فهرست مطالب
فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال پنجم شماره 18 (پاییز 1394)
- بهای روی جلد: 45,000ريال
- تاریخ انتشار: 1394/10/23
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحه 1زمینهیکی از راهبردهای اصلی به منظور توسعه کسب وکارهای کوچک و متوسط کارآفرینانه در بخش کشاورزی به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات است. به همین منظور شناسایی عوامل موثر بر توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در کسب وکارهای کارآفرینانه از اهمیت بسیاری برخوردار است.هدفهدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل عوامل موثر بر توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در کسب و کارهای کارآفرینانه است.
روش پژوهش: جامعه آماری این پژوهش شامل مدیران کسب و کارهای کوچک و متوسط کشاورزی در استان زنجان بود که با استفاده از فرمول کوکران، 96 نفر نمونه تحقیق بودند و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. به منظور شناسایی عوامل موثر بر توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در کسب و کارهای کارآفرینانه از تحلیل عاملی اکتشافی و برای بررسی شاخص برازش نیکویی مدل تحقیق از تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است.یافته هانتایج نشان داد که عوامل موثر بر توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات از پنج عامل زیرساختی، حمایتی- پشتیبانی، روان شناختی، آموزشی -مهارتی و فنی- مشاوره ای تشکیل می شود که در مجموع، در حدود 39/68 درصد از کل واریانس را تبیین کردند.نتیجه گیریمهم ترین نتیجه پژوهش حاضر این است که فناوری اطلاعات و ارتباطات نقش زیربنایی و بنیادی در توسعه کسب و کارهای کارآفرینانه در بخش کشاورزی دارد.
کلیدواژگان: توسعه، فناوری اطلاعات و ارتباطات، کارآفرینی، کسب و کارهای کارآفرینانه، کسب و کارهای کوچک و متوسط -
صفحه 25زمینهما هم اکنون در آستانه عصر شتابندگی تاریخ هستیم. ازاین رو، به کارگیری روش های تدریس خلاق از ضرورت های نظام آموزش عالی محسوب می شود.هدفهدف اصلی این پژوهش بررسی فرهنگ تدریس خلاق در آموزش عالی است.
روش پژوهش: روش اصلی این پژوهش رویکرد کیفی نظریه زمینه ای است. میدان تحقیق دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد است. ابزار اصلی پژوهش حاضر مصاحبه نیمه ساختاریافته است. مشارکت کنندگان اصلی این پژوهش هفت نفر از اعضای هیئت علمی هستند. داده های گردآوری شده از طریق روش کدگذاری اشتراوس و کوربین تحلیل شد و برای اعتباریابی یافته ها از معیارهای چهارگانه منسوب به گابا و لینکلن استفاده شد.یافته هانتایج تحقیق نشان داد که خلاقیت یک هنجار مرسوم در فرهنگ تدریس تلقی نمی شود. در این رابطه برخی از عوامل مثل باورهای ذهنی استاد دربار ه دانشجو، تدریس، یادگیری، ارزشیابی و ارتباط با دانشجو و همچنین عوامل مربوط به ویژگی های دانشجو مثل وابستگی به استاد به ایجاد پدیده محوری پژوهش (هنجار نبودن تدریس خلاق) منجر شده است.نتیجه گیریهنجارنبودن تدریس خلاق تحت تاثیر برخی از شرایط نظیر سیاست های انگیزشی دانشگاه، سیاست های ارزشیابی از تدریس، سیاست های آموزش استادان، حجم زیاد فعالیت اعضای هیئت علمی، مقررات آموزشی، کمبود امکانات، ویژگی های شخصیتی استادان و دانشجویان، ضعف در دانش اعضای هیئت علمی و شیوه های تدریس فعلی، هنجارها و ارزش های حاکم بر دانشگاه قرار دارد. برای بسترسازی تدریس خلاق در آموزش عالی توجه به متغیرهای فرهنگی بسیار تعیین کننده است.
