رابطه این سبک ها با آمادگی برای یادگیری خودراهبر و گرایش به تفکر انتقادی انطباق، سازگاری روش های یاددهی با این مشخصه های یادگیری در دانشجویان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: کارکردهای سبک تفکر، آمادگی برای یادگیری خودراهبر، گرایش به تفکر انتقادی
  • حسین جعفری ثانی، مجتبی حسینی*، فروزان سادات هاشمی، ملیحه لطفی صفحه 31
    هدف

    روش تدریس کاوشگری علمی می تواند مشکلات ناشی از روش تدریس سنتی را حل کند و فراگیران را به کشف، تفکر و حل مساله وادارد، براین اساس هدف این مقاله بررسی تاثیر روش تدریس کاوشگری علمی بر رشد دانش فراشناختی دانش آموزان در درس علوم تجربی چهارم ابتدایی می باشد.

    روش

    این پژوهش، آزمایشی و از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با دو گروه کنترل و آزمایش می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش شامل دانش آموزان ابتدایی پایه چهارم شهر مشهد بود که 44 نفر از آنان به شیوه ی نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ی دانش فراشناختی است که ضریب پایایی آن با روش آلفای کرونباخ در پیش آزمون 69/0 و در پس آزمون 79/0 به دست آمد.

    یافته ها

    داده های جمع آوری شده با استفاده ازآمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه و چندمتغیره تحلیل شد. یافته ها نشان داد که میانگین گروه آزمایش و کنترل در پیش آزمون تفاوت چندانی ندارد، اما در پس آزمون، میانگین گروه آزمایش از گروه کنترل بیشتر بود و با کنترل نمره پیش آزمون، بین نمرات دانش فراشناخت دوگروه آزمایش و کنترل تفاوت معنا داری مشاهده شد(001/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که تدریس کاوشگری علمی بر رشد دانش فراشناخت دانش آموزان به طورکلی در هر سه مولفه ی دانش شخص، دانش تکلیف و دانش راهبرد تاثیر داشته است (001/0>p).