کلیدواژگان: فرهنگ، تدریس خلاق، آموزش عالی، نظریه زمینه ای -
صفحه 55زمینهالگوهای منفعل تدریس سنتی در عرصه تعیلم و تربیت برای کاربست تفکر خلاق به دلیل ناآشنایی با الگوهای جدید افزایش خلاقیت، کافی نیست.هدفهدف از این پژوهش بررسی تاثیر روش تدریس بایبی و سنتی بر میزان خلاقیت و بارشناختی دانش آموزان سال اول دبیرستان در درس شیمی بوده است.
روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی و طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و آزمایش بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر پایه اول دبیرستان شهر ملایر بود که در سال تحصیلی 94-93 مشغول به تحصیل بودند. تعداد نمونه 30 نفر از دانش آموزان بودند از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب و به تصادف در دو کلاس 15 نفره گماشته شدند. ابزار گردآوری داده ها فرم ب آزمون تورنس و پرسشنامه سنجش بار شناختی برونکن، پلاس و لیوتنر بود. به منظور جمع آوری داده ها، در ابتدا آزمون خلاقیت بر روی آزمودنی ها اجرا شد. درپایان هر جلسه آموزش (که شامل 3 جلسه نیم ساعته بود) پرسشنامه بارشناختی نیز بین آزمودنی ها توزیع شد. در پایان نیز آزمون خلاقیت بر روی آزمودنی ها اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از نمره ها پیش آزمون و پس آزمون از آزمون تی مستقل و تحلیل کواریانس استفاده شد.یافته هانتایج پژوهش نشان داد که به کارگیری روش تدریس بایبی در مقایسه با روش تدریس سنتی موجب افزایش میزان خلاقیت و همچنین کاهش بارشناختی آزمودنی ها در درس شیمی می شود.نتیجه گیرینتیجه این پژوهش نشان داد که کاربست روش تدریس بایبی موجب افزایش میزان خلاقیت و همچنین کاهش بارشناختی آزمودنی ها در درس شیمی می شود؛ بنابراین، به مجریان آموزش توصیه می شود برای تدریس درس شیمی از این روش تدریس فعال در آموزش بهره ببرند.
کلیدواژگان: روش تدریس بایبی، خلاقیت، بارشناختی -
صفحه 77زمینهپاسخ های هیجانی خلاق درجه ها و انواع گوناگونی دارند: در پایین ترین سطح، خلاقیت هیجانی کاربرد موثر هیجانات موجود پیشین را شامل است که در یک فرهنگ موردپذیرش و متداول است. در سطح پیچیده تر بعدی این پاسخ ها مشتمل بر تعدیل و تغییر هیجان استاندارد است.هدفهدف بررسی روایی، پایائی و هنجاریابی آزمون خلاقیت هیجانی آوریل در بین دانشجویان کارشناسی دانشگاه آزاد واحد رودهن است.
روش پژوهش: پژوهش حاضر یک طرح توصیفی- هنجاریابی است. گروه نمونه شامل 300 نفر از دانشجویان دانشگاه رودهن بود که با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند.یافتهمیزان همبستگی بین خرده آزمون های خلاقیت تورنس و خلاقیت هیجانی آوریل 74/0 محاسبه شد که نشان دهنده روایی همزمان آزمون است. برای سنجش پایایی آزمون، سهم هر سوال در پایایی آزمون و همبستگی هر سوال و نمره کل آزمون محاسبه شد. تحلیل عاملی با استفاده از شیوه بیشینه درست نمایی، روش واریماکس و مقادیر ویژه بزرگ تر از یک اجرا گردید. نتایج حاصل از آزمون KMO-Bartlett نشان دهنده بلامانع بودن انجام تحلیل عاملی است. برای تعیین تعداد عامل مناسب برای آزمون خلاقیت هیجانی آوریل از ماتریس واریانس تبیین شده استفاده شد. در این ماتریس عواملی که دارای مقادیر ویژه بالاتر از 1 باشند، به عنوان عامل مجزا معرفی می شوند. نتایج نشان داد متغیر خلاقیت هیجانی آوریل دارای 8 گویه با بار عاملی بالا است.