    کلیدواژگان: روش تدریس، کاوشگری علمی، دانش فراشناخت، علوم تجربی، دانش آموزان
  • خسرو رشید صفحه 49
    هدف
    این بررسی ساخت و هنجاریابی آزمونی مناسب برای اندازه گیری میزان گرایش به یادگیری براساس نظریه های موجود و فرهنگ بومی بوده است.
    روش
    پس از بررسی مبانی نظری و نیز مصاحبه با برخی از کارشناسان و دانشجویان فهرستی از رفتارهایی که برای اندازه گیری ویژگی مورد نظر مناسب تشخیص داده شدند فراهم شدند و به صورت یک پرسشنامه درآمدند. در نوشتن گویه ها تلاش بر این بود که محتوا و شکل ظاهری آنها براساس فرهنگ بومی باشد. پس از یک اجرای اولیه و برطرف کردن مشکلات آزمون با تغییر برخی جمله ها و حذف برخی از گویه های نامناسب، آزمون پایانی آماده شد و بر روی 1176 نفر از کارکنان بانک مسکن در سراسر ایران اجرا گردید. برای تحلیل داده های پژوهش، در کنار روش های توصیفی از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون های کرویت بارتلت، کفایت نمونه برداری (KMO)، آلفای کرونباخ، تحلیل عاملی اکتشافی با چرخش واریماکس و تحلیل عاملی تاییدی (سازه) با نرم افزار لیزرل به کار گرفته شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که آزمون ساخته شده چهار عامل خوشایندی، ارزشمندی، باورهای مربوط به یادگیری و نگرش های مربوط به دانش نوین را می سنجد. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از روش آلفای کرونباخ 918/0 بود. همچنین میانگین و انحراف معیار آزمون ساخته شده به ترتیب برابر با 05/94 و 8/18 بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان اعتبار و روایی به دست آمده، پرسشنامه اندازه گیری گرایش به یادگیری ابزاری مناسب برای اندازه گیری این ویژگی است.
    کلیدواژگان: گ، رایش به ی، ادگیری، روایی، پایایی، تحلیل عاملی، بانک مسکن
  • کورش ویسی، سیاوش طالع پسند صفحه 67
    هدف
    هدف پژوهش حاضر کشف رابطه جهت گیری هدف پیشرفت، ساختارهای ادراک شده هدف کلاس درس و راهبردهای یادگیری با پیشرفت ریاضی بود.
    روش
    جامعه ی آماری این پژوهش 1500 نفر از دانش آموزان سال سوم متوسطه شهرستان های سنندج و کامیاران بودند که 160 دانش آموز (80 پسر و 80 دختر) با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. همه شرکت کنندگان پرسشنامه های جهت گیری هدف پیشرفت، ساختارهای ادراک شده هدف کلاس درس و راهبردهای شناختی و فراشناختی را تکمیل کردندداده ها با روش رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد جهت گیری هدف پیشرفت تبحرگرا و راهبردهای فراشناختی با پیشرفت ریاضی رابطه ی مثبت و جهت گیری هدف اجتناب از تبحر و اجتناب از عملکرد با پیشرفت ریاضی رابطه ی منفی داشتند. نقش جهت گیری هدف اجتناب از تبحر در مقایسه با سایر متغیرها برجسته تر بود.
    نتیجه گیری
    جهت گیری هدف پیشرفت در مقایسه با ساختارهای ادراک شده و راهبردهای یادگیری نقش موثرتری در پیشرفت ریاضی داشت. تلویحات نظری یافته ها مورد بحث قرار گرفت.
    کلیدواژگان: جهت گیری های هدف، ساختارهای ادراک شده کلاس درس، راهبردهای یادگیری
  • یحیی معروفی، رسول کردنوقابی، لطف الله ساعد موچشی صفحه 83
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای شناختی و فراشناختی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر پایه پنجم ابتدایی در درس علوم بود.
    روش
    روش تحقیق نیمه آزمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه پنجم ابتدایی ناحیه یک شهر سنندج بود. نمونه ی آماری این پژوهش 114 نفر (شامل سه گروه آزمایشی 84 نفری و 30 نفر برای گروه گواه) بود. برای جمع آوری اطلاعات از آزمون معلم ساخته استفاده شد. داده های جمع آوری شده به کمک شاخص های آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس و تحلیل واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که بین پیشرفت تحصیلی دانش آموزانی که با استفاده از هریک از راهبردهای شناختی، فراشناختی و یا به طور همزمان از هر دو راهبرد در درس علوم آموزش دیده بودند با دانش آموزانی که با این راهبردها آموزش ندیده بودند، تفاوت معناداری وجود داشت و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان آموزش دیده با استفاده از این راهبردها بالاتر از دانش آموزان گروه گواه بود. به علاوه بین پیشرفت تحصیلی دانش آموزان تحت آموزش راهبردهای سه گانه نیز تفاوت معناداری وجود داشت و آموزش راهبردهای فراشناختی بیش از دو راهبرد دیگر و راهبرد شناختی بیش از آموزش همزمان دو راهبرد شناختی و فراشناختی در عملکرد دانش آموزان گروه آزمایش موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این پژوهش می توان گفت که آموزش راهبردهای شناختی و فراشناختی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی در درس علوم تجربی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: راهبردهای شناختی و فراشناختی، پیشرفت تحصیلی، دوره ی ابتدایی
  • جواد مصرآبادی، الهام عرفانی آداب صفحه 97
    هدف
    وجود تحقیقات متعدد و گاه متناقض در حوزه روابط بین راهبردهای یادگیری و پیشرفت تحصیلی لزوم انجام یک پژوهش ترکیبی در این حوزه را مورد تاکید قرار می دهد. این پژوهش به روش فراتحلیل با هدف تعیین اندازه اثر ترکیبی رابطه بین راهبردهای یادگیری با شاخص های پیشرفت تحصیلی انجام گرفت.
    روش