کلیدواژگان: خلاقیت هیجانی آوریل، هنجاریابی، پایایی، روایی -
صفحه 97زمینهرسالت مهم سازمان آموزش وپرورش ایجاد ابتکار و خلاقیت است چراکه زیربنای اصلی شخصیت ها و دیدگاه های افراد را به وجود می آورد. ازآنجایی که فرصت نهایی برای هرگونه تغییر و اصلاحی در آموزش وپرورش در دست، مغز و قلب کسانی است که در مدرسه کار می کنند و در این میان معلمان مهم ترین عامل تغییر و نوآوری در آموزش وپرورش هستند.هدفهدف پژوهش حاضر ارائه مدل علی روابط رهبری خدمتگزار، اعتماد سازمانی و خلاقیت در میان معلمان مقطع ابتدایی به روش تحلیل مسیر است.روشروش تحقیق توصیفی- همبستگی است. برای اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه های خودگزارشی رهبری خدمتگزار (قلی پور و همکاران، 1388)، اعتماد سازمانی (راولینز، 2008) و خلاقیت (رندسیپ، 1977) استفاده شد. جامعه تحقیق را کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهرستان نورآباد ممسنی تشکیل می دهد که از میان آنان 222 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و داده های به دست آمده با روش تحلیل مسیر تجزیه وتحلیل گردید.یافته هانتایج حاکی از معناداری اثر غیرمستقیم مولفه های رهبری خدمتگزار (خدمت رسانی، مهرورزی، تواضع و فروتنی و قابلیت اعتماد) بر خلاقیت می باشند. این امر بیانگر نقش واسطه ای اعتماد سازمانی در میان رهبری خدمتگزار و خلاقیت است. بیشترین اثر غیرمستقیم را مولفه خدمت رسانی و کمترین اثر را قابلیت اعتماد بر خلاقیت معلمان داشته است. دیگر یافته ها حاکی از تاثیر مستقیم رهبری خدمتگزار بر اعتماد سازمانی و اعتماد سازمانی بر خلاقیت است.نتیجه گیریمهم ترین نتیجه پژوهش حاضر این است که با انتخاب رهبری خدمتگزار و پرورش اعتماد سازمانی می توان بستر توسعه خلاقیت را فراهم کرد.
کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، اعتماد سازمانی، خلاقیت -
صفحه 117زمینهپژوهش ها نشان می دهد که سازمان هایی که تاکید بیشتری بر ارتباطات سازمانی اثربخش و اعتماد سازمانی دارند نسبت به دیگر سازمان ها موفق ترند. به همین دلیل در چند دهه اخیر، توجه ارتباطات سازمانی اثربخش و اعتماد سازمانی به ضرورتی اجتناب ناپذیر تبدیل شده است چراکه سازمان ها از این طریق می توانند شاخص های مزیت رقابتی خود را ازجمله نوآوری سازمانی بهبود و توسعه دهند.هدفاین پژوهش با هدف بررسی نقش اعتماد سازمانی و ارتباطات اثربخش در توسعه و بهبود نوآوری سازمانی مدارس در آموزش وپرورش شهرستان طبس صورت گرفته است.روشروش تحقیق این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی علی است. جامعه آماری تحقیق (350) نفر از معلمان مقطع متوسطه آموزش وپرورش شهرستان طبس هستند که تعداد 183 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس فرمول کوکران انتخاب شدند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش شامل پرسشنامه نوآوری سازمانی مدارس آمید و همکاران (2002)، پرسشنامه ارتباطات سازمانی اثربخش رابینز (1993) و پرسشنامه اعتماد سازمانی الونن و همکاران (2008) هستند. برای تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون، تی تک نمونه ای و مدل معادلات ساختاری استفاده شد.یافته هانتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که وضعیت اعتماد سازمانی و ارتباطات سازمانی بالاتر از میانگین قرار داشتند و نوآوری سازمانی در حد گزینه متوسط قرار داشت که به لحاظ آماری معنا دار بود. نتایج تحلیل همبستگی پیرسون نشان داد که بین اعتماد سازمانی و مولفه های آن با ارتباطات سازمانی و نوآوری سازمانی مدارس رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج مدل سازی معادلات ساختاری نیز نشان داد که اعتماد سازمانی بر ارتباطات سازمانی و نوآوری سازمانی مدارس هم به طور مستقیم و هم به طور غیرمستقیم تاثیر می گذارد.نتیجه گیرییافته های این پژوهش نشان می دهد که نوآوری نیازمند تلاش دسته جمعی کلیه افراد و واحدهای درون سازمان است و وقتی که در یک سازمانی ارتباطات شفاف و اثربخشی وجود داشته باشد و کارکنان بتوانند با همدیگر به راحتی ارتباط برقرار کنند و این تسهیل کنش جمعی منجر به خلق نوآوری در سازمان می شود.
کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، ارتباطات سازمانی اثربخش، نوآوری سازمانی مدارس -
صفحه 147زمینهخلاقیت را توانایی انسان در تفکر، استنباط، حل مسئله و توسعه فرایندهای فکری تعریف کرده اند. از جمله سازه هایی که بر خلاقیت دانشجویان تاثیر معناداری دارد قدرت تحمل ابهام و جو عاطفی خانواده است.هدفاین مقاله درصدد است تا رابطه بین قدرت تحمل ابهام و جو عاطفی خانواده دانشجویان را با خلاقیت آنان بررسی کند.روشطرح آن از نوع توصیفی است که با هدفی کاربردی و به روش همبستگی انجام شده است. برای اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه های عابدی (1363) و نودرگاه فرد (1373) و لین (1993) استفاده شد. جامعه تحقیق را کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد آبدانان تشکیل دادند که از میان آنان تعداد 304 دانشجو به روش خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند؛ داده های به دست آمده با روش های همبستگی و رگرسیون تحلیل شد.یافته هانتایج نشان داد که رابطه قدرت تحمل ابهام و جو عاطفی خانواده با خلاقیت شناختی به ترتیب 41/0، 22/0 است و در مجموع 21 درصد از واریانس خلاقیت شناختی را تبیین می کنند.نتیجه گیریمهم ترین نتیجه تحقیق حاضر این است که با قدرت تحمل ابهام و جو عاطفی خانواده دانشجویان می توان خلاقیت آنان را افزایش داد.
کلیدواژگان: خلاقیت شناختی، قدرت تحمل ابهام، جو عاطفی خانواده
-
Page 1BackgroundOne of the main strategies to develop entrepreneurial small and medium businesses in the agricultural sector is the use of information and communication technology. For this reason, identifying factors influencing the development of ICT in entrepreneurial businesses is more important.PurposeThe main purpose of this study was to investigate the influence of entrepreneurial orientation on the performance of small and medium businesses by the mediation process of knowledge creation.MethodologyThe statistical population of the study consisted of managers of agricultural small and medium enterprises in Zanjan province out of which 96 managers determined as sample using Cochran Formula and proportionate stratified sampling technique. The data were collected by a questionnaire developed for the study and were analyzed by SPSS and LISREL software. The validity of the questionnaire was approved by a panel of experts. In order to measure the reliability of the questionnaire, Cronbach Alpha coefficients were calculated (0.93). To identify the components of factors affecting information and communication technology development in entrepreneurial businesses, exploratory factor analysis (EFA) was applied. Additionally, in order to investigate the fitting indexes surpasses model, confirmatory factor analysis (CFA) and structural equations modeling were used.ResultsThe results showed that factors affecting information and communication technology development are formed in five factors including: infrastructure, support, psychological, educational skill and technical consulting that explained about 68.39 percent of variations.ConclusionsThe one important conclusion of this study was that information and communication technology has fundamental role in entrepreneurial business development in the agricultural sector.Keywords: Small, medium enterprises, Entrepreneurial businesses, Entrepreneurship, Development, Information, communication technology
-
Page 25BackgroundWe are now in the era of speed and velocity; therefore, employing teaching methods and a creative educational system are of great importance.PurposeThe main objective of this study was to examine the culture of teaching in higher education. The qualitative approach of Grounded Theory was used as a research method. The field of research was nursing and midwifery in Mashad, Ferdowsi University of Medical Sciences, Faculty of Letters and Humanities. Non-formal interviews were used as research tools. The main contributors were seven teachers, three professors of nursing and four professors of the faculty of letters and a number of students who were either college students. The data collected were analyzed through the coding of Strauss and Corbin to validate the findings of the four criteria attributed to Gaba and Lincoln.Result(s)The results showed that the creativity is not considered a customary norm in the culture of teaching. In this regard, some factor such as subjective beliefs about the teacher (students, teaching, learning, assessment), teacher’s beliefs about relationships with students, educational background as well as factors related to student characteristics such as dependence on teacher attitudes led to the creation of a central phenomenon (the norm being creative teaching).ConclusionThis phenomenon affects some motivational conditions of such policies, evaluation of teaching, teachers, education policy, the volume of activity faculty, academic regulations, lack of facilities, faculty and student characteristics, short comings in the knowledge and practices current teaching, norms and values, lection of the masteries. A preparation for creative teaching in higher education due to cultural variables is crucial.Keywords: Culture, Creative Teaching, Higher education, Grounded Theory