    جامعه آماری این فراتحلیل به تحقیقات در دسترس مرتبط با رابطه راهبردهای یادگیری با پیشرفت تحصیلی در داخل کشور مربوط می شد که در بین سال های 1369 تا 1389 منتشر شده بودند. بر اساس ملاک های تعریف شده ورود و خروج تحقیقات اولیه و نیز تحلیل حساسیت 270 اندازه اثر از تقریبا 105 تحقیق مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    با عنایت به نتایج بررسی ناهمگنی، مدل اثرات تصادفی مناسب تشخیص داده شد که اندازه اثر ترکیبی رابطه راهبردهای یادگیری با پیشرفت تحصیلی براساس معیار کوهن بزرگ به دست آمد (63/0). همچنین نتایج نشان داد که اندازه اثر راهبردهای شناختی-فراشناختی بزرگ تر از اندازه های اثر جداگانه است. پژوهش های تفاوتی نیز دارای اندازه های اثر بزرگ تری نسبت به پژوهش های همبستگی بودند. به علاوه اندازه اثر رابطه بین متغیرها در بین دختران دو برابر اندازه اثر پسران بود. همچنین بخشی از نتایج تحقیق نشان داد که بیشترین اندازه اثر در تحقیقاتی با متغیرهای وابسته حل مساله، درک مطلب و علوم دیده شده است تا با نمره کلی پیشرفت تحصیلی و یا یک متغیر نامشخص.
    نتیجه گیری
    به طورکلی می توان گفت راهبردهای یادگیری از هر نوع که باشد (شناختی یا فراشناختی) و در همه پژوهش ها (آزمایشی یا همبستگی) در همه یادگیرندگان (دختران و پسران) بر میزان یادگیری آنها در دروس مختلف (علوم، حل مساله، درک مطلب و...) تاثیر زیادی دارد.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، راهبردهای یادگیری، راهبردهای شناختی و فراشناختی، پیشرفت تحصیلی
|
  • Saeed Habiballahi, Tayebeh Hoseeini, Morteza Tayebi Chobari, Jamal Ashoori Page 1
    Introduction
    Academic achievement is affected by several variables. Some of the most important variables are personality traits, learning styles and learning strategies. This research aimed to investigate the relationship between personality traits, learning styles and learning strategies with academic achievement in physics.
    Methods
    This is a descriptive analytical study of correlation type. The statistical population of this research was all nine grade students in Pishva city. For this research, 200 students were selected using stratified random sampling method. All participants completed personality trait questionnaire, group embedded figure test and motivational strategies for learning questionnaire.
    Results
    The findings indicate that there are significantly positive relationship between openness, conscientiousness, field independent, organization and metacognitive self-regulation with academic achievement and significantly negative relationship between neuroticism with academic achievement. Conscientiousness, independent field and metacognitive self-regulation predict 53 percent of variance of academic achievement. The share of conscientiousness in prediction academic achievement was more than other variables.
    Conclusion
    The research result demonstrated that using conscientiousness, independent field and metacognitive self-regulation make increase academic achievement in physics lesson.
    Keywords: personality traits, learning styles, learning strategies, academic achievement, physics
  • Hoshang Garavand, Saeedeh Sabzian, Peyman Kamkar, Shja Karami Page 19
    Introduction
    This study aimed to investigate the role of thinking style functions in the self-directed learning readiness and critical thinking disposition.
    Methods
    This research method was based on causal-comparative method. Statistical population of this study included all undergraduate students (n=550) of nursing and midwifery in Mashhad University of Medical Sciences (MUMS). The sample size estimated to be 214 using proportional stratified sampling method. Data gathering tools were self-directed learning readiness questionnaire, Critical Thinking Disposition questionnaire and functions of thinking style questionnaire. Data has been analyzed using descriptive statistics (mean, and standard deviation) and inferential statistics (Pearson correlation, MANOVA and x2).
    Results
    results of Chi-Square Test showed that there wrer significant differences between preferred functions of thinking style of all students, while preferredfunctions of thinking style of students in terms of gender were not significantly different. Also the ANOVA test reveals tha gender and functions of thinking style preferredon the not impact of self-directed learning and Critical Thinking Disposition.
    Conclusion
    Considering that the a significant percentage of students are the preferredof legislator thinking style and also due to the lack of gender differences in thinking styles and no relationship with the self-directed style and tendency to adapt methods of teaching critical thinking in student's learning characteristics may suggest.
    Keywords: functions of thinking style, self, directed learning, Critical Thinking Disposition
  • Hossein Jafari, Mojtaba Hosseini, Frozan Sadat Hashemi, Malihe Lotfi Page 31
    Introduction