-
Page 55BackgroundTylmand training in the field, nowadays, the mechanisms for promoting creative thinking, because of unfamiliarity with new models to enhance creativity and application of passive patterns of traditional teaching to teach, are not enough.PurposeThe purpose of this study was to compare Bybee and traditional teaching methods on the creativity and cognitive load in chemistry course.MethodQuasi-experimental study design was a pretest-posttest control group. The study population included all first grade high school students in Malayer enrolled in the academic year of 1393-1394. 30 researches, by sampling randomly, assigned 15 people in two classes. Instruments for data collection included the Torrance test form Band questionnaire, cognitive load Brunken, Plass &Leutner. In order to collect data the creativity test was conducted on students. At the end of each training session (which included three half-hour sessions) cognitive load questionnaires were distributed among the students. In the end, creativity test was conducted on students. To analyze the data from the pretest and posttest scores of independent t-test and analysis of covariance were used. Data were analyzed using SPSS 18 software.ResultsThe results showed that the application of Bybee teaching methods to enhance creativity of students would also reduce the cognitive load (p=.0/001).ConclusionThe results showed that the application of Bybee teaching methods to enhance creativity of students would also reduce the cognitive load; therefore, it is recommended to train executives of the teaching methods used in teaching.Keywords: Bybee teaching method, Creativity, Cognitive load
-
Page 77BackgroundCreative emotional responses have different levels and types. At the lowest level, emotional creativity is an application of previous emotions which are accepted in a culture. At the more complex level, the responses include moderation and alteration of the standard emotion.PurposeThe purpose of the study is to investigate the reliability, validity, and standardization of Averill's Emotional Creativity scale among undergraduate students in Islamic Azad University (IAU) Roudehen Branch.MethodIt is a descriptive study. The sample included 300 students in Islamic Azad University, Roudehen branch who were randomly selected using staged sampling method.FindingsThe results of the study indicated that the coefficient of relationship between Torrance Test of Creative Thinking and Averill's emotional creativity scale was 0.74 which showed a concurrent validity. In order to test the reliability, the index of any item was compared with the total index. Factor analysis was run with maximum likelihood solution, Varimax method, and Eigen value over 1. The results of KMO-Bartlett revealed the sample size adequacy. To determine the appropriate number of factors for Averill's Emotional Creativity, the matrix of explained variance was used. In this matrix, the factors over 1 were considered as independent factors. The results indicated 8 constructs (items) with high loading factors.Keywords: Averill's Emotional Creativity, Standardization, Reliability, Validity
-