    Scientific inquiry teaching method can solve the problems of traditional teaching method and make the students to explore, think and solve the problem. Ttherefore, this study aimed to examine the effect of scientific inquiry on development of students metacognition knowledge in sciences curriculum in the fourth grad in elementary schools.

    Method

    Research method in this study was quasi-experiment with pretest–posttest based on two control and experiment groups. Statistical population included elementary fourth grade students in Mashhad, that 44 of them were selected by cluster sampling method. Research tool for collecting data was meta cognition knowledge Questionnaire with Chronbach's Alpha for pretest %69 and for posttest %79.

    Results

    Collected data have been analyzed by using descriptive statistical and one-way and multivariate covariance. Findings showed that there were not differences between average of pretest in two control and experiment groups. But in posttest, the average of experiment group was more than that of control group and by controlling the pretest, no significant difference was observed between metacognitive knowledge among two experiment and control groups (p<0/001).

    Conclusion

    The results showed that the scientific inquiry method had effected in general on increasing students metacognition knowledge and also had increased its component including: person knowledge, task knowledge and strategy knowledge (p<0/001).

    Keywords: teaching method, scientific inquiry, metacognition knowledge, sciences curriculum, Students
  • Khosro Rashid Page 49
    Introduction
    In this study, the author report on the development of the Tendency to learning Test.
    Method
    The author describes the development of the scale and present data on reliability and structural validity of Tendency to Learning Test (TLT) scores in samples of Iranian Bank Maskan workers. After confirming the content validity by using some Educational Psychologists point of views, the final TLT questionnaire was given to the 1176 responders from different parts of Bank Maskan employees throughout the country.
    Findings
    The factor analysis findings for examining the construct validity show that the TLT measures four factors named: Pleasure, Value, Beliefs toward learning, and Attitudes toward learning. The TLT reliability was 0.918 by using Cronbach alpha coefficient and the estimated alpha for the four identified factors in order was: 0.84, 0.73, 0.78, and 0.76. Moreover, the test mean and standard deviation were 94.05 and 18.8.
    Results
    Generally, the results show that TLT is a valid and reliable test for measuring the range of tendency the people have about learning new sciences and knowledge, especially in working situations.
    Keywords: Tendency to Learning, validity, reliability, Factor analysis, Bank Maskan
  • Korosh Veysi, Siyavash Talepasand Page 67
    Introduction
    This study aimed to explore the relationship among achievement goal orientation, perceived classroom goal structures, and learning strategies by using mathematical achievement.
    Method
    The population of this study included 1,500 junior secondary school students in Sanandaj and Kamyaran. 160 students (80 girls and 80 boys) were selected using random cluster sampling method. All of them completed achievement goal orientation, perceived classroom goal structure and learning strategies questionnaire. Data has been analyzed through multiple regression method.
    Results
    The findings showed a positive relationship between mastery approach goal orientation and metacognitive strategies with mathematical achievement and a negative relationship between performance avoidance goal orientation and mastery avoidance goal orientation with mathematical achievement. The role of mastery avoidance goal orientation in mathematical progress in comparison to the other variables was noticeable.
    Conclusion
    Achievement goal orientation has a more effective role in comparison with perceived classroom goal structures and learning strategies in mathematical achievement. Theoretical implication was discussed in detail.
    Keywords: Goal orientation, Perceived classroom goal structures, learning strategies
  • Yahya Marofi, Rasoul Kord Koghabi, Lotf Allah Saed Mocheshi Page 83
    Introduction
    The main purpose of this research was to determine the effectiveness of instructing cognitive and metacognitive strategies on female student’s academic achievement in experimental science lesson of the5th grade of primary school in Sanandaj city.
    Methods
    The quasi-experimental has been used as research method. The statistical population included all the female students of the 5th grade of primary school of Sanandaj City. The statistical sampling of this research is 114 students who had been selected by multi-stage cluster sampling method through the statistical population. A teacher-made test has been used in order to gather the data. The collected data were analyzed by using descriptive statistical methods and Manova and Ancova tests..
    Results
    The finding showed that there was a significant positive correlation between used cognitive learning strategies and the students’ averages (p≤0.001). There was a significant positive correlation between used metacognitive learning strategies and the students’ averages scores (p≤0.001). Also there was a significant difference between metacognitive strategies and cognitive students’ average scores of using cognitive and meta-cognitive strategies (p≤0.04). The use of both cognitive and metacognitive learning strategies is effective in academic achievement.
    Conclusion
    The research finding showed that the difference between control and experimental group in academic achievement is significant, Thus, we can conclude that the teaching of cognitive and metacognitive strategies was effective on the academic achievement of students in experimental science lesson.
    Keywords: Cognitive, metacognitive strategies, academic achievement, primary school
  • Javad Mesrabadi, Elham Erfani Abab Page 97
    Introduction
    There are multiple and sometimes conflicting research studies on the relationships between learning strategies and academic achievement that highlight a need for mixed research study in this area. This meta-analysis was implemented to determine the accumulative effect size of the relationship between learning strategies and academic achievement measures.
    Method
    The population of this meta-analysis was available published research studies relating on learning strategies and academic achievement in Iran educational context,published from 1990 to 2010. Based on the defined inclusion and exclusion criteria as well as sensitivity analysis almost 105 effect size on 270 primary research were investigated.
    Results
    Random-effects model was appropriate because the heterogeneity analysis results and the accumulative effect size of relationship between learning strategies and academic achievement were large with Cohen's criteria (0.63). The results showed that the effect size of cognitive - metacognitive strategies is greater than the individual effect size. Furthermore, it was found that the differential studies had greater effect sizes than corelational studies.In addition, the effect size between variables among girls was twice than this among males. Also, results showed that the maximum effect sizehas been observed in problem solving dependent variables, reading comprehension and science rather than total educational achievement score or an unknown dependent variable.
    Conclusion
    Generally, it can be stated that learning strategies of different types (cognitive or metacognitive), in all studies (experimental or correlational), in all learners (male and female) have the significant impact on learners’ learning of different subjects (science, problem solving, reading comprehension, and so on and so forth).
    Keywords: Meta, analysis, Learning strategies, cognitive strategies, academic achievement