Page 97BackgroundThe most important mission of the organization of education creates initiative and creativity, because it creates original building, character and visions of people. Since, the final opportunity for any change and reform in the education is in hand, brain and heart of those who work in the school. Teachers are the most important factor of changing and innovation in education.PurposeThe present study was conducted with a goal offering causal model relationships of servant leadership, organizational trust and creativity to Path Analysis Method among primary school.MethodThe research method is descriptive-correlational. To measure variables self-report questionnaires of servant leadership (Gholipoor et al, 1388), organizational trust (Rawlins, 2008) and creativity (Randsipe, 1977) were used. Population of research was all the teachers of primary schools of Nourabad Mamasani whom some 222 were selected using a random sample. Obtained data were analyzed with Path Analysis Method.ResultsResults indicate a significant indirect effect emotion of servant leadership (service, altruism, humility and trusty) on creativity. Service has the most effect and trust has the least effect on creativity of teachers. Other results indicate direct effect servant leadership on organizational trust on creativity. The most important result of present study, by selecting servant leadership and fostering trust, can provide context of creativity.Keywords: Servant Leadership, Organizational Trust, Creativity
-
Page 117BackgroundResearch shows that organizations which put more emphasis on the effective organizational communication and organizational trust are more innovative than other organizations, because organizations can improve and develop through effective organizational communication and organizational, indicators their competitive advantage such as organizational innovation.PurposeThis study aimed at investigating the relationship between effective organizational communication and organizational trust with organizational innovation in Tabas schools.MethodThe research method was descriptive-correlative and the statistical population consisted of all teachers of Tabas schools, (350 people), that 183 persons selected randomly. Pearson correlation, one-sample paired-sampled T-test and structural equation modeling were used to analyze the data. Three questionnaires were used to collect data: 1) Amid organizational innovation questionnaire (2002), 2) Ellonen innovation trust questionnaire (2008), and 3) Robbins effective organizational communication questionnaire (1993) were used to collect data. To analyze the data, descriptive and inferential methods such as, coefficient of correlation and stepwise regression coefficient, were used.ResultsThe findings are summarized as follows: 1) the results of the study showed that there was the mean of in current situation for organizational innovation, effective organizational communication and organizational trust were higher than the supposed mean and this difference was significant. 2) There is a positive relationship between organizational trust, effective organizational and innovation. 2) There is a positive relationship between dimensions of organizational trust (horizontal Trust, vertical trust and institutional trust) with organizational communication and innovation. 3) In general, by the results of LISREL software, it can be stated that the model fits, and can show the effect of effective organizational communication and organizational trust on organizational innovation. Innovation requires collective efforts of all individuals and units within the organization and transparent effective organizational communication and employees can easily communicate with each other and facilitate collective action led to innovation in organization.Keywords: Effective organizational communication, Organizational trust, Schools organizational in
-
Page 147BackgroundThe ability of human creativity in thinking, reasoning, problem solving and intellectual development processes have defined. Among the structures that have significant impact on student creativity, tolerance for ambiguity and emotional atmosphere of the family are of great significance. This article sought to explore the relationship between tolerance for ambiguity and emotional family atmosphere that examined students with their creativity.MethodThis was a descriptive and correlation with the target application was conducted. To measure the variables of Abedi (1985) and Nodargahfard (1995) and Lin (1993) was used. Research community, all students of Islamic Azad University of Abadan form of which 304 students were selected by cluster analysis using correlation and regression analysis were obtained.ConclusionThe results of the present study are that the family emotional climate of tolerance for ambiguity and students can increase their creativity.Keywords: Cognitive creativity, Tolerance for ambiguity, Emotion, Family atmosphere